Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Strażnik zbóż
maniak666
09-02-2011, 23:36
Dalej niestety z szuflady
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
Zapraszam
Fajny kadr, ale moje konserwatywne oczy widziałyby to w poziomie, lub kwadracie. W każdym razie trochę szerzej.
Czy mi się wydaje, czy lekkie rozjaśnianie drzewa spowodowało jaśniejszą obwódkę na niebie?
"Niestety z szuflady" - dobrze mieć w ogóle szufladę, przynajmniej można sobie poszperać gdy pogody i czasu na plener brak.
Sebastianito
10-02-2011, 00:31
Osobiscie mi sie bardzo podoba.
Jasna obwodka na koronie drzewa, dol wydaje sie bardzo przeostrzony (?), w kazdym razie jakis dziwny, syfki na niebie, PD radioaktywny.
Kadr fajny.
JaroPienza
10-02-2011, 15:03
Widze to z mniejszą ilością nieba ,ale i tak mi się podoba
żółto-czarny
10-02-2011, 15:13
IMHO trochę za cukierkowe kolory, ale kadr mi się podoba. Aureolka wokół "dżewa" faktycznie świeci :)
Bartekkw
10-02-2011, 20:19
lekko za słodko i zbyt kontrastowo na drzewku - mz wypłaszcza to obrazek. Obwódka faktycznie widoczna
Osobiście powiem że rewelka :) ja chcę juz lato no w najgorszym razie wiosnę ;)
maniak666
10-02-2011, 22:18
Dzięki za komentarze i uwagi.
Teraz kilka słów wyjaśnienia i zapytanie na końcu.
Nef wołany dwa razy najpierw na niebo potem na podłogę i drzewko. Bardziej różnicowanie WB aniżeli ekspozycji. Taki zamiar był. Przy odsłanianiu nieba-maską pojawiła się ta aureola-forumowy kolega nieco pomógl ją zlikwidowac(dzięki wielkie), ale niestety jest dalej widoczna , choc zdecydowanie mniej. Z kolorami chyba faktycznie za bardzo poszalałem-ale landrynka miała byc. Kontrastu za bardzo nie ruszałem-ten pień drzewa jest taki płaski już na nefie, tak jakoś dziwnie oświetlony. Przeostrzenie? Nie wiem, otwarte w PS wygląda dobrze,na windowsowej przeglądarce też, dopiero zalinkowane na hosting i wrzucone na forum- faktycznie sprawia wrażenie ciut przeostrzonego.
A teraz pytanie- jak się pozbyc aureoli-gdzie mogłem dac ciała, no i skąd różnice w wyświetlaniu zdjęcia z dysku i z linka? Pytam, bo obróbki się ciągle uczę. Z góry dzięki za naprowadzenie na właściwe tory, i poświęcenie uwagi.
Pozdrawiam-Andrzej
jacekz40
10-02-2011, 22:36
Andrzej mnie najbardziej razi ten dół, wręcz wściekła :) zieleń. Pewnie gdyby zjechać z saturacją to i wrażenie nadmiernej ostrości trochę spadnie, bo sama kolorystyka już to potęguje.
Kadr bardzo fajny :)
Andrzej mnie najbardziej razi ten dół, wręcz wściekła :) zieleń. Pewnie gdyby zjechać z saturacją to i wrażenie nadmiernej ostrości trochę spadnie, bo sama kolorystyka już to potęguje.
Kadr bardzo fajny :)
podpiszę się:)
Będę nudny ale dla mnie zdjęcia natury powinny odzwierciedlać rzeczywistość a nie być podrasowywane w postobróbce.
To chyba nie jest zdjęcie reklamowe więc po co to podrasowywanie?
To tylko takie moje pojedyncze zdanie.
podpiszę się:)
trochę razi - a szkoda
nie zagłebiam sie w technikalia, bardzo lubie piony i mnie ten tutaj gra :)
maniak666
11-02-2011, 19:01
nie zagłebiam sie w technikalia, :)
Oj wielka szkoda...:wink: