Zobacz pełną wersję : Nikkor 50G vs Sigma 50
Spróbowałem wydzielić z tematu o Sigmie 85 wątek dotyczący Nikkora 50/14G i Sigmy 50/1.4 HSM.
Niestety część postów odnosiła się zarówno do kwestii 85 jak i 50, więc wygląda to tak jak wygląda ;)
50G. 50-ka Sigmy tez nie jest ostrzejsza, to mit, ktory powtarzaja posiadacze Sigmy aby usprawiedliwic przed samym soba wywalenie paru dodatkowych setek w bloto. Gdzie sa te tak duzo ostrzejsze, zdjecia z Sigmy, ja ich tu na forum jakos nie widze.
Mam zarówno 50 Sigmy jak i Nikona 1.4G.
Kiedyś zrobiłem kilka identycznych fotek na cropie i naprawdę Sigma przy 1.4 jest odczuwalnie ostrzejsza.
Aha i moim zdaniem z Nikona bardziej siada kontrast przy 1.4
Nie wierzę też, że to kwestia gorszego egzemplarza Nikona,
bo w sumie miałem aż 3 w rękach.
Oczywiście Nikonem można robić super fotki, Sigma też ma swoje wady
(na D3000 nie zawsze powtarzalny AF być może to słabego modelu aparatu/AF)
Dla mnie idealny obiektyw to by był gdyby Nikon wykupił licencję od Sigmy na optykę i dopracował AF ;);)
Photoartbox
05-02-2011, 10:20
Kiedyś zrobiłem kilka identycznych fotek na cropie i naprawdę Sigma przy 1.4 jest odczuwalnie ostrzejsza.
Dla mnie idealny obiektyw to by był gdyby Nikon wykupił licencję od Sigmy na optykę i dopracował AF ;);)
Poprosze o NEF-y z Sigmy i Nikkora. Poszla PW z moim adresem eMail.
Photoartbox
07-02-2011, 11:34
Poprosze o NEF-y z Sigmy i Nikkora. Poszla PW z moim adresem eMail.
Poniewaz otrzymalem NEF-y od kolegi tomek67 pozwole sobie na male podsumowanie. Najpierw krotki wstep. Poprosilem o te NEF-y poniewaz kolega tomek67 w wielu swoich wypowiedziach podkreslal podobno miazdzaca wyzszosc Sigmy 50 nad Nikkorem 50G. Jednakze rownie czesto pisal, ze egzemplarze Nikkora, ktore posiadal mialy z jego puszkami problemy FF/BF. Dlatego zwrocilem uwage na brak konsekwencji w jego ostatniej wypowiedzi, jakoby przewaga Sigmy nie moze byc spowodowana gorszym egzemplarzem Nikkora (zaznaczony fragment), wiec jak to na prawde jest? A teraz do rzeczy, na podstawie materialu, ktory dostalem: Kolego tomek67, jesli w ten sposob sprawdzasz wlasciwosci optyczne obiektywow, to daruj sobie drogie stalki, kup kita i bedzie duzo lepiej;) NEF-y przedstawiaja bowiem zdjecia samochodow stojacych na parkingu, z odleglosci ok. 50-70 metrow, wykonane sa z okna i przy paskudnej pogodzie. Zarowno Sigma jak i Nikkor zmasakrowal biala maske samochodu poteznymi aberracjami (!). Pytam, co Ty chciales oceniac? Zdjecie z Nikkora dodatkowo faktycznie jest nie do konca z AF-em trafione. Zapewniam Cie, ze dobrze trafiajacy Nikkor nie jest mniej ostry od Sigmy. Na przyszlosc, proponuje wstrzymac sie z takimi tezami, chyba, ze umiesz je udowodnic. Dla wszystkich, ktorzy nienawidza moich wypowiedzi o Nikkorze 50G: ja nie uwazam, ze jest to najlepszy obiektyw na swiecie, nie narzucam innym mojego zdania, ale niech mnie ktos w koncu przekona, ze jest to tak duzo gorszy od Sigmy 50. Przepraszam za OT.
NEF-y przedstawiaja bowiem zdjecia samochodow stojacych na parkingu, z odleglosci ok. 50-70 metrow, wykonane sa z okna i przy paskudnej pogodzie. Zarowno Sigma jak i Nikkor zmasakrowal biala maske samochodu poteznymi aberracjami (!). Pytam, co Ty chciales oceniac? Zdjecie z Nikkora dodatkowo faktycznie jest nie do konca z AF-em trafione. Zapewniam Cie, ze dobrze trafiajacy Nikkor nie jest mniej ostry od Sigmy. Na przyszlosc, proponuje wstrzymac sie z takimi tezami, chyba, ze umiesz je udowodnic. Dla wszystkich, ktorzy nienawidza moich wypowiedzi o Nikkorze 50G: ja nie uwazam, ze jest to najlepszy obiektyw na swiecie, nie narzucam innym mojego zdania, ale niech mnie ktos w koncu przekona, ze jest to tak duzo gorszy od Sigmy 50. Przepraszam za OT.
To, że fotki miały nie trafioną ostrość to zauważyłem dopiero na kompie.
Zrobiłem jeszcze raz i wysłałem Ci.
Nie wiem czego oczekiwałeś, ja ostrość obiektywu lubię oceniać właśnie w ten sposób, odległość wynosiła do samochodu ok. 20m.
Na pogodę nie mam wpływu.
Ty i tak chyba z góry masz ustalone zdanie.
A jeśli chodzi o problemy z egzemplarzem/AF to zaliczyłem trzy sztuki plus trzy regulacje w serwisie.
Co normalny klient może zrobić więcej ??
Moim zdaniem jeśli się nie ma regulacji AF w body to nie POWINNO się kupować tego obiektywu bo rozrzut jest duży a serwis do bani.
Ostrość moim zdaniem wszystkie trzy 1.4G miały podobną (różniły się tylko BF/FF).
Photoartbox
07-02-2011, 12:23
Ty i tak chyba z góry masz ustalone zdanie.
Poniewaz moje doswiadczenia z tymi obiektywami sa takie a nie inne i jakos nikt nie jest w stanie udowodnic czegos innego. Natomiast Twoje zdanie jest bardzo zmienne, raz piszesz o duzej przewadze Sigmy a raz tak jak w mailu do mnie:
"Zrobiłem jeszcze raz te fotki z 1.4G
Tym razem chyba dobrze trafiłem z ostrością.
No i robione tym samym aparatem co Sigmą.
W sumie są bliższe w jakości niż myślałem.
Aha fotki robione dokładnie z tego samego miejsca, Sigma ma ciut krótsze te 50mm niż Nikon ;)
"
Moim zdaniem bierze sie to z takiego podejscia do testow. Dzis se tak potestuje, jutro tak i nie dziwne, ze wyniki sa za kazdym razem inne.
To może zróbmy inaczej....
Po pierwsze niech moderator tutaj posprząta bo to nie temat o 50mm, po drugie załóżmy nowy temat w odpowiednim dziale....może testy, a może 24-75, np "porównanie ostrości różnych 50mm f1.4" i tam niech każdy kto będzie chciał wrzuci linka do nef'a z sigmy lub z nikkora, lub z czego tam będzie chciał. Będą różne zdjęcia, niech każdy wrzuca te swoje najlepsze, bo nie będziemy oceniać pracy AFu tylko ostrość. Owszem będą różne kadry ale to na pewno pomoże ostatecznie zdecydować niezdecydowanym :D
Moim zdaniem bierze sie to z takiego podejscia do testow. Dzis se tak potestuje, jutro tak i nie dziwne, ze wyniki sa za kazdym razem inne.
Jeśli miałeś jakieś zastrzeżenia do moich fotek to moim zdaniem wystarczyło poprosić na priva co byś chciał.
Być może mam spore zaległości jeśli chodzi o poziom wiedzy fotograficznej,
ale moim zdaniem Tobie po prostu brakuje zwykłej kultury.
Już wiele razy zauważyłem, że na polskich forach jakoś są z tym problemy.
Nigdy nie widziałem takiej arogancji np. na forum dpreview
Photoartbox
07-02-2011, 13:39
ale moim zdaniem Tobie po prostu brakuje zwykłej kultury.
Skup sie czlowieku i przeczytaj jeszcze raz co do Ciebie napisalem, czy widzisz gdzies jakies wycieczki osobiste pod Twoim adresem? Krytykowalem jedynie sposob w jaki zrobiles test i wnioski, ktore z niego wyciagales. Ty natomiast oceniasz moja kulture... czy kazda rozmowa o 50-kach musi konczyc sie obrazaniem mojej osoby? Wielokrotnie podkreslalem w moich wypowiedziach, ze jedynie nie zgadzam sie z teza, jakoby Sigma miala byc no niebo lepsza od Nikkora, wstawialem niezliczone ilosci zdjec i cropow, nikt do tej pory nie przedstawil nic, co mogloby udowodnic, ze nie mam racji, ale zawsze konczy sie na mojej osobie.
Nie chciałbym przerywać tej wymiany zdać (czyli się wcinać :) ), więc zapodam stronkę którą kiedyś już podawałem, porównali sobie skośnoocy trzy 50, warto zobaczyć. Oczywiście to niczego nie dowodzi, ale zawsze można zobaczyć jaki obrazek nam się bardziej podoba.
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/longterm/2009/05/07/10769.html
Nie chciałbym przerywać tej wymiany zdać (czyli się wcinać :) ), więc zapodam stronkę którą kiedyś już podawałem, porównali sobie skośnoocy trzy 50, warto zobaczyć. Oczywiście to niczego nie dowodzi, ale zawsze można zobaczyć jaki obrazek nam się bardziej podoba.
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/longterm/2009/05/07/10769.html
Wydzieliłem z tamtego tematu "spór" ;) S50 kontra N50, więc się nie wcinasz :)
Photoartbox
07-02-2011, 14:09
Dzieki prz3mo, przynajmniej nie bede mial wyrzutow, ze zasmiecam watek o 85-ce :)
Dzieki prz3mo, przynajmniej nie bede mial wyrzutow, ze zasmiecam watek o 85-ce :)
... a co się napociłem by jakoś sensownie to wydzielić (bo część postów jest zarówno o 85 jak i 50) to moje... :(
;)
Akurat na myśli miałem wcinanie się w dyskusję dwóch panów. Wątek i tak był zaśmiecony, a ja swoje dopisałem już w przeniesionym. Szkoda nerwów na takie dyskusje, każdy ma inne podejście, wymagania, oczekiwania itd, nie mówiąc już o rozrzucie jakościowym poszczególnych sztuk. Sigma ma wady i nikkor również. Ja nie lubię żadnego z nich, ale to nie znaczy że ktoś nie może się zachwycać. (Mnie już mało co zachwyca jeśli mówimy o sprzęcie :( )
Skup sie czlowieku i przeczytaj jeszcze raz co do Ciebie napisalem, czy widzisz gdzies jakies wycieczki osobiste pod Twoim adresem? Krytykowalem jedynie sposob w jaki zrobiles test i wnioski, ktore z niego wyciagales. Ty natomiast oceniasz moja kulture... czy kazda rozmowa o 50-kach musi konczyc sie obrazaniem mojej osoby? Wielokrotnie podkreslalem w moich wypowiedziach, ze jedynie nie zgadzam sie z teza, jakoby Sigma miala byc no niebo lepsza od Nikkora, wstawialem niezliczone ilosci zdjec i cropow, nikt do tej pory nie przedstawil nic, co mogloby udowodnic, ze nie mam racji, ale zawsze konczy sie na mojej osobie.
Poprosiłeś mnie na priva o zdjęcia.
Zrobiłem na szybko co mogłem (nie jestem fotogtafem, nie mam studia, nie mam długonogich modelek na zawołanie;) ), a Ty zacząłeś to roztrząsać na forum.
Sposób w jaki to pisałeś odebrałem dość osobiście.
Jeśli nie mialeś takiego zamiaru to sorki.
A jeśli chodzi o ocenę tych obiektywów to naprawdę nie jest ona taka prosta.
Każdy ma jakieś zalety, pewnie dlatego wciąż żadnego nie sprzedałem.
Moim zdaniem jeśli chciałoby się je rzetelnie ocenić to potrzebne jest body w stylu D300 .
W moim AF jest jaki jest a ręcznie to na takiej małej matówce trudno mi ustawić, nie ma zresztą doświadczenia.
Photoartbox
07-02-2011, 14:35
Poprosiłeś mnie na priva o zdjęcia.
Zrobiłem na szybko co mogłem (nie jestem fotogtafem, nie mam studia, nie mam długonogich modelek na zawołanie;) ), a Ty zacząłeś to roztrząsać na forum.
Odnioslem sie jedynie do tego co tu napisales (patrz ponizej), skad moglem wiedziec, ze robisz zdjecia po to aby je potem wyrzucac? Nie wiem co ma do tego wszystkiego studio i dlugonogie modelki. Co do "roztrzasania" na forum, to przeciez wyraziles tu wlasnie swoje zdanie i ja tu sie do niego odnioslem, nie przenioslem tej dyskusji na forum urzedu podatkowego, rowniez nie rozumiem o co Ci chodzi.