PDA

Zobacz pełną wersję : Makro a filtr polaryzacyjny

mariusz-75
07-02-2011, 15:00
Gdzieś przeczytałem, ze mozna robić zdjęcia makro z filtrem polaryzacyjnym ale to niby juz wyższa szkoła jazdy.
Czy ktoś cos o tym tez słyszał, a moze próbował i czy to ma jakiś sen.

HYPER
07-02-2011, 15:04
mozna i nie jest to zadna wyzsza szkola jazdy. zakladasz filtr i jazda. jedyne co musisz wiedziec to to, ze polar zabierze ci okolo 2 EV, zatem bedziesz mial dluzsze czasy naswietlania co nie jest pozadane w makro. zalezy jednak wszystko ile masz swiatla podczas zdjec. jak wystarczajaco zeby posiwecic te 2 dzialki to samo fotografowanie nie rozni sie niczym.

mariusz-75
07-02-2011, 15:07
A czy warto poświecic te 2 działki EV, czy można uzyskać duzo lepszy efekt ?

kh29228
07-02-2011, 15:09
A czy warto poświecic te 2 działki EV, czy można uzyskać duzo lepszy efekt ?

a czy Ty wiesz wogóle do czego służy polar? Bo czytając Twoje pytanie sądzę, że chyba nie.

mariusz-75
07-02-2011, 15:16
Mam przytoczyć regułkę ;) Tak wiem tylko może nie bardzo wiem jakie moze miec wykorzystanie przy makro, oprócz tego że zniweluje odbicia i nasyci kolory i czy efekt jest warty aby taki zastosować

jackrabbit
07-02-2011, 15:20
Mam przytoczyć regułkę ;) Tak wiem tylko może nie bardzo wiem jakie moze miec wykorzystanie przy makro, oprócz tego że zniweluje odbicia i nasyci kolory i czy efekt jest warty aby taki zastosować

to jeszcze zalezy co focisz, czy pszczolki, pierscionki czy cos innego

mariusz-75
07-02-2011, 15:26
Głównie owady, czasem jakiś kwiatek albo meszek, pytam bo posiadam taki filtr jeszcze nawet nie rozpakowany srednicy 62 i pasował by mi raczej tylko do obiektywu N 105 VR, i zastanawiam się czy sprzedac czy zostawić a moze się przyda.

kh29228
07-02-2011, 15:40
no ale jeśli pytasz, czy założenie filtra da "dużo lepszy efekt", to śmiem wątpić w Twoją znajomość działania polara. Nikt ci na takie pytanie nie odpowie. Myślę, że żeby miało to dac jakikolwiek lepszy efekt, to Ty musiałbyś mieć jakąkolwiek wiedzę i umiejętności dotyczące robienia zdjęć, a jeśli byś taką wiedzę posiadał, to byś nie zadawał pytań, czy "założenie filtra da Ci dużo lepszy efekt"

de Fresz
07-02-2011, 16:05
Głównie owady, czasem jakiś kwiatek albo meszek, pytam bo posiadam taki filtr

To załóż i sprawdź.

markB
07-02-2011, 16:12
Czasami warto poświęcić te parę działek, głównie jeśli chodzi o rośliny (kwiatki), jeśli nie masz dyfuzora, a zdjecia robisz w takim miejscu gdzie dociera słońce i powoduje powstawanie odblasków na liściach (płatkach). Jednak coś za coś - obniżenie ilości światła docierającego do matrycy może być równoważne z koniecznością ustawienia aparatu na statywie.

devgru
07-02-2011, 20:12
n105 vr to przypadkiem nie 67mm? ;)

markB
07-02-2011, 20:54
Nie, to przypadkiem 62 mm.

mariusz-75
07-02-2011, 20:55
Ze specyfikacji wychodzi że 62, będę go miał za 3-4 dni więc będę wiedział na 100 %

, to Ty musiałbyś mieć jakąkolwiek wiedzę i umiejętności dotyczące robienia zdjęć, a jeśli byś taką wiedzę posiadał, to byś nie zadawał pytań, czy "założenie filtra da Ci dużo lepszy efekt"

Nie mam żadnej wiedzy, dotychczas robiłem zdjęcia aparatem w telefonie.......rozszyfrowałeś mnie.

Zwyczajnie nie próbowałem nigdy polara przy makro , co nie znaczy że nie umiem się nim posługiwać i wykorzystać. A zazwyczaj się nie słyszy aby ktoś go wykorzystywał w makro więc jestem ciekaw czy to jest zasadne i ma sens.

Czasami warto poświęcić te parę działek, głównie jeśli chodzi o rośliny (kwiatki), jeśli nie masz dyfuzora, a zdjecia robisz w takim miejscu gdzie dociera słońce i powoduje powstawanie odblasków na liściach (płatkach). Jednak coś za coś - obniżenie ilości światła docierającego do matrycy może być równoważne z koniecznością ustawienia aparatu na statywie.

Jednak jak widzę można normalnie odpowiedzieć. Dzięki za konkretną odpowiedź

timi
07-02-2011, 21:19
Pamiętaj ze nic nie zastąpi Ci światła gdy rano wybierzesz się na fotografowanie makro. A tak jest ze najlepiej trzeba wcześnie wstać. Gdy nie ma dobrego światła, słońce dopiero wstaje , nie rzadko jest mgła. Bywa tez tak ze nie masz możliwości rozstawienia statywu. Czasy jakie będziesz miał oscylują w granicach 15-60. To troszkę mało na to by wykonać nie poruszone zdjęcie.Owszem później jak już będzie jasno te czasy będą dużo lepsze, ale tez "ruchliwość" owadów znacznie większa. Przed blikami, flarami dość skutecznie ochroni Cie dobra uv za powiedzmy 80 zl.(hoya) Z tym polarem dal bym sobie spokój. Tak jak koledzy pisali polar może zabrać Ci kilka działeczek które mogą Ci sie przydać.

kh29228
07-02-2011, 21:54
Nie mam żadnej wiedzy, dotychczas robiłem zdjęcia aparatem w telefonie.......rozszyfrowałeś mnie.

Zwyczajnie nie próbowałem nigdy polara przy makro , co nie znaczy że nie umiem się nim posługiwać i wykorzystać. A zazwyczaj się nie słyszy aby ktoś go wykorzystywał w makro więc jestem ciekaw czy to jest zasadne i ma sens.

Ale gdy zadajesz takie pytanie, to można sądzić, że faktycznie robiłeś zdjęcia tylko komórką. Bo skąd ktoś ma wiedzieć, czy gdy założysz filtr, to zrobisz lepsze zdjęcie...

devgru
08-02-2011, 09:50
Racja, to 62mm. Nie wiem, co mi się ubzdurało z 67:/

mariusz-75
08-02-2011, 15:18
Ale gdy zadajesz takie pytanie, to można sądzić, że faktycznie robiłeś zdjęcia tylko komórką. Bo skąd ktoś ma wiedzieć, czy gdy założysz filtr, to zrobisz lepsze zdjęcie...

ale zawsze można było zwyczajnie odpowiedzieć jak inni uzytkownicy, bez wnikania czy wiem co to polar czy nie

silverpaul
08-02-2011, 16:05
Nie, to przypadkiem 62 mm.

Witam!
Nie masz racji, średnica to 67 mm
Sorka pomyliłem z 18-105