PDA

Zobacz pełną wersję : d70s - czy zrobi 3 zdjęcia pod rząd w trybie samowyzwalacza?

mskowronski
16-01-2007, 16:12
Chodzi mi o zrobienie 3 jednakowych ujęć do HDR - czyli standardowy braketing. Dotychczas stawiałem aparat na statywie i robiłem kolejno 3 zdjęcia, każde z samowyzwalaczem. Przed chwilą wziąłem do ręki taniego kompakta Canona A530 i widzę funkcję, w której można ustawić, że aparat zrobi określoną liczbę zdjęć po uruchomieniu samowyzwalacza. U siebie takiej funkcji nie znalazłem. Czy to da się zrobić?

Pozdrawiam

Calme
16-01-2007, 16:46
Tak czytam i nie do konca Cie rozumiem, piszesz, ze robiles z samowyzwalaczem a potem piszesz, ze robi inny z samowyzwalaczem ? :)

Calme
16-01-2007, 16:49
Nie wiem jak jest w D70s - ale watpie aby bylo inaczej jak w d80
U mnie nie mozna tego zrobic w bracketingu z 3 klatkami - pozostaje wezyk i statyw

Gawronnek
16-01-2007, 17:54
wężyk lub pilot ;)

spiritchaser
16-01-2007, 20:48
Niestety nie można tego wykonać w D70 (takie rzeczy to tylko w Erze...)

strangelove
17-01-2007, 08:56
bez sensu, nie?
Nikon: aparaty jak najpardzie "profi", czyli dla ludzi ktorzy z ta fotogradfia chca sie pobawic, pasuje jak ulal do HDR, a tu takiej funkcji ni ma... pomimo ze jest braketing i wyzwalacz. ni ma ani w D40, D50, D70 no i tu czytam D80 tez...
I hdrek traci, bo czas uplywa, chmury sie przesuwaja i woda faluje... a mogloby byc wszystko sprawnie w 1s (czy komu tam jak wyjdzie)
pozdro i trzymajmy kciuki ze wyjdzie im nastepnym razem lepiej
Strangelove

mskowronski
17-01-2007, 11:35
Wkurzające jest to, ze biorę do ręki aparat za 700 zł (słownie siedemset) a w nim:

- opóźnienie samowyzwalacza: 1s opóźnienia, 2s, 3s, 4s itd.,
- możliwość wykonania serii zdjęć (max. 10) poprzez samowyzwalacz...

oczywiście nie porzucę lustrzanki dla taniego kompakta, ale zastanawia mnie dlaczego produceci nie wprowadzają takiej funkcji do lustrzanek.

Odpowiedź wydaje się być banalnie prosta - "stać go na lustrankę, kupi i pilot/wężyk (niepotrzebne skreślić)" :/

Pozdrawiam :)

flyski
17-01-2007, 11:51
Odpowiedź wydaje się być banalnie prosta - "stać go na lustrankę, kupi i pilot/wężyk (niepotrzebne skreślić)" :/

Obawiam się że to jedyny powód, jakim problemem (przy takiej masie innych funkcji) jest dodanie odpowiednich linijek w oprogramowaniu, bo tylko chyba do tego by się to sprowadzało.

Gawronnek
17-01-2007, 11:56
było tu już nie raz Nikon nie kręci filmów, nie robi grzanek, nie wiąże krawatów, po co Wy o tym piszecie? to naprawdę żenada, kupujecie sprzęty za kilka tysięcy a szkoda Wam 50 zł na pilota czy wężyk, trzeba było pozostać przy kompaktach, albo kupić sobie kamerę, nie wiem czy lustrzanki innych producentów mają takie funkcje bo mnie to nie obchodzi i mnie ich nie brakuje

Erie
17-01-2007, 12:36
A mi trochę brakuje możliwości robienia zdjęć interwałowych w sensie:
- biegnie sobie reakcja biochemiczna
- aparat na statywie ustawiona ostrość parametry ekspozycji itd
- startuję aparat i co np. 5 minut on pstryka zdjęcie

Gawronek sądzę że jest to całkiem istotne zastosowanie, którego brakuje, podobnie rozumiem kogos kto chce zrobić z samowyzwalaczem np. 3 zdjęcia pod rząd czy też każdą inną ilość w ściśle określonym odstępie czasu. Nie wiem czy taka funkcja jest do osiągnięcia z pilotem/ węzykiem - raczej nie :(. Więc to nie jest żenada, że ktoś pyta i mu brakuje jakiejś funkcji. Więcej - to że wydał 2k za aparat nie oznacza od razu ze ma za "protezę" funkcji, którą miał w kompakcie wydawać kolejne 50/100 czy ile tam PLN. Proteze z powodów opisanych powyzej - wezykiem czy pilotem nie wyzwolisz aparatu co okreśłony czas - musisz kupić cos wiecej niz tylko pilota :(. A to juz nie jest 50 PLN (no chyba ze jestes elektronikiem to sam sobie zbudujesz pilota z timerem).

Pozdrawiam
Erie

PS Powyższe rozwazania wynikają z chęci dokumentacji procesów biotechnologicznych na mojej uczelni, gdzie wciąż korzysta się z kompakta bowiem pozwala on na robienie zdjęć co te wspomniane 5 minut bez konieczności siedzenia przy nim i pilnowania naciśnięcia przycisku, a proces musi być fotografowany przez np. tydzień albo dłużej.

mskowronski
17-01-2007, 13:14
Nikon nie kręci filmów, nie robi grzanek, nie wiąże krawatów

mi nie przeszkadza, że nie ma możliwości nagrywania filmów w moim aparacie - od tego są kamery, a to o czym piszemy to nie jakiś bajer, ale funkcje bardzo przydatne podczas samego fotografowania, często specjalistycznego (choćby takiego o jakim wspomniał Erie)

po co Wy o tym piszecie? to naprawdę żenada

żenujące jest raczej to, że takiej przydatnej funkcji próżno szukać w lustrzankach

Pozdrawiam

strangelove
17-01-2007, 14:16
było tu już nie raz Nikon nie kręci filmów, nie robi grzanek, nie wiąże krawatów, po co Wy o tym piszecie? to naprawdę żenada
No jezeli w aparacie jest braketing, i jest tez opcja samowyzwalacza, ktora do braketingu jest nieprzydatna. I Ty wyraznony przez nasz zal z tego powodu stawiasz na rowni z "kreceniem filmów, nie robieniem grzanek, nie wiązaniem krawatów" to ja nie wiem. Wtedy pojdzmy o krok dalej: po co braketing w ogole jest? przeciez ten przycisk to nieprzydatny bzdet, mozna kazde zdjecie z osobna skorygowac recznie.
Funkcja brakteting zostala wg wprowadzona po to zeby nam ulatwic, przyspieszyc, i nie spelnia swojego zadania, bo nawet z pilotem trzeba podejsc, i tak ustawic samowyzwalacz na 2s, bo przeciez pilotem od tylu nie mozna swiecic itp itd. a czas leci, woda plynie
ja uwazam ze jest nie dobrze
Strangelove

mskowronski
17-01-2007, 15:08
a propos pilota - czy ktoś z was używał czegoś takiego

http://www.allegro.pl/item157096871_omg_sr_1_najlepszy_pilot_canon_nikon _rc_1_ml_l3.html ?

wydaje się być rozsądnym rozwiązaniem umożliwiającym fotografowanie z tyłu...

Pragnę też zauważyć, że nie jest to oryginalny produkt nikona - ten produkując swój pilot nie wpadł na to, że ktoś może chcieć zrobic zdjęcie stojąc za aparatem - pilot nikona ML-L3 przede wszystkim "umożliwia fotografowanie samego siebie" - to ma być pilot dla zaawansowanych amatorów (ci przecież kupują lustrzanki) ??

Valwit
17-01-2007, 15:31
nie wyzwolisz aparatu co okreśłony czas - musisz kupić cos wiecej niz tylko pilota :(. A to juz nie jest 50 PLN (no chyba ze jestes elektronikiem to sam sobie zbudujesz pilota z timerem).

albo uzyjesz palma ktory przez ir bedzie sterowal apareatem

PS Powyższe rozwazania wynikają z chęci dokumentacji procesów biotechnologicznych na mojej uczelni, gdzie wciąż korzysta się z kompakta bowiem pozwala on na robienie zdjęć co te wspomniane 5 minut bez konieczności siedzenia przy nim i pilnowania naciśnięcia przycisku, a proces musi być fotografowany przez np. tydzień albo dłużej.

d200 umie

Erie
17-01-2007, 15:40
Valwit ale ja nie piszę o D200 bo mnie na niego nie stac - dobrze ze mi Zona kupiła D80. Co do Palma to PRAWIE jest to tanie rozwiązanie (np. 50 PLN), ale jak wiesz prawie robi wielką różnicę.

flyski
17-01-2007, 15:51
Gawronnek
napisał Valwit: "d200 umie" - d200 ma to dla czego nie może mieć d80 itd. skoro małpki mają , bo nie mówimy o filmikach tylko o funkcji podobnej do np breketingu więc nic żenującego w tym nie widzę że się o to upominamy.

Kameh
17-01-2007, 16:25
Interwał to można mieć jak się podłączy aparat do komputera kablem USB.

Erie
17-01-2007, 16:42
Kameh trudno miec podłączonego kompa przez caly czas do aparatu to raz, aku w aparacie przy połączeniu USB zużywa się strasznie szybko więc trzeba by było mieć chyba zasilacz to dwa, trzeba miec program Camera Control to trzy - czyli jakby nie było kicha trzeba zainwestowac dużą kasę.

Calme
17-01-2007, 16:51
Napiszmy do Nikona niech to odblokuje w najnowszym firmware pod d80 ;')))

Valwit
17-01-2007, 16:56
Kameh trudno miec podłączonego kompa przez caly czas do aparatu to raz, aku w aparacie przy połączeniu USB zużywa się strasznie szybko

niezbyt. d50 przez usb z en-el3e wytrzymal u mnie 3050 fotek. camera control pro robilo co 5s i kopiowalo od razu na kompa

Valwit
17-01-2007, 16:57
Valwit ale ja nie piszę o D200 bo mnie na niego nie stac - dobrze ze mi Zona kupiła D80. Co do Palma to PRAWIE jest to tanie rozwiązanie (np. 50 PLN), ale jak wiesz prawie robi wielką różnicę.

owszem, ale na tej zasadzie to powinien byc jeden aparat w cenie d40 i umiec wszytsko co d2xs + gry w javie.

Erie
17-01-2007, 17:00
1. D80 po przypięciu do kompa przez USB rozładowuje sie w parę godzin :(
2. Ja nie chcę jakichś wymyślnych "ficzerów" tylko coś co dla mnie jest rzeczą dość oczywistą i skoro można było zaimplementowac w aparaciku za 700 PLN to dlaczego nie w lustrze za 3k :(. Szczególnie ze jest to naprawdę z 5 linijek kodu

Valwit
17-01-2007, 17:11
nie wiem czy 5 czy 50, ale faktem jest ze w d70 i d80 wyzwalajac irdä czy kabelkiem wystarczy ze trzymam przycisk wcisniety i robi 3 fotki jedna po drugiej.

Erie
17-01-2007, 17:18
No dobra - problem 3 zdjęć załóżmy to rozwiąże (czyli temat wątku) ale co z moją zabawą? Zdjęcia co jakiś okres przez parę godzin/ dni?

Valwit
17-01-2007, 17:28
No dobra - problem 3 zdjęć załóżmy to rozwiąże (czyli temat wątku) ale co z moją zabawą? Zdjęcia co jakiś okres przez parę godzin/ dni?

w takim wypadku i tak potrzebujesz zasilacza. camera control pro jest tez bardzo wygodny do tego, ale masz racje. zeby mozna bylo zrobic kilkanascie fotek co pare minut byloby milo gdyby d80 umiala to zrobic tak samo jak d200.

JK
17-01-2007, 17:37
Erie, przecież to tak proste jak pęczek drutu. Bierzesz mikrokontroler (15 PLN, a ma w środku wszystko: kwarc, wejścia, wyjścia, pamięć RAM, EEPROM, pamięć FLASH, a na dokładkę jeszcze wejścia AC, PWMy, komparatory), typową foliową klawiaturkę numeryczną (20 PLN), pudełeczko z tworzywa (5-15 PLN w zależności od wielkości klawiatury), mały wyświetlacz LCD (10-15 PLN), jeden lub dwa małe przekaźniczki na 5V (żeby nie kombinować z elektroniką) oraz kabel z wtykiem do body, baterie i kawałek uniwersalnej płytki drukowanej. Składasz to wszystko do kupy. Podłączasz do body. Piszesz prosty program dla mikrokontrolera i masz wszystko co tylko chcesz. A jak sobie wymyślisz coś nowego, to piszesz nowy program i już też to masz. Jestem pewien, że potrafisz, bo to dość proste. A jak Ci to zgrabnie wyjdzie, to jeszcze masz okazję posprzedawać tego trochę na forum i zabrać trochę kasy Nikonowi. Jak będziesz miał jakieś problemy techniczne, to na PM proszę. Choć myślę, że pomoc nie będzie Ci potrzebna.

Erie
17-01-2007, 18:11
Jacku dzięki za wiarę we mnie - jednak nie mam talentu do elektroniki - podejrzewam, że gdybym miał podłączyć głupią diodę LED to bym ją spalił :D, mimo iż na papierze ładnie i łatwo się liczyło układy elektroniczne :).

Co do uwagi Valwita a po co mi w takim przypadku zasilacz - zdjęcie co 5 minut to jest 12 zdjęć na godzinę czyli 12 x 24 = 288 na dobę, czyli mógłbym spokojnie przez 3-4 dni pstrykać na akumulatorze (szczególnie że nie byłoby ciągłego ustawiania ostrości przez AFa, nie byłoby podglądu zdjęć na LCD). Może nawet wiecej zdjęć udałoby się zrobić.

Pozdrawiam
Erie

Valwit
17-01-2007, 20:10
pytanie jest ile elektroniki by dzialalo i czy akumulator faktycznie dalby rade pare dni. no ale to niestety tylko teoria.

Kaleid
17-01-2007, 20:19
Niestety pozostaje pilot lub wezyk..interwalometr jest dopiero w D200

Erie
17-01-2007, 21:21
pytanie jest ile elektroniki by dzialalo i czy akumulator faktycznie dalby rade pare dni. no ale to niestety tylko teoria.

skoro dziala przez pare tygodni bez wylaczania i jest robione nim w czasie tych paru tygodni paręset zdjęć to sądzę, że wytrzyma te 3-4 dni robienia zdjęć co parę minut

mskowronski
18-01-2007, 12:26
ciekawie dyskusja się rozwinęła - wyłuskałem sobie z niej informację bardzo przydatną

nie wiem czy 5 czy 50, ale faktem jest ze w d70 i d80 wyzwalajac irdä czy kabelkiem wystarczy ze trzymam przycisk wcisniety i robi 3 fotki jedna po drugiej.

czy w d70s jest tak samo? Jeśli tak to sprawa załatwiona - kupuję pilota i cykam serię zdjęć bez obaw, że aparat zostanie poruszony i zmieni się kadr :)

Pozdrawiam

Valwit
18-01-2007, 14:00
dziala. przxy czym polecam kabelek - pewniejsze.