PDA

Zobacz pełną wersję : Czy można zrobić upgrade XP PRO na Win7?

Sapphiron
05-02-2011, 10:51
Zastanawia mnie właśnie taka sprawa...

Mam nowego świeżego Win7 Ultimate ale chciałbym uniknąć stawiania systemu od nowa. Dlaczego? Mam zainstalowane dużo programów z ustawieniami których nie będzie mi się chciało instalować od początku, ustawiać odpowiednio itp...

Czy jest taka możliwość żeby poprostu z płyty zapuścić upgrade jakiś i po jakimś czasie cieszyć sie Siódemką z tymi samymi progsami?

Paweł Kania
05-02-2011, 10:52
Tylo z Visty dało się apgrejda zrobić.

z XP nowa instalacja.

Zbyt dużo zmian w systemie, to jak byś chciał Lkę podpiąć do Nikona :)

Sapphiron
05-02-2011, 11:23
to co zrobić z programami? jak zachować ustawienia itp?

sokrates
05-02-2011, 15:18
No niestety musisz poinstalować to od nowa. Niektóre programy dają się oszukać przez podmianę plików konfiguracyjnych. Jak używasz firefoxa i thunderbirda możesz zrobić kopię programem Mozbackup. Ja generalnie jestem przeciwnikiem systemowych upgadów - taki system chodzi zdecydowanie mniej stabilnie niż czysta instalka.

Sapphiron
05-02-2011, 20:47
No dobra... Tylko kwestia teraz czy mi sie opłaca zamieniać XP na 7...

cheyenne
05-02-2011, 20:54
jeśli masz więcej niż 4gb ram i win 7 jest 64-bitowy warto, w innym przypadku IMO pozostań przy XP
do PS-a, lightrooma i ACR fantastycznie pasuje mi XP
nie chce mi sie od nowa uczyc systemu
XP od dawna już mnie niczym nie zaskakuje i działa stabilnie
jakbym miał zmieniac to na snow leoparda

GeparD
05-02-2011, 23:26
jesli chcesz zachowac ustawienia i pliki uzytkownikow z win XP do 7 musisz uzyc USMT (User State Migration Tool): http://technet.microsoft.com/en-us/windows/dd671583

Sapphiron
05-02-2011, 23:55
niestety mam tylko 2Gb ramu, bo nigdzie nie mogę dorwać już 2gigowych kości pod DDR... a nie chce mi się zmieniac całej płyty skoro wszystko działa jak należy...

ku6i
06-02-2011, 01:55
Przy 2 GB RAMu bym się poważnie zastanowił, bo system jest wygodniejszy, ale zeżre Ci sporą część pamięci "na dzień dobry", podczas gdy 2 GB do obróbki zdjęć to nie jest jakaś arcywielka ilość.
To najpierw kupiłeś W7 a później zacząłeś się zastanawiać czy jest sens? Dziwne...

Greg77
06-02-2011, 09:01
niestety mam tylko 2Gb ramu, bo nigdzie nie mogę dorwać już 2gigowych kości pod DDR... a nie chce mi się zmieniac całej płyty skoro wszystko działa jak należy...

Szkoda, ze teraz mowisz, kilka miesiecy temu wywiozlem 2x2gb ddr do znajomego i uczynilem go szczesliwcem a zastanawialem sie z rok co z tym zrobic:D

Przy 2 GB RAMu bym się poważnie zastanowił, bo system jest wygodniejszy, ale zeżre Ci sporą część pamięci "na dzień dobry", podczas gdy 2 GB do obróbki zdjęć to nie jest jakaś arcywielka ilość.

W7 bedzie uzywal nie wiecej niz 800mb ramu, system jest na tyle inteligentny, ze gdy ramu jest mniej to bierze mniej.......Vista miala tak samo;)
Oczywiscie mowimy o poborze "na dzien dobry";)

ku6i
06-02-2011, 12:55
W7 bedzie uzywal nie wiecej niz 800mb ramu, system jest na tyle inteligentny, ze gdy ramu jest mniej to bierze mniej.......Vista miala tak samo;)
Oczywiscie mowimy o poborze "na dzien dobry";)

Wiem o tym, że W7 dynamicznie zmienia swój pobór RAMu. A teraz porównaj ile weźmie XP. I co się bardziej opłaca?

Sapphiron
06-02-2011, 13:06
ku6i nie kupowałem W7, dostałem jako gratis i się zastanawiam co z tym zrobić teraz...

A tak ogólnie to przygarnąłbym jakąś kość 2gb DDR bo niby na allegro sa ale pisze że tylko serwerowe i nie można korzystać na normalnym kompie...

Greg77
06-02-2011, 13:17
ku6i nie kupowałem W7, dostałem jako gratis i się zastanawiam co z tym zrobić teraz...

Nie wiesz co? Jak wersja 64bit to sie mozemy dogadac....:D Ja chetnie kupie a za 3 tyg bede w Polsce;) hmmmm??;)

Articool
07-02-2011, 11:26
Jak nie uda Ci się dokoptować Ramu do 4GB to zostaw wszystko jak masz, szkoda zachodu, a zysk żaden