PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie mocowanie - 3117 czy Phottix VAROS

Sculptoris
08-02-2011, 17:25
Witam, macie porównanie może tych dwóch modeli? Który wariant oceniacie jako trwalszy i wart tych pieniędzy?

http://www.funsports.pl/p,pl,187,uchwyt+przegubowy+3117+do+macowania+lamy+ i+parasolki-.html
http://fotozakupy.pl/akcesoria-lamp-blysk-/phottix-varos-przegub-do-lampy-z-mocowaniem-do-parasola,13826s

AdamoN
08-02-2011, 18:28
Każdy z nich ma swoje wady i zalety.

Będziesz używał w domu czy biegał z tym mocowaniem w plener? (weź pod uwagę rozmiary)

Osobiście mam 2 sztuki tego pierwszego mocowania ale ostatnio zakupiłem takie na alle... za 39zł i z czasem dokupie sobie kilka sztuk. Małe, tanie i wytrzymałe.

Sculptoris
08-02-2011, 18:51
A coś więcej? :-) Zależy mi na trwałości i pewności uchwytu (przykro patrzeć jak lampa spada ze źle spasowanego mocowania). Trochę się naczytałem tutaj o tych szybko rozsypujących się tanich wersjach. Sporo osób wypowiadało się na temat 3117, ale niewiele potrafię znaleźć o VAROSach. Nie wiem jak się mają jedne do drugich - widzę różnicę w cenie :-)

Przeznaczenie - plener (jak będzie trzeba) i dom. Co do pleneru to szczególnie się nie stresuję. W pierwszej chwili brałem pod uwagę jakieś lampki studyjne, do tego zasilacz plenerowy, więc w tym zestawieniu rozmiar mocowania to detal.

adolfik9501
08-02-2011, 21:14
W Varosie można stopkę pod lampę wykręcić i zapodać np. nikonowską lub nakręcić bezpośrednio odbiornik. Jest szybkozłączka do mocowania na statywie) plus śruba, jest końcówka do zwykłych statywów (1/4) a po wykręceniu redukcji do 3/8. Poza tym mocowanie jak mocowanie. Chyba niższe trochę od 3117, taki odpowiednik 3137, takie odnoszę wrażenie.

Sculptoris
08-02-2011, 22:05
Hmmm... czyli wychodzi, że lepsze ;-) OK, dzięki za podpowiedź :-)

adolfik9501
09-02-2011, 12:21
Hmmm... czyli wychodzi, że lepsze ;-) OK, dzięki za podpowiedź :-)

Zapomniałem dodać, że to oryginalne mocowanie pod lampę jest nierówne, przez co lampa jest przechylona. Poza tym przy plastikowych stopkach bałbym się dokręcać. Jak Ci się nie spieszy to w przyszłym tygodniu wrzuciłbym może krótki opis bo zanabyłem Varosa na Alle (za 75+wysyłka), ale mam wyjazd i nie mam specjalnie czasu tym się zająć.

Sculptoris
09-02-2011, 17:55
Jasne, chętnie poczytam. Co prawda trochę czas mnie goni, ale może jeszcze nie złożę zamówienia do tego czasu. Zresztą jak nie przyda mi się mnie to na pewno komuś innemu. W sieci opinii naprawdę jak na lekarstwo.