Zobacz pełną wersję : AF w d700 nie działa
Witam. Fotografuję wesela od 2 lat tym sprzętem- bez większych problemów jednak ostatnio kilka razy przestał działać AF po czym wszystko się normowało. ostatnio jednak padł na dobre i zabawę weselną ostrzyłem manualnie. Silnik pracuje poprawnie skala odległości w obiektywie przesuwa się od min do max ale AF nie wykrywa ostrości. Aparat pracuje z obiektywem nikkor 24-70 f2.8, soft aktualny 1.02. Zwracam się z zapytaniem do osób które miały podobny problem- co było przyczyną usterki, gdzie i jakim kosztem była usunięta. Pozdrawiam Jacek
kubalmar
05-02-2011, 13:04
Ja we wtorek jade do serwisu właśnie z podobnym problemem. U mnie niestety problem ujawnił sie nagle po podłączeniu nowego 24-70. Zaczeły sie dziać dziwne rzeczy z ostrością, na zewnętrznych punktach AF aparat ustawiał ostrosć nie wiadomo na co, bo w obiektywie na oko było widac ze nie jest ostro. Zaczęły się problemy ze złapaniem ostrości i aparat zachuwuje sie jak Twoj. Centralnym pomiar dość szybko ustawia ostrość, ale ostrosc nie jest zadawaląjąca. Najgorsze ze jak podepne inny obiektyw to problem znika. We wtorek serwis stwierdzi co jest kulawe, aparat czy obiektyw :( aha dodam ze obiektyw na innym aparacie pracuje normalnie :/
Innervoice
05-02-2011, 14:59
Witam. Fotografuję wesela od 2 lat tym sprzętem- bez większych problemów jednak ostatnio kilka razy przestał działać AF po czym wszystko się normowało. ostatnio jednak padł na dobre i zabawę weselną ostrzyłem manualnie. Silnik pracuje poprawnie skala odległości w obiektywie przesuwa się od min do max ale AF nie wykrywa ostrości. Aparat pracuje z obiektywem nikkor 24-70 f2.8, soft aktualny 1.02. Zwracam się z zapytaniem do osób które miały podobny problem- co było przyczyną usterki, gdzie i jakim kosztem była usunięta. Pozdrawiam Jacek
A z innym szkłem sprawdzałeś ?
robin102
05-02-2011, 15:06
Czy sprawdzałeś z innym szkłem ? Czyściłeś styki w korpusie oraz na bagnecie szkła ?
Możliwe syfy na sensorze AF