PDA

Zobacz pełną wersję : różnice w kolorach

eMDZy
08-02-2011, 15:39
Witam

Wybieram sobie jakiś kolor w photoshopie, później według numerów ten sam kolor ustawiam jako tło strony w edytorze HTML zajączku i kolory są zupełnie różne. Skąd takie różnice? Nie krzyczcie żem debil pomóżcie ino.

Tom01
09-02-2011, 13:30
Są to dwa różne problemy:
1. Photoshop zarządza barwą, przeglądarka jak widać nie. Aby zmusić PS do zachowania jak przeglądarka proponuję włączyć Widok->Ustawienie próby->MonitorRGB. Przy czym wówczas cały materiał będzie wyświetlany tak, jakby nie było żadnego zarządzania barwą i efekt finalny wyglądu grafiki może być niekontrolowany. Powinno się unikać materiałów graficznych tego typu.
2. Aby zmusić przeglądarkę do zachowania jak PS proponuję dołączać zawsze profile a dla poprawnego wyświetlania materiałów nieotagowanych proponuję przełączyć jej CMM w tryb sRGB. Można to zrobić w konfiguracji FF. Safari ma to włączone domyślnie. Opera, IE i jej nakładki nie obsługują koloru wcale.

de Fresz
09-02-2011, 16:17
2. Aby zmusić przeglądarkę do zachowania jak PS proponuję dołączać zawsze profile a dla poprawnego wyświetlania materiałów nieotagowanych proponuję przełączyć jej CMM w tryb sRGB. Można to zrobić w konfiguracji FF. Safari ma to włączone domyślnie. Opera, IE i jej nakładki nie obsługują koloru wcale.

Hę? Safari wyświetla poprawnie tylko otagowane treści, nieotagowane lecą w przestrzeni monitora ustawionej w systemie (czyli jak cała reszta z wyjątkiem FF z włączonym modułem CM). Chyba że o czymś nie wiem...

Tom01
09-02-2011, 16:20
Hę? Safari wyświetla poprawnie tylko otagowane treści, nieotagowane lecą w przestrzeni monitora ustawionej w systemie (czyli jak cała reszta z wyjątkiem FF z włączonym modułem CM). Chyba że o czymś nie wiem...

W FF tak jest, w Safari idzie jako sRGB. Chyba, że ja z kolei o czymś nie wiem.

de Fresz
09-02-2011, 17:39
Ustalmy o czym dokładnie mówimy, o zdjęciach, czy kolorach definiowanych w HTML? Bo zdjęcia bez profili na bank są w przestrzeni monitora, jak dotąd zdawało mi się, że jeśli strona nie ma zdefiniowanej przestrzeni w kodzie, to aple itp. również (ale nie miałem potrzeby weryfikacji).

eMDZy
10-02-2011, 16:50
mowa o kolorach definiowanych w html, i nie mowie tutaj o probelmach z przegladarka (profilowaniu jej, etc), ale w samym podglądzie zajączka (edytor html), ni w ząb nie mogłem uzyskać takiego samego koloru tła i PS i w zajączku (pomimo tego samego nr koloru). swoją drogą zacząłem się zastanawiać czy biel będzie zawsze biała czy też będą występowały różnice? Ale faktycznie nie dodałem do zajączka profilu i przyznam nie wiem czy się uda. zobaczymy wieczorem spróbuje.

de Fresz
10-02-2011, 16:58
Nie wiem co to ten Zajączek, ale nie zakładał bym się, że dysponuje jakimś modułem do CMa. Najprościej – sprawdź jak strona ładuje się do FF z włączonym zarządzaniem barwą i do np. Explodera (któren żadnego CMa nie ma).

bialogardzianin
10-02-2011, 23:27
Nie wiem do końca o co chodzi, ale ja edytuję sobie kolory przez cmsa, a hexy generuję sobie tu http://www.colourlovers.com/ .