PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o trasę Poznań-Zakopane

david
06-02-2011, 11:53
Jak w temacie, większość routeplannerów pokazuje trasę przez Łódź natomiast viamichelin poleca przez Wrocław. Nigdy nie jechałem z Poznania do Wrocławia i nie wiem czy rzeczywiście warto się pchać.

ASAHI
06-02-2011, 12:01
Według mnie najlepiej A2 na Łódź i potem do Katowic i na A4.

Jaworus
06-02-2011, 12:22
Moim zdaniem trasa przez Wrocław to pomyłka, co prawda od Wrocławia do Krakowa trasa jest całkiem przyjemna, ale odcinek Poznań - Wrocław może doprowadzić do szału. Omijaj raczej też starą trasę 11 z Poznania na Katowice, teoretycznie najkrótsza ale ruch ciężarówek jest tam tak duży, że czasowo wychodzi najdłużej. Moim zdaniem najszybsza i najmniej męcząca trasa to autostradą do Łodzi, później "jedynką" do Katowic i dalej autostradą do Krakowa. Taka trasa jest dłuższa mniej więcej o 50km od tej przez Wrocław, ale i tak jest zdecydowanie szybciej (przynajmniej w moim przypadku). Problemem może być tylko przejazd przez Łódź, dlatego w dzień raczej spróbuj ją ominąć przez Zgierz - Aleksandrów Łódzki - Pabianice.

stachu321
06-02-2011, 15:20
Puściłem się latem z Poznania na Zakopane przez Wrocław - jechałem nocą więc jeżeli masz zamiar jechać nocą, to polecam :) Generalnie trasa może być za pare lat dobra, teraz jest to ser szwajcarski w połączeniu z gigantycznym placem budowy zwanym Euro2012.

Dwa lata temu również jechałem w godzinach szczytu, trasa jak trasa do zakopanego, zaoszczędzisz może z 30 minut bo wszędzie się wleczesz tak samo długo za tirami, których za cholere nie da się wyprzedzić bo co chwila coś z przeciwka jedzie.

MARTINK
06-02-2011, 15:30
Jadac przez Łódź masz do myslenic tylko ekspresowki i autostrady :)
Niestety jakkolwiek bys nie wybral bedzie za dlugo.

velaskez
06-02-2011, 15:37
Zależy w jakich godzinach będziesz jechać. W godzinach szczytu trzeba liczyć, że tak ze 2.5-3h zejdzie z Poznania do Wrocławia. Jak jest puściej to 2h są realne. Przejazd przez Wrocław w godzinach szczytu 1-2h. Po 22 w 20-30min. A potem to już luzik
Jedyny mankament na trasie z poznania do wro to wszędobylskie słupki na środku drogi. Trzeba trochę uważać. Choć to zależy od tego jak jeździsz i ile wyprzedzasz.

login_87
06-02-2011, 21:38
Jadac przez Łódź masz do myslenic tylko ekspresowki i autostrady :)

Chyba kolega dawno nie jechal... teraz mozna dojechac "az" do Lubnia ...

mmac
07-02-2011, 22:44
Poznań-Wrocław - tylko nocą.
Za dnia przez Łódź.

david
07-02-2011, 23:23
Dziękuje Wam wszystkim za podpowiedzi będę jechał nocą, ale jednak zdecyduję się na trasę przez Łódź.