PDA

Zobacz pełną wersję : obrót zdjęć przy przegrywaniu na komputer -D90

pawel777
07-02-2011, 01:41
Witam,

jeszcze jeden problemik którego nie potrafię obejść...

mam włączony w aparacie obrót zdjęć pionowych... w podglądzie w programiku jaki był dołączony z aparatem ViewNX są obrócone... ale jak odpalam zdjęcia przeglądarką do fotek acdsee to nie są obrócone???? przy D40 było OK...

jak to zrobić by fotki docelowo wgrywane na kompa były odpowiednio obracane automatycznie?

pozdrowionka

drdln
07-02-2011, 13:06
Generalnie są 2 pojęcia: Obrót zdjęć pionowych (menu Odtwarzania) oraz Automatyczny obrót zdjęć (menu Ustawienia). Pierwsza pozycja odpowiada za obrót zdjęć pionowych w podglądzie w aparacie (ja mam ustawione na OFF, żeby powierzchnia wyświetlanego zdjęcia była jak największa). Druga opcja odpowiada za to, o co Ci chodzi, czyli obrót zdjęć przy kopiowaniu do komputera.

pawel777
07-02-2011, 19:18
w obu przypadkach mam włączone...

takk jak pisałem fotki teoretycznie są obracane bo widzę to w programie nikonVIEW... natomiast jak odpalam fotki bezpośrednio normalnym programem do przeglądu fotek to "leżą" te robione pionowo...

idzior
07-02-2011, 21:40
Sprawdziłem, u mnie też nie obraca ale wcześniej nie zwracałem na to uwagi (myślałem, że tak musi być)
Twoje zapytanie dało mi do myślenia:)

jo44
07-02-2011, 21:51
Nie wiem jak jest w acdsee, ale w IrfanView istnieje w opcjach pole: "Automatycznie obracaj obrazy JPG zgodnie z parametrami zapisanymi w EXIF".

pawel777
07-02-2011, 22:36
Nie wiem jak jest w acdsee, ale w IrfanView istnieje w opcjach pole: "Automatycznie obracaj obrazy JPG zgodnie z parametrami zapisanymi w EXIF".

Dzięki... zainstalowałem tego Irfana i faktycznie po włączeniu tej opcji jest ok i obraca... tyle tylko że od lat przyzwyczajony jestem do acdsee... poza tym w D40 obracał i było ok....

może nowszą wersję acdsee muszę złapać...

pozdrawiam serdecznie

jo44
08-02-2011, 00:47
Dzięki... zainstalowałem tego Irfana i faktycznie po włączeniu tej opcji jest ok i obraca... tyle tylko że od lat przyzwyczajony jestem do acdsee... poza tym w D40 obracał i było ok....

może nowszą wersję acdsee muszę złapać...

pozdrawiam serdecznie
Ja z kolei zainstalowałem triala ACDSee Photo Manager 12. Tam także w opcjach jest możliwość ustawienia czytania przez program danych w EXIFa.
Pozdrawiam :)

pawel777
08-02-2011, 02:17
ok... to już mam jakiś trop :)

pozdrawiam serdecznie i dzięki za wypowiedzi