Zobacz pełną wersję : czyszczenie Nikkora 50 1,4
kubalmar
11-02-2011, 19:16
Czy ktoś z was czyścił sam 50-tke? Chodzi o czyszczenie w środku. Nie wiem w jaki sposób, ale od środka na tylnej soczewce mam babola dokładnie na środku soczewki. Wygląda to jak kawałek włoska i jedno dmuchnięcie gruszką by problem rozwiązało. No właśnie ale jak sie dostać do środka i nie rozkalibrować szkła?
Photoartbox
11-02-2011, 19:28
Czy ktoś z was czyścił sam 50-tke? Chodzi o czyszczenie w środku. Nie wiem w jaki sposób, ale od środka na tylnej soczewce mam babola dokładnie na środku soczewki. Wygląda to jak kawałek włoska i jedno dmuchnięcie gruszką by problem rozwiązało. No właśnie ale jak sie dostać do środka i nie rozkalibrować szkła?
Moze jeszcze napisz o ktora 50/1.4 Ci chodzi bo jest kilka.
kubalmar
11-02-2011, 19:35
No faktycznie zapomniałem napisać:) AF 50 1,4D
marcin_G
11-02-2011, 19:55
KUBALMAR - ty jesteś z Łęczycy, a ja w Łodzi zrobie Ci to "na poczakaniu" :)
Pisz na PW.
Mowa oczywiscie o paprochach za glowna soczewka?
Ja czyscilem prosta sprawa dosyc.
Trzeba miec cos by sie opieralo o ten plasikowy pierscien przy soczewce, a najlepiej nie dotykalo szkla, ja zawsze papier podkladam, mi idealnie pasuje taka okragla gruszka do nosa dla dzieci. Jak odkrecisz ten plastik to sa 3 male srobki i przednia grupa soczewek wyjeta.
Jesli masz dusze majsterkowicza do dasz rade.
Jak chcesz to Ci w pon zdjecia wysle co i jak. Wydaje mi sie, ze jak to pierwszy raz robilem to krok po kroku robilem foto by sie nie zamieszac przy skladaniu.
Kadziu55
01-04-2013, 23:12
Ja również mam ubrudzony obiektyw od środka, jakieś drobne pyłki, nie wiem jak zabrać się za czyszczenie. Jedyce co mi przychodzi do głowy to rozkręcić obiektyw od strony która przylega do body. Mam AF-S 50mm f/1,4G