Zobacz pełną wersję : Zdjęcia w hali
mariusz-75
06-02-2011, 10:32
Zostałem poproszony o zrobienie zdjęć na zakładowym turnieju piłki nożnej. Nie mają to być jakieś super foty, ale chciałbym aby były przyzwoite. Problem w tym że z D90+18-105 VR to zbytnio nie poszaleje. Obiektyw ciemny, zewnętrznej lampy nie posiadam, do tego nigdy jeszcze nie mierzyłem się z takim zadaniem, a sam sprzęt Nikona (wcześniej inny system) mam od paru dni i jeszcze go do końca nie poznałem. Może ktoś udzielić paru rad żeby mi całkowita chała nie wyszła.
Sapphiron
06-02-2011, 10:40
1. ustaw na manualny balans bieli, żadnego ABW.
2. Podbij ISO, d90 nie jest bardzo szumiące.
3. Ciągły AF z dobiegaczką się przyda.
Reszta to już kadrowanie i wyczucie momentu :)
gregory_21
06-02-2011, 11:46
Koniecznie rób zdjęcia z pozycji na kucaka, bo zdjęcia akcji robione z wyższa nie są tak ciekawe.
Taką radę dostałem odnośnie fotek na prawdziwym boisku, więc patrząc po rozmiarze hali być może trzeba będzie wprowadzić jakieś poprawki ;)
Co do rad technicznych: ciężko cokolwiek powiedzieć, bo nie wiem jaka to będzie hala. Może się okazać, że jest nowa, super oświetlona i dasz radę bez lampy i na przyzwoitym ISO.
A może być zupełnie inaczej.
Jedno co mogę powiedzieć "w ciemno" to: FOTOGRAFUJ W FORMACIE RAW a nie w JPG!!!
Dzięki temu będziesz mógł uratować wiele więcej fotek ;)
mariusz-75
06-02-2011, 14:22
W RAW i tak będę robił taki już mam nawyk, zastanawiam się czy używać wbudowanej lampy i do ilu maksymalnie podbić iso
slawczyk
06-02-2011, 14:49
Lampę sobie odpuść a ISO to już sam musisz wyczuć na ile Ci pozwala D90. Nie wypowiem się, bo nie mam tej puszki. Ja D3 i D700 robiłem na 12.800 a czasem nawet na 25.600 - szum wychodził, ale go później likwidujesz filtrem. Jak masz później te zdjęcia wywoływać na 15x22,6 lub do jakiejś gazetki, to nie masz się czym przejmować. Też takie coś robiłem kiedyś. D-Lighting włącz jeżeli później w Capture NX obrabiasz.
Z lampą to mogą ciebie pognać ;)
wbudowana lampa bardziej będzie Ci przeszkadzać niż pomagać ;)
Inną sprawą jest to że błyskanie po oczach zawodnikom nie jest mile widziane więc używaj lampy tylko kiedy już nie dasz rady bardziej wyciągną ISO.
Piotrek Charchuła
10-02-2011, 21:39
Moja rada- nie używaj lampy błyskowej gdyż nie będzie to dobrze wyglądać. Podbij isso do 3200 a i czasy jak najniższe, nie wiem w jakiej hali będziesz fotografować ale typuje że będzie to coś okolo 1/320. Przy obróbce możesz spróbować je trochę odszumić. Sporo zdjęć będziesz miał rozmazanych bo 18-105 jest szkłem ciemnym a żeby porządnie zamrozić ruch na hali trzeba zejść w rejony 1/640 ale parę kadrów powinno wyjść. Zdjęcia radze robić na siedząco lub na małym krzesełku wędkarskim, gdzieś w rejonach za bramką żeby zawodnicy biegli w Twoją stronę a nie byli bokiem do Ciebie.
gregory_21
10-02-2011, 23:46
Jeszcze jedno mi przyszło do głowy (i raczej nikt o tym nie wspominał): strzelaj seriami... większa szansa, że któreś zdjęcie z serii będzie mniej poruszone niż pozostałe ;)
Nie używasz lampy, więc możesz sobie śmiało pozwolić na dłuższe serie ;)
I ostatnia sprawa: jeżeli na hali masz taki układ, że z jednej strony jest ściana z trybunami a z drugiej okna to nie stań naprzeciw okien ;)
No chyba, że okna robią za "aut" ;)
I ja się podłącze, do tego tematu. Mam d5000 + N70-300 + SB700, i mam pytanie, czy z tą lampą w hali sportowej pofikam:) ? Wiem, że po oczach nie ma co walić, chyba, że przeciwników syna drużyny :)
Pozdr
czaro73
Lampa jest za mała na salę. Możesz najwyżej doświetlić pierwszy plan. Pamiętaj, natężenia światła spada do kwadratu odległości. Więc lampa jako główne źródło światła w dużych pomieszczeniach, na zewnątrz wymaga dodatkowych zabiegów, żeby zdjęcie nie wyszło tragicznie. Najlepiej zdjąć lampę z aparatu.
Małe pytanie ...
Do jak wysokiego ISO przy D5000 mogę podbić, by foty z hali nie były za bardzo zaszumione. Wiem, że w głównej mierze zależy to od światła, ale Ci, którzy już focili w tych miejscach mają już doświadczenie. Ja dzisiaj zrobiłem parę fot w małej hali + dość dużo światła wpadało przez okna, na 800 i było wg. mnie ok.
Z góry wielkie dzięki.
No nie powiem, masz karkołomne zadanie z takim sprzętem. Wszystko zależy od jakości(mocy) oświetlenia w hali.
Chodzę na mecze siatkówki z D90 i 70-300 VR i jak to mówią sprzęt "widzi ciemność"(sztuczne oświetlenie, a dla oczu niby jasno)
1/500 i ISO 1600 przy 5.6 - fotki są za słabo naświetlone. Przy ciągnięciu z RAW z cieni wyłażą szumy.
Po kilku eksperymentach zauważyłem, że należy wyłączyć wszystkie wynalazki typu D-Lighting, ostrzenie w puszce, korekty szumów na wysokich ISO itp.
Dostaję wtedy również szum, ale inny niż przy włączonych "bajerach", z którym łatwiej sobie radzę w ACR + PS.
Dodam, można powalczyć(w obróbce) z wysokim ISO, ale zdjęcie obowiązkowo musi być idealnie trafione i dobrze naświetlone. Minimalnie nieostre, poruszone = do kosza.
W zależności do jakiego rozmiaru potem y*x chcesz sprowadzić zdjęcie pewne niedoskonałości nie będą się rzucały w oczy.
Następnym razem sprawdzę w boju ISO 3200 - czas wyjdzie w granicach 1/640, a fotki będą lepiej naświetlone.
Starałbym się również o to, aby jak najmniej "cropować", bo trudno będzie poradzić sobie z szumami w obróbce.
Dodam, że zapiąłem okazyjnie idealnie ostry 85/1.8 i na f/2.2-2.5 dawało radę chociaż IMHO to nie jest szkło do sportu, ale za to jasne i fotki wyszły przyzwoite.
Każde miejsce ma swoje specyficzne oświetlenie i podaję swoje spostrzeżenia z konkretnej hali (Orbita Wrocław)
Jeżeli masz kogoś z jasnym szkłem to spróbuj pożyczyć, inna robota :)
Życzę powodzenia.
Przy zdjęciach sportowych szum jest wybaczalny, jeśli ujęcie dobre. D90 i D5000 spokojnie dają radę na ISO1600. Warto użyć funkcji autoISO. Ustawiamy w niej najdłuższy czas, jaki chcemy uzyskać (np. 1/500) oraz maksymalne ISO (np 3200). Tryb A, w którym ustawiamy pełną dziurę. Podstawowe ISO np. 800. Jeśli będzie dużo światła, to aparat ustawi ISO 800 i czas krótszy niż 1/500. Przy średnich warunkach czas będzie równy 1/500 a prawidłową ekspozycję aparat dobierze zmieniając ISO w zakresie 800-3200. Dopiero przy naprawdę małej ilości światła ISO będzie 3200, a aparat wydłuży czas powyżej 1/500.
We wspomnianej wyżej hali Orbita wychodziło mi przy czasie 1/500 i przysłonie 3.2 ISO w okolicach 1000 (poniżej 1100)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/02/DSC_6220-1.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/_HCTBp7tIFRI/TU8kJKztKWI/AAAAAAAAJAA/I73EWs2yHUA/s800/DSC_6220.jpg)