Zobacz pełną wersję : Adapter z SD/microSD na CF
Może to jest rozwiązanie dla marnej jakości gniazd CF ? http://www.frazpc.pl/aktualnosci/211391,Adapter-z-SDmicroSD-na-CF-od-PhotoFast.html
wasilewk
05-02-2011, 11:19
Tylko 7200 pozwala na korzystanie z innych kart bez ich wyjmowania z aparatu - pozostałe mają wkładanie karty SD z boku i trzeba wyjąć cały pośrednik, żeby kartę zmienić.
Sorry za te zdublowane posty, ale coś nie tak było przy zamieszczaniu linka i prubowałem kilka razy...
Nie tylko! Wersja 7100 ma ładowaną "od góry" pojedynczą kartę micro SD.
Sapphiron
05-02-2011, 11:29
Może to jest rozwiązanie dla marnej jakości gniazd CF ?
A mógłbyś rozwinąć co w nich takiego marnego?
Przeczytaj TEN (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=164950) wątek !
Dzięki za czujność ADMIN ! :mrgreen:
paparazzi89
05-02-2011, 13:12
kupiłem ostatnio adapter, ale nie włazi w aparat :)
jak bedziesz kupować to popatrz na typy gniazd czy aby na pewno kupisz dobry adapter...
A do czytnika wchodzi? CF to przecież standard. Te adaptery z linka są specjalnie przeznaczone do aparatów i powinny być ok.
Jesli kto uzywa jakis adapter w swoim aparacie to niech poda nazwe i model.
paparazzi89
05-02-2011, 16:07
nie wchodzi do czytnika, sprzedawca i opakowanie twierdzą że adapter to CF typ II
dodatkowo sprzedawca twierdzi że CF typ I jest przestarzałe i żadko spotykane ot co!
ten z twojego linka tez pisze type II
wasilewk
05-02-2011, 16:23
nie wchodzi do czytnika, sprzedawca i opakowanie twierdzą że adapter to CF typ II
dodatkowo sprzedawca twierdzi że CF typ I jest przestarzałe i żadko spotykane ot co!
ten z twojego linka tez pisze type II
A jaka jest różnica pomiędzy CF typ I a CF typ II ? Może inaczej: port D700 które obsługuje ?
Na mojej karcie pisze tylko "SDCFX" - nie pisze 'typ I' lub 'typ II'.
Pzdr.
paparazzi89
05-02-2011, 16:26
dla mnie to jedna wielka sciema ;/
D700 ma niby typ I,
typ II jest 1-2 mm grubszy niż typ I,
no wlasnie, na normalnych kartach nie psize typ I czy II na aukcji tak samo nie pisalo, jak zwykly czlowiek ma wiedziec ze jest kilka rodzaji kart?
SD tez jest kilka... ale wszystkie pasuja do wszystkiego ;/
paparazzi89, wejdź na strone z linka i powiększ sobie to małe zdjecie przejściówki CR-7100. Pisze jak byk: TYPE I :lol:
Sapphiron
05-02-2011, 23:37
Jakoś mnie to nie przekonuje... Trzeba być wyjątkowym pechowcem żeby zgiąć piny w gnieździe aparatu... Nie wiem jak w waszych egzemplarzach ale w moim jest to spasowane idealnie i karta wchodzi jak gorący nóż w masło...
paparazzi89
06-02-2011, 09:35
no, ale 7000 jest typ 2
a ja na to popatrzylem
wasilewk
06-02-2011, 09:54
Jakoś mnie to nie przekonuje... Trzeba być wyjątkowym pechowcem żeby zgiąć piny w gnieździe aparatu... Nie wiem jak w waszych egzemplarzach ale w moim jest to spasowane idealnie i karta wchodzi jak gorący nóż w masło...
Bo nie da się jej do końca włożyć odwrotnie. W moim przypadku prawdopodobnie było tak, że najpierw próbowałem ją włożyć odwrotnie, a kiedy sie nie dało (bez użycia siły), to przekręciłem ją i próbowałem włożyć normalnie. Niestety było już za późno: te dwa dłuższe piny (1 i 17) już się trochę wygięły, więc dopchnięcie karty tylko je przygięło bardziej - dobrze, że nie spowodowały zwarcia, bo płyta główna aparatu byłaby do wymiany. Wyjąłem kartę i stwierdziłem, że aparat w takim stanie pracuje poprawnie - tyle, że bez karty. Wymiana gniazda w aparacie (łącznie z gumami - bo się inaczej nie da) kosztowała mnie w serwisie ok. 400 - 500 zł. (dokładnie nie pamiętam a nie chce mi się szukać).
Teraz na zimne dmucham ale nie mam nic przeciwko żeby w moim D700 mogła też działać karta SD - żebym mógł wybierać: SD albo CF. Tyle, że nie chciałbym wyjmować z aparatu całego pośrednika przy wymianie karty SD.
Pzdr.
Sapphiron
06-02-2011, 10:13
Zastanawia mnie jedno... Jak ktoś kto używa WŁASNEGO sprzętu może włożyć kartę nie tak jak trzeba? Owszem ktoś kto pierwszy raz trzyma aparat w ręce może taką głupotę zrobić, ale właściciel? no bez jaj...
wasilewk
06-02-2011, 10:22
Zastanawia mnie jedno... Jak ktoś kto używa WŁASNEGO sprzętu może włożyć kartę nie tak jak trzeba? Owszem ktoś kto pierwszy raz trzyma aparat w ręce może taką głupotę zrobić, ale właściciel? no bez jaj...
W normalnych warunkach - to nie, ale w warunkach plenerowych a jeszcze jak ciemnawo, jak aparat trzymany 'odwrotnie', bo na szybko - w sumie (jak widać po przykładach) może się zdarzyć. Akurat w moim przypadku, to nie jestem pewien: czy odwrotnie próbowałem wetknąć czy raczej krzywo (bo te metalowe prowadnice są za luźne). Nawet teraz (po tylu nerwach) przy wkładaniu tej karty mam lekkiego stracha - szkoda, że nie ma jakiegoś przycisku odcinającego całkowicie* zasilanie na chwilę włożenia karty.
Pzdr.
P.S.
* - wiadomo, że napięcie ok 300V zostaje na kondensatorze lampy (do podtrzymania choćby zegara), nawet po wyjęciu akumulatora, więc taki przycisk niech by chociaż odcinał zasilanie do gniazda CF.
dla mnie to jedna wielka sciema ;/
D700 ma niby typ I,
typ II jest 1-2 mm grubszy niż typ I,
no wlasnie, na normalnych kartach nie psize typ I czy II na aukcji tak samo nie pisalo, jak zwykly czlowiek ma wiedziec ze jest kilka rodzaji kart?
SD tez jest kilka... ale wszystkie pasuja do wszystkiego ;/
D700 ma obsługę tylko typu I, nie na niby...
Obecnie właściwie wszystkie karty CF są typu I, nie widziałem w ostatnich 5 latach niczego co byłoby typu II, ponieważ były to karty któe zawierały w sobie miniaturowy dysk twardy 1" i konstrukcyjnie musiały być grubsze.
Co do SD: wszystkie pasują do wszystkiego, ale jak włożysz SDHC do gniazda SD, to sprzęt nie ruszy...
Nie odkopuj tematu sprzed roku ;)