Zobacz pełną wersję : Urządzenie wielofunkcyjne
rychu_cmg
08-02-2011, 12:45
Witam. Szukam urządzenia wielofunkcyjnego do 1000 zł. Musi one mieć możliwość kserowania bez użycia komputera, połączenie przez Ethernet/WiFi, niskie koszty eksploatacji. Nie będzie one służyło do wydruku zdjęć, faks i czytnik kart pamięci też są mi zbędne
W oko wpadły mi HP z serii 8500. Używa ktoś z Was tych urządzeń ?
Ja używam HP J4680. Z plusów to szybki wydruk roboczy i fajne oprogramowanie. Z minusów WiFi działa nieco wolno i lubi się zwiesić przy obszernych wydrukach (ale zamiast puścić 100 stron z tekstem, zdjęciami i schematami można pościć 10x10 :P)
rychu_cmg
08-02-2011, 14:17
wolałbym żeby tusze kolorowe były w oddzielnych kartridżach
Faktycznie, jest to trochę uciążliwe, zwłaszcza, jeśli ciągle używa się jednego koloru.
Canon MP640? Trochę małe tusze - jakość druku OK. WiFi + ethernet+ USB. Mam nie narzekam, ale nie drukuję olbrzymich ilości.
mishieck
08-02-2011, 23:32
Brother J315W. Urządzenie kosztuje ok. 300 zł, tusz LC985 też jest śmiesznie tani.
Dante_85
09-02-2011, 00:12
a może PX820FWD
puchbeary
09-02-2011, 00:43
Też polecam Brothera. Koszty eksploatacji tej marki są śmiesznie niskie.
Tap... tap... Tapatalk
sokrates
09-02-2011, 08:18
Ja używam Epsona 425. Ma ona wszystko o czym napisałeś, poza jednym - koszty eksploatacji nie są najniższe, przynajmniej dopóki nie pojawią się zamienniki. Ale kolorowe tuszę są oddzielnie, Wifi działa sprawnie, skan jest wyśmienitej jakości.
Bierz polecanego Brothera DCP-J315W
Bardzo tania eksploatacja.
Zamienne tusze kupisz za śmieszne pieniądze. 1 wkład kosztuje ok 7zł (http://allegro.pl/listing.php/search?category=9110&sg=0&string=brother++J315W). (w urządzeniu są 4 oddzielne wkłady - czarny, żółty, czerwony i niebieski)
Wydajność na dobrym poziomie.
Wiele osób z grona znajomych posiada urządzenia Brothera (różne modele) i wszyscy zadowoleni.
Ja również w firmie posiadam podstawowy model DCP-145C i od ponad roku śmiga bez najmniejszych problemów na zamiennikach. Jedynie trzeba pamiętać, ale to dotyczy wszystkich drukarek które pracują na zamiennych wkładach, aby przynajmniej raz w tygodniu coś przedrukować w kolorze, aby uniknąć zaschnięcia tuszu w głowicy.
Pozdrawiam:)
Niestety Canon MP640 nie jest już produkowany a szkoda, bo były tanie zamienniki. Zastąpił ją model MG5250.
JarekJaszczyk
09-02-2011, 13:07
Nie korzystalem z urzadzen polecanych w tym watku ale mam w firmie kilka HP Officejet Pro 8500A (CM755A).
Moje opinie nt. tego urzadzenia:
In plus:
Bardzo dobrze rozwiazana mozliwosc skanowania: wbudowany podajnik na kilkadziesiat kartek, zapis zeskanowanych dokumentow jako jeden dokument Adobe pdf (dostepne takze inne formaty) - bezposrednio na pendrive wkladany do USB.
Wszystko to definiowane z panelu urzadzenia, bez koniecznosci podlaczania do komputera.
Praca w sieci WiFi/Ethernet, mozliwosc bezposredniego skanowania/drukowania dokumentow na/z serwer/a
Druk dwustronny
In minus:
Malo wydajne tusze "startowe"
Brak mozliwosci druku w czerni przy braku tuszu kolorowego
Stosunkowo trudna konfiguracja w sieci (definiowanie zasobu, uprawnien itd.) jak dla "przecietnego" uzytkownika.
Brak mozliwosci jednoczesnej pracy w sieci WiFi i Ethernet
Brak skanowania dwustronnego
Na temat jakosci druku sie nie wypowiadam, jest to kwestia indywidualna, zalezy takze od nosnikow (papieru, folii itd.).
To bardzo kategoryczne slowo ale nie waham sie napisac, ze: Napewno lepszy jest wydruk zdjec z tego urzadzenia niz np. HP Color Laser Jet 3550 (skora wyglada jak skora a nie jak ziemniak).
Pamietaj, ze sa co najmnie dwa rodzaje 8500 (ten pierwszy jest chyba bez WiFi i nie jest juz produkowany).
Ogolnie - uwazam, ze to bardzo dobre rozwiazanie SOHO. HP dawalo pod koniec ubieglego roku promocje na 3 letnie gwarancje.
Jesli to jeszcze aktualne i zdecydujesz sie na zakup to aby miec taka gwarancje - musisz zarejestrowac sie w ciagu miesiaca bo potem przepada.
Mam nadzieje, ze przekazane informacje beda Ci pomocne.
Nie jestem w zaden sposob zwiazany z producentem :-)
Pozdrowienia,
mishieck
09-02-2011, 13:14
W brotherze za 1/3 ceny HP też masz 3 letnią gwarancję ;)
JarekJaszczyk
09-02-2011, 14:11
Jeszcze raz: 3 letnia gwarancja nie jest w "standardzie" w HP.
Ja korzystam z Brother DCP 385c i polecam!
Zalety:
- cena coś około 400zł
- eksploatacja (cena kadridży 2,89zł (www.papiedozdjec.pl - tam tez kupuje bo sprawdzeni), na allegro jesczee taniej)
- bezawaryjna
Wady:
- sama nie drukuje trzeba nacisnąć przycisk:P
pozdr;)