PDA

Zobacz pełną wersję : Grip do Nikon D90 - Zamiennik (Jaki?) czy Oryginał?

daromax
11-02-2011, 14:58
Witam,

Przymierzam się do zakupu Gripa + Aku do mojego D90. I tu zaczęło mnie zastanawiać czy opłaca się oszczędzić troszkę pieniążków i kupić jakiś zamiennik? To samo dotyczy Akku.

Proszę o opinie osoby posiadających takowe zamienniki.

Wiadomo Oryginał najlepszy ale 2 razy droższy...a chciało by się oszczędzić.

Stąd pytanie czy widać różnice w użytkowaniu? I jeśli są jakieś porządne zamienniki których nie trzeba się obawiać, sprawdzone to proszę podać konkretne modele.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

JarekJaszczyk
11-02-2011, 15:51
Przepraszam, ze tak podlaczam sie do pytania ale chcialbym dowiedziec sie do jakich body oprocz D90 bedzie pasowal zamiennik oryginalnego gripa?

darko
11-02-2011, 15:58
Nie chce się poszukać i poczytać: http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=69

rutra70
11-02-2011, 21:16
W foto-tip są dobre zamienniki m-ki Delta. Znajomy ma taki zamiennik do D700 i sprawuje się dobrze. Ja mam oryginał i jest różnica w jakości wykonania. Mimo wszystko zamiennik sprawuje się dobrze.

Mariusz888
11-02-2011, 23:03
Ja jednak polecam oryginał ;)

Staff
13-02-2011, 00:12
Ja jednak polecam oryginał ;)
Za kolegą.
Co do aku to na DOBRYM zamienniku dużo nie oszczędzisz...
Kiedyś na forum czytałem też , że oryginalny grip nie chce poprawnie działać gdy ma włożoną orgyginalną baterię i zamiennik

mmmkkk
20-02-2011, 18:46
za 200PLN kupiłem grip Meike do D80. Ma 2 pokrętła, blokadę ekspozycji i wyłącznik przy spuście migawki. W gripie mam 2 baterie - oryginał i zamiennik i wszystko śmiga aż hej. Aparat w menu wyświetla poprawne dane co do stanu naładowania obu baterii. Jakość wykonania jest bardzo dobra (moim subiektywnym zdaniem).
Z d90 oczywiście też będzie działał, ale co do reakcji aparatu na zamienniki baterii to Staff ma chyba rację.

Andrzejf
20-02-2011, 20:26
Używam Phottixa i nie mam żadnych powodów do narzekania.

National
22-02-2011, 22:14
W D80 miałem jakiś zamiennik, działał bez problemów ale w sklepie przetestowałem aż cztery i dopiero czwarty zakupiłem.
Trzeba na miejscu przetestować bo coś może nie działać, ale jakościowo był podobny do oryginału.

zeebi
23-02-2011, 19:44
Od dziś jestem w posiadaniu Gripa Meike (czyli Alphy) - z przesyłką około 175 zł.
Wygląda solidnie, dobrze leży w ręku, w pełni funkcjonalny (dwupoziomowy spust migawki i dwa pokrętła oraz przycisk blokady ekspozycji).
W zestawie koszyczek na "paluszki".
Jedyny mankament to minimalny luz po przykręceniu, ale wystarczyło umieścić cieniutki kawałek gąbeczki między gripem i korpusem - z takim wspomaganiem nic nie drgnie.
Dodam, że aparat bez problemu "widzi" ten grip, pokazuje stan akumulatorów itd...
Za 1/3 ceny - to chyba całkiem dobra alternatywa - chociaż z oryginalnym MB-D80 nie miałem jeszcze przyjemności...

YarekM
27-02-2011, 14:41
To i ja się dołączę - miałem zamiennik Alpha do D5000. Na początku było dobrze, ale po kilku tygodniach zaczął wyskakiwac błąd, że nie widzi aku - oba aku Nikon. Po ponownym uruchomieniu było dobrze, ale czasem trzeba było kilka razy próbowac uruchamiac aparat. Teraz mam D90, grip Nikon i dawa aku Nikon - żadnych problemów.