Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Który dysk wybrać?

offeath
07-02-2011, 20:49
Chcę kupić twardziela do kompa i padło już na Western Digital 2TB 7200rpm 64MB. Ale jest problem do wyboru są dwie wersje: WD20EURS i WD20EARS.
Jaka jest różnica między tymi dyskami? Na razie doczytałem tylko to, że WD20EURS jest przeznaczony do audio/video i nic więcej nie znalazłem.
Oczywiście pytanie kieruje do osób siedzących w tym temacie.

Andre
07-02-2011, 20:58
Na 100% Ci nie powiem ale wydaje mi się że różnicą jest to że WD20EARS jest z serii Green power a WD20EURS nie.

offeath
07-02-2011, 21:05
Oba dyski to zielona seria.

robin102
07-02-2011, 21:30
Po co chcesz kupić najwolniejsze (z najniższym transferem) dyski na rynku ?

offeath
07-02-2011, 22:21
Po co chcesz kupić najwolniejsze (z najniższym transferem) dyski na rynku ?

Bo to ma być magazyn?

robin102
07-02-2011, 22:48
Kupił bym na Twoim miejscu Samsunga z serii F3 albo jeszcze lepiej F4 to są znacznie wydajniejsze i cichsze dyski.

Andre
07-02-2011, 23:11
Co do tego co napisał robin102 to dyski WD z serii Green power nie należą na najcichszych coś na ten temat wiem bo używam takowego.

offeath
08-02-2011, 00:34
Kupił bym na Twoim miejscu Samsunga z serii F3 albo jeszcze lepiej F4 to są znacznie wydajniejsze i cichsze dyski.

Polecasz jakiś konkretny model?

maly5
08-02-2011, 00:53
ears ma nowy typ formatu dysku z 4096-bajtowymi sektorami, evds ma tradycyjne 512.

tomitom
08-02-2011, 01:06
Od zawsze używałem tylko WD ale serii z zielonym listkiem nie polecam. Miały być ekonomiczne i ciche, na bank nie są ciche.

offeath
08-02-2011, 01:19
Ja używam dysków; OCZ SSD, WD, SAMSUNG(2 sztuki) i zewnętrzny Transcend, wszystkie razem 700GB. Trzy wewnętrzne talerzowe chcę zastąpić jednym.
Dyski które wymieniłem w pierwszym poście pasowały mi ze względu na rozmiar. Ale nie ukrywam, że nie chciałbym aby w kompie najgłośniejszy był dysk.

pierote
08-02-2011, 03:11
A ten WD 1TB (http://www.morele.net/dysk-western-digital-1tb-caviar-green-7200rpm-64mb-sataii-wd10ears-284257/) jest zły? Seria Green, ponoć cichy, zmienna prędkość?! Ciekawy jestem czy porównywalny Samek będzie lepszy?!

Articool
08-02-2011, 10:38
Samsungi F3 500Gb wydajne są, ale do cichych nie należą, bo wpadają w sinusoidalne wibracje jakieś czy coś. Ktoś ma doświadczenie z F3 1Tb lub F4?

robin102
08-02-2011, 11:41
Ktoś ma doświadczenie z F3 1Tb lub F4?
Tak kręcą się u mnie dwie sztuki samsungów F3 i każdy po 1GB i słychać je tylko przy starcie. Głowice dysków głośno startują.

ku6i
08-02-2011, 17:41
A jak wygląda kwestia wibracji? Jest tak samo jak w 500 GB czy lepiej?

robin102
08-02-2011, 19:43
Nic nie wibruje w Szjsungach i nie generują jakiś drgań na obudowę, a nie jest ona z górnej półki niestety, podobnie Barakuda serii 12 też nie wibruje tylko głośniej burczy i o 10 stopni cieplejsza jest. W drugim kompie to aż 3 sztuki samsungów jest i też nic nie hałasuje poza jak wspomniałem stuknięciem przy starcie głowicy. Aaaaa jakimś wyznawcą produktów koreańskich nie jestem. Jeden F3 chinski drugi koreański. W sieci piszą, że koreanskie lepsze, na razie nie zauważłem jakiejś różnicy ;). W drugim wszystkie 3 sztuki chińskie.

Waldo11
08-02-2011, 20:47
Co do Samsungów:

pół roku temu zmieniałem płytę główną i przy okazji wymieniłem dyski na nowsze, większe, szybsze.
Dużo czytałem i analizowałem zanim wybrałem dyski (4 szt) i wypadło że najlepszy stosunek cena/osiągi/pojemność mają jednak Samsungi.
Znalazłem również w sieci komentarze że niektórym dyski F3 wibrują, ale większość osób jednak nie sygnalizowała tego.
Mój wybór wypadł na:
2 x 322GJ F4 320GB pracują w Raid 0 (partycja systemowa, programowa + partycja na nie używane na co dzień pliki archiwalne)
103SJ F3 1TB jako magazyn (jednak nawet jako magazyn jest to dysk szybszy niż dowolny greeen, ma wysokie transfery zarówno dla małych, jak i dużych plików)
502HJ F3 500GB jako dysk na bazy danych, plik wymiany systemu i partycje rezerwową pod CACHE dla programów graficznych, i znowu celem była nie tylko pojemność, szybkość, ale i dobre transfery małych plików np. bazodanowych.

no i niestety czasami słyszę jakieś wibracje, co ciekawe dość rzadko, i nie znalazłem żadnej zależności: czy tuż po starcie, czy po paru godzinach pracy.
Aha, przejściowo mam jeszcze w tej obudowie 3-letni ST3500630A (Barracuda 7200.10) - może to on?

Całość jednak pracuje w normalnych okolicznościach stosunkowo cicho.

Jak już ktoś pisał: uważałbym na dyski z jednostka alokacji 4096B jak seria EARS- sprawiają poważne problemy przy odczycie i zapisie małych plików, więc nadają się tylko jako magazyn np. RAWów, JPEG-ów, ale na pewno nie do baz danych, a już na pewno nie jako dysk systemowy.

mpwt
08-02-2011, 20:49
Ekhm... nie wiem co wy macie dyski WD ale mam dwa z serii zielonej (do przechowywania danych) 500GB i 2TB (WD20EARS) i ja ich nie słyszę (w przeciwieństwie do Seagate'ów). Natomiast prawdą jest, że te dyski nadają się tylko do przechowywania danych.

maly5
08-02-2011, 23:41
Nic nie wibruje w Szjsungach i nie generują jakiś drgań na obudowę, a nie jest ona z górnej półki niestety, podobnie Barakuda serii 12 też nie wibruje tylko głośniej burczy i o 10 stopni cieplejsza jest..
abstra****ac od wibrowania, to ja nie zauwazylem zbytniej roznicy w temp miedzy 12 a F3. jaka masz temp na tym dysku ?

ears'y generalnie sa pomyslane jako magazyny dla wiekszych plikow. przeciez nikt nie robi takiego sektora dla pofragmentowanych malych pliczkow. demonami szybkosci nie sa, pradu tez pozeraja wiecej niz by wypadalo (ale po kieszeni raczej nikogo to nie trzepnie), ale na pewno ta linia nie byla pomyslana jako szybkie dyski macierzowe dla systemow i baz danych ;) raczej przeciwnie..

offeath
08-02-2011, 23:43
Dzięki Waldo.

Slon
09-02-2011, 14:01
Nic nie wibruje w Szjsungach i nie generują jakiś drgań na obudowę, a nie jest ona z górnej półki niestety, podobnie Barakuda serii 12 też nie wibruje tylko głośniej burczy i o 10 stopni cieplejsza jest. W drugim kompie to aż 3 sztuki samsungów jest i też nic nie hałasuje poza jak wspomniałem stuknięciem przy starcie głowicy. Aaaaa jakimś wyznawcą produktów koreańskich nie jestem. Jeden F3 chinski drugi koreański. W sieci piszą, że koreanskie lepsze, na razie nie zauważłem jakiejś różnicy ;). W drugim wszystkie 3 sztuki chińskie.

a ja o szajsyngach mam bardzo zle zdanie :(
w tej chwili w obudowie trajkocze non stop 320gb (to raczej cos starszego niz F3), a kompletnie bezglosnie lata Seagate serii 12 (500Gb) - dysk cudo. Seagate nic a nic nie slychac, dziala szybko, nie grzeje sie, no po prostu robi, to co ma robic porzadny dysk :)

jako archiwum mam rowniez seagate'a z serii 12, ale juz 1TB i ten przy starcie troche potrafi zabuczec, ale pozniej bezglosny

JarekJaszczyk
09-02-2011, 15:11
Przepraszam, mialo byc Seagatami.

Na podstawie mojego kilkuletniego doswiadczenia z Samsungami o pojemnosciach od 80GB do 1TB stwierdzam 99% niezawodnosci.
Przed zakupem pomysl jeszcze czy potrzebujesz dysk wewn. czy moze zewn. A jesli wewn. to czy wystarczy Ci transfer jaki zapewnia SATAII.

Pozdrowienia,

stig
10-02-2011, 22:33
Od zawsze używałem tylko WD ale serii z zielonym listkiem nie polecam. Miały być ekonomiczne i ciche, na bank nie są ciche.

Co do tego co napisał robin102 to dyski WD z serii Green power nie należą na najcichszych coś na ten temat wiem bo używam takowego.

Hmmm... Dziwne rzeczy. Tez uzywam greena (2 TB -- WD20EADS-00R6B0) i jest to najcichszy dysk w zestawie. :) Co prawda wiadomo, ze Raptor chrobocze jak stary dobry "skaziak", ale green jest takze cichszy od WD3202ABYS. Praktycznie nieslyszalny. Cichy, pojemny, aczkolwiek wolny, tak wiec idealny na archiwum (do czego wlasnie go uzywam).

Articool
11-02-2011, 14:04
Tak sobie czytałem ostatnio odnośnie tych Samsungów 1TB F3 i one jednak też wibrują. Przynajmniej sporo takich wpisów w sieci można znaleźć, czyli wygląda że sytuacja podobna jak z 500GB. Myślę, że jednak na magazyn to bym się na WDka jakiegoś zdecydował, seria zielona zapewne.
Generalnie praca samego dysku nie była dla mnie nigdy problemem, w sensie głośności, ale te wibracje w Samsungach mnie strasznie irytują.

maly5
11-02-2011, 16:40
Tak sobie czytałem ostatnio odnośnie tych Samsungów 1TB F3 i one jednak też wibrują. Przynajmniej sporo takich wpisów w sieci można znaleźć, czyli wygląda że sytuacja podobna jak z 500GB. Myślę, że jednak na magazyn to bym się na WDka jakiegoś zdecydował, seria zielona zapewne.
Generalnie praca samego dysku nie była dla mnie nigdy problemem, w sensie głośności, ale te wibracje w Samsungach mnie strasznie irytują.
si. wibruja. irytuja.. bardzo.. ja nie dalem rady.

5iatka
11-02-2011, 17:27
ja mam i 1tb samsunga i albo nie wibruje....albo sie przyzwyczaiłem.
Mój komputer raczej nie jest cichy stąd do pewnego poziomuszumu przywykłem i raczej jest ok.
Zdecydowanie bardziej głosna jest barracuda 500gb

KS
11-02-2011, 17:46
A co myślicie o 1TB Hitachi DeskStar 7K1000.C?

W komentarzach ludzie piszą, że szybki i cichy.

Articool
11-02-2011, 22:00
ja mam i 1tb samsunga i albo nie wibruje....albo sie przyzwyczaiłem.
Mój komputer raczej nie jest cichy stąd do pewnego poziomuszumu przywykłem i raczej jest ok.
Zdecydowanie bardziej głosna jest barracuda 500gb

Ja też mam parę wiatraków i słychać delikatny szum, ale to co prezentują moje dwa samsungi F3 500Gb to porażka. Pewnie że już prawie przywykłem, ale myślę aby je wyjąć i potraktować jako backup i w zamian włożyć coś innego.