PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EF 200-400f/4L IS USM Extender1,4x

Girdian
07-02-2011, 13:50
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12231
http://optyczne.pl/3713-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_EF_200-400_mm_f_4L_IS_USM_Extender_1.4x.html

krolewicz
07-02-2011, 13:58
bardzo ciekawe szkło, ciekawe czy pojawią się też szkła typu 300/2.8 z takim bajerem

ciekawe jak to będzie działać, no i jaka cena :)

Pawel Pawlak
07-02-2011, 17:49
Zapowiada się świetnie !

qooba
07-02-2011, 17:59
Rewelacyjny patent! Takie coś poproszę do 300 2.8 i będę wniebowzięty robiąc piłkę nożną :) Jedno szkło i załatwione wszystko, przy lepszym obrazku niż N200-400 :)

zurkow
07-02-2011, 18:55
i do tego crop jak w d3x :D
200-840/4-5.6

BlackRoger
07-02-2011, 21:47
Przyznam że patent niezły. To wybrzuszenie z boku wskazuje na umiejscowienie chowanego telekonwertera i to mi się chyba najbardziej w tym szkle podoba. Mega szybka zmiana ogniskowej bez bawienia się w kręcenie bagnetem.

kichu
07-02-2011, 21:57
ciekawe jak to będzie działać, no i jaka cena :)

tam na fotce widac wybrzuszenie, wiec pewnie grupa soczewek sie wysuwa i wsuwa

pytanie tylko jak to bedzie pracowalo w praktyce - znaczy sie jakosc optyczna

akustyk
07-02-2011, 22:45
pytanie jest nie o to, czy lens bedzie ostry, bo tu nie ma dwoch zdan, ze bedzie (co jak co, ale tego Canon nie spartoli).
pytanie jest o to, czy starczy nerke czy trzeba bedzie jeszcze rower sprzedac...

kichu
07-02-2011, 22:52
pytanie jest nie o to, czy lens bedzie ostry, bo tu nie ma dwoch zdan, ze bedzie (co jak co, ale tego Canon nie spartoli). pytanie jest o to, czy starczy nerke czy trzeba bedzie jeszcze rower sprzedac...

ze gole szklo bedzie ok to nie watpie, ale jakosc z TC nadal mnie ciekawi... ja wiem, ze to supertele... ale przewinely sie przez moje rece wszystkie ze stajni N i pokusze sie o stwierdzenie ze zoom jednak najmniej sie lubi z TC z nich wszystkich oraz ze 200-400 w porownaniu ze stalkami tez ma wady... choc oczywiscie nie sa to dylemtaty pt dobrze czy zle, a raczej miedzy
dobrze a bardzo dobrze, ale jednak sa

innymi slowym nie watpie ze to bedzie dobre szklo, ale ciekaw jestem raczej jak dobre

krolewicz
07-02-2011, 23:12
@ kichu

wybrzuszenie widziałem, chodziło mi "jak to będzie działać" w sensie jakości :)

na pewno jest to jakiś kompromis, ale ja spodziewam się dobrej jakości obrazka :)

akustyk
07-02-2011, 23:39
z tego co wiem, na 21Mpix czy taki 70-200/4 IS czy 70-200/2.8 IS II praktycznie nie zauwazaja zalozenia
telekonwertera 1.4 (uniwersalnego). w sensie tego jak wygladaja zdjecia, nie tablice testowe, bo fanatyk
pewnie cos tam zmierzy. nie sadze, zeby tu mialo byc inaczej. co jak co, ale o ile w szerokim kacie (czyt.
poniezej 85mm, zeby byc dokladnym :D ) Canon raczej rzadko blyszczy, tak w dlugich rurkach nie zna sie
na zartach. ksiegowi, poniekad, rowniez :(

Pawel Pawlak
07-02-2011, 23:56
Dla mnie ten patent, jeśli szkło będzie lepsze optycznie niż odpowiednik nikona (także w wersko z TC), będzie mogło zadecydować o wyborze systemy. Ciekawe czy opatnetowali ten "wynalazek".

kichu
07-02-2011, 23:58
bo to jest tak, ze wiekszosc testow zdjeciowych TC opiera sie na statycznych obiektach foconych w miejscu ktore wypelniaja prawie caly kadr - nie mowie tu o tablicach i tam na ogole jest ok

ale to nie jest jedyny rodzaj fot ktore sie robi z TC... bo np ja w swoim foceniu lotniczym mam sporo do czynienia z szybka fotografia na roznych ogleglosciach w roznych warunkach i wtedy roznice miedzy gole szklo a TC sa duzo bardziej widoczne, nawet w grupie poszczegolnych supertele

mowiac obrazowo

w warunkach nazwijmy je umownie "testowych" jest tak, ze np. gole szklo daje jakosc 10pkt, a po zalozeniu tc ta jakosc spada o 8 czy 9 pkt i jest nadal bardzo dobrze i wszyscy sa happy

tymczasem w realnym foceniu jest tak, ze gole szklo daje jakosc nie 10, ale w zaleznosci od warunkow cos np. z przedzialu 7-10, teraz po zalozeniu tc na jednym szkle ta jakosc spadnie np. na zakres 6-9, a na innym 4-8

i wtedy wychodza te roznice

Dla mnie ten patent, jeśli szkło będzie lepsze optycznie niż odpowiednik nikona (także w wersko z TC), będzie mogło zadecydować o wyborze systemy. Ciekawe czy opatnetowali ten "wynalazek".

moim zdaniem na 99% tak. jesli sledziles nikon rumors, to czesto jednym z newsow bylo info, ze nikon zglosil patent X czy Y i duza czesc tych patentow okazywala sie pozniej
w postaci gotowych produktow

jestem pewien, ze Canon (oraz wiekszosci innych firm) robi podobnie

mibartek
08-02-2011, 01:26
Biorąc pod uwagę fakt, że nie jest to uniwersalny TC tylko specjalnie zaprojektowana grupa soczewek do współpracy z tym konkretnie obiektywem to o jakość z TC bym się nie bał ;-)

kichu
08-02-2011, 17:25
taki drobny niuans w tej premierze i jednoczesnie nowa świecka tradycja oglaszania szkiel ktorych jeszcze dlugo nie bedzie

Canon say the lens is scheduled for release before the end of 2011. I expect to see working prototypes at PMA in September and probably a December release.

czyli do zobaczenia za rok :) a realnie w 2012 :)

BlackRoger
08-02-2011, 17:36
Do Euro 2012 i olimpiady w Londynie powinni się wyrobić ;)

kichu
08-02-2011, 17:38
Do Euro 2012 i olimpiady w Londynie powinni się wyrobić ;)

Na pewno... tylko niektorzy moi koledzy fotolotnicy juz teraz chcieli swoje stare szkla sprzedawac ;)

A info znalezione w jednym z blogow, ani slowa o nim w oficjalnym release Canona :)

akustyk
08-02-2011, 21:46
nie rozumiem narzekania. no to przynajmniej jakas data jest, a nie jak taki D7000 - juz mamy,
ale poczekajcie az do sklepow doleca. nie wiemy kiedy ;)

tak serio... sprzedac nerke to tez nie tak hop-siup i wymaga czasu. akurat do konca tego 2011-go :)

kichu
08-02-2011, 22:04
to nie narzekanie tylko zaskoczenie... przyzwyczajony jestem, ze jak firmy cos prezentuja to to jest juz do kupienia lub bedzie lada chwila... tak bylo do tej pory...

a tutaj pisza ze do wrzesnia chca miec 'working prototypes' a 'release' prawdopodobnie w grudniu... czyli byc moze bedzie w grudniu prawie za rok, ale tego tez nie wiadomo... czyli na dzien dzisiejszy mamy pelen vaporware... bo moze sie tez okazac, ze dostawy na poczatku zassie kanal dystrybucji PRO (agencje itp) i na dostepnosc normalnie przyjdzie poczekac jeszcze dluzej...

oczywiscie podejrzewam, ze rationale za takim ruchem jest gdzies w tym stylu, zeby zastanawiajacycm sie nad migracja na konkurecnyjny system dac sygnal pt. cos dla Was szykujemy

ale generalnie srednio mi sie to podoba, podejscie pt. dzis zapowiadamy sprzet ktory bedzie fizycznie za rok... niezaleznie od firmy...

Merde
08-02-2011, 22:52
i do tego crop jak w d3x :D
200-840/4-5.6

Ekhm, eq. 320-896 jak już (bez zmiany body).

Jacek_Z
10-02-2011, 16:30
to nie narzekanie tylko zaskoczenie... przyzwyczajony jestem, ze jak firmy cos prezentuja to to jest juz do kupienia lub bedzie lada chwila... tak bylo do tej pory....
Niekoniecznie. Contax 645 wyszedł kilka lat po zapowiedzi. Sony też często informuje z duuużym wyprzedzeniem, że coś będzie http://www.optyczne.pl/3738-nowo%C5%9B%C4%87-Sony_prezentuje_prototypy_i_zapowiada_nowe_obiekty wy.html
Samyang też tak robi.
Szkoda, że nikon trzyma wszystko w tajemnicy.

Pawel Pawlak
10-02-2011, 17:13
Niekoniecznie. Contax 645 wyszedł kilka lat po zapowiedzi. Sony też często informuje z duuużym wyprzedzeniem, że coś będzie http://www.optyczne.pl/3738-nowo%C5%9B%C4%87-Sony_prezentuje_prototypy_i_zapowiada_nowe_obiekty wy.html
Samyang też tak robi.
Szkoda, że nikon trzyma wszystko w tajemnicy.

Myślę że canon dość mocno poczuł uderzenie nikona w segment reporterski. W krótkim czasie VRII i Nano we wszsytki długich szkłach ( i nie tylko), odmłodzony TC20, puszki reporterskie FXowe, z genialną jakością obrazka... Canon chyba bardziej niż kiedykolwiek musiał pokazać że nadal jest silny i potrafi przywalić.

qooba
10-02-2011, 17:40
W moim otoczeniu cała masa ludzi kupuje D700 z gripem, do tego 24-70 i 70-200, sabina i robią tym zestawem 90% zdjęć. Czasami do tego 300 2.8/400 2.8 lub 200-400. Sporo ludzi się przesiadło w 2007/2008 na takie zestawy porzucając Canona.

dziki_pl
10-02-2011, 19:22
Canon mial tluste lata do momentu D3, efektem tego byly modele jak 5D, mial matryce i tyle.
Do tego rownorzedne cmosy na polce D300 i D90. Canon poczul konkurencje i splodzil 7D ktory dla uzytkownikow C byl szokiem, tyle nowosci w jednym body.
Teraz mamy ucieczke N z D3s i ostry kopniak w postaci nowej matrycy aps-c 16mpix ktora jest rewelacyjna, 18-tka canona odstaje sporo.

Zapowiedzi odbieram jako pewna forme szybkiej reakcji na odplyw uzytkownikow, "poczekajcie jeszcze troche, bedzie dobrywka". Canon do tej pory nie mial takiej polityki i to jest przyklad cisnienia jakie odczul.

Pawel Pawlak
28-05-2013, 11:08
No i wiadomo już że szkło jest cięższe i większe niż nikon 200-400 (podobno poręczność na poziomie 500/4), a przede wszystkim znacznie droższe. Nie zmienia to faktu że użyteczność takiego patentu może być wspaniała i być może pomimo ceny obiektyw znajdzie sporo nabywców. Może prognozy są naprawdę optymistyczne, skoro nikon zgłosił patent obiektywu który wydaje się bezpośrednią konkurencją: 200-500/ f4:5.6 albo 3.5:5.6. Ciekawe czy doczekamy się fizycznej realizacji tego szkła i jak czy nikon wyceni go jeszcze wyżej niż canon swojego 200-400+1.4 ?
Biorąc pod uwagę że obiektyw nikona ma mieć 10% mniejszą ogniskową na długim końcu przy tym samym świetle co canon z zapiętym telekonwerterem, konstrukcja może być lżejsza i mniejsza.
A może jeszcze jednak trochę tańsza ?;)

Slon
28-05-2013, 11:16
widzialem szkielko kilka dni temu - wyglada dosc dziwnie z tym garbem ;)
niestety nie mialem wiecej czasu ani na przyjrzenie sie, ani na rozmowe z uzytkownikiem

Pawel Pawlak
28-05-2013, 11:34
Myślę że jeśli nikon naprawdę pokazałby takiego 200-500 f4-5.6, który byłby krótszy, lżejszy i pewnie z tego powodu lepiej wyważony niż canon, to miałby na niego chętnych nawet za sporą kasę. Kiedy nie było nowego 80-400 wielu spekulowało, że właśnie taki może być następca AF80-400vr. Oczywiście nie mogło tak być, bo 400 a 500mm przy tym samym świetle - 5.6 musi w znaczący sposób wpłynąć na wielkość a więc i wagę obiektywu, oraz oczywiście cenę (wielkość przedniej soczewki). Ale jako dodatkowa oferta obiektywu który gabarytami może być trochę mniejszy i lżejszy niż 200-400, a cenowo nawet podobny - czemu nie ?

Jacek_Z
28-05-2013, 11:42
.. canon swojego 200-400+1.4 Mnie dziwi to, że dano tam konwerter 1,4. Nie ma sesnu uzywać go w zaksesie 200-280 mm, bo to x1,4 daje tylko strate przysłony, a ogniskowe te same, które ma sie bez konwertera. Dopiero na długim końcu zyskuje sie na długosci. Mogli dac konwerter x2,0 (pójdźmy na kompromis ;) - x1,7).
Problemem byłby chyba tylko system AF, który przy przysłonie 8 by nie działał w większości aparatów.

Pawel Pawlak
28-05-2013, 11:58
Ja dość sceptycznie podchodzę do IQ zoomów, nawet tych z najwyższej półki z TC. Już telekonwerter 1.4 to jest poważne wyzwanie dla układu optycznego, a co dopiero 1.7 albo 2.0. Poza tym, szkło tak jak zauważyłeś utrzymuje nawet z zapiętym konwerterem światło 5.6 a więc wszystkie body AF powinien działać pewnie. Jasność 6.7 albo 8 już tego nie gwarantuje. Kolejna sprawa to że canon dopuszcza współpracę nowego zooma także z zewnętrznymi konwerterami - więc jak komuś mało i za jasno to może sobie podpiąć konwerter 1.4 zewnętrzny ;)