PDA

Zobacz pełną wersję : Monitor - jaki wybrac?

Kaasiaa
10-02-2011, 10:52
Witam!

Jestem dopiero początkującym użytkownikiem, więc mam nadzieję, że w dobrym miejscu umieszczam ten wątek. Jestem studentką, kierunku związanego z grafiką i muszę zakupić monitor. Zdecydowałam, że lepiej kupić już coś bardziej porządnego, niż zwykłe monitory. Chce zajmować się grafiką w przyszłości, więc zwracam się do Was z prośbą, a zarazem pytaniem - co warto zakupić?
Budżet: Ach, ciężko określić ale powiedźmy, że do 2450zł, choć wolałabym coś ok 2100zł.
Znalazłam już osobę, która posiada spektofotometr, więc monitor na pewno będzie skalibrowany w niedługim czasie po zakupie. Przeglądałam kilka for między innymi to, jak i inne strony i wybrałam kilka modeli : Eizo FlexScan S2243W, Eizo S2233WH, Eizo EV2333WH, NEC MultiSync P221W. Może ktoś napisać czym one się tak stricte różnią w użytkowaniu i który warto kupić?

Kyle
10-02-2011, 10:55
Mój głos na EIZO S2243W ;)

Czym się różnią? ... EIZO EV mniej dokładny i ma wąski gamut. S2233W niższa rozdzielczość. P221W raczej większy rozrzut jakościowy i krótsza gw. od EIZO ... i niższa rozdzielczość.

Kaasiaa
10-02-2011, 11:07
Domyślałam się, że taki będzie wybór... Tylko mam pytanie, bo wiadomo rozbieżność cenowa jest bardzo duża.
Nec jest 1000zł tańszy niż ten eizo, czy warto aż tyle więcej na to wydać, różnica jest aż tak widoczna?

Johanan
10-02-2011, 11:17
Kaasiuu, kto choć raz miał do czynienia z produktem EIZO serii CG, albo chociaż SX, to wie, że warto zapłacić żądaną cenę, szczególnie w Polsce, gdzie towar dystrybuuje Alstor.

Zresztą temat był już wałkowany po wielokroć.

Zwróć się bezpośrednio do Kol. Tom01 w tej sprawie, bo on może nawet Ci wybrać konkretny egzemplarz.

marcz
10-02-2011, 13:26
Polecam również zastanowić się nad monitorkiem NEC PA231W. Sam ostatnio miałem podobny dylemat, zdecydowałem się na wspomniany model i jestem zadowolony :)

perek83
10-03-2011, 01:17
Polecam również zastanowić się nad monitorkiem NEC PA231W. Sam ostatnio miałem podobny dylemat, zdecydowałem się na wspomniany model i jestem zadowolony :)

No niby fajny ten NEC ale HDMI wejscie niema... sam nie wiem, nie przegladalem reszty parametrow, ale jakos wszystko prowadzi do kupna EIZO. czy jest jakis godny rywal na rynku??

Tom01
10-03-2011, 02:49
No niby fajny ten NEC ale HDMI wejscie niema...

A po co? HDMI to jest to samo co DVI. Przejściówki kosztują grosze.

rpromin
23-03-2011, 22:49
A po co? HDMI to jest to samo co DVI. Przejściówki kosztują grosze.
Sa tez przejsciowki HDMI<-> Display Port wiec do wyboru do koloru.

vvilk
24-03-2011, 00:11
Akurat kupiłem ostatnio przejściówkę HDMI<-> DisplayPort i niestety z S2243W nie chce działać :(

Czornyj
24-03-2011, 00:18
Akurat kupiłem ostatnio przejściówkę HDMI<-> DisplayPort i niestety z S2243W nie chce działać :(

O? A do czego go podłączałeś?

demas
24-03-2011, 00:51
wydaje mi się że jeśli eizo to warto brać tylko te z wyższej pułki, takie w granicach do 3tys, to zwykłe zapychacze, i można kupić coś podobnego za 2/3 tej kwoty innej firmy, np taki Dell 27" LCD Monitor A04 za 3tys lub 24" Dell U2410 za 2tys, monitory niesamowite, i do grafiki są bardzo bardzo użyteczne.

otwierając wątek myślałem że temat dotyczy eizo do fotografii, dla potomnych: jeśli eizo do zdjęć to tylko seria "ColorEdge" to wszystko dziękuję za uwagę.

Kyle
24-03-2011, 10:36
wydaje mi się że jeśli eizo to warto brać tylko te z wyższej pułki, takie w granicach do 3tys, to zwykłe zapychacze, i można kupić coś podobnego za 2/3 tej kwoty innej firmy, np taki Dell 27" LCD Monitor A04 za 3tys lub 24" Dell U2410 za 2tys, monitory niesamowite, i do grafiki są bardzo bardzo użyteczne.Oh "rly"? To jak z tą gammą 2,5 na DELL U2410? (w sensie: da się ustawić 2,2?) ... z mocą podświetlenia da się już zjechać w U2410 do 80 cd lub niżej? Jak wygląda sprzętowa kalibracja do wewn. LUT w wymienionych przez Ciebie monitorach DELL? :]

... teraz pozwolę sobie zacytować Ciebie :

to wszystko dziękuję za uwagę

ps.
otwierając wątek myślałem że temat dotyczy eizo do fotografii, dla potomnych: jeśli eizo do zdjęć to tylko seria "ColorEdge"... kurcze ... a byłem przekonany, że przynajmniej SX jakoś ujdzie x-P

fushiro
24-03-2011, 10:39
wydaje mi się że jeśli eizo to warto brać tylko te z wyższej pułki, takie w granicach do 3tys, to zwykłe zapychacze, i można kupić coś podobnego za 2/3 tej kwoty innej firmy, np taki Dell 27" LCD Monitor A04 za 3tys lub 24" Dell U2410 za 2tys, monitory niesamowite, i do grafiki są bardzo bardzo użyteczne.

otwierając wątek myślałem że temat dotyczy eizo do fotografii, dla potomnych: jeśli eizo do zdjęć to tylko seria "ColorEdge" to wszystko dziękuję za uwagę.

Ha, ha! Poprawiłeś mi humor tym postem z rana. Poczekaj aż Tom, lub Czornyj zrobią kawę i usiądą do netu. Tańsze Eizo są rewelacyjne, szczególnie dla foto-amatora, bo mało wymagające i wszechstronne. Surfować po necie, czy oglądać filmy to czysta przyjemność. Lekko żółte, lub niebieskawe ściany - żaden problem. Wystarczy proste oświetlenie i zdjęcia z dobrego labu są zawsze wierne temu co widzimy podczas retuszu. Klasyfikowanie paneli w twój sposób świadczy o głębokim niezrozumieniu tematu i potrzeb użytkowników, być może o wadzie wzroku. Nie chcę być przesadnie uszczypliwy, ale dysonans pomiędzy opiniami fachowców i zadowolonych użytkowników między twoją wypowiedzią jest ogromny. Mam nadzieję, że zbyt wiele osób wybierających monitor nie weźmie twojego posta na poważnie.

Kyle
24-03-2011, 10:42
Tańsze Eizo są rewelacyjne, szczególnie dla foto-amatora, bo mało wymagające i wszechstronne.Lepsze niż DELL (moim zdaniem) ... a czytając wiadomość kolegi demas można odnieść wrażenie że DELL są OK, a EIZO S do bani ;)

fushiro
24-03-2011, 10:58
Lepsze niż DELL (moim zdaniem) ... a czytając wiadomość kolegi demas można odnieść wrażenie że DELL są OK, a EIZO S do bani ;)

No właśnie do tego się odniosłem. Także w kontekście tego, że autorka postu wyraźnie określiła potrzeby i zakres cenowy. Można także wnioskować ile wie, więc polecanie i zakładanie że ogarnie serię CG jest absurdalne. Dla laika, lub początkującego w temacie zarządzania kolorem to strzał co najmniej w stopę i kolano.

Czornyj
24-03-2011, 11:09
Ogarnięcie CG jest tak samo proste/skomplikowane jak ogarnięcie S-ki. CG ma jedynie szersze i precyzyjniejsze możliwości kalibracji, oraz jest nieporównywalnie równiej podświetlony. Dla laika zakup Eizo S może być takim samym strzałem w kolano, co zakup CG. Eizo S nie są mało wymagające, tylko ładnie wyglądają w ciemnym otoczeniu. Ich właściwości nie są w stanie zneutralizować wpływu otoczenia (Jezus Maria!!!).

U2410 byłyby bardzo dobre, wręcz lepsze od Eizo serii S, tylko producent je spartolił. Poprawanie ustawiając wtpt psujemy liniowość, poprwanie ustawiając liniowość psujemy wtpt, a kwestię równomierności podświetlenia czy jego intensywności litościwie pominę milczeniem. U2711 nie widziałem, więc się nie wypowiadam.

fushiro
24-03-2011, 12:25
Eizo S nie są mało wymagające, tylko ładnie wyglądają w ciemnym otoczeniu. Ich właściwości nie są w stanie zneutralizować wpływu otoczenia (Jezus Maria!!!).

A nie jest tak, że Eizo S lepiej tolerują stanowiska nie specjalnie przygotowane do pracy z kolorem od serii CG? To, że wpływ otoczenia zawsze ma znaczenie, to chyba jasne... W domu CG nie mam, ale z tego co się naoglądałem - odniosłem dokładnie takie wrażenie. Jak to więc jest oceniając fachowym okiem? Siedzenie po ciemku, nawet jak oglądam filmy wogóle mi nie odpowiada.

Czornyj
24-03-2011, 12:44
Nie jest - otoczenie ma głównie wpływ na naszą percepcję, nie na monitor. Na monitorze może ew. wywoływać większą lub mniejszą flarę.

Tom01
24-03-2011, 12:44
Poczekaj aż Tom, lub Czornyj zrobią kawę i usiądą do netu.

Poranna procedura rozruchowa w toku. ;)

Tańsze Eizo są rewelacyjne, szczególnie dla foto-amatora, bo mało wymagające i wszechstronne.

Howgh!

tylko ładnie wyglądają w ciemnym otoczeniu.

Co w użytkowaniu uniwersalnym ma ogromne znaczenie dla komfortu przesiadywania przed ekranem. Jak już polemizowaliśmy w innym wątku, użytkowanie amatorskie-uniwersalne to szerszy zestaw wymagań. Do zdjęć należy zasiąść w dzień lub zapalić więcej świateł. Proszę zwrócić uwagę, że ludzie często pytają się o dwa zestawy ustawień monitora na dzień i noc. To sygnał, że sami zauważają,*że postrzeganie się zmienia. Nasza praca poleca na uświadomieniu jak bardzo światło wpływa na postrzeganie i kiedy można pracować ze zdjęciami, a kiedy lepiej to odłożyć i poczytać forum. Fajnie, jeśli sprzęt jest nieinwazyjny, przyjemny w odbiorze w bardzo różnych warunkach. Takie właśnie są EIZO serii S.

Ich właściwości nie są w stanie zneutralizować wpływu otoczenia

Żaden monitor nie jest w stanie zdominować światła otoczenia. To oczywista oczywistość. Niekorzystna relacja jasnego ekranu z ciemnym tłem jest łatwo zauważalna w postaci "za jasnego" ekranu. W branży LCD TV firma Philips stara się odgórnie "zaradzić" problemowi i robi próby w tym kierunku, montując podświetlenie z boków i tyłu. Oczywiście więcej w tym marketingu niż wartości merytorycznej, ale warto zwrócić uwagę, że takie rozwiązania powstają z jakiegoś*powodu.

(Jezus Maria!!!).

Tak, słucham? ;)

A nie jest tak, że Eizo S lepiej tolerują stanowiska nie specjalnie przygotowane do pracy z kolorem od serii CG?

W pewnym sensie tak, bo CG nawet jeśli jest bliźniaczym modelem jakiegoś SX, w S nie mają odpowiednika, mają z reguły nieco podniesiony punkt czerni w celu niwelacji błędów sterowania. A niższy punkt czerni to bardziej komfortowy obraz w ciemnym otoczeniu.

Czornyj
24-03-2011, 13:04
Co w użytkowaniu uniwersalnym ma ogromne znaczenie dla komfortu przesiadywania przed ekranem. Jak już polemizowaliśmy w innym wątku, użytkowanie amatorskie-uniwersalne to szerszy zestaw wymagań. Do zdjęć należy zasiąść w dzień lub zapalić więcej świateł. Proszę zwrócić uwagę, że ludzie często pytają się o dwa zestawy ustawień monitora na dzień i noc. To sygnał, że sami zauważają,*że postrzeganie się zmienia. Nasza praca poleca na uświadomieniu jak bardzo światło wpływa na postrzeganie i kiedy można pracować ze zdjęciami, a kiedy lepiej to odłożyć i poczytać forum. Fajnie, jeśli sprzęt jest nieinwazyjny, przyjemny w odbiorze w bardzo różnych warunkach. Takie właśnie są EIZO serii S.

Ależ ja wcale nie polemizuję z powyższym stanowiskiem, ja się z nim w zupełności zgadzam. Podkreślam jedynie, że uniwersalność monitorów na matrycy S-PVA nie polega na tym, że będziemy mogli pracować z kolorem w pomieszczeniach mrocznych, pstrokatych lub oświetlonych kolorowymi LED-ami świecącymi na kulę dyskotekową.

Wielu użytkowników czytając ogólnikowe stwierdzenia o "uniwersalności" monitorów S-PVA dochodzi do mylnego wniosku, że mając taki monitor "hulaj-dusza, piekła nie ma", a potem jest zdziwiona, że na odbitce/wydruku kolory są wyblakłe, zaś cienie ciemniejsze niż na monitorze. Tymczasem tutaj niestety kłaniają się panowie Stevens, Hunt, Bartelson i Breneman - lepszy punkt czerni jest na tego typu problemy antidotum równie skutecznym, co okadzanie.

Na poniższej ilustracji w poziomych rzędach mamy kwadraciki o takiej samej jaskrawości:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/03/bartleson-1.jpg
źródło (http://facweb.cs.depaul.edu/sgrais/images/Paint/bartleson.jpg)

demas
24-03-2011, 20:46
a więc fushiro, uspokoiłeś się już prawda? :)