PDA

Zobacz pełną wersję : Zezwolenie na foto w zabytkach... ?

Paweł Kania
09-02-2011, 11:57
Witam,

dostałem takie zapytanie:

2. Czy posiada Pan zezwolenie na fotografowanie w zabytkach - ślub nasz odbywać się będzie w zabytkowym modrzewiowym koścółku i takie zezwolenie jest niezbędne.

O jakież to zezwolenie chodzi ?

ekonet
09-02-2011, 12:06
Witam,

dostałem takie zapytanie:

Zapytaj misiów, czy mają zezwolenie na oddychanie w zabytkach.

Paweł Kania
09-02-2011, 12:11
No własnie podejrzewam ze chodzi o zezwolenie które posiada tylko jeden fotograf, a zna go sam ksiądz... ;)

mpwt
09-02-2011, 12:17
Może ktoś jednak pomylił o zezwolenie na fotografowanie zabytków ze zwykłym papierkiem o ukończeniu kursów dla fotografów?

Paweł Kania
09-02-2011, 12:38
Odpisałem że mam z kurii i czy nie o takie chodzi...

Zobaczymy co to będzie :)

Krzysiek B
09-02-2011, 12:48
Dziwna sprawa.
A może dowiedz się gdzie znajduje się ten kościół i zadzwoń z pytaniem do proboszcza.
Wtedy okaże się czy młodzi coś pomylili czy jednak mamy kolejnego marketingowca w sutannie ;)

sea21
09-02-2011, 12:49
Czasami jest tak że zarządca zabytku chce kasę za fotografowanie ale nie sądzę żeby takie coś miało miejsce w kościele. Chociaż kto wie...

Krzysiek B
09-02-2011, 12:53
Chce kasę ale nie zezwolenie.

geryon
09-02-2011, 13:38
Ktoś ma potajemne układy z kustoszem wspomnianego zabytku i nie jest to nikt z Nas...

Nawet jeśli będzie parcie na okazanie zezwolenia na fotografowanie w zabytkach to proponuję pomachać jakąkolwiek legitymacją prasową. Większość instytucji wydając takową umieszcza na odwrocie magiczne zwroty ala czary mary, hokus pokus otwórzcie drzwi właścicielowi legitki i pozwólcie pracować albo was spalimy, obedrzemy ze skóry i posypiemy solą ^_^

Paweł Kania
09-02-2011, 13:51
To kto mi taką wyda :)

geryon
09-02-2011, 14:28
Sam sobie wydrukuj, oddaj do laminowania albo zamów w drukarni wersję ala dowód osobisty i księdzu się nie pozna ;)

Skoro on kręci to i Ty możesz pościemniać.
Najwyżej trafisz do piekła i będziesz się smażył całą wieczność na zimnych ogniach z Tesco ^_^

photoaction
09-02-2011, 16:02
ja fotografowałem w zabytkowym drewnianym kościele bez ZADNEGO zaswiadczenia, czy jestem zły?

sea21
09-02-2011, 16:05
To kto mi taką wyda :)
Jak chcesz to mogę Ci wystawić:mrgreen:
Swoją drogą to niech PM dobrze się dopyta żeby nie było wtopy na ślubie.

geryon
09-02-2011, 16:09
ja fotografowałem w zabytkowym drewnianym kościele bez ZADNEGO zaswiadczenia, czy jestem zły?

Jesteś okrutnie zły. Jak mogłeś fotografować w zabytkowym kościele bez zaświadczenia o kwalifikacjach do takowych poczynań?

Nie próbuj się tłumaczyć tym że nikt takowych zaświadczeń nie wydaje!

Paweł Kania
09-02-2011, 16:09
Nawet mam laminarke w domu :)

Ale tak samemu... A ma ktoś wzór i co to za hokuspokusmagiczne słowa z tyłu trzeba ? ;)

geryon
09-02-2011, 16:42
na PM posłałem Ci taki tekst

drk
26-02-2011, 11:20
ale się uśmiałem ironią w postach :D proponuję przeprowadzić zmasowany atak na wspomniany kościółek, zapytaniami, telefonami, o co chodzi? ale dlaczego tak? mój prawnik mówi, że nie trzeba! a redaktor w TVN24 mówił, że to bzdura... hyhyhyh a do tego pomachać w/w "legitką" hehehehe...

P.S. Też chciałbym taką legitkę :D ma ktoś?

będziesz smażył się w piekle :D

ekonet
26-02-2011, 11:24
ale się uśmiałem ironią w postach
Ja też, ale - jak się można "uśmiać ironią"? :)

P.S. Też chciałbym taką legitkę :D ma ktoś?
Może być Straży Ochrony Przyrody? :)

look
26-02-2011, 11:58
skoro PM Ci zadała takie pytanie, to podejrzewam, że sami sobie tego nie wymyślili, tylko najpewniej dostali takie info od "czarnej strony mocy". Jeśli tak jest, to najpewniej znak dla Ciebie, iż "czarna strona mocy" przyzywa Cię w celu uzgodnienia warunków "pozwolenia" i ew. haraczu. Innymi słowy musisz albo połechtać ego "czarnej strony mocy", albo kieszeń...albo jedno i drugie. Niestety w obiektach zabytkowych fotografowanie jest ograniczone, zwłaszcza jeśli chodzi o użycie oświetlenia i ten fakt dość skrzętnie wykorzystuje się w niektórych regionach Polski. Dlatego, żeby nie było wtopy na samej ceremonii zalecałbym warunki fotografowania uzgodnić wcześniej dowiadując się uprzednio od PM z kim masz się skontaktować w parafii, żeby takowe uzgodnić.
Tak naprawdę to legalnego pozwolenia na fotografowanie w tego typu miejscach nie wyobrażam sobie żeby zdobywać dla jednego ślubu, bo tak sobie myślę, że musiałoby to się oprzeć o konserwatora zabytków.

yakoop
26-02-2011, 12:07
Paweł - chyba pisała do mnie ta sama para. Chodzi o kościół w okolicach Częstochowy?
Rozmawiałem z nimi i powiedziałem, że nie ma czegoś takiego jak pozwolenie na fotografowanie w zabytkach.. to ksiądz nawciskał im jakiejś lipy :P

Paweł Kania
26-02-2011, 12:08
Niew iem, bo mi nalpisali tylko ze jakiś Modrzewiowy, przesłałem ofertę, później ponowiłem pytanie o szczegóły tego kościółka twierdziwszy że nie ma takiego zezwolenia ale się już nie odezwali :)

A co to za kościół ?

yakoop
26-02-2011, 12:29
Kościół Modrzewiowy w Gidlach

kokos
26-02-2011, 12:39
Ja mam to samo młodzi mówili, że nie można robić zdjęć w kościele -chodzi o Kalwarię :shock:
Sprawdzę to w przyszłym tygodniu.

drk
26-02-2011, 16:53
Może być Straży Ochrony Przyrody? :)

Może być... Straży Ochrony Przyrody Mr. PedoBear`a :D

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img18.imageshack.us/i/pedobeardesignblack.jpg)

amirez
26-02-2011, 17:47
Kolega prosi grzecznie, a Wy się naśmiewacie!
1. zezwolenie ze straży pożarnej - że nie jesteś podpalaczem /kościółek drewniany/,
2. zezwolenie komendanta policji, że zezwolenie z p. 1 jest autentyczne,
3. zezwolenie od sanepidu, ze masz odpowiednie szczepienia /modrzew działa na alergików/,
4. zezwolenie od lekarza rodzinnego, ze skierował ciebie do psychiatry,
5. zezwolenie od psychiatry, że z Tobą wszystko OK /tak na wszelki wypadek/,
6. zezwolenie od Twojego proboszcza, że chodziłeś na religię,
7. zezwolenie od żony/dziewczyny, że możesz... iść robić zdjęcia /bo, może mieć pretensje/,
8. zezwolenie /4 egz./ od moderatora forum, że nie masz banów,
9. zezwolenie z elektrowni, że nie zalegasz z opłatami /bo jak zalegasz to wyłączą prąd i zdjęć nie obrobisz/,
10. .................................................. ..................... /można dopisać/