Zobacz pełną wersję : Nissin Di622 MKII czy... SB-900 ?
Pewnie dla większości z Was to jet głupie pytanie ale muszę się na jutro zdecydować, który model wezmę do D7000.
Robię zdjęcia głównie w domu jednak pokój jest słabo naświetlony. Pożyczałem już od znajomego tego Nissina i według mnie robi fotki bardzo nierówno. Na jednych wszystko wygląda jak w słoneczny dzień, na innych jakbym oświetlał z wbudowanej. Wszystkie zdjęcia robiłem z palnikiem w sufit i "karteczką" :)
nieważne czy bezprzewodowo czy na sankach. Testowałem na 18-105. Absolutnie nie wykluczam, że to ja coś źle robię ale wydaje mi się, że nie.
Teraz pytanko. Czy warto tyle dopłacać (około 800zł) jeśli robię zdjęcia dla siebie a nie zarobkowo?
Ktoś z Was testował obie te lampy w podobnych warunkach?
PS. Oczywiście przeczytałem już większość wątków na forum. :)
Jak robisz foty amatorsko tylko dla siebie to bierz SB700.
Send from X10 using Tapatalk
SB-700 jest w podobnej cenie co SB-900. Wydaje mi sie, ze jesli juz tyle doplacac to chyba lepiej wziac 900. Druga sprawa czy 700 jest az o tyle lepsza od Nissina?
Bardzo ciekawy temat.mi też wydaje się, że Nissin naświetla nierówno.Pytanie czy Nikon jest bardziej przewidywalny? Czy ktoś porównywał obie lampy pod tym względem?
dominicus
09-02-2011, 23:30
Różnica w cenie kolosalna :!: Pytanie czy SB-900 faktycznie jest Ci potrzebna :?: Jeśli fotki tylko dla siebie to Nissin może wystarczyć. Może warto zastanowić się na SB-600 lub Metz 50 AF-1 :?: SB-700 to bardzo fajna lampka i jeśli cena spadnie poniżej 1000 zł to będzie iść jak świeże bułeczki :smile:
SB-900 od 1326 zł
SB-700 od 1096 zł
SB-600 od 799 zł
Metz 48 AF-1 od 730 zł
Metz 50 AF-1 od 752 zł
DI 622 MK II od 500 zł
Nie orientowalem sie w cenach ale jezeli roznica miedzy 700 a 900 oscyluje w okolicy 200 pln to faktycznie lepeij brac 900.
Zawsze mozna poszukac uzywanej sb800
Send from X10 using Tapatalk
michaskro
10-02-2011, 00:13
jak dla mnie to szkoda kasy na sb900 skoro focisz w pomieszczeniu (w domu) lepiej kupić sb600 i będziesz zadowolony w 100% bo oszczędzisz kasę a w porównaniu z nissini foty będą raczej powtarzalne
jak masz czas to zobacz sobie metza 44 af-1 chodzą po około 600 zł a o niebo lepsza od nissini
jak dla mnie to szkoda kasy na sb900 skoro focisz w pomieszczeniu (w domu) lepiej kupić sb600 i będziesz zadowolony w 100% bo oszczędzisz kasę a w porównaniu z nissini foty będą raczej powtarzalne
jak masz czas to zobacz sobie metza 44 af-1 chodzą po około 600 zł a o niebo lepsza od nissini
A czy ktoś robił porównanie Metza 44AF-1 z Nisinem i jakąś lampę Nikonowską ?
Chodzi mi czy np w Metzie jest taka sama powtarzalność jak w SB-XX bo też wacham się pomiędzy Metzem ale tym 44 a SB-XX używką a Nisinem.
michaskro
19-02-2011, 22:22
porównywałem tego metza z sb 600 i wypadają na podobnym poziomie
marcinez
20-02-2011, 09:21
(...)Robię zdjęcia głównie w domu jednak pokój jest słabo naświetlony. Pożyczałem już od znajomego tego Nissina i według mnie robi fotki bardzo nierówno. Na jednych wszystko wygląda jak w słoneczny dzień, na innych jakbym oświetlał z wbudowanej. Wszystkie zdjęcia robiłem z palnikiem w sufit i "karteczką" :)
nieważne czy bezprzewodowo czy na sankach. Testowałem na 18-105. Absolutnie nie wykluczam, że to ja coś źle robię ale wydaje mi się, że nie.(...)
Ja bym zastanowił się, czy powyższa sytuacja jest z "winy" nissina. Może się tak zdarzyć, że dołożysz drugie tyle i kupisz SB-700 lub SB-900 i sytuacja będzie podobna. Myślę, że potrzeba ci jeszcze "treningu" :)
Temat trochę stary ale , włąsnie jestem przed podobnym wyborem . Pomijam ostatni post wsprawie treningu bo to jeszcze duzo drogi przede mna ale robie zdjęcia tylko na kocich wystawach , a tam wiadomo przy moim D90 i 17-105 kit bez lampy ani rusz . Swiatło jest bardzo często mieszane. Użytkuje nissina Di 622 i mam wrazenie własnie nierówności , raz jest ok raz jakby zapaliło kilka lamp , Zdjęcia są często słabo oświetlone , iso 1000-1250 i nie jest rewelacyjnie . Pytanie czy "900" poprawi jakość swiatła , równomierność ,Akurat cena jest do przezycia . I drugie pytanie . Czy zamiana na obiektyw z f4 i lampa "900" pozwoli zejsc z iso . Robie w jpg .
ja bym zaczął trening od przejścia z jpg na raw a wiele można wyczarować z takiego treningu, a po drugie jaki to obiektyw f4? bo i w twoim kicie na jakiejś ogniskowej jest te f4 a nawet mniej, bo chyba na starcie 3 i pół a co do lampy miałem tego nissina a teraz mam 900-tkę a to chyba mówi samo za siebie
Miałem na myśli 24-120 z stałym światłem . Fotografuję tylko koty na wystawach a tam jest różnie niekiedy nie można za bardzo podejść więc zoom a wtedy niestety jest 5,6. Pomyślałem więc ze jaśniejszy obiektyw i dobra stabilna lampa powinno pomóc zejść z iso , pewnie ze moim marzeniem jest robić bez lampy ale na to marzenie mnie nie stać. Jak w życiu wieczne kompromisy