PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka alternatywa dla firanek.

puchbeary
05-02-2011, 01:17
Czytając poradnikową wersję Cafe obiecywałem sobie, że sam o wybór mebli/żarówek/odkurzacza/płytek/itp pytał nie będę ale skończyły mi się pomysły a koledzy i koleżanki potrafią czasami zawstydzić pomysłem prostym a genialnym to jednak się złamię i zapytam.
Potrzebuję w moim nowo zasiedlonym mieszkaniu wypełnić czymś okna. Firanek nienawidzę od ... właściwie od wynalezienia. Miałem w poprzednim mieszkaniu rolety ale mimo, że zadanie swoje spełniały czyli sąsiedzi z urzędu na wprost nie widzieli mnie latającego po sypialni na golasa to miały cały szereg minusów. Okna strasznie się pocą pod roletą no i utrzymanie tego w czystości graniczy z cudem bo uprać się nie da a wszystko inne to półśrodek. Traktuję je jako ostatnie wyjście ale nie ukrywam, że wolałbym już do tego nie wracać. Jako, że dużo kosztowało mnie doprowadzanie tego mieszkania do porządku a poprzedni właściciel utrwalił się na stałe w mojej wyobraźni jako psychopata uzbrojony w gwoździownicę (40 usuniętych kołków w pokoju 5/4m) to wolałbym uniknąć wiercenia i wszelakiego dziurawienia ścian. Przynajmniej na tyle na ile to możliwe - jestem realistą. Potrzeba jest w sumie prosta - w nocy gdy pali się światło odciąć gapiom możliwość inwigilacji życia rodzinnego, w ciągu dnia częściowo choć ograniczyć dostęp słońca. Coś jak roleta ale pozbawione wad rolety. Wszystkie założenia spełniałyby stare i sprawdzone żaluzje ale po pierwsze są dość awaryjne a po drugie okna z żaluzjami jakby z automatu powodują postrzeganie mieszkania jak reliktu PRL-u.
Macie jakieś sprawdzone patenty ? Może ma ktoś w domu wertikale i pokusi się o ocenę użytkowania ?

FHR
05-02-2011, 01:23
To jest rozwiązanie:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.klimatypodlasia.pl/foto/Image/kwatery/hajnowka/zabytki_hajnowka/narew/okiennice,10608_008_trzesci.jpg)
źródełko (www.klimatypodlasia.pl)

;)

ekonet
05-02-2011, 01:27
To jest rozwiązanie:

źródełko (http://www.klimatypodlasia.pl)

;)
Tzw. rustykalne wertykale rotacyjne. ;)

hepihipi
05-02-2011, 01:27
Oj gdybym to ja miał wybierac między verticalami a roletami to bym wybrał to drugie.

Żaluzje - PRL + biura
Verticale - Wczesny Kwaśniewski. Typowe wyposażenie biur. Surowo i beznadizejnie (i podobnie awaryjnie jak żaluzje).

Jeśli nie lubisz firanek (w sumie mam podobny dylemat co ty), to rolety IMHO najlepszym rozwiązaniem. Nie wiem w czym masz problem z myciem. ja co jakiś czas rozkręcam, wieszam nad wanną i całe pryskam płynem Shout antyplesniowym czy jakoś tak (bo od wilgoci zawsze masz czarne na dole). Po tej operacji są czyściutkie i świeżutkie :)

Hehe. Chłopaki mnie uprzedzili. Ale faktycznie jak Ci nic nie pasuje to okiennice beda najlepszym rozwiązaniem. A tak na powaznie to ja właśnie buduję chatę i wstawiam sobie rolety, ale zewnętrzne :)

FHR
05-02-2011, 01:46
Tzw. rustykalne wertykale rotacyjne. ;)

Rustykalne, bo z Podlasia, tzn. bliżej ruskich? ;)

Tak czy siak, ładną nazwę temu nadałeś, kolego Krzysztofie. :)

ekonet
05-02-2011, 02:00
Rustykalne, bo z Podlasia, tzn. bliżej ruskich? ;)

Tak czy siak, ładną nazwę temu nadałeś, kolego Krzysztofie. :)
Taki mam dzisiaj płodny dzień. ;)

FHR
05-02-2011, 02:04
Uważaj Krzychu na swe dni płodne,
bo czasem efekty tego są miodne,
i łatwo zakończyć życie wygodne,
bo trzeba nakarmić buziuńki głodne. ;)

ekonet
05-02-2011, 03:01
Z naciskiem na:

zakończyć życie
;)

puchbeary
05-02-2011, 03:14
Już widzę tą rustikalną urodę w bloku na środku blokowiska :D .
hepihipi - nie mam parcia na vertical - po prostu nie wiem jak to się sprawdza w domu. W biurze mam i nie narzekam ale tam mnie ani grzeje ani ziębi czy się popsuje, czy jest czyste i kto je konserwuje. Jak mi wszystkie pomysły upadną to pewnie kupię rolety tylko tym razem poszukam tych które montuje się na nadprożu bo wewnątrz okiennych już nie chcę - przy większej wilgotności w domu po oknach potrafi płynąć woda. Miał ktoś do czynienia z roletami dzień&noc - taką jakąś nowość wygóglowałem ?
Co do samego wątku - to nie tak że nic mi nie pasuje - miałem nadzieję, że może ktoś rzuci pomysłem po którym stanę z rozdziawioną japą i kołaczącą myślą - czemu ja na to nie wpadłem ? - jak nie, będą rolety.

ekonet
05-02-2011, 03:18
miałem nadzieję, że może ktoś rzuci pomysłem po którym stanę z rozdziawioną japą i kołaczącą myślą - czemu ja na to nie wpadłem ? - jak nie, będą rolety.
Folia lustrzana...? Może się nie sprawdzać, gdy jest ciemno i zapalone światło wewnątrz.
;)

frostic
05-02-2011, 10:03
Folia lustrzana...? Może się nie sprawdzać, gdy jest ciemno i zapalone światło wewnątrz.
;)

proponuje folię "one way vision"

można walnąć jakiś fajny nadruk, np obrazek z totalnej balangi, niezła dziunia co zapomniała ubrać staniczka albo jakaś scena z horroru (on ją goni z piłą, dużo krwi itp)

efekt piorunujący dla przechodniów i podglądaczy;)

faktycznie światło wewnętrzne popsuje nieco efekt ale zawsze można dobrać folię o odpowiedniej transparentności

Rafał_Sz
05-02-2011, 10:14
Polecam rolety wewnętrzne. Mimo wszystko...

Jacek S.
05-02-2011, 10:21
Znajomy miał na szybie folię, działa jak lustro weneckie, ale tylko w dzień. Jak wieczorem zapalił światło to było widać co jest w mieszkaniu.
Zwróć uwagę na plisy, podobne do rolet, ale nie do końca. Może to Ci przypasuje :)

Greg77
05-02-2011, 10:42
Tak czytam i mysle, ze jestem wiesniak i PRLowiec bo mam drewniane zaluzje:D Biurowy PRL??
Dla mnie swietne i nie przeszkadza mi to, poza zaluzjami mam na balkonowym oknie tylko zaslony i to tyle;)

micak
05-02-2011, 11:08
Ja mam w sypialni zamontowane coś takiego: http://allegro.pl/roleta-rzymska-rolety-rzymskie-zlota-90x220-i1436367929.html, wygląda ładnie, można prać, ale tego kto wymyślił system opuszczania powiesił bym za jaja na najbliższej latarni ;)

puchbeary
05-02-2011, 12:32
Oglądałem rolety rzymskie - mam mieszane uczucia - ładne i owszem ale system podnoszenia i opuszczania mocno niedoskonały. Pół nocy grzebałem i chyba faktycznie pozostanę przy roletach - muszę tylko przyjrzeć się bliżej roletom bambusowym bo to byłoby ciekawym rozwiązaniem. Natomiast muszę przyznać, że temat folii lustrzanej mocno ociera się o założone w temacie otwarcie japy - ********* patent :) .
Musze tylko znaleźć w okolicy firmę która to dystrybuuje i pooglądać na żywca jak to wygląda.

Rafał_Sz
05-02-2011, 12:39
Oglądałem rolety rzymskie - mam mieszane uczucia - ładne i owszem ale system podnoszenia i opuszczania mocno niedoskonały. Pół nocy grzebałem i chyba faktycznie pozostanę przy roletach - muszę tylko przyjrzeć się bliżej roletom bambusowym bo to byłoby ciekawym rozwiązaniem. Natomiast muszę przyznać, że temat folii lustrzanej mocno ociera się o założone w temacie otwarcie japy - ********* patent :) .
Musze tylko znaleźć w okolicy firmę która to dystrybuuje i pooglądać na żywca jak to wygląda.
Folia zdaje egzamin tylko w dzień. Jak na zewnątrz zrobi się ciemno, a Ty będziesz miał zapalone swiatło, sąsiedzi maja zapewniony darmowy teatr.

Czornyj
05-02-2011, 13:43
Nie lubię firanek, rolet, żaluzji, wertykali, więc - kurde - nie było lekko.
Powiesiłem tzm. "makarony"

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/makar.jpg)

Psychotrop
05-02-2011, 13:49
;)

na tej zasadzie można zapodać (droga zabawka i nie wiem czy u nas dostępna) folię/szybkę na ciekłych kryształach.

przykładasz napięcie, polaryzują się i naklejony na nią filtr polar wspólnie z ciekłymi kryształami nie przepuszcza światła :)
ot taki LCD :)

tak jak te szyby w dachach mercedesów, albo bentleyów :)

Art Erie
05-02-2011, 14:06
Rustykalne, bo z Podlasia, tzn. bliżej ruskich? ;)[...]

Dzieckiem będąc, pamiętam, że Rosjanie stacjonujący w Legnicy ("Mała Moskwa") używali do tego celu gazet :mrgreen:
Więc dużo tutaj zależy od samego wystroju wnętrza i stylu w jakim jest ono utrzymane. osobiście preferuję rolety wewnętrzne ;)

puchbeary
05-02-2011, 14:51
Psycho - Twoja wersja zdarzeń nie odpowiada mojemu stanowi portfela.
Czornyj - widziałem makarony - nawet fajne ale mimo wszystko to jest coś a'la firanka. Pląta się , podatne na ruch powietrza no i wymaga karniszy - raczej się nie zdecyduję.

Czornyj
05-02-2011, 15:52
To przychodzi mi do głowy jeszcze tylko jedna fajna opcja - zasłony panelowe z IKEI.

puchbeary
05-02-2011, 16:30
I to jest chyba to :D . Dzięki Czornyj :)

2pompony
05-02-2011, 18:00
Aaa - że tak spytam z kompletnej niewiedzy - takie panelowe zasłony będą wisieć bez karnisza, samodzielnie jakoś? Znaczy, napęd antygrawitacyjny, czy stoi taki panel podobnie jak parawan i ani drgnie?

Czornyj
05-02-2011, 18:03
Mają takie lajtowe prowadniczki:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/02/0098654_PE261160_S4JPG-3.jpg
źródło (http://www.ikea.com/PIAimages/0098654_PE261160_S4.JPG)

2pompony
05-02-2011, 18:08
Acha. Dzięki.