Zobacz pełną wersję : Nikkor 28-70 2.8 - warto ?
zastanawiam sie nad zakupem jakiegos szkla po przesiadce na pelna klatke - zarobie troszke grosza po sprzedazy standarda pod dx i zastanawiam sie czy warto kupic uzywke Nikkora 28-70 (tylko ze one maja srednio po 5 lat) czy kupic tamrona 28-75 ??
czy moze jeszcze jest jakies szklo do 3k warte zakupu ??
Jeśli ten 28-70 jakiś niezajechany, to warto. Powinieneś być zadowolony.
tylko jest problem ze sprawdzeniem - bo takie szklo to raczej na odleglosc sie kupuje...
Możesz poszukać jeszcze Sigmy 24-70 HSM
tylko jest problem ze sprawdzeniem - bo takie szklo to raczej na odleglosc sie kupuje...
Można zrobić zdjęcia obiektywu, można skorzystać z "pomocnej dłoni". Sam tak na odległość kupiłem 28-70 w sklepowym stanie ;)
Marcin Borkowski
05-02-2011, 13:52
moze ktoś z forum pomoże w sprawdzeniu szkła, gdzies jest taki wątek..
ps. o fhr dobrze mówi "pomocna dłoń"
szczerze mowiac to myslalem o ibeju w usa - tam takie szklo mozna spokojnie za 700$ wyciagnac - tylko ze "pomocna dlon" tam nie siega :)
Można zrobić zdjęcia obiektywu, można skorzystać z "pomocnej dłoni". Sam tak na odległość kupiłem 28-70 w sklepowym stanie ;)
a nie chcesz sprzedac ?? :D bo na pewno Ci sie juz znudzil :)
a nie chcesz sprzedac ?? :D bo na pewno Ci sie juz znudzil :)
Nie, nie znudził się i nie chcę sprzedać :) Patrzyłeś na A-o? Właśnie wisi jeden, podobno w bardzo dobrym stanie, z miesięczną gwarancją za 2999. Czego chcieć więcej?
szkoda ;)
a to szkielko za 2999 widzialem :) nawet mialem dzis isc obadac - ale nieczynne w sob.
za zachodnia granica - po sasiedzku - po 2300-2400 chodza... czuje niedosyt :)
Gdzie? Po ile? Coś ciężko mi uwierzyć.
Photoartbox
05-02-2011, 15:04
Gdzie? Po ile? Coś ciężko mi uwierzyć.
I masz racje. Fajnie by bylo, ale nie jest. Ceny sa podobne jak w Polsce. Oczywiscie trafiaja sie okazje, ale stwierdzenie, ze "chodza po 2300-2400" mija sie z prawda.
Autor wątku zasugerował się cenami trwającej aukcji na ebayu, a tam przecież cuda wianki dzieją się na sam koniec. Ale już został wyprowadzony z błędu ;)
I masz racje. Fajnie by bylo, ale nie jest. Ceny sa podobne jak w Polsce. Oczywiscie trafiaja sie okazje, ale stwierdzenie, ze "chodza po 2300-2400" mija sie z prawda.
niestey nie zgadzam sie z ani jednym Twoim słowem :)
od kilku dni obserwuje roznego rodzaju aukcje i nawet dzis sie skonczyla jedna z wynikiem:
881$ - co rowna sie (zakladajac kurs dolara 2,9 - a w piatek byl jeszcze nizszy) = 2555zł
a w drugiej szklo z opisem - "The Glass is in excellent condition" poszlo za 850$=2465zł :)
no jak Polsce sa takie ceny to super
Teraz pewnie mi napiszecie ze jest problem z przesykla i tez kosztuje :) - wyprzedajac - ja nie mam tego problemu :)
Obserwuje jeszcze pare innych aukcji - jak sie zakoncza podam wyniki
Pozdrawiam :)
pioter m
06-02-2011, 11:05
Juz tak nie cwaniakuj. Kupowanie po za UE ma swoje wady, a najwieksza nie jest koszt transportu, inaczej cale stany bylyby juz wykupione.
Juz tak nie cwaniakuj. Kupowanie po za UE ma swoje wady, a najwieksza nie jest koszt transportu, inaczej cale stany bylyby juz wykupione.
nie podniecaj sie - nie mowie ze Ty tam masz cos kupowac...
a na ebay.de tez jest duzo okazji - tylko mi nie pisze o barierze językowej :)
Photoartbox
06-02-2011, 11:18
niestey nie zgadzam sie z ani jednym Twoim słowem :)
od kilku dni obserwuje roznego rodzaju aukcje i nawet dzis sie skonczyla jedna z wynikiem:
881$ - co rowna sie (zakladajac kurs dolara 2,9 - a w piatek byl jeszcze nizszy) = 2555zł
a w drugiej szklo z opisem - "The Glass is in excellent condition" poszlo za 850$=2465zł :)
no jak Polsce sa takie ceny to super
Teraz pewnie mi napiszecie ze jest problem z przesykla i tez kosztuje :) - wyprzedajac - ja nie mam tego problemu :)
Obserwuje jeszcze pare innych aukcji - jak sie zakoncza podam wyniki
Pozdrawiam :)
Kup za tyle, to pogadamy ;)
PS. Od kiedy w Niemczech sa ceny w dolarach? Cos przegapilem?
Photoartbox
06-02-2011, 11:42
Kolego br3, napisales tak:
Nie wiem co dla Ciebie oznacza "za zachodnia granica - po sasiedzku", dla mnie to sa Niemcy, a juz na pewno nie USA:) Wiec nie przysylaj mi PW z jakimis aukcjami z ebay.com. Jesli chcesz tam kupic, to kup. Ale jak doliczysz clo, przesylke i VAT, to moze sie okazac, ze okazja przestaje byc tak super :( Jedno jest pewne, interesuje sie fotografia juz nie od wczoraj i nie od wczoraj mieszkam "za zachodnia granica - po sasiedzku" i tu definitywnie po 2300-2400 wspomniane obiektywy nie chodza.
Mariusz888
06-02-2011, 11:56
No w PL za tyle to abstrakcja jak za to szkło. Nawet zakładając że przyślą nam go z USA (czyli ebay.com) to jak dojdzie vat to też na tylu się nie skończy. W PL owszem bywały po 2,5k zł ale to było kila lat temu - później odkąd ceny sprzętu poszły ostro w górę to szkło zaczęło być sprzedawane po ok 3,5k zł - na dzień dzisiejszy jest to jakieś 3-3,5k zł zależnie od widzimisię sprzedającego i stanu obiektywu ;)
Ceny za zachodnią granicą wahają się od 670 do nawet 1000 EUR. Tak więc rozpiętość jest ogromna. Wiadomo, jest wiele czynników które mają na to wpływ. Zazwyczaj jednak sprzedają się za ok. 800EUR.
pioter m
06-02-2011, 19:38
Dokladnie. Jest sporo czynnikow decydujacych o cenie koncowej. Wyglad, stan soczewek, kondycja silnika etc. Sa tez komentarze dla sprzedajacego.
Takie oferty wyjete z kontekstu nijak nie odzwieciedlaja sytuacji. No chyba, ze ktos wychodzi z zalozenia, ze Niemcy to debile i najtaniej sprzedaja sprzet o najlepszej kondycji.