PDA

Zobacz pełną wersję : Który?

jm
06-02-2011, 12:59
Nadeszła chwila, kiedy wymiana komputera stała się koniecznością...
Jesteśmy z mężem w tym temacie ...ignorantami:(

Maszyna ma służyć do bezawaryjnej pracy po kilkanaście godzin na dobę, ma być szybka, cicha, nie wieszać się i nie sprawiać innych kłopotów użytkownikom. Przeznaczenie edycja tekstów oraz zdjęć:))
Zakładam, że maszyna jest na dobre kilka lat, ta obecna słuzy nam...od 2004 roku...!

Zaproponowano nam 3 różne zestawy (w cenach też różnych...), chętnie poznam opinie niezależne o tych propozycjach.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img195.imageshack.us/i/84933721.jpg/)

2.

źródło (http://img545.imageshack.us/i/72459130.jpg/)

3.

źródło (http://img4.imageshack.us/i/26952411.jpg/)

Pytanie dodatkowe - Windows7 - wersja 64 bit - ma same zalety, czy niekoniecznie? Czy kilkuletnie programy będą działac bez problemu?
Drukarka - raczej nie uda się zdobyć sterownika pod W7? - jest jakiś sposób, aby jednak drukarkę dotychczasową zachować, czy...trzeba do kosztów doliczyć kilka setek na nową?

Tom01
06-02-2011, 14:02
ma być szybka, cicha, nie wieszać się i nie sprawiać innych kłopotów użytkownikom.

Proponuję poczytać: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=170302

Pytanie dodatkowe - Windows7 - wersja 64 bit - ma same zalety, czy niekoniecznie?

Kiedy Microsoft poprawi największe dziury systemu, tj zapewne kiedy wyjdzie ServicePack2, system będzie pewnie używalny. Póki co nie polecam. Potrafi się "toto" wywalić jak niesławnej pamięci Windows Millenium.

sokrates
06-02-2011, 14:29
...
Kiedy Microsoft poprawi największe dziury systemu, tj zapewne kiedy wyjdzie ServicePack2, system będzie pewnie używalny. Póki co nie polecam. Potrafi się "toto" wywalić jak niesławnej pamięci Windows Millenium.

Jakieś konkrety - bo do czynienia miałem już z kilkunastoma stacjami (zarówno Dell, HP jak i składaki) z W7 x64 i złego słowa nie mogę powiedzić o stabilności (żeby nie było Windowsa Me przeżyłem osobiście więc porównanie mam, i porównywanie W7 x64 do Me zakrawa na żart jakiś)

jm
06-02-2011, 14:35

Wskazany wątek jest o wyższości? Della nad składakiem - kupimy składaka.
Pytanie - co w proponowanych zestawach (skłaniamy się do i5) można ewentualnie podmienić, żeby było lepiej? W podobnej cenie.

No i ...z tym W7 64bit - nawet tutaj - dwie wypowiedzi, dwa skrajnie różne zdania...?

velaskez
06-02-2011, 15:08
Ja bym wziął ten ostatni zestaw i nie kombinował ;)
Z W7 64 bit nie miałem problemów odkąd zainstalowałem.

jm
06-02-2011, 15:09
Ja bym wziął ten ostatni zestaw i nie kombinował ;)
Z W7 64 bit nie miałem problemów odkąd zainstalowałem.

Ku temu zestawowi się skłaniamy, choć tak trochę w ślepo do tej pory...;)
Dzięki za podpowiedź.

Tom01
06-02-2011, 15:42
No i ...z tym W7 64bit - nawet tutaj - dwie wypowiedzi, dwa skrajnie różne zdania...?

Nie chodzi o Win7 64bit a o Win7 w ogólności. Co w nim jest nie tak? System jest młody, ma masę niedoróbek typowych dla praktycznie wszystkich systemów Microsoftu. Potrafi "zgubić" urządzenie USB, zapomnieć udziału sieciowego lub jego uprawnień, wywalić macierz a nawet nie znaleźć pliku ntldr. Takich i masę innych mniejszych i większych przypadłości potrafi się z zagadkowych przyczyn ujawnić w losowej chwili. Moim zdaniem, w miarę pojawiania się kolejnych poprawek, problemów będzie ubywać. Analogicznie do opluwanej na początku swej kariery Visty. Obecnie po wielu gigabajtach poprawek, nawet wersja serwerowa Visty działa całkiem po ludzku. Jak na Microsoft oczywiście.

Greg77
06-02-2011, 16:04
Nie chodzi o Win7 64bit a o Win7 w ogólności. Co w nim jest nie tak? System jest młody, ma masę niedoróbek typowych dla praktycznie wszystkich systemów Microsoftu. Potrafi "zgubić" urządzenie USB, zapomnieć udziału sieciowego lub jego uprawnień, wywalić macierz a nawet nie znaleźć pliku ntldr. Takich i masę innych mniejszych i większych przypadłości potrafi się z zagadkowych przyczyn ujawnić w losowej chwili. Moim zdaniem, w miarę pojawiania się kolejnych poprawek, problemów będzie ubywać. Analogicznie do opluwanej na początku swej kariery Visty. Obecnie po wielu gigabajtach poprawek, nawet wersja serwerowa Visty działa całkiem po ludzku. Jak na Microsoft oczywiście.

Moj W7 64bit nagminnie "gubil" urzadzenia USB, wystarczylo aktualizowac bios. Poza tym zadnych z wymienionych przez Ciebie problemow nie zaobserwowalem i to nie tylko u siebie ale i na wielu komputerach na ktorych postawilem ten system. Co do Visty to zlego slowa nie powiem.

Co do pytania kolegi jm to wszystkie trzy komputery beda wydajne do pracy z grafika 2D. Jedyne do czego mam zastrzezenia to zasilacz ktory jak wnioskuje jest w komplecie z obudowa i na 99% bedzie to bubel a inwestujac pieniadze w calkiem znosne komponenty nie ryzykowal bym tanim zasilaczem.

edit: faktycznie, zapomnialem o tym, ze mialem problem z siecia, zgubil sam cala siec ktora mialem postawiona w domu, przestal byc widziany przez inne komputery......problem rozwiazala aktualizacja biosu i sterownikow, oraz sama aktualizacja Windowsa. Jest tak jak mowisz, po wyjsciu SP bedzie naprawde dobrze.

de Fresz
06-02-2011, 16:04
Ja bym zdecydowanie wybrał zestaw ostatni. Kilka rzeczy do przemyślenia:
- 8 GB RAMu - sam do PCuj wsadziłem 4 z nastawieniem, że jak będzie mało to dołożę. Przez półtora roku nie widziałem jeszcze obciążenia pamięci powyżej 80%, więc dałem sobie z tym siana.
- mysz na PS2? Przyzwoite szkodniki od dłuższego czasu są na USB, niby są przejściówki, ale przy tej ilości złącz USB jakie oferują współczesne płyty, szkoda zachodu.
- 9500GT to straszny archaizm - niby zestaw ma nie być do grania, ale różnica w cenie pomiędzy czymś bardziej współczesnym nie będzie duża - np. jakieś Radeony serii 55xx lub 56xx.
- decydowanie unikać tanich zasilaczy, to bardzo istotny element zestawu i pozorne oszczędności mogą się źle skończyć, tu warto zapłacić więcej i mieć święty spokój na lata. Corsir, Enermax, BeQuiet - to są solidne firmy.

Greg77
06-02-2011, 16:09
Ja bym zdecydowanie wybrał zestaw ostatni. Kilka rzeczy do przemyślenia:
- 8 GB RAMu - sam do PCuj wsadziłem 4 z nastawieniem, że jak będzie mało to dołożę. Przez półtora roku nie widziałem jeszcze obciążenia pamięci powyżej 80%, więc dałem sobie z tym siana.

mam tak samo...

- decydowanie unikać tanich zasilaczy, to bardzo istotny element zestawu i pozorne oszczędności mogą się źle skończyć, tu warto zapłacić więcej i mieć święty spokój na lata. Corsir, Enermax, BeQuiet - to są solidne firmy.

uprzedzilem Ciebie:D

jm
06-02-2011, 16:20
Dobra, podsumujmy - mamy chciec inny zasilacz i inna obudowę - zasilacze zostały wymienione, jakieś podpowiedzi jeśli idzie o obudowy?
Jeśli dobrze rozumiem, to zasilacz nie ma być zintegrowany z obudową?

PS myszy i klawiatury mogę w ogóle nie kupować, mam ze starego zestawu.

Greg77
06-02-2011, 16:23
Dobra, podsumujmy - mamy chciec inny zasilacz i inna obudowę - zasilacze zostały wymienione, jakieś podpowiedzi jeśli idzie o obudowy?
Jeśli dobrze rozumiem, to zasilacz nie ma być zintegrowany z obudową?

Moze byc z obudowa, ale zeby to byl pewny zasilacz, nie mowimy tutaj o zasilaczu za 500zl wystarczy taki za ok 200zl....jest ich niezly wybor....chieftec, corsair, ocz, zalman itd....
Ja zawsze tlumacze klijentowi ze zasilacz to serce komputera.....jak serce nie dziala sprawnie to wiesz co sie dzieje....
Tani zasilacz moze miec niestabilne napiecia i bedziesz zachodzil w glowe co sie dzieje z komputerem, dlaczego sie wylacza, dlaczego masz blue screeny itd.....

nowart
06-02-2011, 16:39
Póki co z tych tabelek nic nie wynika. Proponowałbym Ci poczytać wątki i ułożyć podobną tabelkę wg własnych życzeń, z najlepszych jakościowo komponentów. Sklepy w dużej mierze wypisują niewiele znaczące nazwy a cóż się pod nimi kryje tego nie wiadomo. A skoro się nie chwalą to znaczy, że nie mają czym i wciskają to co najtańsze...

jm
06-02-2011, 16:45
wiesz...rada jest na pewno słuszna, tyle, że w tych wątkach... jak dla mnie też sa jedynie cyferki i symbole - kompletnie mi nic nie mówiące - nie wiem jakie cyferki dla mnie są optymalne. Skąd mam wiedzieć że GTcośtamcośtam jest lepsze/gorsze takie samo jak cos innego?
Wiem, że tacy klienci są łatwym łupem dla sprzedawców.... niestety.
Dlatego pytam tutaj, a nie w kolejnym sklepie.
Jednej rzeczy zapomniałam dodać... budżet jest ograniczony do 2500zł razem z zakupem windows7. (z tym, że sami tego pudła nie potrafimy złożyć, więc na nic mi ceny samych kompenentów...)

nowart
06-02-2011, 16:50
wiesz...rada jest na pewno słuszna, tyle, że w tych wątkach... jak dla mnie też sa jedynie cyferki i symbole - kompletnie mi nic nie mówiące - nie wiem jakie cyferki dla mnie są optymalne. Skąd mam wiedzieć że GTcośtamcośtam jest lepsze/gorsze takie samo jak cos innego?
Wiem, że tacy klienci są łatwym łupem dla sprzedawców.... niestety.
Dlatego pytam tutaj, a nie w kolejnym sklepie.
Jednej rzeczy zapomniałam dodać... budżet jest ograniczony do 2500zł razem z zakupem windows7. (z tym, że sami tego pudła nie potrafimy złożyć, więc na nic mi ceny samych kompenentów...)

Wiesz, każdy ma inne priorytety. Jeden lubi grać, drugi nie, trzeci lubi a przy tym chce mieć cichy komputer, czwarty nie potrzebuje silnej grafiki bo wystarcza mu mocny konfig przy czym chce mieć zestaw dobry jakościowo, dopieszczony i cichutki, żeby nie buczał w nocy... tak się nie da w kilku słowach. Do tego dochodzą problemy związane z finansami i ich określoną wysokością... temat rzeka
nie musisz się znać na składaniu (choć z poprzednich wątków wywnioskujesz, że to zadanie dla ćwierćinteligentnego szympansa :)). wystarczy, że poczytasz, poradzisz się, skomponujesz sama zestaw a w wybranym sklepie złożą Ci to gratis.

p.s. możesz zaczekać jeszcze trochę na poprawione płyty platformy Sandy Bridge? Na kiedy musi być sprzęt?
Za ok miesiąc też dowiemy się o nowej platformie AMD.
MZ warto teraz chwilę zaczekać bo za podobne pieniądze mamy znacznie wydajniejsze i bardziej przyszłościowe platformy - jedna co prawda do niewielkiej poprawki, druga na dniach...

jm
06-02-2011, 16:52
Wiesz, każdy ma inne priorytety. Jeden lubi grać, drugi nie, trzeci lubi a przy tym chce mieć cichy komputer, czwarty nie potrzebuje silnej grafiki bo wystarcza mu mocny konfig przy czym chce mieć zestaw dobry jakościowo, dopieszczony i cichutki, żeby nie buczał w nocy... tak się nie da w kilku słowach. Do tego dochodzą problemy związane z finansami i ich określoną wysokością... temat rzeka
nie musisz się znać na składaniu (choć z poprzednich wątków wywnioskujesz, że to zadanie dla ćwierćinteligentnego szympansa :)). wystarczy, że poczytasz, poradzisz się, skomponujesz sama zestaw a w wybranym sklepie złożą Ci to gratis.

Nooo, właśnie usiłuje się radzić;)

A wymagania - chyba niezbyt wygórowane podałam w pierwszym poście.

sokrates
06-02-2011, 19:54
Wracając jeszcze do tematu - autorka podała kilka specyfikacji - ale w każdej z nich znalazłem wspólny element który mnie niepokoi - obudowa 400 watt. Co byście nie wybrali, nieważne czy AMD czy i5 nie dajcie się namówić na tandetną budę z jeszcze bardziej shitowym zasilaczem. Baaa jeśli zależy wam na stabilności to dobry markowy zasilacz to podstawa. Polecam Tagan, Enermax, topower, chieftec. Z daleka trzymajcie się od Modecoma, Deera, codegena i wszelakich "no name" na których napisane jest tylko ile mają Watt.

P.S. ktoś kiedyś powiedział bardzo mądre zdanie - powiedz mi ile waży twój zasilacz, a powiem ci jak stabilny jest twój komputer :-) sprawdzone - potwierdzone.

jm
06-02-2011, 19:58
Tak. Teraz jak poszukaliśmy w innych sklepach... z reguły w zestawach podają nazwę zasilacza - ten nam zaproponowany jest zapewne no name, bo gdyby było inaczej to nazwa byłaby podana.
Jesteśmy w tym temacie mądrzejsi:)

A czy taki zestaw jest porównywalny/lepszy/gorszy?
PhenomII X4 965 3.4Ghz/6MB
AMD 760G + LAN+SOUND
1000GB (7200) 32MB NCQ SATA2
4GB DDR 133 Dual
AMD HD 5450 512MB DDR3
Alsen/IBOX Prestige
500W PPFC - na razie nie wiadomo...czy to jest no name...?

Greg77
06-02-2011, 20:28
Wiem, ze sie nie znasz na tym, ale poza procesorem nie wiemy co to jest za sprzet......to sa tylko symbole.

vimes
06-02-2011, 20:33
Witam,
jako że ostatnio stałem przed podobnym wyborem(podobne wymagania i budżet) to może powiem jakich wyborów dokonałem i co mną kierowało
Oto konfiguracja mojego zestawu, która po kilku miesiącach użytkowania mogę z całą stanowczością polecić:

Procesor - AMD Phenom II X4 955 AM3 BOX Black Edition – ok. 460 pln
Płyta główna - Asus M4A89GTD PRO/USB3 – ok. 460
Pamięć RAM - DIMM PC-1333 DDR3 4GB(2x2GB) Kingston HyperX – ok. 170
Obudowa - Cooler Master Centurion 590 – ok. 290 pln
Zasilacz ATX - 500W OCZ ModXStream Pro – ok. 220 pln
Napęd DVD – jakiś asus – ok. 80 pln
Dysk 1 systemowy - HDD Serial ATA 300 320 GB Samsung SpinPoint F4 – ok. 130 pln
Dysk 2 magazyn - HDD Serial ATA 300 1 TB Samsung SpinPoint F3 – ok 200 pln

Łącznie 1950 pln czyli jeszcze na system, gryzonia, klawiaturę i jakiś czytnik spokojnie wystarczy.
Moim priorytetem, poza oczywiście wydajną pracą była kultura pracy – nic mnie tak nie drażni jak łomot i gwizd wydobywający się z puszki. Procesor – wg. Testów wszelakich wybór całkiem słuszny, 4 jaja sensowne taktowanie, bardzo rozsądna relacja ceny do możliwości, dla mnie aż nadto. Płyta – porządna markowa płyta ze zintegrowaną grafiką(ATI Radeon HD 4290) i 2xusb3, która jeżeli będziemy mieć takie życzenie podkręci kompa do rozsądnych wartości. Pamięć – w przeciwieństwie do kart CF to pamięć do kompa zawsze od kingstona ładuje, rozsądna pamięć za rozsądną cenę i do tego ładne niebieskie radiatorki
Dyski, systemowy na jednym talerzu, więc czasy dostępu teoretycznie lepsze, drugi po prostu duży; oczywiście ssd były by lepsze, ale to nie w takim budżecie. Zasilacz – tutaj koniecznie markowe polecam, jak ktoś już wcześniej wspomniał serce komputera, możemy mieć świetne komponenty, ale jak nie będą przyzwoicie zasilane, to nie będą pracować właściwie. Ten OCZ którego nabyłem, dzięki wielkiemu (140 mm chyba) śmigłu jest naprawdę cichutki, no i ma modularne okablowanie, więc możemy mieć 2x mniej kabli w obudowie, co oznacza większy porządek, a dzięki temu lepszą cyrkulację powietrza. Obudowa – kolejna niedoceniana część zestawu – CM Centurion jest solidną obudową ze średniej półki – bardzo dobrze wykonana z grubej blachy(obudowa waży ok. 9 kg) nic nie dygocze i nie wpada w wibracje; do tego świetnie wentylowana przód z siatki, filtry antykurzowe, no i fabrycznie zamontowane dwa duże(120mm) i ciche śmigła. Postawione wszystko na windzie 7, śmiga ślicznie i co najważniejsze cicho
Zestaw składałem, jako budżetowy, ale z możliwością rozbudowy:
- ramu miało być więcej, ale jak się okazuje 4GB to aż nadto\
- grafika miała być dokupiona, ale po co, nawet jak mnie najdzie ochota pograć w coś, to ta zintegrowana bez problemów wyrabia(aby nie wprowadzać w błąd, od razu mówię, że gram sporadycznie i raczej w nienajnowsze tytuły)
- chłodzenie procka miało być zmienione, ale nie jak się okazało, nie jestem w stanie obciążyć go na tyle, aby cooler zaczął hałasować

Mam nadzieję, że coś tam w tym temacie rozjaśniłem.

maly5
06-02-2011, 20:37
jak na dluzej to ostatni zestaw. ale - jesli nie wystarczy zintegrowana karta graficzna to zamiast 9500 jakas prosta typu geforce 210 albo jakis tani radeon, najlepiej z chlodzeniem pasywnym i z 512 ramu (1gb niepotrzebne - drozej, wiekszy pobor mocy). lepsza obudowa na pewno, firmowy zasilacz na pewno. a dodatkowe wiatraczki do firmowej obudowy wejda spokojnie 90 albo 120 jakies ciche.

jm
06-02-2011, 20:46
vimes - DZIĘKI!
To jest jakiś konkret!
Ciekawe ile sprzedawca wyceni taki zestawik?

jak na dluzej to ostatni zestaw. ale - jesli nie wystarczy zintegrowana karta graficzna to zamiast 9500 jakas prosta typu geforce 210 albo jakis tani radeon, najlepiej z chlodzeniem pasywnym i z 512 ramu (1gb niepotrzebne - drozej, wiekszy pobor mocy). lepsza obudowa na pewno, firmowy zasilacz na pewno. a dodatkowe wiatraczki do firmowej obudowy wejda spokojnie 90 albo 120 jakies ciche.

Ostatni czyli ten vimesa?

vimes
06-02-2011, 21:25

Akurat ten zintegrowany radeon to wydajnościowo jest na tej samej półce co gf g210. A co do wiatraków to jak wspomniałem 2x120 jest, no i są jeszcze dodatkowe 4 miejsca na 2x80mm i 2x120/140mm.

JM,
nie wiem gdzie kupujesz, ale ceny które podałem, to są ceny z dzisiaj, ze sklepu internetowego, w którym ja się zaopatruje.

jm
06-02-2011, 21:29
Daj namiar do sklepu:)

Ja muszę doliczyć... kogoś kto mi to do kupy złoży, dlatego mam gorzej:mad:

sokrates
06-02-2011, 22:28
jak to obudowa iboxa, to zasilacz pewnie też ibox - imho nie wart splunięcia za nim :-( Puszukajcie obudowy bez zasilacza, a zasilacz dokupcie jeden z tych proponowanych tutaj 400 - 450W - tak żeby kosztował ~200 zł i będzie git.

mishieck
06-02-2011, 23:27
Daj namiar do sklepu:)

Ja muszę doliczyć... kogoś kto mi to do kupy złoży, dlatego mam gorzej:mad:

http://www.proline.pl/?id=konfigurator

Złożą i wyślą kurierem. Może być?

Albo tu: www.x-kom.pl

jm
07-02-2011, 00:02
Taki zestaw nadaje się do czegoś? Jest kompletny czy coś brakuje?
Brakuje czytnika kart, ale w konfiguratorze go nie ma...

http://proline.pl/?id=konfigurator&0:AMD+X4+II+955+AM3+B;1:ASUS+M4A89GTD+PRO;3:KHX133 3C9D3B1%2F2G;5:SAM+1TB+32+HD103SJ;5:SAM+320+16+HD3 22GJ;6:AER+PGS+VS-9;7:CHIEF+BPS-500S+500W;8:LG+GH-22LS50+B+O;10:LOG+920-002671;16:MS+GFC-00612;24:ZLOZENIE+5DNI;25:TEST+VISTA64

lub z procesorem intela:
http://proline.pl/?id=konfigurator&0:CORE+I5-2500;1:ASUS+P8H67-M+LE;3:KHX1333C9D3B1%2F2G;5:SAM+1TB+32+HD103SJ;6:A ER+PGS+VS-9;7:CHIEF+BPS-500S+500W;8:LG+GH-22LS50+B+O;10:LOG+920-002671;16:MS+GFC-00612;24:ZLOZENIE+5DNI;25:TEST+VISTA64

PS jeszcze chwila, a faktycznie zakasamy rękawy i sami złożymy to pudło;))

maly5
07-02-2011, 00:19
Ostatni czyli ten vimesa?
nie - mowilem o 3 z proponowanych w pierwszym poscie na i5.

x-prep
07-02-2011, 01:25

Póki co, to po roku z Win7 denerwują mnie tylko 2 rzeczy:
1) zmiana wielkości kursora w zależności od "widzi mi się" systemu tzn. zawsze pracę zaczynam z małym kursorem, tak jak to zaznaczyłem w ustawieniach, ale po kilku, czasami kilkunastu minutach w internecie kursor zmienia się w duży, by gdzieś tam, przy otwarciu którejś kolejnej strony znowy zmnieć się w mały,
2) dowolna zmiana rozmiaru tekstu - domyślnie jest 100%, ja mam zaznaczone 125%, przy otwieraniu stron nie zawsze automatycznie wskakuje na 125%.

No chyba, że czegoś, gdzieś tam nie odhaczyłem i można te dwa problemy w łatwy sposób wyeliminować...

Articool
07-02-2011, 11:34

http://proline.pl/?id=konfigurator&0:AMD+X4+II+955+AM3+B;1:ASUS+M4A89GTD+PRO;3:KHX133 3C9D3B1%2F2G;5:SAM+1TB+32+HD103SJ;5:SAM+320+16+HD3 22GJ;6:AER+PGS+VS-9;7:CHIEF+BPS-500S+500W;8:LG+GH-22LS50+B+O;10:LOG+920-002671;16:MS+GFC-00612;24:ZLOZENIE+5DNI;25:TEST+VISTA64

lub z procesorem intela:
http://proline.pl/?id=konfigurator&0:CORE+I5-2500;1:ASUS+P8H67-M+LE;3:KHX1333C9D3B1%2F2G;5:SAM+1TB+32+HD103SJ;6:A ER+PGS+VS-9;7:CHIEF+BPS-500S+500W;8:LG+GH-22LS50+B+O;10:LOG+920-002671;16:MS+GFC-00612;24:ZLOZENIE+5DNI;25:TEST+VISTA64

Dlaczego tylko 2GB Ramu?

Na chwilę obecną jak się Wam nie spieszy, że potrzebujecie kompa na JUŻ, to proponuję poczekać miesiąc, dwa, aż wyjaśni się kwestia wadliwych kontrolerów SATA II na płytach głównych Sandy Bridge. Mam na myśli tutaj czas potrzebny producentom na wprowadzenie nowych poprawionych na rynek.
Natomiast jeżeli bierzecie pod uwagę AMD to tam również wychodzi niebawem nowa platforma, więc również warto poczekać.

Dodatkowo płyta pod Intela ma tylko dwa gniazda pamięci. Myślę, że lepiej brać z 4, bo w razie czego jest gdzie dołożyć więcej RAMU. Chyba, że od razu kupicie 2x4GB to nie będzie takiej potrzeby.

Co do AMD się nie wypowiadam, bo nigdy nie miałem styczności z tą platformą.

jm
07-02-2011, 11:55
RAMu oczywiście 4GB - ten konfigurator po prostu przy zapisywaniu wszystko daje po 1 sztuce.
Ciagle się zastanawiamy cz nie dać od razu 8GB, ale wszyscy wypowiadający się twierdzą, że 4 wystarczą aż nadto...
Nie możemy czekać - pudło musi być kupione ...na dniach.

Articool
07-02-2011, 13:22
Jeżeli tak to musicie być świadomi że płyta pod Intela jest wadliwa. Będzie możliwość wymiany na nową poprawioną, ale dopiero kiedy takie się ukażą, czyli kwiecień/maj. Poza tym lepiej brać Pamięć Ram w Dualu czyli zestaw dwóch kości jako jeden artykuł (Myślę, że jasno się wyraziłem)

jm
07-02-2011, 13:47
Jeżeli tak to musicie być świadomi że płyta pod Intela jest wadliwa. Będzie możliwość wymiany na nową poprawioną, ale dopiero kiedy takie się ukażą, czyli kwiecień/maj. Poza tym lepiej brać Pamięć Ram w Dualu czyli zestaw dwóch kości jako jeden artykuł (Myślę, że jasno się wyraziłem)

raczej weźmiemy phenoma...

RAM w dualu... możesz rzucic linkiem z tego sklepu? Proline?

mishieck
07-02-2011, 13:56
http://www.proline.pl/?p=KHX1600C9D3K2%2F4GX

robin102
08-02-2011, 12:05

lub z procesorem intela:

Bardzo bardzo bym odradzal zakup dzisiejszych zasilaczy Chifteka, ze były dobre to już historia jak produkowała je dla nich firma DELTA. teraz to są psujące sie klamoty jak noname, poza tym są głosne, mają niską sprawność wiec po i kieszeni bije przy rachunkach za prąd, a już tak na marginesie ten co wybrano jest przewatowany do tego zestawu. Nie wspominając , że w rzeczywiśtości mają niską wydajność prądową na 12V linniach gdzie w dzisiejszych płytach głównych jest to linia najmocniej obciążana, a chifteki mają dużą wydajność na linni 5V czyli pod mocno wczorajsze płyty główne, ale producent olewa i dalej lepiej te niby dobre zasilacze. Sprzedawcy mają na nich duży narzut wiec wtykają klientom te badziewie dzisiejsze.Lepiej kupić ten
be quiet Pure Power L7-430W
http://www.proline.pl/?p=BQT+L7+430W
No i generalnie stawiał bym na intela z płytą główną z zewnętrznym złączem E-SATA przydatnym fotografowi, oraz z kontrolerami RAID na płycie. 4 G RAM wystarczy, ale zapas w gniazdach trza mieć. Ram oczywiscie w dualu , a system operacyjny 64 bitowy i wszystko będzie chodzić co Ci potrzebne.

ps.
na przestrzeni 2 lat naprawiałem 3 chifteki jak by co ;)

jm
08-02-2011, 13:23
Pytanie o dysk twardy - większośc osób tutaj poleca założenie dwóch dysków - jeden na
pliki systemowe, drugi na magazyn (o ile dobrze rozumiem).
Co w praktyce daje posiadanie tych dwóch dysków??? Wiadomo jest więcej pamięci, ale co jeszcze?

Pytanie drugie - jakie to mają być dyski..., żeby nie było żadnego "ale" zarówno o kingstonie jak i o samsungu czytam rozbieżne opinie - jedni chwalą a inni krytykuja... za chrobotanie i hałas... komu wierzyć?
Są jakies dyski zupełnie niekontrowersyjne??

Sprzedawca sugeruje, żeby dać jednak jeden dysk, że dwóch nie wykorzystamy... i ostatnio padła nazwa:
Dysk Seagate Barracuda 7200.12, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 32MB

Czy ewentualnie...jeśli teraz włoży się jeden dysk twardy, to czy po jakimś czasie można włożyc drugi i... korzystać ze wszystkich dobrodziejstw tego rozwiązania?

Coś o tym dysku wiadomo???

Na koniec - proponuje także zamiast http://www.proline.pl/?p=ASUS+M4A89GTD+PRO - tę samą płytę ale na USB3.0 - nieco droższą, niestety...
Co w praktyce da nam USB 3.0 - szybszy przesył??

po kolejnych przeróbkach zestaw wygląda tak:
http://proline.pl/?id=konfigurator&0:AMD+X4+II+955+AM3+B;1:ASUS+M4A89GTD+PRO;3:KHX160 0C9D3K2%2F4G;5:SAM+1TB+32+HD103SJ;6:AER+PGS+VS-9;7:BQT+L7+430W;8:SAMSUNG+SH-S223C+B;16:MS+GFC-00612

do tego czytnik kart pamięci i jakiś dodatkowy wentylator.

maly5
08-02-2011, 13:52
Pytanie o dysk twardy - większośc osób tutaj poleca założenie dwóch dysków - jeden na
pliki systemowe, drugi na magazyn (o ile dobrze rozumiem).
Co w praktyce daje posiadanie tych dwóch dysków??? Wiadomo jest więcej pamięci, ale co jeszcze?

w praktyce jest szybciej. no i jest wiecej miejsca ;)
takie dyski to urzadzenia mechaniczne. obrazujac - 'w srodku sa male plyty gramofonowe a po nich chodza ramiona gramofonu odczytujac dane. im wiecej danych (ktore zazwyczaj rozrzucone sa w roznych miejscach plyty a nie zapisane ciurkiem) tym wiecej sie to ramie musi nalatac i tym wiecej czasu to zajmuje'.
jesli te operacje troche odczytu/zapisu rozdzielimy na wiecej dyskow to po prostu dzieje sie to szybciej
dyski mozna dokladac pozniej.

mam taka baracude 1tb - jest ok. jest troszke wolniejsza od samsunga 1tb f3 , ale mnie nie wkurza dziwnymi dzwiekami. ogolnie wybor dysku nie jest aktualnie prosty - kazdy ma plusy i minusy.

usb 3.0 bedzie mialo sens jesli bedziesz miec urzadzenia obslugujace ten standard. z drugiej strony to komp na dluzej - dzis sie nie ma takiego pendrive'a , ale za pol roku kto wie. co daje? - tak, szybszy przesyl

jm
08-02-2011, 14:08
usb 3.0 bedzie mialo sens jesli bedziesz miec urzadzenia obslugujace ten standard. z drugiej strony to komp na dluzej - dzis sie nie ma takiego pendrive'a , ale za pol roku kto wie. co daje? - tak, szybszy przesyl

Rozumiem, że USB 3.0 obsłuży USB2.0 a w drugą strone już nie?
Jakie urządzenia pod USB 3.0 mogę mieć - teraz, za rok? Pendrive? Drukarka? dysk zewnętrzny?

Tom01
08-02-2011, 14:12
Pytanie drugie - jakie to mają być dyski..

Biorąc pod uwagę, że dysk jest w komputerze najwęższym gardłem, odpowiedź nasuwa się sama: Mają być jak najszybsze. Komputer jest tak szybki jak jego najwolniejszy blok. Przy prędkościach współczesnych komputerów przyśpieszenie uzyskuje się nie przez zwiększanie gigabajtów i gigaherców a właśnie przez zastosowanie szybszego podsystemu dyskowego. Piszę "podsystemu", ponieważ często nie stosuje się pojedynczych dysków a ich różne układy mające na celu zwiększenie prędkości zapisu i odczytu.

Najszybsze obecnie dostępne są dyski "krzemowe" SSD. W odróżnieniu od mechanicznych HDD mogą być wielokrotnie szybsze.

jm
08-02-2011, 14:31
Najszybsze obecnie dostępne są dyski "krzemowe" SSD. W odróżnieniu od mechanicznych HDD mogą być wielokrotnie szybsze.

Po kilku dniach czytania, analizowania i szukania... wiem, że masz rację:)
Tyle, że nijak się ta racja ma do mojego założonego budżetu - póki co SSD są dużo droższe od tradycyjnych HDD, a poza tym oferują skromne pojemności (przy bardzo wysokiej cenie).

robin102
08-02-2011, 15:02
Wracam od mamy ze szpitala a tu taki kwiatek :

Sprzedawca sugeruje, żeby dać jednak jeden dysk, że dwóch nie wykorzystamy... i ostatnio padła nazwa:
Dysk Seagate Barracuda 7200.12, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 32MB

Temu sprzedawcy dyski służą do sprzedawania po prostu, ale czemu matoł nie chce poprawić wyników sprzedażowych zaiste nie wiem, :mrgreen:
Minimum dwa dyski to zdecydowanie wydajniejsza praca komputera, najlepiej to w ogóle jeden dysk fizyczny to jedna partycja czyli C - to oddzielny dysk, D to oddzielny dysk, E to oddzielny dysk i tak C może być małym szybkim HD jak kogoś stać to nawet 60 GB na SSD będzie super.
Dwa dyski to prawie idealne rozwiązanie gdzy używamy programów do Zdjeć np LR-a wtedy na dużym dysku robimy bibioteki i program znacznie szybciej znajduje pliki niż gdy partycje C,D,E są zrobione na jednym fizycznym HD. Sam program może na wtedy zainstalować na C. Nie znam NXa ktorego używasz ale założę się, że zasoby też lepeiej mić na oddzielnym dysku., nie mówie tu o dysku backupowym.
Całkiem idealnie to jak dać 3xHD pod 3 partycje. Ten ostani zestaw jest całkiem OKEJOS tylko kup od razu dwa HD jeden mniejszy np 500GB czy 320 F4 drugi na zasoby większy 1TB F3 będzie taniej deczko. Konfiguruj z sensem komputer przy stawianiu systemu bo to ważna sprawa jest.

ps.
Barakuda seri 12.0 z linka przy Samsungu F4 czy nawet starszego F3 to epoka kamienna i dawne czasy. Mam to wiem.

Articool
08-02-2011, 15:06
Ile tych zdjęć obrabiacie? Przechowujecie je na dysku, czy tylko zlecenie i w kosz?

To, jakie pojemności Wam są potrzebne, Nikt inny nie wie lepiej, jak Wy sami.

Najlepszym rozwiązaniem na chwilę obecną według mnie jest:

Dysk systemowy - spokojnie wystarczy 60GB SSD
Dysk magazyn - Wedle potrzeb własnych - 500GB, 1TB, 2TB HDD
Dysk na Backup - Porównywalny do magazynu HDD.

Wtedy masz zapewnione bezpieczeństwo danych w możliwie najlepszy sposób oraz dużo lepszą wydajność.

Ewentualnie jeżeli na chwilę obecną nie masz na SSD to kup 2xHDD. Na tym samym co magazyn zrobisz osobną partycję na system, a z czasem jak uzbierasz, albo poczujesz taką potrzebę dokupisz SSD i będzie full gites. Jeżeli zależy Ci na danych, opcji jednego dysku bym nie brał pod uwagę.

Paweł Kania
08-02-2011, 15:15
Dyski HDD - Samsung Sinpoint, fajne szybkie, albo Seagate z końcówka 'AS' w nuemrze modelu ( dyski 'serwerowe' przystosowane do pracy 24h).

Co do Backupów etc.

4xHDD w RAID 10, później dorzucić SSD (albo jeszcze lepiej RevoDrive) na system.

jm
08-02-2011, 15:21
. Konfiguruj z sensem komputer przy stawianiu systemu bo to ważna sprawa jest.

.

a to do mnie jest??
Bo kompletnie nie wiem o czym do mnie rozmawiasz...:)

Poddaję się. Każdy chwili co innego, a żargon zabija.
Chwalony przez Ciebie Samsung ludzie krytukują za głośna pracę - pytanie co to jest głośna praca.... podobnie z kingstonem.

Ludzie - żadnych zleceń, żadnych dysków zewnętrznych pod SATA, nawet aparatu foto z prawdziwego zdarzenia nie mam...
Chyba w innej galaktyce się znalazłam pomyłkowo...
Choć bezpieczeństwo danych jest ważne - nie moich kilku pstryków ale dokumentów.

robin102
08-02-2011, 15:30
a to do mnie jest??
Ludzie - żadnych zleceń, żadnych dysków zewnętrznych pod SATA, nawet aparatu z prawdziwego zdarzenia nie mam...
Choć bezpieczeństwo danych jest ważne - nie moich kilku pstryków ale dokumentów.
Ale komputerek się kupuje trochę na zapas, na duży zapas sie nie da na 2-4 lata Ci wystarczy. A może za rok czy dwa kupisz D900 z którego raw będzie ważył 50 GB :)
Wszystkie dyski się psują wszystkie hałasują, tak jak nikony też się psuja, a canony podobno nie ;).
Dyski Samsunga Serii F3 oraz F4 to najnowocześniejsze HD budżetowe na rynku. osobiście nikogo nie znam aby sie popsuł. W moim kompie 3 sztuki, u syna 3 sztuki, glośne są tylko przy starcie. Miałem rożne HD bo co kilka miesięcy dokupuję jeden :) Samsungi są najcichsze pod warunkiem, że są sprawne. najcichsze i mają najwyższe transfery, a dysk to najwęższe gardło nowoczesnego komputera, dlatego trza kupować najszybszy na jaki nas stać. Wspominał już o tym Tom. Nie kupuj Barakudy projektowanej 5 lat temu ! ani WD zielony czy czarnych seri bo to muły przy samsungach, a psują się też. Gadu gadu , apewnie ze sklepu i tak wyjdziesz z tym co chciał sprzedawca ;)
Postawimy system przy pomocy forum :) nie bój się ;)

Kyle
08-02-2011, 15:39
Nie kupuj Barakudy projektowanej 5 lat temu !Czyli seria 7200.9 odpada jak rozumiem ... a co sądzisz o 7200.12? ;)

Swoją drogą kiedy wreszcie pojawią się jedno-talerzowe dyski o pojemności 640GB (lub więcej) ? Było o tym głośno w tamtym roku, a nadal trzeba jechać na tych 500 GB mułach.

jm
08-02-2011, 15:43
ja pisałam o 7200.12...., którą jak rozumiem robin zdyskwalifikował na starcie...

Kyle
08-02-2011, 15:46
ja pisałam o 7200.12...., którą jak rozumiem robin zdyskwalifikował na starcie...... ależ nie ... robin przecież pisał by nie kupować tylko barracudy projektowanej 5 lat temu ;)

robin102
08-02-2011, 15:48
Jm kup ten komputer ze swojego zestawu ostatniego i się nie męcz ;). Na pewno Ci wystarczy tylko szarpnij się na dwa HD od razu Mały samsung F4 320 GB na system (coś jeszcze na nim umieścisz aby GB się na darmo nie kręciły w obudowie ) Taki dysk to koszt rzędu 150 zł i będziesz mieć komputer zrobiony prawie najlepiej jak się da w tym budżecie. Powodzenia

barakudy serii 12 nie kupuj, pełno jeszcze tego zalega po portach to wciskają gdzie się da
tej nie kupuj
http://allegro.pl/dysk-twardy-1tb-sata-seagate-32mb-7200-12-zabrze-i1442159332.html
oraz tej
http://allegro.pl/seagate-500gb-sata-ii-7200-12-st3500418as-od-reki-i1438706086.html
moim zdaniem według mnie bo to starocie są

jm
08-02-2011, 15:54
Macie dość? Ja tym bardziej...:twisted:

http://proline.pl/?id=konfigurator&0:AMD+X4+II+955+AM3+B;1:ASUS+M4A89GTD+PRO%2FU;3:KH X1600C9D3K2%2F4G;5:SAM+1TB+32+HD103SJ;5:SAM+320+16 +HD322GJ;6:AER+PGS+VS-9;7:BQT+L7+430W;8:SAMSUNG+SH-S223C+B;16:MS+GFC-00612

+ wiatrak do obudowy
+ czytnik kart pamięci

Takie coś skleiliśmy i mam nadzieję, że już nikt nam tego nie zburzy, a jak nie będzie działać jak trzeba, to już wiem czyja to będzie wina...;)

Rozumiem, że ten mniejszy dysk to tradycyjnie dysk C, a ten większy podzielony ma być na D, E, F?

Articool
08-02-2011, 15:57
Jm a mnie się wydaje że sama nie wiesz czego chcesz.
W pierwszym poście piszesz:
Maszyna ma służyć do bezawaryjnej pracy po kilkanaście godzin na dobę, ma być szybka, cicha, nie wieszać się i nie sprawiać innych kłopotów użytkownikom. Przeznaczenie edycja tekstów oraz zdjęć)

Po czym można wywnioskować, że komputer to najważniejsze narzędzie służące Ci do pracy

a potem:
Ludzie - żadnych zleceń, żadnych dysków zewnętrznych pod SATA, nawet aparatu foto z prawdziwego zdarzenia nie mam...

Jeżeli potrzebujesz komputera do pracy na edytorach tekstu i od czasu do czasu obrabiasz jakieś zdjęcia to po co Ci szybka maszyna? Do tekstu każda będzie szybka, a do obrabiania 10 zdjęć na tydzień to jak zyskasz 3sek na zdjęciu to chyba nie wiele Ci to da, więc należy precyzyjnie określać swoje potrzeby, bo szybki komputer dla mnie a dla Ciebie to jak się okazuje dwie różne rzeczy.

Konkludując:
Zrób jak robin pisze i powinno być szybko dla Ciebie.

a ten większy podzielony ma być na D, E, F?

Nie ma takiej potrzeby. Po tą są katalogi, aby sobie podzielić dane na dysku, aczkolwiek jak chcesz to możesz sobie utworzyć kilka partycji, tylko ja nie widzę najmniejszego sensu.

robin102
08-02-2011, 15:58
Po co Ci jakieś wiatraki , będziesz podkręcać procesor ? Co do czytnika to wolał bym zewnętrzny oddzielny kupić, a nie siedzący w obudowie. Na wczasy go można będzie zabrać ;)
Z dyskami tak jak piszesz mniejszy szybszy na system i programy i ewentualnie na zasoby mało używane. Duży na większe pliki cięższe, częściej używane i jak wyżej kolega napisał jako jedna partycja.

ps.
składaj szybko zamówienie na kompa zanim ktoś zajrzy do wątku z nowymi pomysłami bo można bez końca wymyślać.
ja na przykład bym dał lepsze pamięci na ten przykład z niższym CL :) hi hi hi hi
oraz nagrywarkę bym wymienił na taką która posiada LS może Ci się przydać do obrazkowej personalizacji wypalanych płytek , chyba, że ta go obsługuje
;)

jm
08-02-2011, 16:27
Maszyna faktycznie jest narzędziem pracy - pracy edytorskiej. Moje fotograficzne/graficzne obrabianie plików jest marginalne - ale też dlatego, że wolę to robić na notebooku teraz, bo na stacjonarnym.... jest męka - wszystko trwa wieki, zawiesza się, muli itp.
Fotki - czasem żadnej w tygodniu nie obrabiam, a czasem 100.
Jak mamy mieć nowy sprzęt, to niech będzie możliwie nowoczesny, bo na pewno nie na pół roku choć daleki od hi-endowych trendów i ..cen za te trendy.
Obecny jest tak archaiczny, że każdy nowszy powinien być mega szybki i wydajny nawet do skomplikowanych operacji na plikach. Mamy założony budżet - tego się trzymamy.
To co pisze Articool oczywiście jest prawdą - dla każdego tutaj szybki/wolny/wydajny/głośny/cichy oznacza co innego.

PS Po co mi czytnik na wczasach????

robin102
08-02-2011, 16:53
PS Po co mi czytnik na wczasach????
Dla mnie celem zrzucania zdjęć, bo jednak na wczasach je robię. Zrzucam na swój laptok lub nie swój. Czasem mój czytnik z kartą służy jak pedrajw czy jak to się tam mówi :mrgreen:
ps.zamówienie złożone ? bo jak nie to szukaj gdzie najtaniej, może komputronik.pl może esc.p może morele.net.pl
ewentualnie u mnie bo to kiedyś był bardzo tani sklep
http://www.hitech.com.pl/
tu też jest konfigurator sprzętowy

jm
08-02-2011, 16:56
Jak mam swój laptop na wczasach... (nigdy nie miałam:)),
to zrzucam wprost na laptop:), bo laptop ma swój wbudowany czytnik.

krzall
08-02-2011, 17:05

Witam
może masz pecha ale W7 w wersji 64 używam od samego początku jak tylko się pojawiła. Pobiera sobie wszystkie aktualizacje i działa to bez problemu. Słuchaj czy ja mam szczęście? Oczywiście jak się działa na zasadzie instalacja - skasowanie- wywalenie - instalacja -itd itp to pewnie coś tam się i "wywali" ale od czasu me nie pamiętam żeby mi system się zwalił bez mojej ingerencji - czytaj na własne moje życzenie. Oczywiście najlepsze są maki i system :) bo tam się nie da nic zwalić :)... z pustego się nie przeleje :) okok. Uwierz mi że nie jest tak do końca.
Pozdrawiam

velaskez
08-02-2011, 22:33
Poddaję się. Każdy chwili co innego, a żargon zabija.
Chwalony przez Ciebie Samsung ludzie krytukują za głośna pracę - pytanie co to jest głośna praca.... podobnie z kingstonem.

Karolina, nie poddawaj się. Nie słuchaj innych. To co wybrałaś starczy na lata będzie szybsze od Twojego starego sprzętu. Nie ma się co rozdrabniać i onanizować dla milisekund szybszej pracy. I tak nie zauważysz różnicy.

Bierz go, zestaw dobry;)

Tom01
08-02-2011, 22:40
może masz pecha ale W7 w wersji 64 używam od samego początku jak tylko się pojawiła. Pobiera sobie wszystkie aktualizacje i działa to bez problemu. Słuchaj czy ja mam szczęście? Oczywiście jak się działa na zasadzie instalacja - skasowanie- wywalenie - instalacja -itd itp to pewnie coś tam się i "wywali" ale od czasu me nie pamiętam żeby mi system się zwalił bez mojej ingerencji - czytaj na własne moje życzenie. Oczywiście najlepsze są maki i system :) bo tam się nie da nic zwalić :)... z pustego się nie przeleje :) okok. Uwierz mi że nie jest tak do końca.

Z Makami mam do czynienia zaledwie paroma na rok, ale z pecetami nawet setkami. Zarówno składakami, firmowymi i serwerami. Cyrków jakie czasami widuję w wykonaniu Win7, nie widziałem od czasów wspomnianego Millenium. Ostatnią razą "TO" bardzo ciekawie się wywaliło na stacji roboczej w 2 godziny po instalacji. Stacja sprawna, przyczyny nieznane. Pad kompletny, zero powodzenia w naprawie. Wszystko niby na miejscu a nie wstaje. Drugi raz zainstalowane w dokładnie ten sam sposób na tym komputerze i działa do dziś. Dziwy Panie, dziwy...

Nie odradzam zakupu i pracy na tym systemie, ale jestem daleki od peanów.

maly5
08-02-2011, 23:21
zgadzam sie z Tomem co do cudow jakie ten system potrafi odwalic. co gorsza naprawianie go po dziwnym padzie czasami przechodzi w jakies kuriozum. ostatnio 7ce dysk przestal sie podobac. narzedzia z plyty mielily mielily i stwierdzaly, ze nie ma mozliwosci przywrocenia sprawnosci systemu i naprawienia dysku. jak juz mnie krew zalala to okazalo sie ze nie ma problemu jak tylko uzyc konsoli odzyskiwania z.. XPka. nie do konca ufam 7ce, choc przyjemniej chodzi w moim odczuciu jak vista. no ale XPka do SP1 tez slabo znosilem. wszystko z czasem.

jm czy kupisz z jednym dyskiem czy z dwoma - bedziesz zadowolona.