PDA

Zobacz pełną wersję : Kitowy N 18-55 VR - problem

rafaum
05-02-2011, 04:17
Witam.
Mam problem z kitowym obiektywem.
Otóż obiektyw po zakupie leżał sobie w szufladzie a do aparatu miałem podpięty inny.
Dzisiaj zamocowałem do mojego D90 kitowy obiektyw i okazało się, że mogę go ustawić w zakresie od 18 do 45.
Co dalej? A gdzie 55? Jest zblokowany na 45 i dalej nie drgnie.

Za cholerę nie mogę przypomnieć czy taki już był czy tak mu się zrobiło. Chyba kupowałem i był sprawny bo inaczej bym go nie kupił.

Czy ktoś z was miał podobny problem?
Niby jest gwarancja ale... gwarancja została w kraju a ja jestem za granicą. W sumie i tak go nie używam ale męczy mnie ten temat.

wosik
06-02-2011, 12:40
Ja miałem tego typu problem z 28-80 blokował się na pewnej wartości i ani drgnąć nie chciał, tylko on był na prawdę ciorany, problem jaki wystąpił to naruszony popychacz przysłony, wygiął się i blokował cały układ, mocno go przekręciłem i wtedy pękło. Tylko wtedy coś z przysłoną uszkodziłem tylko muszę pomyśleć co....aaa pamiętam dajmy na to jak zmieniałem z 28-80mm to robiło się 5.6 dajmy na to ale jak wracałem to już nie wracał do 3.3 wracał maksymalnie do 3.8 też dziwnie trochę no ale przysiadł i był do wyrzucenia a KIT no ciężko powiedzieć, może coś podeszło może spróbuj go przedmuchać

rafaum
07-02-2011, 02:51
Problem się rozwiązał ale...
No właśnie, użyłem odrobinę siły i faktycznie udało się przekręcić i zmienić ogniskową na 55. Początkowo chodził od 45 do 55 skokowo ale jak podłączyłem aparat to obiektyw nagle ozdrowiał i kręci się już płynnie. Ostrość działa, stabilizacja działa.
Nie działa coś z przysłoną.
Normalnie powinien przysłonę ustawiać przy 18 na 3.5 a przy 55 na 5.6. Tak być powinno.
Teraz coś zdechło bo z przysłoną nie schodzi poniżej 5. Jak zmieniam ogniskową to wyświetla mi cały czas przysłonę 5. Mogę zmienić pokrętłem w aparacie na wyższą wartość ale nic niżej. Kiszka.

wosik
07-02-2011, 18:14
czyli urwał Ci się popychacz przysłony, sprawdź to poza tym technicznie jeżeli masz na 18mm to masz "pełną dziurę"? poza tym sprawdź exif jaką wartość przysłony podaje puszka z odczytu