PDA

Zobacz pełną wersję : D300, a przebieg migawki

aikidudi
07-02-2011, 03:33
Witajcie,
Kupiłem d300 jako, że sa stosunkowo tanie i z szybkim af-em i całą resztą zalet. Mam jednak pewien niepokój. Kupiłem go na ebayu i sprzedawca mówił, że ma relatywnie niski przebieg. Nie pytając o przebieg wylicytowałem sprzęt. Przyszedl do mnie świetnie zapakowany w oryginalnym pudełku z papierami, ale bez dowodu zakupu. Postanowiłem sprawdzić przebieg i? 62800 zdjęć! jak dla mnie to kosmiczna wartość. W d90 mam około 17000 zdjęć. Napisałem więc do sprzedającego, że chciałbym wrócić ten sprzęt bo jak dla mnie relatywnie niski przebieg to jest do około 30.000 zdjęć. Sprzedawca mnie poinformował, ze mogłem zapytać ( wiem, ale nie zapytałem...) o przebieg i jak dla niego to naprawdę niewiele jak na d300 gdzie aparaty wytrzymują podobno spokojnie ponad 200.000 zdjęć bez żadnych problemów.
Pytanie do was, czy walczyć o zwrot kaski i oddać aparat czy nie przejmować sie i strzelać foty?
Nie powiem, trochę mi to przeszkadza. Pytanie tylko czy słusznie?

LordRamzes
07-02-2011, 06:04
szkoda zachodu będziesz się denerwował a praktycznie stoisz na przegranej bo faktycznie mogłeś zapytać , ciesz się aparatem :) jedyne co to faktycznie upomnij się o jakiś dowód zakupu :)

atrem_foto
07-02-2011, 07:16
No trochę wtopiłeś, że nie zapytałeś. Ale z drugiej strony też bym się nie przejmował - 60k zdjęć w D300 to nie jest kosmiczna wartość, spokojnie bez problemów powinien Ci do 100k dociągnąć (pewnie, że zawsze coś się może w każdej chwili zepsuć, ale w nowej puszce też). Moim zdaniem niczego u sprzedawcy nie wywalczysz, a tylko stracisz nerwy. Radzę to samo, co LordRamzes - nie przejmuj się i po prostu rób zdjęcia :)
Pocieszę Cię, że w D200 mam prawie 70k i aparat nadal robi zdjęcia :D

jo44
07-02-2011, 07:43
(...) spokojnie bez problemów powinien Ci do 100k dociągnąć (...)
W przypadku D300 mówi się o 150k. :)

Długi
07-02-2011, 08:50
Jeśli dla Ciebie 62800 to kosmiczna wartość, to spokojnie możesz ją z nawiązką powtórzyć :D d300 przynajmniej w specyfikacji ma przewidzianą trwałość migawki na 150tyś. Jeśli wszystko inne gra i aparat jest w dobrym stanie, to nie przejmowałbym się przebiegiem.

chory
07-02-2011, 09:30
Ja bym nie popuscil - tzn. probowal cos wywalczyc, bo 62800 to nie jest niski przebieg.Moze sprawdz po ile chodza D300 z takim przebiegiem i jak sie ma cena do tego co Ty zaplaciles.

Zolty
07-02-2011, 09:40
Myślę że trudno będzie cokolwiek wywalczyć po fakcie, ale ....
Ile czasu zajmie Ci zrobienie tych 80 tys zdjęć zanim teoretycznie migawka padnie?
jeśli reszta puszki jest OK to nie ma się czym przejmować - może mogłeś zapłacić trochę mniej z racji przebiegu, ale teraz to już bez znaczenia.
BTW kiedy kupiłem pierwszego D700 to wypstrykałem 10 tys w 3 miesiące - głównie ucząc się i testując aparat.

panoramix
07-02-2011, 10:24
Mz przesadzasz trochę z tym "kosmicznym" przebiegiem. Relatywnie, znaczy relacja/stosunek, w tym wypadku, wieku sprzętu - do jego zużycia. D300 to nie jest żadna nowość, tylko aparat mający za sobą już któryś rok po premierze (premiera w 2007) i taka ilość migawek jest mniej więcej standardem dla puszek używanych ok 2-3 lat w normalnych warunkach. Do deklarowanego przez producenta przebiegu 150k zostało Ci jeszcze całe 87.200 zdjęć. Odpowiedz sobie na pytanie, ile zdjęć w roku robisz? Oczywiście 150k to tylko deklaracja, wynikająca z wartości uśrednionej, ostatni klik migawki może nastąpić więc wcześniej lub później niż przy 150k. Wymiana migawki w serwisie to kwota rzędu 500 zł.

aikidudi
07-02-2011, 11:29
Wiem, ze zawaliłem. Mogłem zapytać. Jednak spróbuje troche powalczyć z gościem o częściową "rekompensatę" bo cena w jakiej kupiłem to spokojnie dostałbym z mniejszym przebiegiem. Napisałem do niego, że gdybym znał przebieg to aparatu bym nie kupił. Napisałem również, że uczciwie by było gdyby właśnie oddał mi część z tej kasy którą zapłaciłem. Nie oczekuje w tym momencie cudów, ale... czasem się zdażają :)
Aparat wygląda bardzo dobrze, wszystko chodzi jak powinno bez zbędnych luzów. Nie jest zniszczony. Gościu pracuje zawodowo na sprzęcie, ale nie pwoeim sprzęt zadbany.
Zgodnie z Waszymi sugestiami postaram się nim cieszyć na ile mogę :) i mam nadzieje, że będzie dobrze służył.

The Structorr
07-02-2011, 11:43
Na to nie ma zależności, możesz zrobić 300000 fotek i będzie OK, a może paść po 10000. Fotografuj i się nie przejmuj bo w depresję można tylko popaść.
Ja kupowałem swojego D300 jakieś 1.5 roku temu z drugiej ręki od "zawodowca" za jakieś 60% ceny nówki. Używał go jako backup i na liczniku miał niecałe 2500 strzałów. Udało mi się ;)

robsonzbydzi
07-02-2011, 11:48
Ja bym nie popuscil - tzn. probowal cos wywalczyc, bo 62800 to nie jest niski przebieg.Moze sprawdz po ile chodza D300 z takim przebiegiem i jak sie ma cena do tego co Ty zaplaciles.

jak na aparat z półki semi-profi to nie jest duży przebieg, powiedziałbym że średni. Popełniłeś błąd nie pytając o przebieg przed zakupem to teraz za późno na żale i pretensje do sprzedawcy. Ciesz się aparatem jak sam piszesz nie robisz wiele zdjęć więc nie powinieneś mieć problemów z puszką.

Paweł Kania
07-02-2011, 12:00
Jak z przebiegami w autach wg. statystycznego polaka... nieważny stan ważne cyferki...

Róbta zdjęcia a nie mierzcie, ważcie, tnijcie, cropujcie...

aikidudi
07-02-2011, 12:02
Na to nie ma zależności, możesz zrobić 300000 fotek i będzie OK, a może paść po 10000. Fotografuj i się nie przejmuj bo w depresję można tylko popaść.
Ja kupowałem swojego D300 jakieś 1.5 roku temu z drugiej ręki od "zawodowca" za jakieś 60% ceny nówki. Używał go jako backup i na liczniku miał niecałe 2500 strzałów. Udało mi się ;)

sprzedawca tez mówił, ze używa jako back up. Powiedział, że w d700 ma 170k zdjęć i dalej działa bez zarzutu...

W takim razie kupię tylko ggs-y na wyświetlacze i może o grip się pokuszę i działam w temacie :)

panoramix
07-02-2011, 12:24
Widmo totalnej depresji, zażegnane... :)

tomekzi
07-02-2011, 12:34
Niby przebieg niewielki, ale jak powidzmy dorobisz np, do tych 90-100 tyś i będziesz chciał sprzedać to z ceny będziesz musiuał sporo zejść. Taka prawda. Co innego jakby aparat miał 20 tyś i po 50 tyś wystawiasz na aukcję - inne zainteresowanie, inna cena. A tak wtopa.

Feadin
07-02-2011, 12:40
Moim zdaniem to tylko ugodowo można coś próbować, żeby zszedł z ceny po fakcie, ale to będzie tylko i wyłącznie dobra wola, bo obowiązku takiego nie ma, skoro wystarczyło Ci info o "relatywnie niskim przebiegu" i nie dopytałeś. Trzeba zawsze pytać o dokładny przebieg w cyferkach, a nie słowno-opisowy, dla kogoś kto pstryka zawodowo 50k cykli migawek zrobi w parę miesięcy; dla kogoś kto pstryka raz na jakiś czas życia może nie starczyć na tyle pstryknięć ;P.

sprocket
07-02-2011, 13:47
Dla mnie to przebieg wysoce duzy jak na D300 ale z drugiej strony jak bedziesz robil 7tys rocznie jak ja to pucha posluzy ci do konca zycia :)

wywar
07-02-2011, 14:29
ja mam ponad 200000 w d300 i siada mechanizm sterowania przysłoną. Naprawa coś koło 1200zł w nikonie.

nokinnikon
07-02-2011, 16:30
Tak jak napisano wyżej. Czyli teoretycznie Twój błąd (jeśli to wogóle jest błąd) polega na tym, że ewentualnie wydasz 6 lat wcześniej 1200 zł na nową migawkę. Przy nowym wydałbyś po 15 latach (10.000 zdjęć rocznie) I o co się tu martwić. Luz i fotografować.

pawel1967
07-02-2011, 19:04
Na allegro gość sprzedawał D300 z przebiegiem 230000 i był poza tym przebiegiem w dobrym stanie . Kolega dochodzi do 200000 i nic się nie dzieje nawet hota nie miał na matrycy . W serwisach naprawczych panuje opinia że ten typ aparatu wytrzyma 300000 klapnięć . Migawka jest mniejsza w d300 niż w d700 dlatego oparta na podobnych podzespołach napewno nie będzie mniej trwała niż w wyżej wspomnianym D700 . Natomiast zepsuć się może wiele innych części droższych od migawki

maki
07-02-2011, 19:17
...W serwisach naprawczych panuje opinia że ten typ aparatu wytrzyma 300000 klapnięć ... i

Ciekawe jakie to serwisY

aikidudi
07-02-2011, 22:20
Wiem, że zawaliłem nie pytając, ale teraz już jest po fakcie. Pisząc z gościem napisałem, że honorowo ;) będzie jak chociaż wróci mi część kasy. Odpisał, że ma dobrą wolę zakończenia tej sprawy i odda mi około 250zł :) więc już jakoś lepiej. Szukam teraz ggs-ów i wiem że pytanie było z milion razy jaki grip ? ;)
Co do zepsucia się sprzętu to oczywiście zawsze istnieje taka możliwość, ale zawsze teoretycznie się zwiększa z wiekiem i przebiegiem. Dlatego tak mnie to martwiło. Teraz dzięki Wam trochę mi przeszło i dlatego mam zamiar czerpać radość z używania tego body.

panoramix
07-02-2011, 22:29
Grip? Jedyny jaki pasuje to MB-D10... Weź oryginał, a jak nie masz kasy to celuj w Alphę.
A D300 rób zdjęcia zamiast się nim stresować.

Paweł Kania
07-02-2011, 22:53
MIałem Alphę, 3 tyg.

Fajny i wogóle, joystick lepiej chodzi niż w orginale.

Ale jakis taki plastykowy, jak zapinasz większego zooma i lampe to ma się wrażeni że puści grip.

Kupiłem ori i prawie jak D3 ;)

leon001
08-02-2011, 23:58
Witajcie,
Kupiłem d300 jako, że sa stosunkowo tanie i z szybkim af-em i całą resztą zalet. Mam jednak pewien niepokój. Kupiłem go na ebayu i sprzedawca mówił, że ma relatywnie niski przebieg. Nie pytając o przebieg wylicytowałem sprzęt. Przyszedl do mnie świetnie zapakowany w oryginalnym pudełku z papierami, ale bez dowodu zakupu. Postanowiłem sprawdzić przebieg i? 62800 zdjęć! jak dla mnie to kosmiczna wartość. W d90 mam około 17000 zdjęć. Napisałem więc do sprzedającego, że chciałbym wrócić ten sprzęt bo jak dla mnie relatywnie niski przebieg to jest do około 30.000 zdjęć. Sprzedawca mnie poinformował, ze mogłem zapytać ( wiem, ale nie zapytałem...) o przebieg i jak dla niego to naprawdę niewiele jak na d300 gdzie aparaty wytrzymują podobno spokojnie ponad 200.000 zdjęć bez żadnych problemów.
Pytanie do was, czy walczyć o zwrot kaski i oddać aparat czy nie przejmować sie i strzelać foty?
Nie powiem, trochę mi to przeszkadza. Pytanie tylko czy słusznie?

Ja swój d200 sprzedałem jak miał 148.000. Gość kupił od mnie za 900 zł i jest zadowolony. Taki przebieg jaki masz u siebie to niewiele.

aikidudi
09-02-2011, 01:54
Ja swój d200 sprzedałem jak miał 148.000. Gość kupił od mnie za 900 zł i jest zadowolony. Taki przebieg jaki masz u siebie to niewiele.

Dzięki za słowo :)
Odnoszę czasem wrażenie jakby migawka była głośniejsza od tej w d90. Z iso tez chyba trochę gorzej :( Strzelałem w domu na tych samych ustawieniach i z tymi samymi obiektywami i jakoś bardziej podchodzi mi obrazek z d90 -tzn lepiej sobie daje rade jak dla mnie. Jestem przewrażliwiony ? ;)

AlleG
09-02-2011, 02:21
Ja bym się nie spinał, 70 tyś to jescze dobra migawka :D pytanie poprostu ile dałes i czy np taniej nie mogles kupic z mniejszym przebiegiem. :) ale opłacalnosc nigdy nie byłą wyznacznikiem w hobby...

Sie nie przejmuj sie i rób zdjęcia. ;)

P.S moim zdaniem przesadzasz ze gorzej jest w d300 z obrazem. ;D

a w porównaniu d80 do d200, d200 mial duzo fajniejszy głos lusterka (miekki taki, stłumiony ciut)
po uszach to wali Alfa 900 :D

Pozdrawiam ;D

lukaszm
09-02-2011, 03:50
Ja pierwszego D300 sprzedalem jak mial jakos z 50tys.
Teraz mam kolejny D300 i D300s
D300 uzywany jakos z 3k mial, D300s nowy kupilem i byl z wystawy mial z 300 zdjec zrobione.
Na pokazach lotniczych RIAT 2010 spotkalem kolesia co odkupil D300 i pytal min ile zdjec zrobilem ja na 3 aparatach mialem jakos z 4tys zdjec zrobione i to tylko, ze eksperymentowalem
On w 3 Dni 15 000, to z Ciekawosci zapytalem ile na tym body juz zrobil, tak sie zadumal i powiedzial, ze jakos ponad 150 tys, ale nie wie ile bo wykupil ubezpieczenie i jak cos padnie to mu za free naprawia.

Wniosek Robic zdjecia, ile ma zycia migawka to wie tylko ona.
PS.
Koledze w nowym D300s padla po 7 tys jakos 3 tyg po zakupie.

aikidudi
09-02-2011, 05:11
slęcze z tym aparatem i mnie dobiło. Zresetowałem wszystkie ustawienia i porównałem sobie prędkość działania af w d300 z tym w d90. W d90 jest bez watpienia ciszej i szybciej. Teraz pytanie czy coś zwalone? Czy przy złapaniu ostrości d300 powinien potwierdzić sygnałem czy tez nie bo u mnie nie potwierdza. Jak obydwoma strzelam foty to d90 jest bez opóźnienia a d300 podnosi lustro i klapie nim jak dla mnie dziwnie. Zastanawiam się czy mechanizm od migawki nie siada czy coś podobnego. To klepanie lustra od początku jest głośne w porównaniu z d90. Może ktoś porównać u siebie? Nastawiłem szybkość af na 7fps ale bez żadnej widocznej różnicy.Niezależnie co ustawię tak samo strzela! jak dla mnie ewidentnie coś zwalone. Pytanie co i ile za naprawę? może go sprzedać? uff.... idę spać choć

Ja bym się nie spinał, 70 tyś to jescze dobra migawka :D pytanie poprostu ile dałes i czy np taniej nie mogles kupic z mniejszym przebiegiem. :) ale opłacalnosc nigdy nie byłą wyznacznikiem w hobby...

Sie nie przejmuj sie i rób zdjęcia. ;)

P.S moim zdaniem przesadzasz ze gorzej jest w d300 z obrazem. ;D

a w porównaniu d80 do d200, d200 mial duzo fajniejszy głos lusterka (miekki taki, stłumiony ciut)
po uszach to wali Alfa 900 :D

Pozdrawiam ;D

z tym obrazowaniem to faktycznie przesadziłem. Po resecie ustawiłem sobie puchę tak samo jak d90 i obrazek podobnej jakości. Jednak dalej męczy mnie ten af :(

Długi
09-02-2011, 08:30
Przestudiowałeś instrukcję? Może popełniasz jakiś błąd w ustawieniach? 300-tki raczej słyną z tego co wiem z szybkiego af, więc albo coś źle ustawiasz albo coś zwalone.

Drogis
09-02-2011, 09:10
Czy przy złapaniu ostrości d300 powinien potwierdzić sygnałem czy tez nie bo u mnie nie potwierdza.

Tu akurat instrukcja się kłania. W ustawieniach osobistych jest opcja d1:

d1: Sygnał dźwiękowy (Wysoki/Niski/Wyłączony)
Gdy zostanie wybrane ustawienie [Wysoki] lub [Niski], aparat emituje
sygnał dźwiękowy podczas działania samowyzwalacza lub
ustawiania ostrości w trybie pojedynczego AF (należy pamiętać, że
sygnał dźwiękowy nie zostanie wyemitowany, jeśli dla ustawienia
osobistego a2 ([Priorytet w trybie AF-S], str. 268 ) jest wybrana
wartość [Spust migawki].

Co do głośności lustra w d90 i d300 to bym się nie spodziewał jednakowego odgłosu. Przecież ze względu na szybkostrzelność d300, szybkość klapania lustra musi być w tym modelu znacznie szybsza. Mechanizmy mogą być podobne, ale raczej są inne.

Co do szybkości AF to pogrzeb jeszcze w ustawieniach aparatu. Teoretycznie może być zabrudzona matówka lub coś nie tak z samym systemem AF, ale najpierw bym się jednak upewnił, że nie jest to błąd użytkownika.

panoramix
09-02-2011, 09:36
klapnięcie lustra w d300 jest zdecydowanie inne niż w d90. To coś jakby mlaśnięcie. Szybkość af na moich śrubokrętowych obiektywach, mniej więcej porównywalna, z tym, że d300 ma więcej trafień.

aikidudi
09-02-2011, 23:22
ufff....
Panowie dzieki za rady. Tak to już jest nowy nabytek to i nowa instrukcja ;) faktycznie braki w informacjach powoduja frustrację :) poprzedni właściciel miał zapisane swoje ustawienia w banku ustawień i cokolwiek probowałem zmienić to nie dawało rezultatów. Poczytałem trochę i już jest lepiej choć nadal nie mam potwierdzenia dźwiekowego af niezależnie od ustawień. Mimo to aparat przywrocil mi nadzieję na dobrą zabawę :) Idę coś zszamać i wracam do lektury :)

AlleG
09-02-2011, 23:36
. Jak obydwoma strzelam foty to d90 jest bez opóźnienia a d300 podnosi lustro i klapie nim jak dla mnie dziwnie. Zastanawiam się czy mechanizm od migawki nie siada czy coś podobnego. To klepanie lustra od początku jest głośne w porównaniu z d90. Może ktoś porównać u siebie? Nastawiłem szybkość af na 7fps ale bez żadnej widocznej różnicy.Niezależnie co ustawię tak samo strzela! jak dla mnie ewidentnie coś zwalone. Pytanie co i ile za naprawę? może go sprzedać? uff.... idę spać choć

nie masz nic zwalone.
po 1 wylacz (bo zapewne masz to wlaczone) a) cicha migawke lub b) wstepne podnoszenie lustra (exp. Delay Mode)
to jest zapewne przyczyna "lagu" po nacisnieciu spustu migawki jak i problemów z 7 fps.

:)))

aikidudi
09-02-2011, 23:55
nie masz nic zwalone.
po 1 wylacz (bo zapewne masz to wlaczone) a) cicha migawke lub b) wstepne podnoszenie lustra (exp. Delay Mode)
to jest zapewne przyczyna "lagu" po nacisnieciu spustu migawki jak i problemów z 7 fps.

:)))

to jeszcze napisz mi gdzie mogę to znaleźć bo chyba slepy jestem ;)
Nie mam już opóźnień z af-em smiga jak uzi :) w zyciu nie widziałem takiego af-a :) powodem nie działania były zapisane poprzednie ustawienia w banku ustawień. Zmieniłem i hula tylko jak juz wspomniałem nie mam dźwiękowego potwierdzenia AF to tyle

Budziko
10-02-2011, 00:17
Gratuluje zakupu. Miałe podobne rozterki z kolorami gdy dokupiłem 300s a wcześniej pracowałem na 80. Inne ustawienia i inna matryca. Dziś gdy poustawiałem pod siebie jest ok. Co odnośnie ustawień body to:
Menu ustawień osobistych i d10 to jest wstępne podnoszenie lustra (ma opis tryb opóźnienia ekspozycji).
Cicha migawka - na pokrętle koło WB, ISO QUAL, oznaczona jest literką Q, zmień na S czy któryś z seryjnych.

Edytuję.

co do dzwiękowego potwierdzenia to: albo masz wajchę od AF (z lewej strony koło przycisku służącego do odpięcia szkła) w pozycji C (ciągły AF) - przełącz na S (złapie ostrość i piknie) jeżeli dalej nie to właź w menu ustawień osobistych i opcja d1 - wysoki, niski, wyłaczony.

aikidudi
10-02-2011, 01:44
Gratuluje zakupu. Miałe podobne rozterki z kolorami gdy dokupiłem 300s a wcześniej pracowałem na 80. Inne ustawienia i inna matryca. Dziś gdy poustawiałem pod siebie jest ok. Co odnośnie ustawień body to:
Menu ustawień osobistych i d10 to jest wstępne podnoszenie lustra (ma opis tryb opóźnienia ekspozycji).
Cicha migawka - na pokrętle koło WB, ISO QUAL, oznaczona jest literką Q, zmień na S czy któryś z seryjnych.

Edytuję.

co do dzwiękowego potwierdzenia to: albo masz wajchę od AF (z lewej strony koło przycisku służącego do odpięcia szkła) w pozycji C (ciągły AF) - przełącz na S (złapie ostrość i piknie) ...

dzięki własnie wystarczyło przestawić dźwignię.
Szkoda, że d300 nie ma gniazda na karty sd( wiem, że d300s ma:))

lukaszm
10-02-2011, 03:15
. Jak obydwoma strzelam foty to d90 jest bez opóźnienia a d300 podnosi lustro i klapie nim jak dla mnie dziwnie. Zastanawiam się czy mechanizm od migawki nie siada czy coś podobnego. To klepanie lustra od początku jest głośne w porównaniu z d90. Może ktoś porównać u siebie? Nastawiłem szybkość af na 7fps ale bez żadnej widocznej różnicy.Niezależnie co ustawię tak samo strzela! jak dla mnie ewidentnie coś zwalone. Pytanie co i ile za naprawę? może go sprzedać? uff.... idę spać choć

Ja Mialem D60 i po kupieniu D300 mialem mieszane uczucia odnosnie tego klekotania, ale szybko mi przeszlo.
Do dzis jak potrzebuje cichej mogawki to wole D3000 mojej dziewczyny niz Q mode w D300s.

paki82
17-02-2011, 23:53
:P

Przebieg 60-70.000 klatek to dopiero porządna rozgrzewka dla tego sprzętu. Jeśli cię to pocieszy ja już w swojej D300 mam przebieg ponad 120.000 klatek i aparat jeszcze bez problemów pstryka. Jeśli wszystko jest sprawne technicznie i nie stuka i nie trzeszczy to te aparaty są nie do wykończenia. Miłego użytkowania i szkoda nerwów na błachostki.

aikidudi
18-02-2011, 01:45
Przebieg 60-70.000 klatek to dopiero porządna rozgrzewka dla tego sprzętu. Jeśli cię to pocieszy ja już w swojej D300 mam przebieg ponad 120.000 klatek i aparat jeszcze bez problemów pstryka. Jeśli wszystko jest sprawne technicznie i nie stuka i nie trzeszczy to te aparaty są nie do wykończenia. Miłego użytkowania i szkoda nerwów na błachostki.

dzięki za wsparcie.
Aparacik hula jak talala. Trochę gumy sa wytarte, ale nie przetarte. Studiuje instrukcje bo bez niej ani rusz :) w porównaniu do d90 to niezłe menu :)
Kupiłem ggs-y i czekam na gripa. Gość mi wrócił 250zl więc jest ok.
chciałbym dokupic N50 1.4 lub N85 1.8 lub 80-200 lub wymienić się za nie moimi szpargalami.
pozdrowka

lukaszD1x
18-02-2011, 11:58
70.000 tyś to nie dużo dla aparatów Dxxx można śmiało kupować :)

hddk
18-02-2011, 13:04
Dokładnie, jestem właśnie po wymianie D200 na D300. Sprzedawany przezemnie D200 miał na liczniku 53tys zaś kupione D300 ma 61 tys.

wywar
04-03-2011, 05:51
mój dziadek około 250 000 zaczął szwankować (myślałem ,że to mechanizm sterowania przysłony) i poleciał do serwisu (okazało się ,że padły jakieś tematy od naciągu lustra - 900zł naprawa). Po powrocie z serwisu przebieg poleciał do tyłu o jakieś 100 000 - mam teraz 148 000 :D Mieliście podobne przypadki odmłodzenia przebiegu?

Cold
04-03-2011, 07:19
Pewnie wsadzili ci jakieś używane bebechy z innej puchy stąd zmiana wartości klapnięć w exif. ;)

stachmuszel
04-03-2011, 08:15
mój dziadek około 250 000 zaczął szwankować (myślałem ,że to mechanizm sterowania przysłony) i poleciał do serwisu (okazało się ,że padły jakieś tematy od naciągu lustra - 900zł naprawa). Po powrocie z serwisu przebieg poleciał do tyłu o jakieś 100 000 - mam teraz 148 000 :D Mieliście podobne przypadki odmłodzenia przebiegu?

Przyjrzałbym się dokładniej tej naprawie, bo coś tu jest nie halo.

wywar
04-03-2011, 10:08
Naprawa była w ramach npsu, Przez tedzień nie było żadnego odzewu i po moich telefonach naprawa ruszyła z kopyta. Myślicie ,że mogli zrobić przeszczep używanych bebechów z innej puszki? Czy oprócz przebigu w exif są jakieś cyferki mogące przybliżyć mniie do prawdy?

wywar
04-03-2011, 10:42
Wgrałem jeszcze raz softa i pokazuję dobrze - cuda na kiju czy co.

Cold
04-03-2011, 11:00
:D

krzall
04-03-2011, 16:11
Wgrałem jeszcze raz softa i pokazuję dobrze - cuda na kiju czy co.

Witam
uff a już bałem się że liczniki zdjęć można modyfikować;) i kupując np "zadbane i sterylne świeżo po przeglądzie w NP " d700 dostajesz sprzęcior z 250k fotek :) ( bez aluzji ;) )
A tak na marginesie - czy ktoś modyfikuje te liczniki? dziwne jeśli nie :)
Pozdrawiam
ps mój d90 ma kilkanaście może kilkadziesiąt - nawet się nie zastanawiałem ile.

pawel1967
05-03-2011, 11:22
Można zmodyfikować . Taka sytuacja była z Pentaxem K10 . Jeden szpec opracował nowy upgrade który miał napis marzecino . Ten napis pokazywał się gdy sprawdzałem oprogramowanie aparatu . Powodował z lekkimi błędami mozliwośc ustawienia w języku polskim menu i napisów , w tym wypadku zamiast jeżyka niemieckiego . Miało to jeszcze jeden skutek uboczny rawy były tylko w formacie photoshopowskim a nie Pentaxowskim . Nie było możliwości stwierdzenia ile zdjęć zrobił aparat przed modyfikacją . Skoro on mógł , to wielu może , do chyba każdego aparatu . Chyba każdy lepszy hacker da radę

jo44
05-03-2011, 22:53
Można zmodyfikować . Taka sytuacja była z Pentaxem K10 . Jeden szpec opracował nowy upgrade który miał napis marzecino . Ten napis pokazywał się gdy sprawdzałem oprogramowanie aparatu . Powodował z lekkimi błędami mozliwośc ustawienia w języku polskim menu i napisów , w tym wypadku zamiast jeżyka niemieckiego . Miało to jeszcze jeden skutek uboczny rawy były tylko w formacie photoshopowskim a nie Pentaxowskim . Nie było możliwości stwierdzenia ile zdjęć zrobił aparat przed modyfikacją . Skoro on mógł , to wielu może , do chyba każdego aparatu . Chyba każdy lepszy hacker da radę
Podziwiam wiarę w to, że zmiana oprogramowania umożliwi robienie lepszych zdjęć.
Polecałbym literaturę i ... praktykę.

costi
06-03-2011, 19:27
A ktoś coś pisał o jakości zdjęć?

luxius
07-03-2011, 16:58
Tak dla statystyki napiszę, że mój d300 ma na liczniku 280 tys klatek. Ma druga migawkę, pierwsza padła przy 155 tys i wymieniony mechanizm naciągu lustra. Robi dalej zdjęcia i przeżywa drugą młodość. Mam inne aparaty, ale zamierzam nim zrobić pół miliona fotek :)

Cold
07-03-2011, 19:40
Tak dla statystyki napiszę, że mój d300 ma na liczniku 280 tys klatek. Ma druga migawkę, pierwsza padła przy 155 tys i wymieniony mechanizm naciągu lustra...
Znaczy się 155k +280k czy w sumie 280k? Moje pytanie ma się stąd, że słyszałem iż po wymianie migawki następuje reset licznika.

nonameuser1
08-03-2011, 10:30
Nie następuje reset

Cold
08-03-2011, 11:41
Czy to pewna informacja? Kolega po wymianie migawki w D700 otrzymał egzemplarz z wyresetowanym licznikiem. Było niewiele ponad 20 klapnięć po powrocie z serwisu. Wymieniał zajechaną migawkę, popychacz przysłony i mechanizm powrotu lustra.

wigi
08-03-2011, 12:08
Nie następuje reset
Chyba jednak się mylisz. ;)

nonameuser1
09-03-2011, 08:19
Moze zalezy od przypadku, ale znajomy ma d300 po wymianie migawki i paru bebechow przy 150 tys, teraz ma 170 tys i wcale nie zrobil tych "kolejnych" 170 tys, tylko licznik nie byl resetowany i nalicza dalej

luxius
20-03-2011, 12:23
przy normalnych zabiegach serwisowych nie nastepujue retet licznika, chocby po to, zeby serwisant wiedział z jak zuzytym egzemplarzem ma do czynienia
jezeli zas zostana wymienione elementy, w których gromadzone sa informacje o przebiegu, a tak sie moze stac to wtedy, rzeczywiście ap[rata moze liczyc klatki od nowa

poza tym pewnie technicznie w serwisie wszystko jest mozlwie w sensie , ze da sie usuną ć lub wprowadzic rózne dane

luxius
20-03-2011, 12:24
Znaczy się 155k +280k czy w sumie 280k? Moje pytanie ma się stąd, że słyszałem iż po wymianie migawki następuje reset licznika.

w sumie 280

luxius
20-03-2011, 12:26
Podziwiam wiarę w to, że zmiana oprogramowania umożliwi robienie lepszych zdjęć.
Polecałbym literaturę i ... praktykę.

Oczywiście , że tak
Tak było w przypadku wielu apratów, jesli chodzi np o działanie af, czy pomiar WB, a przecie zostzrejsze zdjęcia to lepsze zdjecia

nalezy jednak pamietac , że :

na nic sprzety kupa , gdy fotograf... :)

cervandes
31-03-2011, 21:55
a czym sprawdzić w d300s? Opanda nie wyświetla tej linii dla mojego aparatu :(

EDIT:
dobra, kłamałem - wyświetla :)