PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 90 MF-AF

timi
09-02-2011, 18:38
Witam. Poproszę o odpowiedz czy to jest normalne zachowanie tego szkiełka. Nadmienię ze jest to starsza wersia z mocowaniem do canona. Dziękuje.
Po podlaczeniu do aparatu gdy od razu jest ustawiona praca na Manual chodzi wszystko jak powinno robi zdjecia bez wzgledu na ustawienie ostrosci- i tutaj wszystko ok

natomiast gdy zaczynam prace na ustawieniu AF silniczek pracuje jak nalezy ustawia ostrosc itd ale gdy po pracy AF przelacze na Manual silniczek dalej pracuje slychac go i bez prawidlowo ustawionej ostrosci nie da sie zrobic zdjecia a silniczek caly czas pracuje jednak z uwagi na przestawienie manualne nie ustawia ostrosci moje pytanie brzmi czy Panu tez sie tak dzialo ze silniczek po przestawieniu z AF na manual nadal pracowal??? gdy odkrece obiektyw i zamontuje go raz jeszcze wszystko wraca do normy i juz da sie manualnie ustawiac ostrosc bez pracy silniczka pytam bo wedlug mnie troszke dziwieni sie zachowuje ze po przejsciu z AF na manual gdy na AF porobilo sie troszke zdjec na manualu dalej chodzi silniczek... problem znika dopiero jak juz wczesniej wspomnialem po odlaczeniu i ponownym podlaczeniu do korpusu obiektywu w trybie manualnym....

mario_b
09-02-2011, 18:59
Mnie po przestawieniu pierścienia ostrości na obiektywie na MF silniczek w body nie pracuje.
Po ustawieniu w/w pierścienia na AF silniczek w body pracuje.
Kolejna zmiana na MF silniczek nie pracuje. I tak powinien zachowywać się wg mnie ten obiektyw.

Możesz też przełączyć na MF w body, obiektyw też na MF i silniczek powinien wówczas być wyłączony.

Nadmienię ze jest to starsza wersia z mocowaniem do canona.

Ale ja mam szkiełko z mocowaniem do Nikona;)

mOSAd
12-02-2011, 23:26
Canony nie mają silniczka w body z tego co kojarzę. Wyłącznie w obiektywie. Zatem praca silniczka, w momencie przełączenia w tryb manualny tak na zdrowy rozsądek wygląda na usterkę. Tym bardziej, że po restarcie (ponownym założeniu obiektywu w trybie M), jest poprawa. Na mój gust zawiodła komunikacja z korpusem - informacja o trybie pracy obiektywu z jakiegoś powodu nie dotarła do body. Jeżeli to nie jest sprawa brudnych styków, to ciężko mi się domyślić o co może chodzić. Zacząłbym od przeczyszczenia styków i dokładnego obejrzenia ich oraz bagnetu. Być może informacja o stanie obiektywu w momencie podłączenia idzie inną drogą niż w momencie przesunięcia przełącznika M//AF.