Zobacz pełną wersję : D200 i Sb 900 na rzecz D300
Tak jak w temacie , jest ta wymiana warta tego ?
Sapphiron
07-02-2011, 19:40
po co?
Ja wymieniłem D200 i SB-800 na D7000 i nie żałuję :)
Niedługo córka się rodzi to nie będę musiał lampą błyskać jej po oczach tylko spokojnie ISO wyższe ustawię bez obawy o utratę jakości.
chyba bym nie zamieniał SB-900 wydaje mi się być zbyt potrzebna, żeby ją sprzedawać choć każdy ma inny potrzeby zależy od typu fotografii jaką się uprawia
po co ? tak zeby mniej blyskac a podnosić iso w D300 ale pytanie jak to w praktyce wyglada ? czy iso z 300-tki nadrobi sb 900 w D200 ?
Sapphiron
07-02-2011, 20:51
temat jest dosyć dziki. Podnosząc ISO nie wykonasz wielu zagadnień które mógłbyś zrobić z sb900, np strzał na druga kurtynę, strzał pod słonce z doswietleniem, zabawa w doswietlanie wraz ze światłem zastanym... temat rzeka...
Moim zdaniem nie warto zamieniać całego zestawu. D200 na d300s owszem ale nie cały zestaw bo to nie ma sensu...
Ja bym nie zamienił, no chyba, że inną lampę sobie dokupisz, np. Nissina - tylko to nie będzie to samo co nikon.
Okey moj problem rozwiany :) fakt stracilo by sie troche mozliwosci z lampa to sie z Toba zgodze Sapphiron
Slawek Wojtczak
07-02-2011, 22:04
Możesz sie spręzyc i tylko puszke wymienic:) d200 na uzywkę d300 (tanio stoja teraz)
Chcialem aby wyszlo tak bez dokladania , wiec narazie musze jeszcze troche kasy dozbierac do tego zabiegu
Grygolas
07-02-2011, 23:21
Chcialem aby wyszlo tak bez dokladania , wiec narazie musze jeszcze troche kasy dozbierac do tego zabiegu
Hehehe żona mi postawiła podobne ultimatum: Chcesz wymiany aparatu? To bez dokładania.
No i D200 zostaje.
Nie pozbywaj się sb900, nie kupuj nissina. mam sb800, mam nissina, i różnica jest bardzo duża. Nissiny dają kiepskie światło, mocne, ale widać na zdjęciu że było doświetlone, jest bardziej sztuczne, po błysku z sb800 fotka wygląda bardziej naturalnie, szczególnie jak jest od czego odbić :) nissin mam tylko dla zabezpieczenia.
D300 wynagrodzi ci brak sb900, ale tylko w średnio przyciemnionych miejscach. W ciemniejszych będziesz miał czas poniżej 1/30 mimo wysokiego ISO i żadnej fotki nie zrobisz. Zostaw lampę w spokoju dobrze ci radzę, masz najlepszą jaka jest możliwa, chyba że fotografujesz tylko rodzinne zchadzki i wburowana ci wystarczy (błysk z wbudowanej jest jeszcze gorszy niz z nissina, bleeeee :P )...
Nie nie rodzinnych nie robie głownie portrety i fakt lampa sie przyda w doswietleniu osoby w sloncu, i myslalem zeby potem wlasnie dokupic jakiegos taniego zammienika ale widze ze roznie z tym bywa i widze jedyna najlepsza opcja bedzie zostanie z D200 :) a odnosnie tego nisana roznica w widocznosci ze bylo doswietlane jest az tak duza ?
Do portretów to D200 jest chyba najlepszą puchą jaka powstała. Fajnie oddaje kolory skóry, ma szybki i celny AF a ze szkiełkami która masz w stopce 1,8 to nie potrzebujesz ISO większego niż 1250.
Kondi3012
09-02-2011, 21:23
Do portretów to D200 jest chyba najlepszą puchą jaka powstała. Fajnie oddaje kolory skóry, ma szybki i celny AF a ze szkiełkami która masz w stopce 1,8 to nie potrzebujesz ISO większego niż 1250.
Ewentualnie S5Pro ;)
Do portretów to D200 jest chyba najlepszą puchą jaka powstała.W portrecie istotna jest (uogólniam nieco) kontrola nad (małą) GO. No i tutaj pełnoklatkowe body mają sporą przewagę nad cropowymi.
Jesli chodzi o kolor skóry to D700 i D3s, D3 nie bardzo się spisują, mimo podpietego profilu portret. Natomiast D3x ma kolor skóry bardzo fajny.
Ewentualnie S5Pro ;)
nie zgodzę się - jedynie i tylko s5pro
wszytko zalezy.
mnie np się podobają kolory z D700. naprawde. zabijcie mnie ale podobają mi się.
Wow.. główne pytanie w tym wątku chyba bylo inne.
IMHO - dembiec zrób tak żeby mieć D300 + SB-900 inaczej nie warto zamieniać.