Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Igloo
pastwisko
05-02-2011, 14:28
To tak trochę na temat: 12mm czy 10mm.. Co za różnica?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img546.imageshack.us/img546/3468/dsc8550.jpg)
Świetny kadr :), bardzo się podoba :)
Tęcza ładna, zdjęcie słabe. Sama tęcza nie jest tematem na tyle interesującym żeby uratowac zdjęcie, należałoby ją wkomponować w jakiś ciekawy kadr. Tu sie nic nie dzieje, pomijam już zupełny brak detali na tafli wody i dziwny jej kolor.
Zgadzam sie z Locterem.....zdjecie slabe
pastwisko
05-02-2011, 15:18
Tu sie nic nie dzieje
A czy na każdym zdjęciu musi się coś dziać?
A czy na każdym zdjęciu musi się coś dziać?
Poczekaj co Ci inni napisza, może przejrzysz na oczy, jeśli nie to wybierzesz niebieską pigułkę i tez będziesz szczęśliwy :D
Jedynie kadr drobry!
Mozesz sprecyzowac? Kadr jest raczej banalny, tyle, ze zmiecila sie cala tecza...
pastwisko
05-02-2011, 15:22
Poczekaj co Ci inni napisza, może przejrzysz na oczy, jeśli nie to wybierzesz niebieską pigułkę i tez będziesz szczęśliwy :D
Ale ja pytam ciebie.
Ale ja pytam ciebie.
To ja zapytam Ciebie, powiedz mi co w tym zdjęciu oprócz tęczy jest ciekawego ?
pastwisko
05-02-2011, 15:31
I będziemy tak sobie zadawać pytania do końca świata? O znowu pytanie.
Wysunałeś jakiś argument komentując moje zdjęcie, więc chciałbym żebyś go rozwinął. Bo tym sposobem można pisac byle co, zadajac potem dalsze pytania lub odsyłając do komentarzy które się dopiero pojawią.
Kolego Pastwisko, ja Tobie odpowiem, zdjecie jest slabe, jak juz wspomniano nie ma zadnego motywu poza ladna tecza a i to nie dokonca jest ok bo widac druga tecze ktora jest drastycznie pocieta. W takich sytuacjach szukam czegos na pierwszy plan, wiem, ze trzeba sie spieszyc, teraz jest to zwykly pstryk machniety na szybko nie wspominajac o balansie bieli ktory jest gdzies w polu. Widzac taka tecze, pewnie bym zrobil zdjecie, ale tylko po to, zeby na nie patrzec i wspominac jaka ladna tecza wtedy byla. Przykro mi, ale to zdjecie nie zatrzymuje na dluzej niz kilka sekund i nie zacheca do powrotu.
Ktos wspominal, ze fajny kadr.....otoz nie, uwazam, ze jest za ciasno i jak wspomnialem obcieta jest druga tecza.....
(...)teraz jest to zwykly pstryk machniety na szybko nie wspominajac o balansie bieli ktory jest gdzies w polu. (...)
Odnośnie balansu bieli to przyznaj się pastwisko ;) film był mocno przeterminowany ?
Mnie się zdjęcie podoba, zwłaszcza za kolory - zimne na zewnątrz tęczy i ciepłe po wewnętrznej stronie.
Ojj, widze że masz duży sentyment do tego zdjecia. Wiesz może w rzeczywistości ten kadr wyglądał naprawdę ładnie, a to co Ty popełnileś to jedynie dokumentacja zjawiska przyrodniczego. Obróbka leży z balansem bieli na czele, w kadrze pusto, generalnie nudy, flaki z olejem, mogłes skupić się na kawałku tej tęczy, też ale zawrzeć w kadrze jakiś interesujący motyw - ot choćby głupi kamol na pierwszym planie. Coś co wypełniłoby ta bezdenną pustkę. Tęcza jaka jest każdy widzi, i widział setki razy, więc Ameryki nie odkryłeś pokazując ją.
Ale, to Twoja sprawa czy weźmiesz nasze słowa (moje i Grześka) do serca czy olejesz i będziesz tkwił w matrixie :D
Pozdrawiam.
PS:
Mnie się zdjęcie podoba, zwłaszcza za kolory - zimne na zewnątrz tęczy i ciepłe po wewnętrznej stronie.
Przyznaj się Maciek, piłes cos chyba z rana :P
pastwisko
05-02-2011, 16:11
Nie rozumiem dlaczego to proste poniekąd pytanie, traktujecie jako mój atak na wasze komentarze. Nigdzie nie zaprzeczyłem. Nigdzie nie napisałem co o tym sądzę lub że się nie zgadzam. Nie wysunałem jakichś kontrargumentów. Nie napisałem że nie macie racji lub że się mylicie.
Aż takie trudne jest to pytanie?
Nie rozumiem dlaczego to proste poniekąd pytanie, traktujecie jako mój atak na wasze komentarze. Nigdzie nie zaprzeczyłem. Nigdzie nie napisałem co o tym sądzę lub że się nie zgadzam. Nie wysunałem jakichś kontrargumentów. Nie napisałem że nie macie racji lub że się mylicie.
Aż takie trudne jest to pytanie?
"czy na każdym zdjeciu musi się coś dziać?"
Tak, musi! Bo inaczej zdjęcie jest nudne, tak jak te które zaprezentowałes. Pasuje Ci taka odpowiedź ?
pastwisko
05-02-2011, 17:08
Boże człowieku coś ty taki na nie? Odpowiadasz jak bym ci zjechał pół galerii i rodzinę zwyzywał..
Czy mi pasuje? Jest na temat więc mi pasuje - dziękuję za odpowiedź. Choć oczywiście wolałbym zeby była bardziej naturalna i spokojna ;)
Boże człowieku coś ty taki na nie? Odpowiadasz jak bym ci zjechał pół galerii i rodzinę zwyzywał..
Czy mi pasuje? Jest na temat więc mi pasuje - dziękuję za odpowiedź. Choć oczywiście wolałbym zeby była bardziej naturalna i spokojna ;)
Nie mam sily juz z Toba dyskutowac, napisalem Ci co sadze o tym zdjeciu, nie musisz tego brac do serca, peace.
pastwisko
05-02-2011, 17:54
Ale tu nie było żadnej dyskusji :)
Zadalem jedno pytanie i jak odpowiedziałeś to grzecznie podziękowałem. Nigdzie nie zakwestionowałem niczyjej opini, z nikim nie dyskutowowałem. Nawet z twoją odpowiedzią na moje pytanie nie polemizowałem.
Szkoda, ze nie udało się złapać zewnętrznej tęczy, co prawda rzadko udaje się złapać taką jak u Ciebie od brzega do brzega choć on tylko na tamtym brzegu :) (
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło)
urbanned
05-02-2011, 19:50
Szczerze powiedziawszy ciekaw jestem jakby ta scena wyglądała po konwersji do BW.
Kolego pastwisko:
Jak mogłeś zapomnieć o pierwszym planie czyli o jakimś kamieniu, łódce ... no choćby krzaczku.
Rozwaliłeś tą pustką całe zdjęcie, kompozycję.
Jeżeli wstawiasz już zdjęcie w krajobrazie to pamiętaj proszę o podstawowych atrybutach.
Nemeth dobrze prawi: bardzo fajnie wygląda różnica "cieplarniana" wokół tęczy.
Skoro już cała tęcza to na pewno nie robiłbym szerzej. Jest OK.
Podoba mi się to zdjęcie.
Fotos klasa, podoba mnie się.
To ja zapytam Ciebie, powiedz mi co w tym zdjęciu oprócz tęczy jest ciekawego ?
Faktycznie, poza tęczą nic tu nie ma... Ani łódek, ani kamieni, ani nawet gołej baby. :D A taką tęczę każdy widuje codziennie, po trzy razy...
Ja - ostatni raz taką widziałam... dwadzieścia parę lat temu. I ubolewam, że nie miałam wtedy przy sobie komórki. ;)
Drogi pastwisko, gratuluję Ci tego zdjęcia.
A tym, którym tak bardzo się nie podoba - proponuję zmienić kanał. I zluzować... Albo wyłączyć forum.
(...)
Przyznaj się Maciek, piłes cos chyba z rana :P
Czy muszę pić, żeby mi się zdjęcie podobało? :) Sztafaż nie musi być na każdym zdjęciu krajobrazowym - chyba, że ma się manierę.
Zresztą ... sam robiłem podobne :D (http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=78419)
Czy muszę pić, żeby mi się zdjęcie podobało? :) Sztafaż nie musi być na każdym zdjęciu krajobrazowym - chyba, że ma się manierę.
Zresztą ... sam robiłem podobne :D (http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=78419)
No niby tak, ale odczuj różnicę - Tobie wolno. ;)
believer
05-02-2011, 22:53
Zdjęcie słabe technicznie (chyba), ale ładnie przedstawia zjawisko wizualne,jakim jest tęcza i z tego względu mi się podoba. Ale tego co sie dzieje w tym temacie troche nie ogarniam. Każdy ma prawo do własnej opinii i każdy ma swój gust,czyż nie?
krzysztofz24
05-02-2011, 23:03
Diametralnie naruszyłeś zasady panujące w dziale, przez co poklasku TWA nie doświadczyłeś, idź już i nie grzesz więcej. ;)
Mimo emotikonki na koncu to i tak bardzo kiepsko brzmi, Po co takie uwagi? Lepiej chyba napisac pare zdan o zdjeciu, niz wchodzic w takie rozkminy.-napisa krzysztofz24
Rownie dobrze ja moglbym napisac, ze TWA analogowych ortodoxow zawsze moze na siebie liczyc, uzywajac twoich ponozszych slow.;-)- - napisal krzysztofz24
Fotos klasa, podoba mnie się.
Ale odlozmy na bok zbedne pyskowki i skupmy sie na czyms pozyteczniejszym, jak ocena zdjecia;-)
To zacznijmy moze tak: zero mnie obchodzi czy to na cyfrze czy na analogu! Jesli to byl analog, to i tak zostal poddany cyfrowemu procesowi skanowania...i wypadalo by zadbac troche o kolory. Z tej foty mozna wydobyc o wiele wiecej. Mozna dac jej troche zycia,kontrastu, swiatla... bo tak jak teraz jest troszke mdlo.
Kadrowo...naprawde brakuje czegos na pierwszym planie, czegokolwiek. Lodeczka, kamien, konar, jakis rozblysk swiatla na wodzie, cokolwiek. Tak jak teraz jest bardzo pusto. Mimo bardzo fajnego zestawienia kolorow typu cieplo-zimno,(napawde fajnie:-)) jakis mocny punkt bardzo by sie przydal. A samo zestawienie kolorystyczne cieplo-zimno dopomina sie podkreslenia obrobka w celu wzmocnienia i wyeksponowania(wtedy juz byloby miodzio:-)).
Ogolnie tak jak teraz niestey nie bardzo. Kadru juz nie poprawisz, ale kolorystyczno-obrobkowo to zdjecie moze jeszcze pokazac pazur:-).
Jeżeli zobaczę choć słowo pod adresem osoby, a nie zdjęcia to polecą głowy!
Wywaliłem kilkanaście postów, których tematem nie była ocena zdjęcia.
Jeżeli zobaczę choć słowo pod adresem osoby, a nie zdjęcia to polecą głowy!
A niech stracę : Lubię ALF'a :) A w tym dziale głowa nie potrzebna ;)
Miło że wpadłeś, Jacku. :D
Sorry ale twoje zdjecia prezentuja jakiś poziom, masz dramatyczne niebo, masz dopracowaną obróbkę i ja to kupuję, a tutaj, tutaj nie ma nic oprócz tęczy. Dziwie się, że porównujesz się do tego typu gniotków, jaki nam autor tego wątku zaprezentował.
Nie przyrównuję moich zdjęć, które podlinkowałem do zdjęcia autora wątku... Ale u mnie na tych zdjęciach też tematem jest wyłącznie tęcza :) Kadry nudne, kolory takie sobie (do tego wypatrzyłem po 3 latach syfka :D).
Zdjęcie się nie podoba? To mówmy - nie podoba mi się to i to i to. Koniec.
Jeśli zdjęcie się podoba - to też fajnie napisać dlaczego.
Nie bronię pastwisko (choć jak i ja gdańszczanin :D) tylko krzywię się trochę na taką postawę jaka w tym wątku została zaprezentowana. Nie wiem czy rozsądnym jest mówienie innym - zrób zdjęcie tak a tak bo stary sorry ale błądzisz bo nie ma tematu, bo kadr nie taki, bo pierwszy plan bez wyrazu, a tak w ogóle koleś naucz się WB ustawiać.
Albo kupujemy wizję autora albo nie.
Nikonozaur
05-02-2011, 23:48
[...] I na drugi raz miej w pogotowiu choćby gumowego topielca, aby "coś się działo" w kadrze. :mrgreen::D
Taki gadżet może być nieocenioną pomocą podczas długich, samotnych godzin oczekiwania na ten jeden jedyny promyk słońca... ;):mrgreen:
Co do zdjęcia jestem za Irlanderos.
ostrytux
05-02-2011, 23:52
Fajna tęcza :)
Świetne zdjęcie, bardzo mi się podoba.
Argymir Iwicki
06-02-2011, 00:18
Kurcze, a ja to chciałbym takie coś na nieboskłonie ujrzeć.
Ja - ostatni raz taką widziałam... dwadzieścia parę lat temu. I ubolewam, że nie miałam wtedy przy sobie komórki. ;)
Widzsz Anju a ja taka tecze widuje kilka razy do roku......zapewne bywam czesciej w dziwnych warunkach poza domem;)
Al Koholik
06-02-2011, 14:10
Faktycznie, poza tęczą nic tu nie ma... Ani łódek, ani kamieni, ani nawet gołej baby. :D A taką tęczę każdy widuje codziennie, po trzy razy...
I tu jest pies pogrzebany. Gregg na to też już zwrócił uwagę. Wiele rzeczy potrafi z czasem wyjść bokami. Klify, łódki, rosół w niedziele, a nawet taka tęcza. Tu niemal po/przed każdym deszczem jest tęcza. Z czasem nawet człowiek już na to nie zwraca uwagi. Bez gołej baby tęcza u nas na wyspach nie przejdzie :wink:
A wy jeszcze o tym gniotku rozprawiacie, no nieźle, panowie dajcie se siana już z tym wątkiem, zdjecie nie jest warte takiej zażartej dyskusji. lol.
Cieszy Cie to jak dolewasz oliwy do ognia? Jesteś tak święcie przekonany o wspaniałości produkowanych przez siebie obrazków, że wyrażasz się w tak autorytarny sposób? Zresztą przydałoby się trochę kultury... niezbyt grzecznym jest mówienie komuś, że jego zdjęcie to gniot. Ale wiem -- internet -- wszystko przyjmie, każde słowo, wszyscy są odważni.
Nie potraficie rozmawiać jak dorośli ludzie? TWA, nie TWA, nieustające przytyki i pyskówki. Nauczcie się ze sobą rozmawiać albo faktycznie zaczniemy Was stosownie karać. To jest naprawdę ostatni apel o stonowanie dyskusji. Każda następna wypowiedź nie związana ze zdjęciem, traktująca o TWA, złośliwa albo ironiczna -- będzie nagradzana kartką.
bronzeeyes
06-02-2011, 20:37
Podoba mi sie zlapana w calosci tecza. Rzadko zdarza sie cos takiego ;)
I jesli zamyslem autora bylo przedstawienie pustki wokol teczy, tak zeby na nia skupic wylaczna uwage, to kupuje ;)
Pozdrawiam.
Pozwolę sobie też być w grupie, której zdjęcie się podoba pomimo centralnego kadru i braku łódki/drzewa/gołej baby na pierwszym planie. Po prostu. Może to kwestia tego, że rzadko widuję takie ładne tęcze, a może tego, że to zdjęcie jest zrobione starannie, a może po prostu jest coś niewytłumaczalnego, co sprawia że "kupuje to zdjęcie"?
Kartofelinder
09-02-2011, 21:44
Drogi Pastwisko,
muszę powiedzieć, że spośród widzianych przeze mnie zdjęć Twojego autorstwa, to postawiłbym w ścisłej czołówce.
Totalnie dziwi mnie te 5 stron negatywnej rąbanki i przyczepiania się do rzeczy, które akurat mi podobają się w nim najbardziej.
Super kolory - im bliżej orginalnych, tym lepiej.
Brak szczegółów na wodzie jest w mojej ocenie plusem - dodaje wrażenia ulotności.
Brak mocnych elementów na pierwszym planie - i świetnie się składa; w końcu tęcza jest tutaj tematem i wrażenie przestrzeni doskonale to podkreśla
Centralny kadr - krytykujący, litości! Macie jakąś check-listę złotych zasad przy robieniu zdjęć? Kiedy jest uzasadnienie, należy standardowe zasady kompozycji olać. Cieszę się, że na tym zdjęciu zostało to uczynione.
Pozdrawiam
pastwisko
09-02-2011, 22:17
A bardzo mnie miło :)