PDA

Zobacz pełną wersję : Dobry sposób na sprawdzenie licznika w canonie?

burda-graph
08-02-2011, 00:17
Nie wiem czy w dobrej kategorii - jeżeli nie - proszę o przeniesienie..

Sprawa dotyczy właściwie canona .........., ale wydaje mi się że będzie miała zastosowanie w każdym body :)

Canon 1ds mark 2 licznik jest równocześnie numerem zdjęcia zapisanym w exifie (nie numerem w nazwie pliku) - można to odczytać np w Photoshopie CS4, wczytując zdjęcie do adobe bridge.

klikamy prawym przyciskiem myszy na zdjęciu i wybieramy "informacje o pliku"

następnie zakładkę "zaawansowane"

później katalog "schemat"

ilość klapnięć odczytujemy z pozycji "aux:ImageNumber :..."

Czy ktoś mógłby sprawdzić dla mnie z dowolnym aparatem - czy to działa?
................

Oczywiście ktoś kto chociaż mniej/więcej orientuje się jaki przebieg ma jego aparat.

Paweł Kania
08-02-2011, 00:25
Z moim D700 się zgadza.

W IrfanView po otworzeniu pliku wciskasz I i E i na sammym dole masz Total Image.

Poza tym do Canonów jakiś soft especially jest ponoc do looknięcia w przebieg.

wer
08-02-2011, 00:59
To dziwne, bo u Canonów było tak, że serwis mógł tylko sprawdzić licznik. Nie jestem pewien czy nie da się go kręcić jak w samochodzie.

kondziu
08-02-2011, 01:05
Właśnie sprawdziłem na CS5 jest tak samo, wyciągnąłem starego JPG-a i sprawdziłem Opandą i Bridge wynik taki sam tylko teraz można sprawdzić przebieg migawki z Raw.

Paweł Kania
08-02-2011, 01:19
Może nowy soft głębiej grzebie w plikach i wyciąga takie rzeczy z Canona.

Ale generalnie wychodzi że działa :)

burda-graph
08-02-2011, 10:39
Hmm.. Zaskakuje mnie to forum. Zadałem to samo pytanie na Canon bard i zero odzewu :(

Uprzejme dzięki za odpowiedzi.
Mam też sygnały od znajomych że działa ten sposób poprawnie.

Co do 1ds canona - wygrzebałem że ma on wewnętrzną pamięć, w której niezależnie od wszystkiego liczy zdjęcia.

Jak widać informacja jest zawarta w każdym pliku, problem w tym że nie było odpowiedniego softu aby to odczytać.

lukiii
08-02-2011, 12:01
Co do 1ds canona - wygrzebałem że ma on wewnętrzną pamięć, w której niezależnie od wszystkiego liczy zdjęcia.

Tak chyba ma każdy aparat :roll:

jm
08-02-2011, 12:16
Próbowałam podanego sposobu... w przypadku GF1 nie działa.
Nie ma w ogóle takie pozycji w "schemacie".
GF1 nie ma lustra, ale migawke owszem, więc ilość klapnięć może miec znaczenie?

gusi
08-02-2011, 13:28
Na canonie 5d mk1 niestety nie działa.Owszem, jest pozycja - aux:ImageNumber , ale pokazuje nr kolejny fotki w folderze, w jakim jest umiejscowiona.

burda-graph
08-02-2011, 15:41
Zgadza się. W 5d nie ma nawet zakładki "schemat" - w której jedynka oprócz ilości zdjęć ma zapisany numer body i wersję firmware...
Chyba że ściągnąłem jakiegoś trefnego sampla...

Merde
09-02-2011, 09:41
Hmm.. Zaskakuje mnie to forum. Zadałem to samo pytanie na Canon bard i zero odzewu :(

Bo zadałeś pytanie na które odpowiedź padła milion razy i nawet odrębny wątek na ten temat jest.
W skrócie: Jedynki (nie wiem czy wszystkie) zapisują stan licznika w pliku, reszta korpusów nie. Część korpusów można sprawdzić tylko i wyłącznie w serwisie, część można sprawdzić softem (eosinfo (http://astrojargon.net/EOSInfo.aspx)) po podłączeniu kablem do komputera.