PDA

Zobacz pełną wersję : Adapter z SD/microSD na CF

snajper
05-02-2011, 11:09
Może to jest rozwiązanie dla marnej jakości gniazd CF ? http://www.frazpc.pl/aktualnosci/211391,Adapter-z-SDmicroSD-na-CF-od-PhotoFast.html

wasilewk
05-02-2011, 11:19
Tylko 7200 pozwala na korzystanie z innych kart bez ich wyjmowania z aparatu - pozostałe mają wkładanie karty SD z boku i trzeba wyjąć cały pośrednik, żeby kartę zmienić.

snajper
05-02-2011, 11:23
Sorry za te zdublowane posty, ale coś nie tak było przy zamieszczaniu linka i prubowałem kilka razy...

snajper
05-02-2011, 11:28
Nie tylko! Wersja 7100 ma ładowaną "od góry" pojedynczą kartę micro SD.

Sapphiron
05-02-2011, 11:29
Może to jest rozwiązanie dla marnej jakości gniazd CF ?

A mógłbyś rozwinąć co w nich takiego marnego?

snajper
05-02-2011, 11:34
Przeczytaj TEN (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=164950) wątek !

snajper
05-02-2011, 11:44
Dzięki za czujność ADMIN ! :mrgreen:

paparazzi89
05-02-2011, 13:12
kupiłem ostatnio adapter, ale nie włazi w aparat :)
jak bedziesz kupować to popatrz na typy gniazd czy aby na pewno kupisz dobry adapter...

snajper
05-02-2011, 15:33
A do czytnika wchodzi? CF to przecież standard. Te adaptery z linka są specjalnie przeznaczone do aparatów i powinny być ok.

tunerek
05-02-2011, 16:03
Jesli kto uzywa jakis adapter w swoim aparacie to niech poda nazwe i model.

paparazzi89
05-02-2011, 16:07
nie wchodzi do czytnika, sprzedawca i opakowanie twierdzą że adapter to CF typ II
dodatkowo sprzedawca twierdzi że CF typ I jest przestarzałe i żadko spotykane ot co!

ten z twojego linka tez pisze type II

wasilewk
05-02-2011, 16:23
nie wchodzi do czytnika, sprzedawca i opakowanie twierdzą że adapter to CF typ II
dodatkowo sprzedawca twierdzi że CF typ I jest przestarzałe i żadko spotykane ot co!

ten z twojego linka tez pisze type II

A jaka jest różnica pomiędzy CF typ I a CF typ II ? Może inaczej: port D700 które obsługuje ?
Na mojej karcie pisze tylko "SDCFX" - nie pisze 'typ I' lub 'typ II'.

Pzdr.

paparazzi89
05-02-2011, 16:26
dla mnie to jedna wielka sciema ;/
D700 ma niby typ I,
typ II jest 1-2 mm grubszy niż typ I,
no wlasnie, na normalnych kartach nie psize typ I czy II na aukcji tak samo nie pisalo, jak zwykly czlowiek ma wiedziec ze jest kilka rodzaji kart?
SD tez jest kilka... ale wszystkie pasuja do wszystkiego ;/

snajper
05-02-2011, 22:23
paparazzi89, wejdź na strone z linka i powiększ sobie to małe zdjecie przejściówki CR-7100. Pisze jak byk: TYPE I :lol:

Sapphiron
05-02-2011, 23:37
Jakoś mnie to nie przekonuje... Trzeba być wyjątkowym pechowcem żeby zgiąć piny w gnieździe aparatu... Nie wiem jak w waszych egzemplarzach ale w moim jest to spasowane idealnie i karta wchodzi jak gorący nóż w masło...

paparazzi89
06-02-2011, 09:35
no, ale 7000 jest typ 2
a ja na to popatrzylem

wasilewk
06-02-2011, 09:54
Jakoś mnie to nie przekonuje... Trzeba być wyjątkowym pechowcem żeby zgiąć piny w gnieździe aparatu... Nie wiem jak w waszych egzemplarzach ale w moim jest to spasowane idealnie i karta wchodzi jak gorący nóż w masło...

Bo nie da się jej do końca włożyć odwrotnie. W moim przypadku prawdopodobnie było tak, że najpierw próbowałem ją włożyć odwrotnie, a kiedy sie nie dało (bez użycia siły), to przekręciłem ją i próbowałem włożyć normalnie. Niestety było już za późno: te dwa dłuższe piny (1 i 17) już się trochę wygięły, więc dopchnięcie karty tylko je przygięło bardziej - dobrze, że nie spowodowały zwarcia, bo płyta główna aparatu byłaby do wymiany. Wyjąłem kartę i stwierdziłem, że aparat w takim stanie pracuje poprawnie - tyle, że bez karty. Wymiana gniazda w aparacie (łącznie z gumami - bo się inaczej nie da) kosztowała mnie w serwisie ok. 400 - 500 zł. (dokładnie nie pamiętam a nie chce mi się szukać).

Teraz na zimne dmucham ale nie mam nic przeciwko żeby w moim D700 mogła też działać karta SD - żebym mógł wybierać: SD albo CF. Tyle, że nie chciałbym wyjmować z aparatu całego pośrednika przy wymianie karty SD.

Pzdr.

Sapphiron
06-02-2011, 10:13
Zastanawia mnie jedno... Jak ktoś kto używa WŁASNEGO sprzętu może włożyć kartę nie tak jak trzeba? Owszem ktoś kto pierwszy raz trzyma aparat w ręce może taką głupotę zrobić, ale właściciel? no bez jaj...

wasilewk
06-02-2011, 10:22
Zastanawia mnie jedno... Jak ktoś kto używa WŁASNEGO sprzętu może włożyć kartę nie tak jak trzeba? Owszem ktoś kto pierwszy raz trzyma aparat w ręce może taką głupotę zrobić, ale właściciel? no bez jaj...

W normalnych warunkach - to nie, ale w warunkach plenerowych a jeszcze jak ciemnawo, jak aparat trzymany 'odwrotnie', bo na szybko - w sumie (jak widać po przykładach) może się zdarzyć. Akurat w moim przypadku, to nie jestem pewien: czy odwrotnie próbowałem wetknąć czy raczej krzywo (bo te metalowe prowadnice są za luźne). Nawet teraz (po tylu nerwach) przy wkładaniu tej karty mam lekkiego stracha - szkoda, że nie ma jakiegoś przycisku odcinającego całkowicie* zasilanie na chwilę włożenia karty.

Pzdr.

P.S.
* - wiadomo, że napięcie ok 300V zostaje na kondensatorze lampy (do podtrzymania choćby zegara), nawet po wyjęciu akumulatora, więc taki przycisk niech by chociaż odcinał zasilanie do gniazda CF.

tedd
14-12-2012, 20:12
dla mnie to jedna wielka sciema ;/
D700 ma niby typ I,
typ II jest 1-2 mm grubszy niż typ I,
no wlasnie, na normalnych kartach nie psize typ I czy II na aukcji tak samo nie pisalo, jak zwykly czlowiek ma wiedziec ze jest kilka rodzaji kart?
SD tez jest kilka... ale wszystkie pasuja do wszystkiego ;/

D700 ma obsługę tylko typu I, nie na niby...
Obecnie właściwie wszystkie karty CF są typu I, nie widziałem w ostatnich 5 latach niczego co byłoby typu II, ponieważ były to karty któe zawierały w sobie miniaturowy dysk twardy 1" i konstrukcyjnie musiały być grubsze.

Co do SD: wszystkie pasują do wszystkiego, ale jak włożysz SDHC do gniazda SD, to sprzęt nie ruszy...

puciek
14-12-2012, 20:15
Nie odkopuj tematu sprzed roku ;)