Zobacz pełną wersję : Zakaz fotografowania na lotnisku Chopina?
kacperek2004
04-02-2011, 15:50
Na portalu TVN Warszawa pokazała sie poniższa informacja.
http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,zakaz-fotografowania-na-lotnisku-chopina,59116.html
W skrócie:
"Na terenie Portu Lotniczego zabrania się [...] fotografowania lub filmowania infrastruktury lotniska, a także czynności rozpoznania pirotechnicznego i działań ratowniczych, stanowisk kontroli bezpieczeństwa oraz punktów kontroli paszportowej i kontroli dokumentów, bez stosownego zezwolenia wydanego przez zarządzającego lotniskiem i właściwego organu wykonującego wymienione zadania."
Wydaje się mnie, że istotna jest sentencja mówiąca o fotografowania lub filmowania infrastruktury lotniska. Pod to można podciągnąć wszystko. Np. płot lotniska, który znalazł się w kadrze. Czyżbyśmy wracali do okresu "zimnej wojny" i PRL-u?
Uważam, że jak ktoś, czy jakieś służby chcą zrobić zdjęcie to i tak zrobią. Nie będą się pchali na lotnisko z "lustrzanką" czy nawet "kompaktem", a wezmą coś mniejszego. A infrastrukturę lotniskową uwiecznią satelity. Odbije się to tylko na zwykłych ludziach, bo nie będą mogli wykonać pożegnalnego zdjęcia na lotnisku, a także na "spotterach", którzy nie będą mogli legalnie robić zdjęć.
Pozdr.
pastwisko
05-02-2011, 00:52
Zwróć uwagę że Na terenie Portu Lotniczego
Jacenty Z.
05-02-2011, 15:59
Racja :) Co nie zmienia sprawy, że niedawno widziałem jak na kawałku starej części ul. Wirażowej jakiś nadgorliwy SOL-owiec (czy może taki miał przykaz od jakiegoś paranoika z góry) notował numery rejestracyjne wszystkich zaparkowanych samochodów, należących do zgromadzonych tam mniej lub bardziej okazjonalnych fanów lotnictwa - a to już przecież poza terenem lotniska i pachnie nadmierną inwigilacją.
a pozniej jak jakis turban zrobi rozpierduche wszyscy beda plakac i klac dlaczego nikt nie przeciwdzialal terroryzmowi....nie lataj samolotami i nie laz na lotnisko jesli ci to nie pasuje
wasilewk
05-02-2011, 16:10
a pozniej jak jakis turban zrobi rozpierduche wszyscy beda plakac...
Nie no, bez jaj ! Na górce widać start samolotów a port lotniczy jest po drugiej stronie lotniska.
http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif)
http://airnews.pl/map.html
Pzdr.
Jacenty Z.
05-02-2011, 23:01
a pozniej jak jakis turban zrobi rozpierduche wszyscy beda plakac i klac dlaczego nikt nie przeciwdzialal terroryzmowi....nie lataj samolotami i nie laz na lotnisko jesli ci to nie pasuje
Cóż za życzliwość... a myślałem, że to tylko mi dokucza brak tolerancji i wiosenny katar żołądka ;)
Nie chodzę tam, byłem przypadkiem, zaś określenie "turban" jest nieco rasistowskie, nie uważasz? Wirażowa to taka sama ulica jak Marszałkowska, więc i zasady IMHO powinny obowiązywać te same. Zaś z prawdziwym zapobieganiem działaniom terrorystycznym ma to niewiele wspólnego i siła by o tym gadać...
P.S. Wątek nie zawiera zdjęć - nie wiem, czy w związku z tym nie powinien być przypadkiem przesunięty do Fotografia - tematy ogólne/Fotografia a prawo.
Racja :) Co nie zmienia sprawy, że niedawno widziałem jak na kawałku starej części ul. Wirażowej jakiś nadgorliwy SOL-owiec (czy może taki miał przykaz od jakiegoś paranoika z góry) notował numery rejestracyjne wszystkich zaparkowanych samochodów, należących do zgromadzonych tam mniej lub bardziej okazjonalnych fanów lotnictwa - a to już przecież poza terenem lotniska i pachnie nadmierną inwigilacją.
Super! Przynajmniej w tym przypadku mądry Polak przed szkodą. A wiesz co to znaczy dmuchać na zimne a tak na marginesie nadgorliwy SOL-owiec wyrządził Ci krzywdę swoim zachowaniem ?
marszull
06-02-2011, 14:56
Inna sprawa ze kazdy, wszedzie moze zanotowac numery stojacych samochodow, nie naruszajac zadnych paragrafow
Ale nie rozumiem w czym problem - jeśli sobie zanotuje i dzięki temu choćby stwarza pozory zwiększonego bezpieczeństwa - na zdrowie :)
Te zakazy to, w dobie współczesnych technik szpiegowskich, tylko taki tani chwyt usprawiedliwiający odpowiednie służby czy też władze. CZUWAMY. DZIAŁAMY. Absolutnie nie zapobiegnie to dokładnej penetracji i dokumentacji lotniska przez każdą poważniejszą organizację, która by chciała przeprowadzic jakiś sabotaż lub akt terrorystyczny. To wszystko ma tylko uspokoić podróżnych, wyborców itp. Czym grozi robienie sobie fotek w hali przylotów? Co z tego, że sobie pstryknę architekturę budynku Okęcie? W google maps mam z satelity infrastrukturę lotniska jak na talerzu. O! Zlikwidowano webcams na Okęciu! Ale moim telefonem komórkowym mogę nagrać całą drogę od wejścia do budynku po wejście do samolotu. Nie ma, zresztą, co dyskutować, bo dla każdego to jasne. Chodzi tylko o propagandę.
wasilewk
07-02-2011, 19:19
Ale nie rozumiem w czym problem - jeśli sobie zanotuje i dzięki temu choćby stwarza pozory zwiększonego bezpieczeństwa - na zdrowie :)
Problem jest w tym, że wychwycenie paru (nawet codziennie) numerów rejestracyjnych samochodów, należących do spotterów, na parkingu przy dojściu do górki nie jest ochroną lotniska i absolutnie nie ma nic wspólnego z zakazem fotografowania w samym porcie lotniczym. To nie oni są zagrożeniem i każdy zdrowo myślący warszawiak to wie.
Pzdr.
Problem jest w tym, że wychwycenie paru (nawet codziennie) numerów rejestracyjnych samochodów, należących do spotterów, na parkingu przy dojściu do górki nie jest ochroną lotniska i absolutnie nie ma nic wspólnego z zakazem fotografowania w samym porcie lotniczym. To nie oni są zagrożeniem i każdy zdrowo myślący warszawiak to wie.
Pzdr.
Masz na myśli warsiawiaków flancowanych, czy leguralnych warsiawiaków?
Przy obecnej technice szpiegowskiej najlepiej wmieszać się w tłum. Osoba z podejrzanym sprzętem, zbyt zaawansowanym jest jako pierwsza na celowniku. Więc poszukiwane są metody kamuflażu. Wmieszanie się w grupę fotografujących jest dobrym kamuflażem. Co do zdjęć z google maps, nie pokazują wielu rzeczy, które mogą być przydatne przy planowaniu zamachu. Nie ma co się oszukiwać, jesteśmy na liście celów, daleko, bo daleko, ale jesteśmy.
Pzdr.
Tu nie chodzi o to, że niby podglądają zabezpieczenia, ale o kontrolę nad tym kto i kiedy robił zdjęcia. Co do uzasadnienia tego postępowania - ja już je słyszałem, Ty pewnie jeszcze nie. Tak czy siak niebawem przybędzie sporo fajnych kamerek CCTV na i wokół lotniska i osobiste odwiedziny SOL będą tylko w ramach interwencji. I nie trzeba być Warsiawiakiem, żeby coś rozumieć, wyobraź sobie, że w Mińsku też jest lotnisko :D
Pzdr.
I na diabła takie bzdury wypisywać, są służby i mają zadania do wykonania a obowiązkiem cywila jest dostosowanie się do poleceń bez mędrkowania. Jeśli chesz się cieszyć życiem i wolnością, to bierz przykład z obywateli USA, Izraela i z wielu innych z CYWILIZOWANYCH państw gdzie prawo jest respektowane przez obywatela,
Jeśli chesz się cieszyć życiem i wolnością, to bierz przykład z obywateli USA, Izraela i z wielu innych z CYWILIZOWANYCH państw gdzie prawo jest respektowane przez obywatela,
Taaa, jasne.:wink:
Taaa, jasne.:wink:
Wiedziałem, że się ożywisz :lol:.