PDA

Zobacz pełną wersję : Komp, monitor

Mich77
06-02-2011, 18:04
Witam,

o komputerach mam male pojecie, takze wole podpytac.
Glowny cel to uzywanie do obrobki itp na Lightroom 3 oraz PS 4.

Czy taki wystarczy?

Procesor: AMD Athlon II X4 645

System operacyjny: Windows 7 Home Premium 64 bit

Karta graficzna: ATI Radeon HD5550

Pamięć RAM: 4 GB

Pojemność dysku: 1000 GB

Monitor
Przekątna ekranu: 21,5 cala

Rozdzielczość: 1920 x 1080

Współczynnik kontrastu: 5000000 :1

Jasność ekranu: 250 cd/m2

Czas reakcji matrycy: 5

markB
06-02-2011, 18:19
Na temat komputera się nie wypowiem, bo nie znam się na Athlonach. Natomiast monitor wygląda mi na jakiś telewizyjny z super-wypaśnym kontrastem. Do fotografii takiego kontrastu nie potrzeba, w zupełności starczy ok. 1000 : 1.

Kyle
06-02-2011, 18:56
Na temat komputera się nie wypowiem, bo nie znam się na Athlonach. Natomiast monitor wygląda mi na jakiś telewizyjny z super-wypaśnym kontrastem. Do fotografii takiego kontrastu nie potrzeba, w zupełności starczy ok. 1000 : 1.... spokojnie ... nie ma monitora z kontrastem 5000000:1 na rynku :] (a te które mają taki banialuk napisany, mają zwykle ~800:1)

Greg77
06-02-2011, 18:57
komp wystarczy w zupelnosci, nad monitorem sie zastanow i lepiej kup cos ciekawszego.....pisz PM jak cos;)

markB
06-02-2011, 19:04
... spokojnie ... nie ma monitora z kontrastem 5000000:1 na rynku :] (a te które mają taki banialuk napisany, mają zwykle ~800:1)

Hmm, nie znam się na telewizorach, ale jeśli faktycznie jest tak jak piszesz, to tym bardziej kolega powinien się rozejrzeć za przyrządem, na którym prawdę piszą.

ku6i
06-02-2011, 21:21
Na dzień dobry można ze 100% pewnością powiedzieć, że monitor jest do ..., nic nie wiadomo o płycie głównej i zasilaczu, więc tak naprawdę nie wiadomo, czy ten komputer to porządna maszyna czy kupa bawdziewia.

nowart
06-02-2011, 21:44
Czy taki wystarczy?

wystarczy/nie wystarczy - niepotrzebne skreślić :)
zanim odpowie się na tak zadane pytanie to trzeba znać wymagania kupującego i co to oznacza "wystarczy". Dla mnie ten procesor zdecydowanie nie wystarczy, dla Ciebie może w zupełności wystarczy - każdemu wedle potrzeb.

Michał Jędrak
06-02-2011, 23:45
1. System operacyjny OK.
2. Zasilacz powinien być taki za 150-200zł a nie za 35zł. To jest ważne dla życia i zdrowia dysków, płyty itd.
3. Za mało RAMu. Polecam 6GB. Tyle wystarczy jeśli nie chcesz wydawać kasy na 8GB.
4. Dyski powinny być dwa dla prawidłowej pracy LR. Jeden na dane (zdjęcia) a drugi na katalog/database. Te obydwie rzeczy na jednym dysku to masakra i strasznie zamulają LR. Najlepiej jakby dysk pod katalog był SSD, ale to już wyższa półka.
5. Procek byle jaki, byleby miał 4 rdzenie.
6. Karta graficzna może być byle jaka, byleby z wyjściem cyfrowym.
7. Monitor musi być za minimum 1500zł bo poniżej to jakaś masakra. W Twoim wypadku czas reakcji mówi mi, że to jakaś matryca do TV a nie do zdjęć. Na kontrasty i te inne duperele nie patrz, bo każdy sobie pisze co chce. Nie zaglądałem do tematu przez chyba 4 lata, ale wtedy najlepsze były matryce S-PVA i być może nadal tak jest. No i 21" to mało jak na taką rozdzielczość. Będziesz musiał trzeć nosem o ekran, żeby coś zobaczyć. Minimum dla 1920px to 24". Aha, no i nie wybieraj rozdzielczości typowo telewizyjnej bo ucierpią na tym pionowe zdjęcia. Niestety 1080px to bardzo mało w pionie, szukaj minimum 1200px. Podejrzewam to co moi poprzednicy: oglądasz jakiś shit do TV a nie monitor do zdjęć.

de Fresz
06-02-2011, 23:58
tym bardziej kolega powinien się rozejrzeć za przyrządem, na którym prawdę piszą.

Jest tylko jeden drobny problemik - nie ma takich ;-) W temacie kontrastu wszyscy kłamią, Eizo, NEC, Quato itp. Dlatego to co stoi w specyfikacjach jest parametrem zupełnie bez znaczenia i należy go ignorować. Podobnie jak wyczesana w kosmos jasność (która nakręca kontrast) - dobre monitory mają ten parametr w średnio-niskim zakresie wartości (pokroju 250-300 cd/m2), maksymalna wartość jest bez znaczenia, istotna jest realna dolna wartość (której producenci nie podają).

stig
07-02-2011, 12:10
Glowny cel to uzywanie do obrobki itp na Lightroom 3 oraz PS 4.Uzywasz jeszcze PS 4? Toz to program sprzed 15 lat... ;)

de Fresz
07-02-2011, 12:25
A kto dziś, poza dinozaurami o rodowodzie z wczesnej kredy pamięta w ogóle, że było coś takiego? ;-) I o zgrozo dało się zrobić prawie wszystko to samo, co w najnowszych ;-)

Mich77
07-02-2011, 12:27
1. System operacyjny OK.
2. Zasilacz powinien być taki za 150-200zł a nie za 35zł. To jest ważne dla życia i zdrowia dysków, płyty itd.
3. Za mało RAMu. Polecam 6GB. Tyle wystarczy jeśli nie chcesz wydawać kasy na 8GB.
4. Dyski powinny być dwa dla prawidłowej pracy LR. Jeden na dane (zdjęcia) a drugi na katalog/database. Te obydwie rzeczy na jednym dysku to masakra i strasznie zamulają LR. Najlepiej jakby dysk pod katalog był SSD, ale to już wyższa półka.
6. Karta graficzna może być byle jaka, byleby z wyjściem cyfrowym.
7. Monitor musi być za minimum 1500zł bo poniżej to jakaś masakra. W Twoim wypadku czas reakcji mówi mi, że to jakaś matryca do TV a nie do zdjęć. Na kontrasty i te inne duperele nie patrz, bo każdy sobie pisze co chce. Nie zaglądałem do tematu przez chyba 4 lata, ale wtedy najlepsze były matryce S-PVA i być może nadal tak jest. No i 21" to mało jak na taką rozdzielczość. Będziesz musiał trzeć nosem o ekran, żeby coś zobaczyć. Minimum dla 1920px to 24". Aha, no i nie wybieraj rozdzielczości typowo telewizyjnej bo ucierpią na tym pionowe zdjęcia. Niestety 1080px to bardzo mało w pionie, szukaj minimum 1200px. Podejrzewam to co moi poprzednicy: oglądasz jakiś shit do TV a nie monitor do zdjęć.

Dziekuje, na taka odp liczylem.

Uzywasz jeszcze PS 4? Toz to program sprzed 15 lat... ;)

He he, dobre:-). PSa uzywam tylko do koncowych poprawek (i to nie zawsze) i do wyostrzenia.
Ale zawsze mozesz mi zasponsorowac PS 5:-) Nie ma problemu:-)

Michał Jędrak
07-02-2011, 12:28
LOL. Faktycznie sporo ludzi nie wie, że obecny photoshop to chyba wersja 12, tylko ładniej nazwana CS5. Jakiś czas temu poważnie się zdziwiłem jak ktoś na forum opisywał, że znalazł aparat na film gdzieś u dziadka ale nie wiedział jak go otworzyć. Nie znał magicznego ruchu w postaci podniesienia korbki do zwijania :-). Ach ta młodzież.

de Fresz
07-02-2011, 12:40
Ale zawsze mozesz mi zasponsorowac PS 5:-) Nie ma problemu:-)

PSa 5? Tego z 1998 r.? Jak dobrze poszukasz, to kupisz za grosze na jakimś portalu aukcyjnym ;-)

Mich77
07-02-2011, 12:43
PSa 5? Tego z 1998 r.? Jak dobrze poszukasz, to kupisz za grosze na jakimś portalu aukcyjnym ;-)

Zle sie wyslowilem:-)
Mialem na mysli PS CS5, a ja uzywam PS CS4.

W takim razie ktory monitor - http://www.euro.com.pl/monitory-lcd.bhtml
Cos do 1500 zl.
Dzieki.

Kyle
07-02-2011, 13:00
6GB? ... może jak ktoś ma i7 z trój-kanałowym kontrolerem.

W takim razie ktory monitor - http://www.euro.com.pl/monitory-lcd.bhtml
Cos do 1500 zl.
Dzieki.Zapytaj czy załatwią NEC P221W

de Fresz
07-02-2011, 13:08

Za mało do czego?

Hę? Skąd ten warunek?

Michał Jędrak
07-02-2011, 22:38
Za mało do komfortowej pracy na LR czy PS. Ja wolę, na przykład, wybrać sobie 15 zdjęć, które chcę obrobić i otworzyć je w PS i tam 'oddać się obróbce'. Jakoś lepiej mi się pracuje niż gdybym miał pojedynczo otwierać zdjęcie, przerzucać się do LR, otwierać kolejne itd... No i choćby po to się przyda. Jak sobie zliczysz ile zabierają otwarte okna przeglądarki, otwarty od 2 dni LR, otwarty PS itd.. to zobaczysz, że jest to 4GB. Dlatego dobrze mieć 6GB, żeby jeszcze móc popracować na komputerze.

A procek ma być byle jaki, bo to nie on jest wąskim gardłem w komputerze. To dyski spowalniają komputer w wypadku obróbki zdjęć i pracy z LR. A dlaczego cztery rdzenie? No bo komputer ma na trochę starczyć, a poza tym miło popatrzeć jak sobie PS/LR pięknie na tych rdzeniach radzą. Poza tym wolny czterordzeniowy będzie szybszy od szybkiego dwurdzeniowego. Ja, na przykład, mam jakiś stary procesor Q6600. Już rok temu byłem wiele razy o krok od wyszarpania kompa spod stołu i wywalenia przez okno. Zmieniłem dysk na SSD i nagle komputer robi wszystko na wczoraj :-)

de Fresz
07-02-2011, 23:26
W domowym PCuju mam zarówno mniej RAMu niż sugerujesz (4 GB) oraz dwurdzeniowca (E8400). I powiem szczerze - nie wiem o czym do mnie piszesz. Zapierdziela aż miło, na nic specjalnie nie czekam. Bo mam do czynienia z plikami z lustra i nazwijmy to amatorską obróbką, a nie 60 MPx z dupki dmuchanymi na B1 i montowanymi z kilku zdjęć na siatki wielkoformatowe (o czym przypadkiem mam więcej niż blade pojęcie).

5iatka
07-02-2011, 23:43
aaa tam, a tak ( lub łoj tam łoj tam - co kto woli ) lepsze wrogiem dobrego. Zmieniłem z mniej ramu na więcej ramu, a teraz na maximum ramu i różnica niewielka, ale jak sie pootwiera mnogość plików i łokien itp itp, to zawsze jeszcze jest zapas. :)

Kyle
08-02-2011, 10:04
No i choćby po to się przyda. Jak sobie zliczysz ile zabierają otwarte okna przeglądarki, otwarty od 2 dni LR, otwarty PS itd.. to zobaczysz, że jest to 4GB. Dlatego dobrze mieć 6GB, żeby jeszcze móc popracować na komputerze.
6 GB nie warto kupować do dwukanałowego kontrolera. Jedynie 4 GB lub 8 GB (a biorąc pod uwagę cenę 125 zł za 4GB kostkę, to można sobie na to pozwolić ... choć ostatnio podskoczyły na 139 jak widzę)

velaskez
08-02-2011, 10:19
6 GB nie warto kupować do dwukanałowego kontrolera. Jedynie 4 GB lub 8 GB (a biorąc pod uwagę cenę 125 zł za 4GB kostkę, to można sobie na to pozwolić ... choć ostatnio podskoczyły na 139 jak widzę)

Albo... 2x1 +2x2 :-P I masz 6 i dwukanałowy kontroler.