Zobacz pełną wersję : Flizelina vs polipropylen (tło)
magicduh
05-02-2011, 20:36
No właśnie co sądzicie? Co lepiej się sprawdza? Wiem, że karton to karton ale na chwilę obecną nie wchodzi on w grę.
Oto przykłady jakby ktoś nie kumał o co chodzi:
polipropylen - http://www.funsports.pl/p,pl,115,tlo+polipropylenowe+waskie+1-6x5m+9+kolorow.html
flizelina - http://allegro.pl/tlo-foto-2-7x10-lodz-12-najtaniej-od-fripers-i1431285573.html
DonAlberto
06-02-2011, 11:56
nie mam obu do porównania ale działając w innej branży wiem że to jest dokładnie ten sam materiał, ja go używam jako podkładu do innych materiałów i jest ok. Czy to fryzelina czy polipropylen czy wigofil - wg mnie taki sam materiał. Kupuj i nie oczekuj jakiejś rewelacyjnej jakości, natomiast tak - zdjęcia da się robić i wychodzą nawet fajnie.
magicduh
06-02-2011, 12:01
nie mam obu do porównania ale działając w innej branży wiem że to jest dokładnie ten sam materiał, ja go używam jako podkładu do innych materiałów i jest ok. Czy to fryzelina czy polipropylen czy wigofil - wg mnie taki sam materiał. Kupuj i nie oczekuj jakiejś rewelacyjnej jakości, natomiast tak - zdjęcia da się robić i wychodzą nawet fajnie.
no to chyba jesteś tapicerem? :) a czy masz zdjęcia z tym tłem? Ludzie piszą różnie, a ja bym chciał dowodów.
Sapphiron
06-02-2011, 12:10
większośc moich zdjęć w studio jest na tle PP. Jak sie umie świecić to nawet i na tle wełnianego sweterka można robić foty...
Bartek - NinoVeron
07-02-2011, 02:49
No właśnie co sądzicie? Co lepiej się sprawdza? Wiem, że karton to karton ale na chwilę obecną nie wchodzi on w grę.
Oto przykłady jakby ktoś nie kumał o co chodzi:
polipropylen - http://www.funsports.pl/p,pl,115,tlo+polipropylenowe+waskie+1-6x5m+9+kolorow.html
flizelina - http://allegro.pl/tlo-foto-2-7x10-lodz-12-najtaniej-od-fripers-i1431285573.html
i tu i tu struktura materiału jest bardzo widoczna...
mam zarówno kilka teł polipropylenowych jak i wiele teł kartonowych i tła polipropylenowe leżą praktycznie nieużywane. Przetestowałem je raz czy dwa na sesji i powiedziałem nigdy więcej :)
nie dość, że cienkie (np. białe tło polipropylenowe jest półprzeźroczyste i widać wszystko co jest ustawione za tłem) to jeszcze struktura tła jest dosyć widoczna na zdjęciach.
Fakt ... można odsunąć modelkę od tła i robić na niskiej przysłonie jakieś portreciki - wtedy tło wyjdzie rozmyte a jego struktura nie będzie razić ... ale co jak będę chciał robić na przysłonie f/11-16 np. fashion gdzie trzeba ładnie pokazać wiele elementów? wtedy i struktura tła bije po oczach...
a czy tłach polipropylenowych też wam się takie fałdki robią, które trzebo potem w PP usuwać? Czy przy tłach papierowych nie ma tego problemu?
magicduh
07-02-2011, 12:57
i tu i tu struktura materiału jest bardzo widoczna...
mam zarówno kilka teł polipropylenowych jak i wiele teł kartonowych i tła polipropylenowe leżą praktycznie nieużywane. Przetestowałem je raz czy dwa na sesji i powiedziałem nigdy więcej :)
nie dość, że cienkie (np. białe tło polipropylenowe jest półprzeźroczyste i widać wszystko co jest ustawione za tłem) to jeszcze struktura tła jest dosyć widoczna na zdjęciach.
Fakt ... można odsunąć modelkę od tła i robić na niskiej przysłonie jakieś portreciki - wtedy tło wyjdzie rozmyte a jego struktura nie będzie razić ... ale co jak będę chciał robić na przysłonie f/11-16 np. fashion gdzie trzeba ładnie pokazać wiele elementów? wtedy i struktura tła bije po oczach...
Ah i znów skrajne odpowiedzi, może to kwestia umiejętnego użycia światła jak to Sapphiron powiedział? Tak czy siak kupię je, nie są drogie więc ewentualnie podszewkę do kurtki uszyję ..
Sapphiron
07-02-2011, 13:00
wiesz, jak postawisz modelkę przy samym tle, walniesz f8-11 to będzie widać strukturę... odsuń modelkę razem ze światłem 1-1,5 metra od tła i masz jednolitą powierzchnię gdzie nie widać struktury...
Kwestia wiedzy i pomyślunku, nic więcej...
wiadomo ze jak sie nie ma co sie lubi... Napewno im dalej tym lepiej i oddzielne swiatlo na tlo. Chociaz nie wiem czy do portretow nie sensowniej uzyc troche ploterowego papieru/banera. Do zdobycia w wiekszosci agencji reklamowych. Pewnie nawet z kartonowa tuba na ktora da sie to nawinac.