Zobacz pełną wersję : D7000 + sigma 10 20
Witam
Zamierzam kupić Nikona D7000 z jakimś szerokokątnym obiektywem. Czy sigma 10-20
będzie dobrym wyborem? Zdjęcia to głównie wnętrza, jakieś obiekty typu meble, stoły, drzwi
Z tego co się zorientowałem to w tym przedziale cenowym jest jeszcze Tokina ATX 12-24 i Tamron 10-24/2.8 .
Który obiektyw waszym zdaniem będzie najlepszy do N7000? Pozdrawiam
Jest jeszcze tokina 11-16/2.8 Sigma trochę za ciemna do wnętrz
Tylko która, bo są dwie, jedna 4.0-5.6, a druga 3.5 na całej długości.
Miałem pierwszą i złego słowa o tym szkle nie powiem, fakt wielu zdjęć nie miałem okazji nią robić, ale sprzedałem tu na giełdzie jednemu z użytkowników i z tego co pisał jest bardzo zadowolony z tego szkła.
Który obiektyw waszym zdaniem będzie najlepszy do N7000? Pozdrawiam
Obiektyw kupuj do zastosowań ,nie do puszki...
W tym dziale jest już kilka wątków o szkłach ultra szerokich, które dadzą odpowiedź na Twe pytania
viper345
09-02-2011, 22:41
Potwierdzam, że Sigma 10-20 4.0-5.6 jest bardzo dobry szkłem. Jej jasniejsza wersj (3.5) ponoc jest jeszcze lepsza ale tego juz ja konkretnie potwierdzić nie mogę. Zadaj sobie pytanie czy bedzie potrzebny Ci możliwie jasny obiektyw. Przecież wnętrza czy tez meble itp zazwyczaj wykonuje się ze statywu więc możesz pozwolić sobie na dłuższe czasy. Sigma jest odpowiednio ostra, kontrastowa, jednym słowem polecam
maciey75
09-02-2011, 23:17
A czy N10-24 i N12-24 sa az tak do bani vs. ta sigma?
Zdjęcia będę robił ze statywu, do f/3.5 musiałbym dołożyć ok 600 zł, więc nie wiem czy warto. Ogólnie zamierzam to wszystko rozbudować o jakieś lampy itd, ale teraz mam tylko na body+obiektyw. Dzięki za odp. poczytam jeszcze trochę i zdecyduję.
Zdjęcia będę robił ze statywu, do f/3.5 musiałbym dołożyć ok 600 zł, więc nie wiem czy warto. Ogólnie zamierzam to wszystko rozbudować o jakieś lampy itd, ale teraz mam tylko na body+obiektyw. Dzięki za odp. poczytam jeszcze trochę i zdecyduję.
Jak masz mały budżet, fotki ze statywu itp. to Sigma jak znalazł. Nikkory inna półka cenowa.
Mariusz888
10-02-2011, 01:14
Do DX wg mnie nie ma lepszego wyboru niż S 10-20/4-5.6- powtarzałem to milion razy i dalej będę tak twierdził. Jest tania i doskonała. Jakby mi śmigała na FX to nie sprzedałbym jej nawet dla N14-24 bo dłuuuugo tylko dla tej Sigmy jedną trzymałem puszkę DX ;)
I mój głos poparcia za Sigmą, ani myślę zmieniać cokolwiek w tym zakresie, mam od 5 lat i nie mogę się przyczepić.
nokinnikon
10-02-2011, 09:56
Jest jeszcze tokina 11-16/2.8 Sigma trochę za ciemna do wnętrz Do wnętrza to chyba 2.8 też za ciemna,jeżeli mówimy o wnętrzu normalnym a nie oświetlonym jupiterami o mocy 400W i więcej. oraz fotografowaniu z ręki. Nie podzielam zatem zdania kolegi. Wnętrza fotografujemy ze statywu lub z lampą błyskową.Oddaję głos na sigmę 10-20 (starą)
Oddaję głos na sigmę 10-20 (starą)
A miałeś okazje pracować z Tokiną 12-24?
A co myślicie o stałej ogniskowej gdzieś z 60mm zamiast tej sigmy 10-20? może źle się wyraziłem, ale będę robił zdjęcia obiektów gdzie linie muszą być proste(drzwi, meble), a z tego co wyczytałem szerokokątne zoomy mają z tym problem, jeśli się mylę poprawcie mnie.
Wszystko zależy od odległości od obiektu i kąta nachylenia obiektywu do fotografowanej płaszczyzny. Z bliska rzeczywiście szeroki kąt uwydatnia perspektywę, podobnie jeśli nie będzie ustawiony idealnie prostopadle do fotografowanej powierzchni. Jeśli masz fotografować drzwi, meble i mają one być odwzorowane zgodnie z rzeczywistością... to jest pewien problem. Szeroki kąt tak czy inaczej da zniekształcenia, gdyż odejść nim od obiektu za bardzo się nie da, bo będzie za mały na zdjęciu; Jeśli dobrze ustawisz aparat na statywie, to z prostowaniem w obróbce komputerowej drzwi czy mebli nie powinno stanowić problemu, ale trzeba się liczyć z tym, że to zależy od tego jak duże będą te drzwi/meble, na jak daleko da się od nich odejść etc.
Z kolei obiektyw o dłuższej ogniskowej da mniejsze zniekształcenia, ale pomyśl na jaką odległość musiałbyś wtedy odejść, aby objąć cały obiekt. Jeśli zdjęcia mają być robione w dużym magazynie, to nie problem, natomiast jeśli w normalnych wnętrzach, to trzeba mieć szeroki kąt. No i czymś innym niż szeroki kąt np. całego umeblowanego pokoju nie obejmiesz.
login_87
21-02-2011, 10:01
A ze tak troche odbiegajac czemu d7000?? moze lepiej d90 + n12-24?
A co myślicie o stałej ogniskowej gdzieś z 60mm zamiast tej sigmy 10-20? może źle się wyraziłem, ale będę robił zdjęcia obiektów gdzie linie muszą być proste(drzwi, meble), a z tego co wyczytałem szerokokątne zoomy mają z tym problem, jeśli się mylę poprawcie mnie.
To są obiektywy rectalinearne, zatem ZAWSZE zachowują linie proste. Oczywiście w granicach zniekształceń beczkowych. Zniekształcenia polegają na zbiegach, jeśli nie zachowamy równoległości. Wszystkie płaszczyzny równoległe do matrycy będą odwzorowane bez zniekształceń. Kiepsko za to wychodzą ludzie na brzegu klatki.
Do Twoich zastosowań jak najbardziej Sigma 10-20/4.5-5.6