Zobacz pełną wersję : Zakup Słuchawek - Jakie?
TristisAnima
05-02-2011, 23:17
Poszukuję jakichś w miarę dobrych lecz niedrogich Słuchawek. Audiofilem nie jestem ale zależy mi na jak najlepszej jakości dźwięku. Nie chcę też przesadzić z kosztami, więc cena to okolice powiedzmy 120 zł, plus - minus jakieś lekkie wahnięcia. Słuchawki mają być nauszne. Jeśli jakiś spec może się wypowiedzieć czy lepsze będą zamknięte, czy otwarte, osobiście skłaniam się ku zamkniętym. Długość kabla, ok. 1-1,5 m, myślę, że dłuższy nie będzie mi potrzebny. Zastosowanie czysto domowe, gry, muza, filmy, czasem podepnie się do MP3.
Za wszelką pomoc wielkie dzięki, bo tematu kompletnie nie ogarniam.
http://www.ceneo.pl/107031
POlecam
TristisAnima
05-02-2011, 23:36
http://www.ceneo.pl/107031
POlecam
A jak z kablem, nie przeszkadza za bardzo taki wychodzący z dwóch słuchawek?
ja polecam AKG 141 klasa sama w sobie : )
To ja polece Koss Porta Pro.
VaxBuster
05-02-2011, 23:58
polecam te : http://www.skapiec.pl/site/cat/49/comp/258422
Temat był wałkowany kilka tygodni wstecz...
TristisAnima
06-02-2011, 00:03
Temat był wałkowany kilka tygodni wstecz...
A jeśli tak to byłbym wdzięczny za linka, z chęcią poczytam.
TristisAnima
06-02-2011, 00:06
ja polecam AKG 141 klasa sama w sobie : )
Nie no bardzo fajnie, tylko lekko mój budżet przełamują :shock:.
Boryszuk
06-02-2011, 00:08
Ja mam Sennheisery HD201 i jestem zadowolony.
Tak jak nie lubię słuchawek nausznych tak te leżą świetnie. Jakość dźwięku dla mnie jest rewelacyjna ale ja się nie znam i nie potrafię usłyszeć różnic między końcówką platynowa a złotą ;)
A douszne mam JVC marshmallow (musiałbym gdzieś modelu poszukać ale chyba dużego wyboru nie ma). Doskonale wygłuszają dźwięk z zewnątrz co dla mnie jest istotne w pracy.
Z kablami....jak z kablami, wiele już tego typu konstrukcji było w historii i jakoś ludzie uzywali, natomiast w tej cenie to jest rewelacja. Brzmi to bardzo dobrze.
Koss Porta Pro są świetnymi słuchawkami ale przenośnymi. Mam obydwie pary i Sennheisery brzmia lepiej (bardziej wyrównane pasmo, oddech, komfort użytkowania o wiele wiekszy), ale Kossy są rewelacyjne na zewnątrz. Przerobiłem temat słuchawek przenosnych i chyba w tej cenie Kossy nie mają konkurencji, pół świata je nosi na ulicy.
Jeżeli masz informację, że był taki wątek to może sam się pofatyguj i znajdź. Ja oglądam "Ojca Chrzestnego" i słucham przez słuchawki :D, które kupiłem czytając to forum i nie mam czasu żeby Ci dobrze zrobić, poza tym odpisuję...
Rozczula mnie Twoje podejście.
Wszystko kawę na ławę, a od siebie to ni chu chu, zero wysiłku... ?
jacek dr
06-02-2011, 00:17
A jeśli tak to byłbym wdzięczny za linka, z chęcią poczytam.http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=156796
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=156796
Dzięki Jacku. Moszna ? Moszna.....
TristisAnima
06-02-2011, 00:19
Z kablami....jak z kablami, wiele już tego typu konstrukcji było w historii i jakoś ludzie uzywali, natomiast w tej cenie to jest rewelacja. Brzmi to bardzo dobrze.
Koss Porta Pro są świetnymi słuchawkami ale przenośnymi. Mam obydwie pary i Sennheisery brzmia lepiej (bardziej wyrównane pasmo, oddech, komfort użytkowania o wiele wiekszy), ale Kossy są rewelacyjne na zewnątrz. Przerobiłem temat słuchawek przenosnych i chyba w tej cenie Kossy nie mają konkurencji, pół świata je nosi na ulicy.
No właśnie, tylko że u mnie to będzie raczej pół na pół, może z lekka przewagą częstszego używania jednak w domu. Porta wydaje się niezłym wyborem ale tak jak zachwalasz je na zewnątrz, tak zastanawiam się, jak one będą spisywać się właśnie w pomieszczeniach.
Normalnie bedą się spisywać. Do szeroko pojętej rozrywki stworzone. Komfort mniejszy, to na pewno. I mają swoją "barwkę", Sennki sa lepsze pod tym względem niestety. No i dość specyficzny projekt tych Kossów, wyglądają troche jak z minionej epoki, regulacja też dośc oryginalna. Ale spoko. Tyle że kabel krótki w Kossach, przedłużacz potrzebny.
No i cały czas mówimy o Porta, bo są i Sporta ale podobno słabo słabo...
A Porta kupiłem w niezłej cenie i zastanawiam sie czy nie kupić jeszcze ze 2 par na zapas, bo ja nie widze żadnych kanałówek ani pchełek które by mi lepiej grały. A słucham dużo, bo chodzę dużo. I bronia się przy każdej muzie, dużo klasyki i jazzu na codzień.
TristisAnima
06-02-2011, 00:28
Jeżeli masz informację, że był taki wątek to może sam się pofatyguj i znajdź. Ja oglądam "Ojca Chrzestnego" i słucham przez słuchawki :D, które kupiłem czytając to forum i nie mam czasu żeby Ci dobrze zrobić, poza tym odpisuję...
Rozczula mnie Twoje podejście.
Wszystko kawę na ławę, a od siebie to ni chu chu, zero wysiłku... ?
Jezu, czego się tak napinasz, grzecznie poprosiłem tylko. Masz ochotę to podeślij, nie masz ochoty to po co ten cały wywód piszesz. Nikt Cię do niczego nie zmusza. Komuś, kto śledził wcześniejszy wątek na pewno będzie łatwiej go odnaleźć, niż mi, osobie która nawet nie wiedziała, że już takowy był zakładany. Jakie zero wysiłku, jakie ni chu chu. Siedzę na tym forum już jakiś czas i nie raz już pomagałem ludziom w odnajdywaniu jakichś starszych wątków.
jacek dr - Wielkie Dzięki
maki - Tobie też oczywiście dzięki, trochę mi w głowie rozjaśniłeś, wiem przynajmniej w którym mniej więcej kierunku iść.
A w Sennheiserach też można łazić. Łaziłem, nikt sie nie śmiał, a dźwięk miodzio, no i izolacja lepsza niż w Kossach.
Jezu, czego się tak napinasz,.
Daleko mi do napinania się, ale ileż wątków można zakładać o słuchawkach na forum fotograficznym ? Poza tym traktuj moje wpisy z przymróżeniem oka, w końcu co konia obchodzi, że coś tam przez jakieś dziadowskie słuchawki słucham/oglądam..... ;)
Zdrów.
TristisAnima
06-02-2011, 01:07
maki, widzę że trochę się orientujesz w tych sprawach. Pytanko. Jak Ci się widzi coś takiego http://www.skapiec.pl/site/cat/49/comp/1432074 do moich zastosowań ?
dobrze by bylo przymierzyc, bo miedzy kossami pro a hd20x jest przepasc jesli chodzi o budowe. senki tego typu sa dla mnie meczace bo sciskaja mi glowe, uwieraja mnie w uszy, bass jest lupiacy i uciazliwy (akurat tych ostatnich nie mialem okazji). ale co komu pasuje. kumple maja i sa zadowoleni. pytanie czy jest mozliwosc obejrzenia jakis sprzetow w Twojej okolicy zeby wyrobic sobie zdanie na zywca. ja bym pewnie wolal creativy do takich zastosowan w tym przedziale dla sluchawek zamknietych.
Za kolegą wyżej Sennheisery. Sam mam HD212Pro, pięknie działają mi od wielu lat i szczerze to mogły by się popsuć albo co, to bym sobie nowe lepsze kupił. :) Ale maja u mnie dożywocie więc pewno będę cieszył się nimi jeszcze długo.
Polecam rewelacyjna jakość dźwięku i wykonania.
TristisAnima
06-02-2011, 01:25
dobrze by bylo przymierzyc, bo miedzy kossami pro a hd20x jest przepasc jesli chodzi o budowe. senki tego typu sa dla mnie meczace bo sciskaja mi glowe, uwieraja mnie w uszy, bass jest lupiacy i uciazliwy (akurat tych ostatnich nie mialem okazji). ale co komu pasuje. kumple maja i sa zadowoleni. pytanie czy jest mozliwosc obejrzenia jakis sprzetow w Twojej okolicy zeby wyrobic sobie zdanie na zywca. ja bym pewnie wolal creativy do takich zastosowan w tym przedziale dla sluchawek zamknietych.
Właśnie kurcze nie ma gdzie bardzo. Mała mieścina a i w pobliskim, byłym mieście wojewódzkim, wątpię żeby mieli takie co mnie interesują. Ubolewam strasznie nad tym, że muszę w ciemno kupować ale liczę na moje, jak dotąd niezawodne szczęście i możliwość zwrotu w przeciągu 10 dni jakby coś mi nie pasowało.
Kossow nie oddasz bo sa w plastiku co to potem do shapu nie wroci raczej. Chociaz moze...
A te drugie zenki - nie znam, ale firme znam i nie wydaje mi sie zebys sie rozczarowal.
Nie jestem expertem, po prostu uzywam intensywnie jednych I drugich i akurat na te nie narzekam, a pare zlotych wtopilem w jakis szity. Problem jest taki ze malo gdzie mozna podpiąc sluchawki. Sprzedawcy nie zgadzaja sie na rozkapslowanie. Zawsze mnie to dobijalo wiec teraz jak mam te Kossy i hd202 to sie czuje komfortowo ze w koncu trafilem.
Oczywiscie mówimy wciaz o cenie 100-200.
TristisAnima
06-02-2011, 02:11
No i niemal się zdecydowałem. Wybór zawęziłem do 3 podobnych cenowo modeli:
Sennheiser HD 205 II
Sennheiser hd 212 pro
Sennheiser HD418
Myślę, że brzmieniem to one różnić się nie będą, więc zdecyduje "dezajn" i komfort noszenia oceniany na oko :razz:
Wszelkie sugestie mile widziane, i dzięki wszystkim za dotychczasową pomoc.
moga sie roznic brzmieniem, czemu nie, rożna budowa różne przetworniki itd. ale nie na tyle żeby bolało.
Azazel85
04-11-2011, 21:03
Odświeżę trochę wątek, co by nie śmiecić nowym;)
Jako że czas pisania listów do Mikołaja się zbliża, chodzą mi po głowie jakieś fajne słuchaweczki :)
Na kino z prawdziwego zdarzenia $$ brak, w dodatku sąsiedzi by mnie zabili :) (lubie jak jest głośno)
Co bym chciał - słuchawki do domu, głównie filmy, muza z kompa, okazjonalnie gry.
Słuchawki bezprzewodowe, nauszne, baza musi mieć możliwość obsługi minimum 2 par słuchawek.
Na chwilę obecną moje typy to Sennheiser RS 170 lub RS 180.
Szukam czegoś też maksymalnie w tym budżecie, tj. tak do 700zł za bazę+1 parę słuchawek.
Słuchawek przewodowych nie chcę, audiofilem nie jestem - mam teraz HD202 przy kompie i już zapluty z wrażenia jestem, więc pewnie tu może być tylko lepiej :)
Zastanawiam się bardziej czy uderzać w konstrukcję zamkniętą, czy np półotwartą czy w ogóle otwartą.
Słuchawki "otwarte" z jednej strony ponoć są wygodniejsze w użyciu, dłużej można je miec na uszach bez zmęczenia - z drugiej strony pytanie czy gdyby dwie osoby naraz ze słuchawek korzystały (np oglądając film), czy nie będą sobie wzajemnie przeszkadzać, tzn czy jakiś przebić nie będzie słychać.
Jak łatwo się domyśleć, ciężko o wcześniejsze odsłuchy - a może ktoś ma jakies doświadczenia na takim polu...
Z góry dzięki za wszelkie info czy sugestię.
wojtas0009
05-11-2011, 01:26
Nikt do tej pory nie rzucił dość fajnymi słuchawkami- według mnie... wiem, bo mam i bardzo sobie chwalę. Cenowo- trafiłem nieźle, zapłaciłem w sklepie 160zł, a na półeczce w media 399zł... dźwięk według mnie bardzo miły dla ucha. Polecam poczytanie o słuchawkach z bebechami od Denona- Creative Aurvana Live, na forach skracane do CAL... sporo piszą o wymianie kabli... ja nie wymieniłem, a i tak cholernie cenie sobie dźwięk jaki do mnie dochodzi...
Zastosowanie? Wcześniej grywałem w strzelanki... bajka :) ogromna zmiana- ale to tylko granie, a w sumie nie po to je kupiłem- sporo słucham i kiedy 5.1 za bardzo daje się we znaki domownikom przepinam na swoje CAL'e i nikomu już nic nie przeszkadza, a ja mam jeszcze większego banana na mordzie...
polecam i pozdrawiam ;)
ps :D nie zauważyłem rozbieżności dat... ^^
Porty Pro nie polecam absolutnie - pękła mi już 2 para przy samym głośniczku. Trzeciej szansy nie dostaną. A ich "dożywotnie" gwarancje, dzięki której mogę z niej skorzystać za skromne 70zl (plus przesyłki w obie strony) przy każdej usterce mogą sobie wsadzić w kalosze skoro słuchawki kosztują 120zł... Poza tym ten metalowy pałąk do najwygodniejszych nie należy ale mnie akurat za bardzo to nie uwierało.
A mi nic nie pękło, noszę je po najróżniejszych kieszeniach, pałąk nie jest najgorszy, grają bajecznie i ja je absolutnie polecam.
Od kilku lat używam Sennheiserów HD555. Do lapka, TV, muzyki. Na razie nic innego nie potrzebuję.
Od kilku lat używam Sennheiserów HD555. Do lapka, TV, muzyki. Na razie nic innego nie potrzebuję.
Ja również :) choć kupiłem ostatnio HD201 za 59zł..