PDA

Zobacz pełną wersję : używana lampa błyskowa do D70s

dilemmor
17-01-2007, 00:53
Witam. Chciałbym kupić lampę błyskową Nikona bądź Metz do D70s. Nie stać mnie na drogie modele tych firm. Czy znacie jakiś starszy model, który mógłby się sprawdzić w tym aparacie. A może ktoś chciałby sprzedać swoją starą lampę? Pozdrawiam

irekka
17-01-2007, 10:25
Chyba szukanie informacji nie zajęło Ci za dużo czasu? Niestety d70 zna tylko iTTL - czyli stare lampy nie potrafia wspólpracować z nim. Nie oznacza to oczywiście, że sa całkowicie bezuzyteczne. D70 wyzwoli je, ale pracują wtedy w trybie swojej automatyki (co daje tez bardzo dobre rezultaty zazwyczaj) lub ręczeni ustawiasz siłe błysku (lub zabawa z kalkulatorem i lampa błyska zawsze na max,a zmieniasz przysłonę w aparacie). Jest jeszcze jedna rzecz, o której nalezy wiedzieć - d70 dopuszcza max napięcie na stopce lampy 250V.

sauat
19-01-2007, 12:21
Używałem z D70 starej lampy z Minolty X-700. Nie pamiętam już dokładnego oznaczenia, ale miała "auto" i "220". Miała 2 automatyki tyrystorowe i bardzo fajnie naświetlała - rzadko się myliła na automatyce, więc manuala nie używałem w ogóle. Na allegro widziałem takie za 35-50 zł.