Zobacz pełną wersję : Ustawienia D200
pietruh57
17-01-2007, 11:33
Czy ustawienie w custom Image Sharpening +1 Medium High działa na NEF-y czy tylko na jpg-i ? Nie pamiętam dokładnie a jestem w pracy i nie mam jak sprawdzić.
Pozdrawiam
Wszystkie ustawienia działają tylko na JPEGi. W przypadku NEFa, są traktowane jako początowe wartości dla obróbki (np. w NC), ale wszystko można w NEFach zmienić.
pietruh57
17-01-2007, 11:55
Dzięki, coś właśnie tak pamiętałem ale nie byłem pewny. A sprawdzam jak wygląda ostrość D200 vs. D80. Kolega się przesiadł z C 350D na D80 i jest zadowolony jeśli chodzi o jakość ( ostrość ) obrazu natomiast szumy powyżej 800 iso rzuciły go na kolana ( w tym negatywnym sensie porównując do szumów C 350D ). Ja natomiast mam pewne zastrzeżenia co do ostrości z D200 w porównaniu do D70, który miałem / mam i dlatego sprawdzam D200 vs D80 i D70.
Dzięki
krzysztofisko
21-01-2007, 22:15
Możesz napisać coś więcej o tych zastrzeżeniach co do ostrości D200? Problem mnie nurtuje od kiedy go mam. Było juz trocę na ten temat na Forum, ale ciekaw jestem kiedy i w jakich okoliczosciach i z jakimi obiektywami masz brak ostrości?
Adam Trzcionka
21-01-2007, 23:42
Krzystofisko - masz obydwie puszki, sproo zacnych szkieł - porównaj i dziel się wiedzą.
krzysztofisko
22-01-2007, 18:31
Problem polega na tym, że nie mogę znaleść żadnej prawidłowości. Czasami cała seria jest tak ostra, że mozna się ciąć czasami dłuuuuuuuuugo szukać ostrości. Po prostu jej nie ma. Najczęściej dzieje się tak na obiektywach 18-200VR i rzadziej ale jednak 70-300Vr. Na 70-210/2.8 tamronie to nie wystąpiło. Za to na sigmach nie zawsze, ale od czasu do czasu dodatkowo pojawia się front fokus!. Zacząlem już nawet wątpić we własne umiejętności, fakt nie było to w większości przy zbyt krótkich czasach, ale cześć nieostrych zdjęć była z czasami rzędu 1/500, a to nawet przy 300mm i załączonym VR powinno zawsze praktycznie dać ostre zdjecia. Nie wiem teraz co dalej bo wczoraj odkryłem, że aparat, który kupiłem jako nowy miał w momencie kupna prawie 4000 zdjęc, ale naprawiany nie był. Prawdopodobnie wymienię go na drugi egzemplarz ( bede do tego dążył ). Wtedy bym miał luksusową sytuację, jeśli idzie o ocenę ostrości: czy ten typ tak ma, czy to jakaś inna przyczyna. Jak bedę coś konkretnego wiedział to się napewno podziele się informacją:)
ppfalcon
22-01-2007, 21:59
Ja tam się nie znam dokładnie ale z tego co pamiętam to kiedyś chyba na forum przeczytałem taką informację, że gdy stosuje się krótkie czasy to lepiej wyłączyć VR, aby zyskać lepsze zdjęcia. Ale pewien nie jestem, co więcej źródła też nie jestem w stanie podać. Bardzo prawdopodobne więc, że się mylę.
nie mylisz się. Przy bardzo krótkich czasach VR nie ma po co byc uzywany, a w dodatku może w efekcie pośrednio pogorszyć ostrość.