PDA

Zobacz pełną wersję : sabinka 600 - nie błyska

krokoo
04-02-2011, 20:29
Witam

Mam problem z sb-600

Dotychczas nie było problemu, a ma już swoje lata. Teraz przestała błyskać. Tak po prostu. Na wyświetlaczu wsio ok, czerwone badziewie z przodu błyska, dioda "ready" się świeci. Wszystko wygląda super. Jednakże jak chce zrobić zdjęcie nie wyzwala błysku, nawet jak przyciskam "FLASH" to nic się nie dzieje. "Ready" dalej się świeci. Nie ma żadnego dźwięku. Teraz pytanie, czy to ja człowiek nieudolny i głupi z natury mogłem coś przestawić? Chyba nie bo tak czy inaczej powinna dać się sztucznie wyzwalać przy wciśnięciu FLASH. Wymieniałem baterie, głowica rusza się prawidłowo, rusza się przy zmianie ogniskowej. Spaliło się coś? Nie wiem...

Teraz pytania , albowiem nie wiem nic bo nigdy żadna lampa mi nie padła jeszcze.

czy to się gdzieś naprawia ? czy to dużo kosztuje? (jakakolwiek naprawa części zamienne) czy od razu pójść i kupić tą nową...
mieszkam w Krakowie, jakby gdzieś w okolicy było miejsce gdzie by mi mogli poziorać na moją biedną sabinkę to dajcie mi namiary proszę!

krokoo

ps. przepraszam jeżeli gdzieś był podobny temat ale każdy problem jednak inny

Tommii
05-02-2011, 01:04
Jak w Krakowie to na ul. Czapskich.

Fototech
05-02-2011, 13:34
W Krakowie masz spory wybór serwisów, prawdopodobnie palnik do wymiany, koszt naprawy nie powinien przekroczyć 150zł.

krokoo
05-02-2011, 14:09
Dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi!

Pozdrawiam

Krokoo

FHR
05-02-2011, 14:35
Miałem podobne objawy z SB-800. Serwis na Postępu zażyczył sobie 165zł za "naprawę systemu elektrycznego (układu ładowania)".

McSimus
05-02-2011, 22:27
Lepiej oczywiście kupić nową ;)
A tak serio to najprawdopodobniej już palnik poszedł, można czasem na alledrogo kupić i praktycznie samemu wymienić (chociaż podobno łatwo można ją uszkodzić mechanicznie).

Skibek
07-02-2011, 11:25
Może to Ci pomoże: WYMIANA PALNIKA (http://www.skibek.pl/zts/2010/10/lampa-nikon-sb-600-wymiana-palnika/).
Na "Allekradno" palniki są po 50zł. Wymienić można samemu.

krokoo
03-05-2011, 16:54
Ech witam ponownie, niestety to nie koniec moich przygód.

Oddałem sabinkę do salonu na Czapskich w Krakowie. No i tam pominę może co się działo przez miesiąc ponad chyba. W każdym razie najpierw twierdzili że to palnik, potem że mają problemy z dostaniem palnika, potem że nawet po wymianie palnika dalej nie działa. Poradzili mi żebym oddał do serwisu nikona ale że wymiana płyty głównej (elektronika tak?) będzie kosztować tyle co nowa lampa. Moje pytanie brzmi czy ktokolwiek wie czy opłaca mi się z tą lampą cokolwiek robić. Najgorsze że na pierwszy rzut oka wygląda super, po prostu nie błyska. Ech... Jeśli naprawa kosztowała by bo ja wiem maks 400-500 zł to chyba wolałbym ją naprawić. A jeśli więcej to chyba odżałuje na sb-700. Napisałem już maila z zapytaniem do serwisu nikona ale ... W ogóle to lipa że lampa może tak sobie ot paść i nie wiadomo co jest grane. Nie po to to tyle kosztuje ...

Krokoo

ps. Nie chce rozpętać kolejnej burzy ale zakładając że z sb-600 byłem bardzo zadowolony czy jest jakikolwiek powód żebym kupował 900 zamiast 700?

Greg77
04-05-2011, 12:44
ps. Nie chce rozpętać kolejnej burzy ale zakładając że z sb-600 byłem bardzo zadowolony czy jest jakikolwiek powód żebym kupował 900 zamiast 700?

nie!

żółto-czarny
04-05-2011, 12:57
Rozglądaj się za dobrą ofertą na Sabinę 700. Nie będziesz miał lepszej okazji ;)

LordRamzes
05-05-2011, 08:19

moim zdaniem tak dopłacasz niewiele a możliwości dużo większe

Skibek
07-05-2011, 19:40
moim zdaniem tak dopłacasz niewiele a możliwości dużo większe
No... Na przykład całkiem efektownie lubi się przegrzać w najmniej odpowiednim momencie ;)

LordRamzes
07-05-2011, 19:51
No... Na przykład całkiem efektownie lubi się przegrzać w najmniej odpowiednim momencie ;)

czy ja wiem jak się umie używać to się nie przegrzewa :) , już kilka ślubów za mną i słowo nigdy nie słyszałem dźwięku przegrzania ani znaczku mimo iż mam wszystko włączone , używana było podczas strob. w słońcu i też dała rady :)

Skibek
07-05-2011, 20:01
czy ja wiem jak się umie używać to się nie przegrzewa :) , już kilka ślubów za mną i słowo nigdy nie słyszałem dźwięku przegrzania ani znaczku mimo iż mam wszystko włączone , używana było podczas strob. w słońcu i też dała rady :)
No, no... Świryję ;)
Mi tylko raz na początku użytkowania zapiszczała. Potem już nigdy.

LordRamzes
07-05-2011, 20:46
No, no... Świryję ;)
Mi tylko raz na początku użytkowania zapiszczała. Potem już nigdy.

no to jaki problem ??? :)

Skibek
07-05-2011, 21:09
no to jaki problem ??? :)
Noł problem...