PDA

Zobacz pełną wersję : torba/plecak w podroz

Str8
09-02-2011, 21:59
Cześć,

wybieram się w najbliższym czasie w podróż z plecakiem, pierwszy raz zamierzam też intensywnie robić fotki i nie mam zielonego pojecia w co zapakowac sprzet foto.

Aparatu będę używał zarówno podczas przemieszczania się z plecakiem jak i wypadów z miejsca noclegu.

Z tego względu plecak foto odpada. Jaka jest alternatywa? Wielka prostokątna torba na foto? boje się przeciążenia i wolałbym uniknąć ostentacyjnego obnoszenia się ze sprzętem.

Myślałem więc nad torbą http://allegro.pl/torba-foto-crumpler-new-delhi-620-braz-ostatnia-i1439983882.html
oraz znalazłem jeszcze jedną (nie pamiętam nazwy, ale miała super patent z rozpinanym suwakiem od góry, przez który można było wyciągnąc aparat, bez konieczności uchylania klapy - niestety nie była dostępna w Polsce).

Zależy mi na tym żeby body z obiektywem było łatwo dostępne i żeby można było coś tam jeszcze włożyć oprócz sprzętu np. picie, książkę (będzie moim bagażem podręcznym).

Czy są jakieś alternatywy żeby można była zarówno przenosić sprzęt podczas wypadów jak i całej podróży?

Jakie patenty i konkretne modele polecacie?

Cały sprzęt to: D 5000 + N 18-200 + N 50 + S 70-300 + Netbook (chciałbym w perspektywie nosić w niej większy aparat jak D 700)

Proszę poradzcie coś, bo mam straaszny mętlik w głowie.

Pozdrrr
M.

Str8
09-02-2011, 22:48
Torba, której nazwy nie pamietałem to Tenba Messenger :)

de Fresz
10-02-2011, 01:47
Przy Twoich oczekiwaniach to nie wychodzi nic innego, jak spora torba foto. Po pierwsze - po co Ci 18-200 i 70-300? Te 100 mm jest mało użyteczne w większości realnych sytuacji, bardziej by Ci się przydało 35/1,8 IMHO. Po drugie - po co chcesz na wyjeździe nosić netbooka przy sobie? Przy pewnej dozie kompromisów moje typy to Tamrac Velocity x7 lub x8 oraz Kata 3n1-10/20 (lub 11/22).

Str8
10-02-2011, 09:43
Może nie będzie to 70-300, ale 10-24, w każdym razie chciałbym żeby to wszystko ewentualnie się zmieściło:). Oczywiście netbook będzie zostawał w domu, co nie zmienia faktu, że przemieszczając się z miejsca na miejsce będę musiał go jakoś przenosić. Chciałbym bardzo uniwersalną torbę, może za bardzo;).
Co do proponowanego Tamraca, to tam chyba nic więcej (książka, gazeta, picie, kanapka) się nie zmieści?:)vA co do Kata to mi toto wygląda na plecak?:) a z plecakiem foto i głównym z dobytkiem może być słabo...:)

pawelpiotrm
10-02-2011, 09:54
A pojedz chłopie do sklepu fotoraficznego i poogladaj podotykaj przymierz. Kurcze plecak i torbę można kupić przez internet ale dopiero jak się wie co.

de Fresz
10-02-2011, 12:19
Może nie będzie to 70-300, ale 10-24,

To już rozsądniej.

Oczywiście netbook będzie zostawał w domu, co nie zmienia faktu, że przemieszczając się z miejsca na miejsce będę musiał go jakoś przenosić.

W plecaku z resztą bambetli?

Co do proponowanego Tamraca, to tam chyba nic więcej (książka, gazeta, picie, kanapka) się nie zmieści?:)

Nie. Za to jest to bardzo płaska i poręczna torba, którą można względnie wygodnie nosić ze średnim plecakiem (u mnie: Alpinist 45) i jeszcze bez większego problemu robić foty bez rozjuczania się.

A co do Kata to mi toto wygląda na plecak?:)

To może być plecak, ale też i sling - paski można konfigurować na 3 (a właściwie 4) sposoby.

Str8
10-02-2011, 22:09
Pojeździłem dziś po sklepach i wybór badł na plecako-torbę z naciskiem na plecak tj. Tamrac Evolution 8, wstępnie jestem zachwycony;) oraz polecam Rimex z Wesołej, tak powinny funkcjonować wszystkie sklepy, pełen profesjonalizm:)

Pozdr. i dzięki za pomoc.