Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wszyscy polegli lotnicy
http://wpk.eltrakon.pl/L1008557%20Wszyscy%20polegli%20lotnicy.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/L1008557%20Wszyscy%20polegli%20lotnicy.jpg)
ze względu na duży sentyment do lotnictwa mnie to razi.....
na szczęście nie każdemu wiatrak kojarzy się z lotnictwem.....
A mnie ze względu na duży sentyment do lotnictwa razi tak prymitywna interpretacja.
A mnie ze względu na duży sentyment do lotnictwa razi tak prymitywna interpretacja.
nie nie.....
to ty fotografujesz wiatrak, a w tytule umieszczasz lotników.....
więc mi dziecka w brzuch nie wciskaj
ale nie widzę powodów do stroszenia piórek....
wyrażam opinię....
bez personalnych wycieczek....
a co kto interpretuje i na ile prymitywnie....
chciałoby się powiedzieć historia oceni....
ale to za grube stwierdzenie
nie nie.....
wyrażam opinię....
Ja stroszę piórka?
Jak napisałeś - fotografuję i umieszczam, a Ty wyrażasz opinię.
Interpretującą.
W taki a nie inny sposób, kompletnie inny od tego, co chciałem pokazać.
W dodatku z negatywnym zabarwieniem, sugerującym, że nie szanuję poległych lotników.
A to trochę nie w porządku.
Więc to nie ja wciskam dziecko w brzuch.
Ale masz rację - bez personalnych.
nie nie.....
wyrażam opinię....
Myślę że się zapędzasz. Od kiedy pamiętam śmigło kojarzy się z lotnictwem. To dodatkowo utworzyło znak krzyża. Symbolika jak najbardziej na miejscu. A co powiesz jak na grobie jest śmigło to też obraza lotnictwa. To że akurat jest to wiatrak nie jest istotne.
Ciekawe czy w tym wątku będzie kolejna zbiorowa halucynacja i fascynacja :razz:
Już sam tytuł położył wątek na łopatki (może łopaty od wirnika), nie warto nawet zaglądać...
Czemu sam siebie nie ostrzegłeś? :mrgreen:
tyle, że na grobach są śmigła lotnicze, a nie od wiatraków.....
drobna różnica.....
pewnie sie czepiam....
eot
wasilewk
04-02-2011, 21:22
Niestety, Nie Mogłem Się Powstrzymać: chyba dlatego, że sam byłem pilotem...
Ktoś, kto nie latał, to nie zrozumie żalu pilota po stracie kolegi - a ten wątek tak się kojarzy.
Moje zdanie: stanowczo nie !
Nikonozaur
04-02-2011, 23:07
Ty jednak kochasz mercedesy... ;)
A mnie obraża ten odarty z okręgu i zatknięty na jakimś paliku znaczek Mercedesa, bo mnie się kojarzy źle, bo to niemiecka firma, a samoloty niemieckiej Luftwaffe bombardowały moją rodzinną wieś i to nie było dobre i w związku z tym protestuję, bo to szarga całą moją wybujałą martyrologię.
Przecież to jest pacyfa z przedłużonym ogonkiem i "odarta z okręgu".
Nie wszystkie zdjęcia zawsze muszą się udawać.
Nie wszystkie zdjęcia zawsze muszą się udawać.
1. Powiem więcej, tylko nieliczne się udają.
2. Żeby nie było, że nic o zdjęciu - to słabe jest ale patrz pkt.1.
pastwisko
05-02-2011, 00:48
Paradoksalnie, zdjęcia które się nie udały, udają się do szuflady ;)
zdjęcie, jak dla mnie słabe...a dorabianie ideologii do zdjęcia, nie pomaga...znam wielu pilotów, wychowałem się na lotnisku w Siemierowicach, i jestem przekonany, że żadnemu z nich nie spodobałoby się takie porównanie... NA NIE!!!
Ponieważ zostałem gdzieniegdzie dosłownie "odsądzony od czci i wiary", wypada mi coś napisać.
Po pierwsze, tytuł jest zaczerpnięty z literatury, ale najwyraźniej zbyt dużo oczekiwałem.
Po drugie, przez myśl mi nie przeszło, że kogoś urażę i że moje zdjęcie będzie traktowane "politycznie" czy jakoś w tym kierunku.
Po trzecie, sugerowanie mi bezmyślności i miałkich porównań najbardziej chyba obraża tych, za których niektórzy czują się na wyrost urażeni.
Ale przyjmuję do wiadomości i przepraszam, mając nauczkę, że tematy należy dobierać z większym wyczuciem.
Oczywiście powyższe odnosi się do nadinterpretacji.
Samo zdjęcie jest być może kolejnym gniotem - i tutaj wszelka krytyka jak najbardziej na miejscu.
PS ADAS - dziękuję.
urbanned
05-02-2011, 11:42
Zdjęcie jak zdjęcie ale jaką ciekawą reakcję wzbudziło :)
Myślę, że niektórym użytkownikom brakuje dystansu.
Autorowi zresztą też ;)
Kolega niech przyjmie z pokorą że tytuł nie pasuje do zdjęcia. Każdy ma trochę idywidualne spojrzenie i skojarzenia. Sam ostatnio w poście "ocalić od zapomnienia" przedstawilem chyba trafnie fragment architektoniczny. Nikt nie skomentował zamysłu, a oceniono jako foto z punktu kompozycji obrazu. Uwagi słuszne tylko w chwili robienia zdjęcia czasem nie kojarzymy kompozycji z celem nadrzędnym.
Rzadko przychodzi mi komentować zdjęcia Autora, ponieważ od wyświechtanych sformułowań "podoba/nie podoba się" żaden z nas nie byłby mądrzejszy, a najczęściej właśnie tyle mam apropo's nich do powiedzenia ;)
Tutaj zdecydowałem się skrobnąć słów kilka, ponieważ po przeczytaniu dyskusji odniosłem wrażenie, że fotografia ta została nazbyt mocno "zdemonizowana"... Nie rozumiem, skąd taki odbiór, ale też nie muszę, bo:
a) nie pilotuję, a i z lotnictwem w ogólności nie łączy mnie żadna szczególna więź, i
b) każdy ma prawo do własnej interpretacji.
Moja jest taka - fotografii i jej tytułu, albo jeszcze inaczej - użycia w niej wiatraka jako swego rodzaju symbolu w żadnej mierze nie odbieram jako zabiegu skandalizującego. Mało tego, uważam autorskie skojarzenie za uprawnione, a samą pracę jednoznacznie odbieram jako osadzoną w atmosferze hołdu. Na wrażenie takie składa się umiejscowienie "śmigła" na hałdzie, która kojarzy mi się z mogiłą, oraz otwierające się nad nimi niebo. Obróbka jak najbardziej ok - uwypukla w zdjęciu to, co istotne.
Podsumowując, jak dla mnie jest to pomysłowe i przemyślane, a przez to udane zdjęcie z bardzo dobrze dobranym tytułem (choć ciężko byłoby mi je interpretować w oderwaniu od tego ostatniego). Innymi słowy... podoba mi się ;)
Rzadko przychodzi mi komentować zdjęcia Autora, ponieważ od wyświechtanych sformułowań "podoba/nie podoba się" żaden z nas nie byłby mądrzejszy, a najczęściej właśnie tyle mam apropo's nich do powiedzenia ;)
Tutaj zdecydowałem się skrobnąć słów kilka, ponieważ po przeczytaniu dyskusji odniosłem wrażenie, że fotografia ta została nazbyt mocno "zdemonizowana"... Nie rozumiem, skąd taki odbiór, ale też nie muszę, bo:
a) nie pilotuję, a i z lotnictwem w ogólności nie łączy mnie żadna szczególna więź, i
b) każdy ma prawo do własnej interpretacji.
Moja jest taka - fotografii i jej tytułu, albo jeszcze inaczej - użycia w niej wiatraka jako swego rodzaju symbolu w żadnej mierze nie odbieram jako zabiegu skandalizującego. Mało tego, uważam autorskie skojarzenie za uprawnione, a samą pracę jednoznacznie odbieram jako osadzoną w atmosferze hołdu. Na wrażenie takie składa się umiejscowienie "śmigła" na hałdzie, która kojarzy mi się z mogiłą, oraz otwierające się nad nimi niebo. Obróbka jak najbardziej ok - uwypukla w zdjęciu to, co istotne.
Podsumowując, jak dla mnie jest to pomysłowe i przemyślane, a przez to udane zdjęcie z bardzo dobrze dobranym tytułem (choć ciężko byłoby mi je interpretować w oderwaniu od tego ostatniego). Innymi słowy... podoba mi się ;)
Filozofujesz ! Autor popełnił PSTRYKA przyszło mu do głowy, że ma bardzo fajny tytuł do tegoż pstryka i uznał, że pewnie oczaruje forumowiczów. Tu nie ma nad czym się pochylać, autor wcześniej już miał lepsze pomysły tutaj niczym się nie popisał, a nadto wykazał się małym wyczuciem.
Pozwól Berciku, że przy swoim odbiorze jednak pozostanę, tak jak i ja uszanuję, że uznajesz to zdjęcie za "pstryk". Powtórzę - każdy ma prawo do własnej interpretacji. Stąd też uważam, że wyczucia Autorowi absolutnie nie zabrakło.
velaskez
05-02-2011, 15:58
A do mnie trafia. Mimo, że tu koledzy ex-piloci i miłośnicy lotnictwa mówią, że na nie. Sam jestem pilotem szybowcowym. Środowisko jest małe, ludzie się znają. Straciłem przez to jak dotąd 2 kolegów. To zdjęcie mnie nie obraża, nie ma w nim nic kontrowersyjnego. A parafrazując mojego instruktora. Ci, którzy polegli kochali to co robili i wiedzieli z czym to się może wiązać.
Tytuł pasuje.
Osobiście daje mi też skojarzenie do tego ile ptaków ginie w młockarni jaką są takie wiatraki. A to też lotnicy.
A do mnie trafia. Mimo, że tu koledzy ex-piloci i miłośnicy lotnictwa mówią, że na nie.
O przepraszam, ja też jestem silnie z lotnictwem związany, lotników mam w rodzinie i o nie jednej katastrofie już z pierwszej ręki słyszałem... Jak to się z kolegą piło herbatę w kasynie, a pięć minut później chodziło i szukało ciał po zoranym turbiną polu...
Ale nie rozumiem oburzenia części komentujących. Zdjęcie i tytuł są metaforą, wypadałoby ruszyć trochę wyobraźnię z miejsca, zamiast jeździć po autorze. Ale tak to jest, że jedni widzą tylko znak drogowy, inni dostrzegają to, co tylko chcą...
A zdjęcia, tego autora szczególnie, są specyficznie - dosłowne interpretacje nic nie dadzą przy ich komentowaniu... Mają sens tylko, jeśli odbiorca chce sam je zinterpretować i puścić wodze wyobraźni. Nie wrzucajmy tej twórczości do worka ze zwykłymi lanszaftami, glamourami, fotografią reklamową kalesonów czy czym tam jeszcze. Nasz drogi wpkx nie będzie Wam serwował cukierkowych landszafcików jakie robi połowa tego forum, do rozpływania się nad nimi w stylu "jakie to śliczne, normalnie kisiel w majtkach (jak mawia mój kolega ;))"... Powinniście to wiedzieć po innych wątkach...
Lotnictwo to moje życie, kocham je...
Wchodząc tutaj też spodziewałem się czegoś innego, ale po krótkim zaskoczeniu rozpoznałem intencje autora...
To chyba nie aż tak trudne. A autor może się poczuć dotknięty jazdami wobec jego osoby... Atakujących odsyłam do jego pozostałych wątków, ale z zastrzeżeniem żeby powstrzymali język vel świerzbiące palce nad klawiaturą, zrobili sobie earl greya, drinka, czy co tam lubią i pomyśleli nad wyrazem tych zdjęć na spokojnie...
BTW - Velaskez, nie wiedziałem... :)
Nie jestem lotnikiem.
Jestem fotografem.
To nie jest forum lotników.
To jest forum fotografów.
I pod względem fotograficznym przede wszystkim powinno się to zdjęcie oceniać. Tytuł jest wskazówką co autor miał na myśli.
Znamy wpkx'a lepiej lub gorzej, ale chyba zgodzicie się, że trudno Go posądzać o to, że chciałby kogoś urazić.
Miał skojarzenie, przedstawił nam je za pomocą fotografii i ... jednym może się podobać, innym nie. Jedni skojarzyli jak wpkx, inni nie.
Ale oskarżające wycieczki pod Jego adresem są moim zdaniem nieuzasadnione i w sumie krzywdzące.
Tyle.
Co do zdjęcia. Mnie podoba się skojarzenie i wykonanie. Łacznie z centralnym głównym elementem. Jedyna rzeczą jaką bym zmienił, byłaby konwersja tego zdjęcia do BW dla podkreślenia symboliki.
.......co do zdjęcia. Mnie podoba się skojarzenie i wykonanie. Łacznie z centralnym głównym elementem. Jedyna rzeczą jaką bym zmienił, byłaby konwersja tego zdjęcia do BW dla podkreślenia symboliki.
Sprawdziłem słabiutko to wygląda, trzeba być wyjątkowo życzliwym by doszukiwać się symboliki. Ciekawe gdyby takie foto z takim tytułem zamieścił ktoś nowy na forum też byłbyś żarliwy w obronie. Przyjmij do wiadomości jest to zwykły pstryk z mocnym centralnym nic nie mówiącym punktem. Za to z górnolotnym tytułem, skreśl go sobie i na nowo zinterperetuj pstryka !
Sprawdziłem słabiutko to wygląda, trzeba być wyjątkowo życzliwym by doszukiwać się symboliki. Ciekawe gdyby takie foto z takim tytułem zamieścił ktoś nowy na forum też byłbyś żarliwy w obronie. Przyjmij do wiadomości jest to zwykły pstryk z mocnym centralnym nic nie mówiącym punktem. Za to z górnolotnym tytułem, skreśl go sobie i na nowo zinterperetuj pstryka !
Bardzo Ciebie proszę nie mów mi co mam przyjmować do wiadomości a co nie.
w kwadrat to!
Nie, nie :) kwadrat zabierze przestrzeń, która jest według mnie tu potrzebna.
ostrytux
05-02-2011, 23:54
Śmigło się nie kręci to lotnicy Niemieccy tu polegli ;) mnie się podoba!
Czasem czytając to forum widzę nadinterpretację i chyba pseudointelektualny bełkot... Wiatrak nigdy nie będzie kojarzył mi się z lotnikami i nic tego nie zmieni...
pastwisko
06-02-2011, 01:36
Czasem czytając to forum widzę nadinterpretację i chyba pseudointelektualny bełkot... Wiatrak nigdy nie będzie kojarzył mi się z lotnikami i nic tego nie zmieni...
A mnie się olejek kamforowy kojarzy z bajką o Sindbadzie, przedziwne skojarzenie, prawda? I bynajmniej teraz bajek nie wymyślam. Na tym polega urok życia, że każdy ma inne i inną sumę doświaczeń - i wynikiem tej sumy są skojarzenia między innymi. Więc czemu komuś wiatrak miałby się nie kojarzyć z lotnikami? Bo tobie się nie kojarzy?
Poza tym nikt nie wymaga od ciebie takich skojarzeń ;)
Nie wiem czemu wszyscy na tym zdjęciu widzą wiatrak. Ja na tym zdjęciu widzę śmigło. Śmigło jak najbardziej związane jest z lotnictwem, czy się to komuś podoba czy nie mi jednoznacznie to zdjęcie się podoba.
pseudointelektualny bełkot...
Kolego nie zapędzaj się w takie sformułowania, bo obrażasz ludzi tu piszących.
Wiatrak nigdy nie będzie kojarzył mi się z lotnikami i nic tego nie zmieni...
Nikt nie zamierza tego zmieniać. Twoja sprawa.
Szuwarek napędzasz się sam, bronisz tego co obronć się nie da. Wychodzisz na ignoranta brnąc dalej. Odpuść sobie bo ja zaczne odpuszczać Twoje posty traktując je niepoważnie, a może to jest próba założenia w tym dziale nowego konkurencyjnego TWA:smile: .
...Przyjmij do wiadomości jest to zwykły pstryk z mocnym centralnym nic nie mówiącym punktem. Za to z górnolotnym tytułem, skreśl go sobie i na nowo zinterperetuj pstryka !
Dziękuję koledze za dbałość o gusta nas szarej gawiedzi. Prosiłbym jeszcze o pomoc w nakierowaniu na miejsca pozwalające łatwiej odróżnić wrażego pstryka. W portfolio kolegi (bercika), dostępnym na tym forum, nie znalazłem.
Ciekawy wątek.
Smutny w jakiś sposób.
Szuwarek napędzasz się sam, bronisz tego co obronć się nie da.
Niczego nie bronię .... no może poza możliwością indywidualnej oceny zdjęcia i szanowania odmiennego zdania innych (patrz mój post #25)
Wychodzisz na ignoranta brnąc dalej. .
Bo nie mam takie zdania jak Ty? Poza tym niepotrzebna wycieczka.
Odpuść sobie bo ja zaczne odpuszczać Twoje posty traktując je niepoważnie,
Możesz zrobić mi tę przyjemność już teraz.
a może to jest próba założenia w tym dziale nowego konkurencyjnego TWA:smile: .
Kolejny, który ma schizy na temat forumowego TWA.
Ciekawy wątek.
Smutny w jakiś sposób.
Zgadzam się z Tobą kolego samek.
Czy prawie każdy wątek na tym forum,musi kończyć się wycieczkami osobistymi??.:roll:
Oceniamy zdjęcie,a nie tytuł wątku który może nie był trafny.
Nie miałem zamiaru nikogo obrażać i jeśli tak się stało przepraszam. Nie bronię nikomu mieć innych skojarzeń i cenię kreatywność, chociaż często obserwuję dość by kogoś nie obrazić napiszę kontrowersyjne prace. Kiedyś na zajęciach usłyszałem, że w sztuce było już wszystko ... czasem myślę, że to jest powodem tego typu prac. Rozumiem także kolegów ściśle związanych z lotnictwem, bo sam kiedyś na własnej skórze odczułem nie znajomość tematu wojskowego i dopuściłem się ( w mniemaniu moich kolegów żołnierzy ) pewnego rodzaju profanacji czy niestosownego zachowania. Dziś wiem, że dla pewnych kręgów niektóre skojarzenia czy interpretacja może być nie koniecznie miła. Mam nadzieję, że tym postem nikogo nie dotknę.
Nie miałem zamiaru nikogo obrażać i jeśli tak się stało przepraszam.
Z mojej strony również było chyba troszkę za ostro :oops: Przepraszam i dziękuję za wpis.
nie podoba mi się centralny kadr
Piotrze, gratuluję refleksu... szachisty korespondencyjnego... ;)
Piotrze, gratuluję refleksu... szachisty korespondencyjnego... ;)
Lepiej późno, niż wcale - jak powiedział pewien Żyd, spóźniając się na pociąg. ;)
no bo wszyscy śmigło to smigło tamto, a mi nic nie śmiga ;-)
Ma prawo,ale moim zdaniem zupełnie błędnie.Motyw w centrum jest tutaj maksymalnie uzasadniony(tak jak krzyż na ołtarzu,totem czy mównica w sejmie)on jest tu żródłem emocji,emanatorem,tematem,symbolem wiec nie ma innej możliwości!To nie drzewo czy łódka żeby pchać je w mocne punkty.
ps.Wojtek zrób rzesz wreszcie jakiś pion!Tu np.pasowałby idealnie.To zdjęcie jest słabe dla mnie,za mało nacechowane emocjami w stosunku do tytułu-jakoś mi się to nie klei.No i post procesem słabo to podkreślone-w tym wypadku tu by delikatna ale głęboka winieta zagrała na ten przykład w mojej opini.Jak na złość ty jej nie dałeś przekoro jedna.
ps.reszta ideologi tu dopisana przez niektórych jest dla mnie śmieszna.W tym kraju najlepiej słuchać Zetki i oglądać Wiadomości,chodzić po bułki rano i na sumę w niedzielę-inne zajęcia mogą grozić tym iż kogoś obrazisz lub pokpisz z martyrologi etc.Ludzie żyjmy więcej dniem dzisiejszym i jutrem.Pamiętajmy o 'wczoraj' ale tylko po to by 'jutro' było lepsze.