PDA

Zobacz pełną wersję : error F33 - pomocy!

dziulas
04-02-2011, 22:09
Czy ktoś z szanownych kolegów orientuje się co mogło się nagle stać w moim D7k? Dziś pojawił się migający problem pt. F33. Dodam, że pierścień przysłon JEST ustawiony na najmniejszą przysłonę a error pojawia się tylko w obiektywach właśnie z pierścieniem przysłon. W nowszych (bez pierścienia) problem nie występuje.

wa12
04-02-2011, 22:22
A blokadę przysłony na obiektywie masz włączoną?

dziulas
04-02-2011, 22:28
tak tak, blokada oczywiście włączona, to pierwsza rzecz którą sprawdziłem ;)

tot1977
04-02-2011, 22:33
Czy ktoś z szanownych kolegów orientuje się co mogło się nagle stać w moim D7k? Dziś pojawił się migający problem pt. F33. Dodam, że pierścień przysłon JEST ustawiony na najmniejszą przysłonę a error pojawia się tylko w obiektywach właśnie z pierścieniem przysłon. W nowszych (bez pierścienia) problem nie występuje.

Ja tam sie nie znam ale ewidentnie "śmierdzi" mi tu nie przekazywaniem wartości przysłony do aparatu. Może pokombinuj z jej wartościami na szkle i dopiero podepnij do puszki i odpal. Problemu jako takiego może nie rozwiażesz ale będziesz wiedział kiedy zaczyna występować.

Feadin
04-02-2011, 22:45
A w obiektywach na sucho, bez podpinania do aparatu przysłona zmienia się płynnie wraz z obracaniem pierścieniem? Najmniejszą przysłonę... U mnie np. w Nikkorze 50 1,8D czy też w Tokinie ustawia się największą przysłonę (f22) i na takiej blokuje.

dziulas
04-02-2011, 22:54
Gdy do body nie jest podpięte żadne szkło, w trybie A pokazywana wartość przysłony i czasu totalnie wariuje, miga na przemian f2.8 i f4. W trybie M wyświetla się na stałe f4 a w innych trybach pojawia się F--

dziulas
04-02-2011, 22:57
A w obiektywach na sucho, bez podpinania do aparatu przysłona zmienia się płynnie wraz z obracaniem pierścieniem? Najmniejszą przysłonę... U mnie np. w Nikkorze 50 1,8D czy też w Tokinie ustawia się największą przysłonę (f22) i na takiej blokuje.

ze szkłami jest wszystko ok. Przysłony na sucho chodzą jak trzeba. Oczywiście chodzi o najmniejszy otwór przysłony dla danego obiektywu, inaczej nie blokuje rzecz jasna.

wa12
04-02-2011, 23:32
Może masz zablokowaną dźwignię przysłony, albo w obiektywie, albo w aparacie. W obiektywie to to co wystaje i powinno chodzić luźno. W aparacie znajduje się po lewej stronie wewnątrz bagnetu. Działa w połączeniu z lustrem, jak lustro się podnosi to jednocześnie przymyka przysłonę do zadanej wartości.

dziulas
04-02-2011, 23:46
Z obiektywami jest wszystko ok. Problem nie dotyczy jednego tylko wszystkich z mojej stopki (50/85/135/300). Dźwignie nie są zablokowane.

DominikGSI
05-02-2011, 00:00
Próbowałeś czyści styki w aparacie?

Rafalec
05-02-2011, 02:10
a możesz sróbować ten czujnik pierścienia przysłony docisnąć np wykałaczką gdzieś widziałem takie problem z D90 ze za mało czuły był i trzeba było dociskać mocniej

reggy
05-02-2011, 02:17
D7000 nie ma tego małego bolca na godzinie ok. 7 patrząc od przodu na bagnet jak D90, D5000 czy inne puszki pozbawione pomiaru światła ze szkłami bez chipa - ma dźwigienkę przenoszącą nastawy pierścienia przysłon.
Mi to może wyglądać na jakiś problem właśnie z nią, skoro ze szkłami bez pierścienia jest okej...

dziulas
05-02-2011, 14:23
Nie będę nic sam kombinować z dźwigienkami czy ze stykami. W poniedziałek będę w Berlinie to odwiedzę sobie serwis. Zobaczymy co oni powiedzą. Dziękuję kolegom za podpowiedzi. Wygląda na to, że tylko mi się coś takiego przytrafiło...

Antonioo
05-02-2011, 15:03
a karta ? czy nie masz przypadkiem kingstona?

Greg77
05-02-2011, 17:01

A co ma kingston do pierscienia przeslony? Sorry za OT ale nie wytrzymalem!

dziulas
05-02-2011, 17:24

Nie, nie mam Kingstona. Ale czy karta może mieć jakiś wpływ na to??

Antonioo
05-02-2011, 20:30
A co ma kingston do pierscienia przeslony? Sorry za OT ale nie wytrzymalem!

Greg, a czy ja napisałem że ma?

Gdybam tylko nad przyczyną.....niezależnie od jakichś wcześniejszych spekulacji....czy to odnośnie pierścienia przesłony, czy dewaluacji waluty w Bangladeszu. . .

a mój post znalazł się tu dlatego, że tak się złożyło, że sprawdzałem niedawno nówkę sztukę która przyszła w dostawie....

wkładam kartę, KINGSTONA, jedno zdjęcie, ok, drugie....i zaraz Error.....co do szkła, zestawowy kit, więc nijak się ma teoria o pierścieniu przeslony...bądź jego braku...

szanuję Cię, ale też nie wytrzymałem!

panoramix
05-02-2011, 20:48

Greg, a czy ja napisałem że ma?

Gdybam tylko nad przyczyną.....niezależnie od jakichś wcześniejszych spekulacji....czy to odnośnie pierścienia przesłony, czy dewaluacji waluty w Bangladeszu. . .

a mój post znalazł się tu dlatego, że tak się złożyło, że sprawdzałem niedawno nówkę sztukę która przyszła w dostawie....

wkładam kartę, KINGSTONA, jedno zdjęcie, ok, drugie....i zaraz Error.....co do szkła, zestawowy kit, więc nijak się ma teoria o pierścieniu przeslony...bądź jego braku...

szanuję Cię, ale też nie wytrzymałem!

Szanujcie się :) i czytajcie dokładnie !

Gdy do body nie jest podpięte żadne szkło, w trybie A pokazywana wartość przysłony i czasu totalnie wariuje, miga na przemian f2.8 i f4. W trybie M wyświetla się na stałe f4 a w innych trybach pojawia się F--

Wygląda na błąd body, a dokładnie popychacza przysłony.
A co do Kingstona - od dawna jest ciulowy. Stare wersje Elite Pro działają bezbłędnie (mam 256 i 512 sprzed 6-7 lat), ale tamten Kingston to zupełnie inna bajka.

Greg77
06-02-2011, 08:48
Szanujcie się :) i czytajcie dokładnie !
Wygląda na błąd body, a dokładnie popychacza przysłony.
A co do Kingstona - od dawna jest ciulowy. Stare wersje Elite Pro działają bezbłędnie (mam 256 i 512 sprzed 6-7 lat), ale tamten Kingston to zupełnie inna bajka.

Dokladnie tak jak piszesz, ale wspomniano tez o tym, ze ze szklami bez pierscienia dziala ok a ze szklami z nim juz sa problemy;)

dziulas
09-02-2011, 23:25
Dziś oddałem aparat do serwisu w Berlinie. Po wyjaśnieniu w czym leży problem, miła pani poinformowała mnie, że mój aparat działa tylko z obiektywami AF-S :) Jakież było moje zdziwienie gdy to usłyszałem. Wyjaśniłem pani, że nie, że z moim aparatem współpracują w pełni wszystkie obiektywy. Pani oczywiście musiała sprawdzić tą informację i poszła do technika specjalisty który potwierdził moje słowa i stwierdził jednoznacznie, że body jest uszkodzone. Tak więc czekam. 1-2 tygodnie bez dopiero co kupionego sprzętu, smutne to trochę...