Zobacz pełną wersję : Grid do softboxów
magicduh
04-02-2011, 17:16
Cześć, wiecie może czy gdzieś można kupić grid do softboxów taki typowy oczka 4x4cm lub 5x5, wys 4-5cm? Chodzi mi konkretnie o bezwymiarowy grid np 2m x 2m z którego można by było dociąć odpowiednie do softboxów. O ile w ogóle coś takiego jest :)
marszull
04-02-2011, 17:57
ja sie z czyms takim nie spotkalem, raczej tylko na wymiar
al emoze cos takiego istnieje
zawsze mozna sobie uszyc. Poszylem gridy na stripy teraz koncze okte.
Możesz napisać coś więcej (materiały, technika) - krawcowa nie jestem, ale lubie podłubać, a mam 2 softy i też by mi się grid przydał. Myślałem nad czymś w formie lekkiej sprężystej taśmy i tu moja pomysłowość się kończy.
marszull
06-02-2011, 14:52
zawsze mozna sobie uszyc. Poszylem gridy na stripy teraz koncze okte.
sam szyles, czy komus zlecales?
napisz cos wiecej
drhardware
06-02-2011, 14:53
ja kiedyś produkowałem plastry miodu w różnych wymiarach, ale wszystkie papierowe, czyli praktycznie bez użytku w fotografii.
szylem sam (pierwszy grid byl druga rzecza ktora uszylem na maszynie) wiec to nie jest trudne. Efekt jak wyszlo postaram sie poakzac wieczorem. Material - czarna gruba fizilina czyli tak jak oryginalny quantumowski i chyba nie ma sensu szukac innego materialu bo a) lekki b) sie nie strzepi c) taniooocha
jedyny problem to ladnie pociac na paski ale dluga linijka, noz i dywanowa podkladka zalatwiaja sprawe. Potem to juz jak komu wygodniej. trzeba jakos z tego poszyc komorki grida. Za kazdym razem szyje troche inaczej i moze kiedys wymysle jak to powinno byc najsensowniej ale narazie to wolna amerykanka. Wazne zeby ladnie bylo.
Marcin_gda
07-02-2011, 02:14
dluga linijka, noz i dywanowa podkladka zalatwiaja sprawe.
Jeżeli nie uzywasz, to spróbuj noża krążkowego. Nie "ściąga" przy krojeniu.
spoko. pare lat w reklamie robilem to sie roznych materialow zwyklym nozem nacialem ;)