PDA

Zobacz pełną wersję : Rubinar 500 F5.6 światło

M2SC
10-02-2011, 00:34
Witam niedawno zakupiłem ten obiektyw i ten dekiel na zwierciadło wtórne wydał mi sie bardzo duzy - zmierzyłem go - ma 49 mm średnicy przez co zaczałem sie zastanawiać nad świuatłosiłą tego boeiktywu - doszedłem do takiego czegoś
średnia szkła to 93 mm, a dekla na środku jak wspomniałem 49 a jak rozumiem obiektyw zbiera światło tylko przez szkło wiec chce policzyć powierzchnia jaką to robi ( czyli Pi x 93^2 / 4 - dla szkła , Pi x 49^2 /4 dla dekla). Oczywiscie odpowierzchni szkła z deklem odejmuje sam dekiel. ( czyli w mm^2 6793-1886=4907) co po przekształceniach da mi że powierzchnia zbiorcza dla światła jest taka jakby szkło było pełne i miało ok 79 mm. Gdy oniskową 500mm podziele przez 79 powinien otrzymać światłosiłę a wynikiem jest ok 6.3 czyli 1/3 działki mniej - czy w moich obliczeniach jest cos nie tak, czy w toku rozumowania czy rzeczywiście juz na wstepie ( nie licząć strat na zwierciadłach itp) ten obiektyw wspomnianej swiatłosiły nie posiada ?

ps. przepraszam wszystkich nielubiących matematyki ;)

marcin_G
10-02-2011, 00:42
Jest tak jak liczycz. I nie ma co liczyć, że będzie jaśniej. To, co podaje producent to tzw. światłosiła geometryczna, otrzymana przez "chamskie" podzielenie średnicy zwierciadła (a nie menisku) przez ogniskową
Możesz to dokładnie sprawdzić zakładając do aparatu inne długie szkło i przymykając je do f/5,6 i do f/6,3. Zobaczysz które zdjęcie da Ci taką ekspozycję jak Rubinar
Na pocieszenie pozostaje fakt, że WSZYSTKIE bez wyjątku obiektywy są ciemniejsze niż deklarowany otwór względny

M2SC
10-02-2011, 01:03
No ok niech bedzie ciemniejsze ale nei tak perfidnie ( za tydzien pomierze MTO i zobacze ale wydaje mi sie ze tam lepiej z prawdomownoscia)