Zobacz pełną wersję : dylemat z wyborem pierwszego Nikona
Witam wszystkich i proszę o radę, bazując na Waszych doświadczeniach:
Jestem generalnie początkującym fotografem, który swoją przygodę z fotografią rozpoczął od Canona 550D.
Niestety, body to nie dawało mi satysfakcji w wyniku mało wygodnego użytkowania. Kupując go miałem spory dylemat między Nikonem D90 a owym Canonem 550d. Wybrałem Canona ze względu na opcję kręcenia filmów full HD, jednak ze spartańskim body nie czułem się komfortowo.
Po ponad pół roku stwierdziłem że coś z tym fantem trzeba z tym zrobić. Albo polubić Canona i zająć się kompletowaniem szklarni, albo zmienić system póki nie zainwestowałem w obiektywy.
Zdecydowałem się raczej na to drugie:
Moje założenia:
1) kręcenie filmów HD jest dla mnie kwestią dość istotną
2) fotografuję przeważnie portrety i obiekty statyczne (reporterka) tak więc na początek kitowy 18-105 + stałka 35/50 będzie ok.
3) jako esteta cenię jakość wykonania puszki i jej prezencję
Wstępnie zastanawiam się nad D7000, ale czytając fora zastanawiają mnie niepokojące informacje o hotpixelach i problemach z AF. Czytałem też że jakość filmów nie jest zbyt dobra. Nie wiem ile w tym prawdy?
Myślałem też o D300 ....
Co radzicie jako "pierwszego Nikona"?
Jeżeli interesują Cię filmy w HD, to zdecydowanie D7000. Przeczytaj sobie temat na forum, obejrzyj sample, porównaj opinie. Pozdrawiam
Jeśli kręcenie filmów full HD jest kwestia dość istotną, to pozostaje ci chyba jakiś kompakt. Do zdjęć możesz wziąć D90 i zamkniesz się w budżecie na D7000
Nie wiem jak w przypadku pozostalych nikosiow, jednak np. d90 nagrywa filmy z jakoscia HD (jak dla mnie czysty NIEPOTRZEBNY marketing) i uwazaj (jezeli nie wiesz) z dzwiekiem MONO. Coz to za hd bez podstawowego stereo?
Wydaje mi sie (skoro stawiasz na nagrywanie HD) kup kamere za te pieniadze - HD bedzie smigac a takowe kamery takze umozliwiaja robienie zdjec ;)
Jacek Wrzesińsk
10-02-2011, 21:22
Jeżeli interesują Cię filmy w HD to tylko d7000 ,bo z tego co się orientuję to d300s filmów HD nie kręci (poprawcie mnie jeżeli się mylę),d300 wogole filmów nie kręci. Dodatkowo jeżeli fotografujesz głównie statyczne obiekty ,to przewaga AF w mocniejszych puszkach też nie robi. MZ wybór jest prosty !
velaskez
10-02-2011, 21:25
Nie wiem jak w przypadku pozostalych nikosiow, jednak np. d90 nagrywa filmy z jakoscia HD (jak dla mnie czysty NIEPOTRZEBNY marketing) i uwazaj (jezeli nie wiesz) z dzwiekiem MONO. Coz to za hd bez podstawowego stereo?
Wydaje mi sie (skoro stawiasz na nagrywanie HD) kup kamere za te pieniadze - HD bedzie smigac a takowe kamery takze umozliwiaja robienie zdjec ;)
Kupujesz mikrofon wsadzany w gorącą stopkę i masz super hiper kamere z dźwiękiem stereo.
Kupujesz mikrofon wsadzany w gorącą stopkę i masz super hiper kamere z dźwiękiem stereo.
... minus kilka setek mniej w kieszeni, bo ceny mikrofonów nikosia są zabójcze ;)
też skłaniam się ku D7000, chyba że odświeżony D300 niebawem się pojawi (większe body dla osoby o sporych dłoniach to plus) Dzięki za opinie ;)
Jeżeli interesują Cię filmy w HD to tylko d7000 ,bo z tego co się orientuję to d300s filmów HD nie kręci (poprawcie mnie jeżeli się mylę),d300 wogole filmów nie kręci. Dodatkowo jeżeli fotografujesz głównie statyczne obiekty ,to przewaga AF w mocniejszych puszkach też nie robi. MZ wybór jest prosty !
Kręci, kręci, tylko d300s HD, a d7000 full HD.
velaskez
11-02-2011, 09:53
... minus kilka setek mniej w kieszeni, bo ceny mikrofonów nikosia są zabójcze ;)
Wcale nie trzeba kupować mikrofonu do Nikona stricte. Wystarczy zwykły mikrofon stereofoniczny.
Wiesz...jak chcesz mieć ten dźwięk krystalicznie czysty, to raczej jest to warte tych kilku stówek.
a koledzy nie wiedzą może kiedy następca D300 wychodzi? Zapewne będzie miał większe gabarytowo body niż D7000 i full HD. Ideał jak dla mnie
Następcą D300 jest D300S - już jest.
Ja bym wziął D300, jeśli można by przeboleć te filmy, z drugiej ręki. I do tego jakieś fajne szkiełka i lampę.
Jacek Wrzesińsk
11-02-2011, 20:14
Kręci, kręci, tylko d300s HD, a d7000 full HD. Ano fakt!:-)
Canon 5dmkII?? D7000, to grosza jakość wobec 550D w kwestii filmów.
miałem na myśli następce D300s ;)
Nikon wypuszcza swoje puszki co 2 lata. Na prawdopodobnego D400 wypada w tym roku. Ale dokładna data ,ani specyfikacja nie są jeszcze znane...
Też polecam D7000, właśnie sobie kupiłem w tym celu - do zabawy w filmowanie. Rewelacja. Full HD jak malowane :-) Ale mikrofon zewnętrzny to chyba konieczność, jeśli ktoś poważnie myśli o dźwięku.
pioter m
12-02-2011, 12:46
W celach czysto filmowych, to canon jest wciaz lepszy. Oprocz 550d jest tez 7d i tanszy 60d.
Reszta to kwestia priorytetow.
Pozdrawiam.
W celach czysto filmowych, to canon jest wciaz lepszy. Oprocz 550d jest tez 7d i tanszy 60d.
Reszta to kwestia priorytetow.
Pozdrawiam.
Popieram. Nikon w niedalekiej przyszłości raczej nie dogoni canona w filmach. Chcąc filmować byłbym po czerwonej stronie mocy... Całe szczęście chcę tylko robić zdjęcia ;-) i nie mam takich dylematów
pioter m
12-02-2011, 13:58
Popieram. Nikon w niedalekiej przyszłości raczej nie dogoni canona w filmach. Chcąc filmować byłbym po czerwonej stronie mocy... Całe szczęście chcę tylko robić zdjęcia ;-) i nie mam takich dylematów
Ani ja. Czesem cos w prawdzie nakrece, ale do krotkich filmikow dosc d90.