PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D3 - największe wady

burda-graph
04-02-2011, 11:53
Witam wszystkich

Jestem obecnie użytkownikiem systemu Canona... Postanowiłem jednak przejść na Nikona, gdyż miałem okazję zobaczyć, jakie możliwości daje aparat z używalnym Iso 6400..

Niestety - d3s muszę na razie odpuścić, bo zmiana systemu byłaby zbyt kosztowna..
Zdecydowałem więc że na początek będzie to d3.

Czytałem już sporo, ale brakuje mi hmm... Czegoś w rodzaju wyliczenia wad i ułomności tego body.. I Nie mówię tutaj o tabelkach w testach internetowych - tylko o opiniach normalnych użytkowników, często takich którzy mieli do czynienia z dwoma systemami..

To do czego wszyscy piją - czyli inne kolory z Nikona - jestem w stanie bez problemu przeskoczyć..

Nie mam niestety tyle czasu, aby przewertować od deski do deski posty na tym forum... Może więc znajdzie się ktoś - kto krótko wyliczy wady nikona d3

Z plusów wiem że decydujące dla mnie jest iso, ale także lepsza współpraca z obiektywami niezależnych producentów..

Bardzo podoba mi się też funkcja seryjnego naświetlenia 5 klatek z korekcją ekspozycji...
Można się pobawić w hdr z prawdziwego zdarzenia..

Obecnie mam 1ds mark2, chętnie bym się wymienił za d3 na tydzień - ale chyba już tu były takie próby (z osobami mającymi więcej postów) - i nic z tego nie wyszło..

Paweł Kania
04-02-2011, 11:57
D3 ma chyba jedną wadę, niepokrycie pkt AFa całego pola wizjera...

A no i nie robi filmów i nie ma takiego ISO jak D3s :)

R
04-02-2011, 12:13
najwieksza wada D3 jest niemanie matrycy z 5dmkI :mrgreen:

himi
04-02-2011, 12:26
Mówmy o wadach, a nie marzeniach.

Dupowate rozwiązanie zmiany pkt AF przy pionowym spuście - d700 z gripem ma dużo lepiej (dźoj pod kciuka) - d3 jest daleko, a nie mam małych rączek. Przełącznik pomiaru światła w fatalnym miejscu. Innych wad nie stwierdzam. Obrazek z DS2 będzie ładniejszy niż z d3.

mswilk
04-02-2011, 13:04
(...) Dupowate rozwiązanie zmiany pkt AF przy pionowym spuście - d700 z gripem ma dużo lepiej (dźoj pod kciuka) - d3 jest daleko (...) Przełącznik pomiaru światła w fatalnym miejscu. (...)

j.w. + brak matówki typu E, duża waga, odklejające się gumy

igsux3
04-02-2011, 13:12
1. Dla mnie ułożenie punktów krzyżowych AF - skupione w centrum, zamiast rozrzucone po kadrze jak w C.
2. W LV musi kłapać lustrem, w 5Dmk2 chodzi sama migawka.
3. ISO auto nie da się ustawić na odwrotność ogniskowej tylko ustawia się stały czas.
4. ISO auto z lampą jest podbijane, gdy zabraknie mocy lampy, a nie gdy brakuje zastanego.
5. Szybko gubi się zaślepka na sanki :mrgreen:

DonAlberto
04-02-2011, 15:11
A czy przypadkiem do wad nikona D3 (??? tego nie mam) ale mam d700 nie należy zaliczyć że tryb AWB balansu bieli tworzy zieloną sieczkę w trudniejszych warunkach/??

kichu
04-02-2011, 15:26
A czy przypadkiem do wad nikona D3 (??? tego nie mam) ale mam d700 nie należy zaliczyć że tryb AWB balansu bieli tworzy zieloną sieczkę w trudniejszych warunkach/??

a czym wolasz rawy ?

Martini30
04-02-2011, 15:45
Brak czyszczenia matrycy i zbyt centralnie punkty AF... to były dla mnie największe wady ;)

Martini30
04-02-2011, 15:47
5. Szybko gubi się zaślepka na sanki :mrgreen:

A mi się gumowa zaślepka odnalazła... chętnie Ci odsprzedam ;)

deep
04-02-2011, 15:48
Chlapanie olejem na matrycę.

Martini30
04-02-2011, 15:50
Chlapanie olejem na matrycę.

U mnie chlapało tylko na początku, dziwaczne, pustawe w centrum, plamki wychodziły... potem już olej się chyba wykończył... ale paprochom przebieg nie robił różnicy, lgnęły od początku tak samo ;)

Mariusz888
04-02-2011, 16:20
Generalnie wg mnie nie ma wad BO: olej miałem ale odkąd wyczyściłem to nie mam problemów - po za tym nie robię fotek na np f22. Guma odkleja mi się delikatnie tylko od spodu ale to jest może kilka mm więc podkleję sobie spokojnie taśmą - te normalne gumy za które się trzyma siedzą idealnie. Do samego działania nie mogę się przyczepić :) rozmieszczenie punktów AF wg mnie jest OK - ja nie narzekam na to że są za centralnie bo mocne punkty kryją i tak ;)

markB
04-02-2011, 16:30
Wady ode mnie:
- trudno się czyści matrycę, bo ciasno w tym saloniku gdzie matryca;
- tylny wyświetlacz zachodzi mgłą od brzegów, najczęściej dokładnie parę miesięcy po upływie gwarancji (ale mgła nie przeszkadza w odbiorze zdjęcia - nie widać jej przy świecącym lcd);

Rozmiar nie ma dla mnie wielkiego znaczenia, bo wszystko zależy od wielkości dłoni. Ciężar jest w sam raz, dzieki temu więcej nieporuszonych fotek.

burda-graph
04-02-2011, 18:24
Dzięki za odpowiedzi... Muszę je dobrze przeanalizować... Dobrze że założyłem ten wątek, bo np o oleju czy wyświetlaczu nie miałem pojęcia...

Kupuję aparat używany - więc może da się tego uniknąć ?

Do do punktów AF - oczywiście Nikon ma je ciaśniej, ale w Canonie też przecież nie zajmują całego kadru..

Co do balansu bieli - jeżeli robimy w takich samych warunkach - to chyba można poprawić jeden plik i ustawiania zastosować do całej serii zdjęć... Mam to nawet w programiku bezpłatnie dołączonym do Canona.

Co do zmiany punktu AF przy pionowym chwycie - rzeczywiście może być problem.
Choć w moim przypadku większym problemem będzie odzwyczaić się od bardzo wygodnego kółka w Canonie - które moim zdaniem jest świetnym wynalazkiem :)

himi co masz na myśli mówiąc że:

Obrazek z DS2 będzie ładniejszy niż z d3.

Chodzi ci o to że mam teraz więcej pikseli, czy o tą bliżej nie sprecyzowaną "magię canona" ? ;-)

admin
04-02-2011, 18:48
Choć w moim przypadku większym problemem będzie odzwyczaić się od bardzo wygodnego kółka w Canonie - które moim zdaniem jest świetnym wynalazkiem :smile:

O rany, dla mnie to jakaś masakra :)

t0m3k
04-02-2011, 18:52
himi co masz na myśli mówiąc że:
Chodzi ci o to że mam teraz więcej pikseli, czy o tą bliżej nie sprecyzowaną "magię canona" ? ;-)
Pewnie Ds2 robi lepsze zdjęcia ;)
Ja tam się zastanawiałem czy kupić D700 + 70-200 VR II czy D3s, wybrałem to pierwsze i żałuję, i to nie przez matrycę a ogólnie bawiąc się D2Xs do takiego wniosku doszedłem.

himi
04-02-2011, 21:13
Ds2 to matryca FF Canona zimniejsza od 5d, ale bardzo fajna, choć szumiąca już na 3200. Wspominam tę puszkę dość ciepło, mimo że koszmarnie potrafiła przewalać z 24L i 35L . Wymagała pewnie kalibracji, której nie zrobiłem w żadnym z trzech deesów, które miałem. D3 to fajna, szybka puszka. Krótszy lag niż d700, lepsza ergonomia z wyjątkiem pomiaru i sterownika AF w pionie. Warta moim zdaniem dzisiaj (używka) max 8,5 choć właściciele chcą zwykle więcej. Kóleczka-sreczka w 5d i 5d2 to żadne udogodnienie. Miałem krótko dwa systemy - piątki i jednocześnie d700. Nie zamierzałem tego sprawdzać w warunkach bojowych, więc piątki zamieniłem na nikona i dziś nie myślę o zmianie systemu. Kusi mnie D3s, niezmiennie:)

arturherda
04-02-2011, 22:38
...Kóleczka-sreczka w 5d i 5d2 to żadne udogodnienie...

No daruj, rzecz gustu czy komuś pasują owe sreczka czy nie, ale udogodnieniem niewątpliwie są gdyż oferują ciągłość wykonywanej operacji bez potrzeby odrywania palca, to znów wymiernie przekłada się na szybkość. Owe kółeczka to właśnie kapitalne rozwiązanie zarówno w przebijaniu się przez menu jak i zmianach parametrów.

himi
04-02-2011, 23:00
Kwestia przyzwyczajenia wyłącznie. Stwierdzone organoleptycznie. Tylko błagam - bez sporu nikon vs canon.

Jacek_Z
05-02-2011, 02:03
najwieksza wada D3 jest niemanie matrycy z 5dmkI :mrgreen:Jeśli ktoś wolałby D3s od D3, to niby po co mu bardziej szumiąca matryca starej piątki?
Po raz n-ty utwierdzam się w przekonaniu, że (o ile jestes nikoniarzem, w co zaczynam powątpiewać, bo mi to raczej na trolowanie już wygląda), to wybrałeś nie ten system co trzeba. Po co w wątku o nikonach ciągle przywołujesz canony i ich wyższość? Nie możesz się powstrzymać? Zastanawiam się, czynie powinniśmy zrobić zrzuty na to byś mógł zmienić sprzęt.

tomisiek
05-02-2011, 02:06
WB - jest spoko, pod warunkiem SWIADOMEGO korzystania. Zachęcam do zapoznania się z instrukcją. Zakres AWB jest ogranicznony i niestety, często poniżej "życiowych sytuacji". Rewelacyjnie sprawdza się ręczne ustawienie WB.

Sterowanie? no miałem ostatnio 5DI w łapkach i Boże chroń. Mimo, że Canonami przestrzelałem kilkanaście tysięcy zdjęć. Ale to kwestia gustu.

Obrazek? magii nie widziałem. Za mało widocznie czytałem pottera.

Wady - wielkość. Jestem dużym chłopcem. Lubię duże aparaty. Zawsze używałem gripa. Ale gdyby Nikon dał mi wybór i możliwości D3 w puszce wielkości D700 - jestem pierwszy w kolejce. To taka ja było z Nikonem F5 i F6. Jak masz dwa korpusy, 3 zoomy, dwie stałki i dwa flesze - ciężko o torbę w normalnym rozmiarze.

Pozdrawiam
tomisiek

Jeśli ktoś wolałby D3s od D3, to niby po co mu bardziej szumiąca matryca starej piątki?
Po raz n-ty utwierdzam się w przekonaniu, że (o ile jestes nikoniarzem, w co zaczynam powątpiewać, bo mi to raczej na trolowanie już wygląda), to wybrałeś nie ten system co trzeba. Po co w wątku o nikonach ciągle przywołujesz canony i ich wyższość? Nie możesz się powstrzymać? Zastanawiam się, czynie powinniśmy zrobić zrzuty na to byś mógł zmienić sprzęt.

Jacku. ja jestem za. Oddam swój 1% podatku. Za całokształt. R przypomina mi bardzo pewną osobę z forum minolty sprzed kilku lat. z podobnym podejściem do życia.

Dlatego jak dla mnie - warto się zastanowić :)

tomisiek

Jacek_Z
05-02-2011, 02:14
Zawsze używałem gripa. Ale gdyby Nikon dał mi wybór i możliwości D3 w puszce wielkości D700 - jestem pierwszy w kolejce. Ale jakiej mozliwości ci brakuje? Róznica jest tylko w fps i w wydajności zasilania. Matryca ta sama, wysokie ISO to samo.

Sapphiron
05-02-2011, 10:12
Jak dla mnie jedyną wadą D3 jest to że nie siedzi w mojej torbie :(

popi
05-02-2011, 11:47
Krótszy lag niż d700

A nie wynika to przypadkiem z zasilania?

burda-graph
05-02-2011, 12:34
Hmm... Między wierszami czytam, że powinienem jednak kupić d3s, aby pozbyć się większości wad...
Ale wtedy zestaw - minimum startowe - który sobie wymyśliłem - body + N24-70 +sigma 50:1/4 wyniesie ponad 22 tys... Trochę dużo.. :(

docxxx
05-02-2011, 15:31
Jesli juz, to ja bym kupil puche. Szkla zawsze mozna dokupic, a zrobic z puchy update raczej nie ;(

siona
05-02-2011, 15:41
Jesli juz, to ja bym kupil puche. Szkla zawsze mozna dokupic, a zrobic z puchy update raczej nie ;(

szkła sobie zostawisz a puszkę wymienisz na nowszą - one zmieniają się znacznie częściej niż dobre obiektywy - zwłaszcza stałki

docxxx
05-02-2011, 16:31
Zalezy, kto jak pracuje. Rownie dobrze szkielka mozna wymienic. Ja Robie to duzo czesciej niz w przypadku body. Tak wiec kazdemu wedlug potrzeb.

tomisiek
05-02-2011, 17:59
Ale jakiej mozliwości ci brakuje? Róznica jest tylko w fps i w wydajności zasilania. Matryca ta sama, wysokie ISO to samo.

No źle trochę napisałem. Chciałbym D3 bez gripa. Żeby był tak samo pancerny, żeby miał zdublowane karty CF. W d700 najbardziej mi przeszkadza (wiem, wiem - grzeszę) jego "plastikowość" w porównaniu do d3. Jednak jak głównie pracowałem na d3 i dokupiłem d700 jako zapas, to tak sobie mi się chce je używać. Nawet na jakieś wypady niedzielne z dzieciakami zabieram d3. Spójrz też przez celownik d3 i d700 (nie chodzi mi tylko o pokrycie kadru - inaczej wygląda podświetlenie punktów, matówka jest chyba jednak w d3 jaśniejsza)

Dlatego d3 w wielkości F6 i będę klaskał uszami :)

Pozdrawiam
tomisiek

Michał Jędrak
05-02-2011, 22:00
Jak dla mnie nie ma aparatów bez wad, ale tutaj w sumie 'rozbijamy gówno na atomy'. Mało kto pisze o wadzie jako takiej, leczo drobnej niedogodności. A to kółeczko za bardzo po lewej, a to za ciężki, a to ma pionowy spust. Tyle że przy eliminacji tych niby niedogodności pojawiłyby się inne, poważniejsze. Gadamy więc o duperelkach, które jednym pasują a innym nie.

Nie wiem jaka jest różnica w cenie między D3 a D3s, ale ja bym raczej nie brał D3s. Różnica między tymi korpusami jest marginalna. D3s robi filmy i ma jedną przysłonę więcej z czułości, którą można wykorzystać (6400 vs 12800). W obliczu tego, że Nikon coś nowego pokaże w tym roku, kupno D3s jest posunięciem kosztownym.

Photoartbox
05-02-2011, 22:06
W d700 najbardziej mi przeszkadza (wiem, wiem - grzeszę) jego "plastikowość"

Z taka opinia sie jeszcze nie spotkalem :) - zabawne.

tomisiek
05-02-2011, 23:40
No zabawne. Wiem - porównanie d700 do canona 5d (mk I czy mk II) jest bez sensowne. Canon wypada bardzo blado w tej konkurencji :)

Ale podobnie wygląda porównanie - DLA MNIE - porównanie d700 do d3. Jak ściskasz ręką grip nic nie piszczy pod ręką. A w d700 klapka "piszczy" jak się mocno ściśnie :)))))

ale to moje osobiste zdanie :)
pozdrawiam
tomek

markB
06-02-2011, 01:01
Jak ja ścisnę D3, to też piszczy.

Jacek_Z
06-02-2011, 01:20
Jak dla mnie nie ma aparatów bez wad, ale tutaj w sumie 'rozbijamy gówno na atomy'.Też tak to widzę.

Photoartbox
06-02-2011, 10:39
tutaj w sumie 'rozbijamy gówno na atomy'.

i to poprzez sciskanie ;)

A w d700 klapka "piszczy" jak się mocno ściśnie :)))))

PS. Teraz juz wiem dlaczego niektorym gumy sie odklejaja. Swoja droga gratuluje "krzepy", w koncu to aluminiowa konstrukcja :)

Mariusz888
06-02-2011, 11:38
Bo generalnie kto ma robić zdjęcia to robi i nie narzekają, a niektórzy będą pod mikroskopem analizować grubość klapki albo "sprężystość sprężynki" od klapki i narzekać że to wada ;)

AlleG
14-02-2011, 20:29
Gratuluje krzepy w sciskaniu D700 O_O...
po takich postach nie dziwią mnie połamane piny i inne usterki O_O

Ja za kolegą, najwieksza wada D3 jest fakt ze nie lezy u mnie w torbie z D700'ką :)

photoaction
14-02-2011, 21:20
dla mnie najwieksza wada D3 to brak filmow... niestety..

verus
14-02-2011, 23:13
dla mnie najwieksza wada D3 to brak filmow... niestety..

I nie odkurza, herbaty nie parzy, echh... same braki :-)

Mariusz888
14-02-2011, 23:24
Verus - oj jeszcze wielu innych rzeczy nie robi :mrgreen: i gdzie ten cały postęp :roll: :lol:

Adam.B
14-02-2011, 23:50
Mnie w D2x brakuje tylko Matrycy D3 :P Tak to ideał :) (a ogólnie to są praktycznie identyczne aparaty);p

himi
15-02-2011, 00:23
Prawie robi tu małą różnicę:)

bcrich77
09-03-2011, 09:33
Zadam pytanie trochę z innej beczki - dotyczy D700.
Czy jest możliwość przypisania przycisku ISO pod jakiś inny guzik bez włączania wyświetlacza?
Moim zdaniem umieszczenie tego przycisku w tym miejscu jest delikatnie mówiąc mało wygodne.

... i nie chcę korzystać z Auto ISO.

Drogis
09-03-2011, 10:11
Zadam pytanie trochę z innej beczki - dotyczy D700.
Czy jest możliwość przypisania przycisku ISO pod jakiś inny guzik bez włączania wyświetlacza?
Moim zdaniem umieszczenie tego przycisku w tym miejscu jest delikatnie mówiąc mało wygodne.

... i nie chcę korzystać z Auto ISO.

Z tego co mi wiadomo, to nie.
Pod Fn nie można przypisać zmiany ISO, a to oznacza, że pozostaje tylko standardowy przycisk i zmiana poprzez menu (rozwiązanie raczej tylko dla hardkorów).

Nie ma też niestety fajnej opcji obecnej w D90, gdzie np. w trybie A (priorytet przysłony) można było sobie ustawić pod pokrętłem zmianę ISO bez wciskania czegokolwiek.

bcrich77
09-03-2011, 19:33
Nie ma też niestety fajnej opcji obecnej w D90, gdzie np. w trybie A (priorytet przysłony) można było sobie ustawić pod pokrętłem zmianę ISO bez wciskania czegokolwiek.

Dokładnie w D90 było to fajnie rozwiązane.
W rolce pod kciukiem mogło być ISO.

Myślę, że to kwestia oprogramowania i taka opcja mogłaby być dostępna też w D700.
Szkoda, że nie jest ;)

koproza
24-03-2011, 14:16
Mnie brakuje rozmieszczenia punktów AF po całym kadrze.

Cysiu
01-04-2011, 09:30
Jednej rzeczy nie rozumiem... D3 na allegro chodzi po 10 000+ (http://allegro.pl/nikon-d3-jak-nowy-okazja-przebieg-6-tys-i1526655321.html). Nowy D3s w sklepie chodzi za lekko ponad 15 000, na allegro używany 12 000 -14 000.
Tak więc skoro są to kilkunastotysięczne kwoty, jakim problemem jest dołożenie tych kilku tysięcy?
No chyba, że mowa o D3 z dużym przebiegiem, to rozumiem...

Sapphiron
01-04-2011, 09:32
A po co dokładać te kilka tysięcy jak można je przeznaczyć na fajniejsze szkiełko?

Cysiu
01-04-2011, 09:33
A po co dokładać te kilka tysięcy jak można je przeznaczyć na fajniejsze szkiełko?

A po lepsze ISO chociażby? Co ma jeszcze D3s, czego D3 nie miał?

Sapphiron
01-04-2011, 09:35
No tak... pogoń szumofobów... tak jak wcześniej był owczy pęd za wielkością matrycy teraz za wielkim iso?

kichu
02-04-2011, 13:18
No tak... pogoń szumofobów... tak jak wcześniej był owczy pęd za wielkością matrycy teraz za wielkim iso?

to co piszesz to czysta demagogia... zeby nie powiedziec krotko brzydkim slowem na p...

argument o rozwazeniu zakupu D3s wzgledem D3 jest jak najbardziej sensowny, roznica jesli chodzi o osiagi na wysokim ISO miedzy tymi puszkami to nie tylko cyferki, ale chociazby taki komfort, ze o ile w D3 musimy podnosic ISO i maksymalnie otwierac obiektyw zeby w slabych warunkach zrobic zdjecie, o tyle osiagi D3s pozwalaja nam w tych samych warunkach przymykac sobie szklo i jeszcze bawic sie glebia ostrosci

jak ktos juz ma zamiar wydac 10 tys to warto tez sprawe dokladnie przemyslec, chociazby w takim zakresie czy nie warto odrobine dolozyc... bo dodatkowe szkielko zawsze mozna sobie np. kupic troche pozniej...

docxxx
03-04-2011, 22:51

Zapraszam na hale II-ligowego tenisa stolowego. Ciemna halka, a ja wiedzac co sie swieci biore ze soba 35/1,8 (dobrze, ze moge podejsc blizej) i ustawiam:
ISO 3200 (D300)
f/1,8 (!)
czas 1/250
I mysle sobie wtedy, przydalby sie D3s (jego matryca), ew. D700.

ps. Po twojej wypowiedzi widac po prostu, ze nie wiesz o czym piszesz. Mierzysz swoja miara: "Ja nie robie, to po co innym". A jesli powiem Ci, ze kilka dni temu robilem zdjecia f/1,8 (wlasnie po to trzymam to szklo) na H1 w D300 przy czasie 1/250? I bylem jedyna osoba, ktora miala zdjecia z meczu (przy trzech halogenach). I co? D300 szumi? No, szumi, ale ja zdjecia mam (na 500px daja rade ;). Inni nie :P

Pawel Pawlak
04-04-2011, 13:28
Dla mnie róznice D3 vs D3s w postaci: lepszego iso - od 1600 w górę (wg mojej oceny, iso10.000 z d3s jest nie gorsze niż 4000 z d3/d700), poprawionej ergonomii, VIDEO, większego bufora i inaczej działającego Auto-ISO przy ttl-bl, warte byłby dopłaty tych ok. 3000zł które dzieli używkę d3 od d3s-a

jaroo1
04-04-2011, 13:36
To tak z ciekawości czym robili ci zawodowcy że tylko ty miałeś zdjęcia...

Sapphiron
04-04-2011, 19:20
To tak z ciekawości czym robili ci zawodowcy że tylko ty miałeś zdjęcia...

No własnie tez chciałbym się dowiedzieć... Bo sorry ale mi trochę bardzo naciągana ta historia się wydaje...

Grand.
04-04-2011, 21:23
Dolewając oliwy do ognia, reszta fotografów pewnie robiła na D40, ewentualnie D200, albo na "jakichś lipnych kanonach".

No, chyba że czasy się zmieniły i teraz prasa i media wystawiają nawet "foto"grafów z małpkami, to wtedy może rzeczywiście tylko Ty miałeś foty z tego całego tenisa ;)

PS. Może nie jestem zorientowany, ale czy przypadkiem nie można by sobie podpiąć lampki? Wątpię, żeby było to zabronione na tego typu meczach.

JK
05-04-2011, 11:39
Jest jeszcze inne wyjaśnienie tego fenomenu, chyba najbliżse prawdy.

Na mecze II ligi tenisa stołowego fotografowie sportowi nie chodzą, bo to jest raczej strata czasu. Gdyby to jeszcze była II liga tenisa stołowego w Chinach, to może. Ale u nas. ;-)

wakeford
10-04-2011, 11:47
A więc tak:

1. przereklamowany AF - , owszem trochę lepszy niz w canonie jest, ale nie jest to wielki atut np. z 50 1,4 G trafia chyba gorzej niż 5D z canonowskim 50 1,4 mam oba więc wiem co piszę.

2. matryca jest dużo gorsza niż w 5D tj w trudnych warunkach masz zółcio/fiolet/zieleń. Zobacz wszystkie śmieszne wątki jak forumoiwcze za pomocą róznych profili w LR czy PS chcą go przerobić na 5D. Poszukaj opinii na temat odwzorowania koloru skóry Adama Trzcionki - nikonowi do canona jest daleko.

3. Chory układ punktów AF - tego nie komentuję, bo to dramat, wszystkie punkty skupione w centrum.

4. rozdzielczość matrycy nikona jest wyraźnie gorsza niż w canonie.

Na plus iso, ale bez przesady, max + 1 EV w porównaniu z canonem, to plus 1 EV to już piszę z takim przymróżeniem oka, bo nikon ma inny szum niz canon i kwestia jest subiektywna.

morzon
10-04-2011, 12:43
:lol:

Sapphiron
10-04-2011, 12:53
popieram: :lol:

markB
10-04-2011, 13:01
A więc tak:
2. matryca jest dużo gorsza niż w 5D tj w trudnych warunkach masz zółcio/fiolet/zieleń. Zobacz wszystkie śmieszne wątki jak forumoiwcze za pomocą róznych profili w LR czy PS chcą go przerobić na 5D. Poszukaj opinii na temat odwzorowania koloru skóry Adama Trzcionki - nikonowi do canona jest daleko.

W sprawie skóry to sie zgadzam, ale reszta... Może jakies konkrety, przykłady?!

W jakim Canonie? W 5D jest to samo. Może myli się Tobie z ostrością jpegów? Bo Nikon ma silniejszy filtr AA i trzeba mocniej wyostrzać.

wakeford
10-04-2011, 14:47
To, co napisałem, to napisałem, mam oba systemy i zajeżdżam je ostro zawodowo, dyskusji nad faktami nie prowadzę.

R
10-04-2011, 15:33
dyskusji nad faktami nie prowadzę.

Żadne krzyki nas nie przekonają, że białe jest białe, a czarne jest czarne.

morzon
10-04-2011, 15:51
To, co napisałem, to napisałem, mam oba systemy i zajeżdżam je ostro zawodowo, dyskusji nad faktami nie prowadzę.

A poprzesz to jakimiś przykładami? Narzekasz na rozmieszczenie punktów w D3 ale o 5d nic nie wspominasz...

PS. Masz jakąś stronke ze zdjęciami?

docxxx
10-04-2011, 18:09
Jest jeszcze inne wyjaśnienie tego fenomenu, chyba najbliżse prawdy.

Na mecze II ligi tenisa stołowego fotografowie sportowi nie chodzą, bo to jest raczej strata czasu. Gdyby to jeszcze była II liga tenisa stołowego w Chinach, to może. Ale u nas. ;-)

No wlasnie, nie robili takich zdjec. I zadna magia analoga tu nie pomaga. Po prostu nie bylo takiego sprzetu.
A co do samej przydatnosci, to Twoja wypowiedz jest nie na miejscu.*
ps. No i inni nie robili zdjec w tej salce. Kilka dni temu powtorka z rozrywki: H1 na D300 i 70-200 na 2,8. Pilka nozna rozgrywki lokalnie. Mecz rozpoczal sie o 20:30 przy trzech halogenach ;)

*Ale nie przejmuje sie nia :P

JK
10-04-2011, 18:16
..... A co do samej przydatnosci, to Twoja wypowiedz jest nie na miejscu ...
A gdzie ja pisałem o "przydatności"? Może sam masz tu jakieś wątpliwości? :wink:

docxxx
10-04-2011, 18:23
Ja nie oceniam. Ja robie. Przeciez ci gracze od czegos musza zaczac ;)
ps. Dzisiaj bylem na teniste stolowym niepelnosprawnych (turniej w Drzonkowie "Start"). ISO 3200 do H0.5 przy f2.8 i czasach 1/2(3)50.
pps. Jeden z nikoniarzy z Zielonej Gory ma D7k. Zapytalem go ostatnio, czy moge potestowac. Dostalem zaproszenie na "po pracy". Odpowiedzialem mu, ze musze potestowac w warunkach bojowych, a wiec na meczu pilki po godz. 20;) Dlatego tez czekam na D400/D700 ;)

ramzey
10-04-2011, 18:28
A więc tak:

1. przereklamowany AF - , owszem trochę lepszy niz w canonie jest, ale nie jest to wielki atut np. z 50 1,4 G trafia chyba gorzej niż 5D z canonowskim 50 1,4 mam oba więc wiem co piszę.

3. Chory układ punktów AF - tego nie komentuję, bo to dramat, wszystkie punkty skupione w centrum.

Na plus iso, ale bez przesady, max + 1 EV w porównaniu z canonem, to plus 1 EV to już piszę z takim przymróżeniem oka, bo nikon ma inny szum niz canon i kwestia jest subiektywna.

Zrób mi przysługę .
Jak rozumiem używasz jednocześnie D3 albo D3s i canona 1Dm3/4.
Strzel byle co dzisiaj(nawet ciemne klatki) i zamieść pliki z exifami, tak żeby można było stwierdzić na ile jesteś wiarygodny. To chyba nie jest problem?

Panowie od D300, dajcie sobie spokój w tym wątku. D300 ma się nijak do D3, nie dorasta mu do pięt.

docxxx
10-04-2011, 18:30
Panowie od D300, dajcie sobie spokój w tym wątku. D300 ma się nijak do D3, nie dorasta mu do pięt.

Moje wypowiedzi dotyczyly uwagi o szumofobach, a nie o konkretnym sprzecie (D300).

Jacek_Z
10-04-2011, 21:26
...Jak rozumiem używasz jednocześnie D3 albo D3s i canona 1Dm3/4..Z pierwszych 2 punktów wypowiedzi wakeforda wynika, że on pisze o porównaniu do 5D (1-szej wersji??)
I w tym momencie odechciewa się jakiejkolwiek polemiki, bo chyba jednak on nie ma obu aparatów. Bo inaczej by nie pisał takich bezsensownych 4 punktów.
Jeśli chodzi o porównanie do 5Mk2 czy 1Dmk4 to można uznać, że po prostu jest wielbicielem canona i dlatego nie zauważa różnic w stosunku do D3.

ramzey
10-04-2011, 22:33
Też tak myślę Jacku.

Jastrząb
11-04-2011, 16:37
Bufor i że sam nie robi zdjęć ;)

Ups, chciałem pomóc, ale nie przeczytałem watku.
A tu mamy wojenkę systemową.

Generalnie każdy nikon jest lepszy niż najlepszy canon. Wiem bo zawsze miałem nikony. ;)

kichu
11-04-2011, 16:42
Michał pomagać można jak watek ma mniej niż 5-10 postów. Poźniej jest jak zwykle :)

Jastrząb
11-04-2011, 16:46
Dawno nie gadałem na forum i nie wiedziałem, że TO nadal trwa. :)

JK
11-04-2011, 16:48
"Nadal" - to za słabo powiedziane. To się twórczo rozwija. :wink:

Sapphiron
11-04-2011, 18:03
Tia... tfurczo to się rozwijają hejterzy tacy jak ostatnio tutaj pisali... nie zna sprzętu w ogóle a oczywiście wszelkie rozumki pozjadane... szkoda tylko że to rozumki mniejsze niż salamandry plamistej...

Mariusz888
11-04-2011, 18:05
dyskusji nad faktami nie prowadzę.
Oooo to możemy podyskutować bo faktów tam żadnych nie widzę - raczej jedną wielką bzdurę :lol:

zakwas
13-04-2011, 12:01
Panowie, nie karmicie trola. Post wakeforda to typowa pyskówka na poziomie CB.

Jacek_Z
13-04-2011, 13:12
Proszę nie generalizować. Czytam fragmentami CB i jest tam normalnie, jak na innych forach. Natomiast próby wojen międzysystemowych to coś czego ciagle będziemy świadkami. Wszędzie.

himi
13-04-2011, 13:34
Każdy ma swoje kryteria normalności. Ja o tym forum mam jasno określone zdanie niestety.

docxxx
13-04-2011, 14:24
Każdy ma swoje kryteria normalności. Ja o tym forum mam jasno określone zdanie niestety.
Ja tez. Kopalnia wiedzy i masa niepotrzebnych wypowiedzi. Trzeba po prostu nauczyc sie filtrowac ;)
ps. Idealnym rozwiazaniem bylaby funkcjonalnosc jak z PCLaba: kazdy moze ocenic wypowiedz innych (plusik lub minusik). I teraz w profilu mozna sobie ustawic, po ilu minusach wypowiedz jest zwijana.
Jest to po prostu K A P I T A L N E rozwiazanie. Wchodze do watku o D7000 i widze same KONKRETNE wypowiedzi.

ThomasVoland
13-04-2011, 14:29
Nie konkretne, tylko zgodne z poglądami większości (z drobnymi wyjątkami oczywiście).

docxxx
13-04-2011, 14:34
Widzisz, np. Twoja czy moja wypowiedz teraz inni "minusuja" i maja same konkrety o D3. Po prostu piekne!

Silent Hunter
14-04-2011, 07:32
Dla niektórych największą wadą D3 pozostaje... cena. Tak OT, ponieważ nie mam dostępu do odpowiedniego działu - czy 10500 za puszkę z przebiegiem 7000 kupioną w PL to rozsądna kwota?

stig
14-04-2011, 08:17
czy 10500 za puszkę z przebiegiem 7000 kupioną w PL to rozsądna kwota?Jak najbardziej. 7000 to jest raptem troche zabawy z ustawieniami + ze 3 mecze koszykowki i 3 koncerty -- czyli praktycznie nic.

deep
14-04-2011, 08:33
Albo jeden ślub jak fotograf z ciężkim palcem :)

stig
14-04-2011, 09:07
Albo jeden ślub jak fotograf z ciężkim palcem :)No tyz prowda... ;)

himi
14-04-2011, 09:33
Chyba z cegłą na spuście....7k z jednego ślubu to przytłaczający wynik moim zdaniem:)Zwłaszcza jeśli jeszcze backup pracował. Sorry za OT. A co do wątku to ceny d3 w granicach 10.000-11.000 tysi są dla mnie przesadą. Lepiej dołożyć 2-3k do d3s moim zdaniem. Za 8.ooo detrójkę wciąż warto.

Silent Hunter
14-04-2011, 22:35
Dziękuję za odpowiedzi :) Poszukałem tu i ówdzie na temat i wychodzi na to, że niewielka ilość tych puszek na rynku wtórnym zawyża ceny (komisy mają w tym swój udział) i trzeba się z tym pogodzić, choć trudno. Dobrej sztuki na aukcji może nie być do końca roku. Podobnie jest z 1DS Mk3 - szukaj wiatru w polu... Za 8k pln D3 z podobnym przebiegiem chętnie kupię :D A wszystkie wady D3 opiszę na wątku, jak już go będę miał. Przypuszczam, że podobnej nerwicy co przy innych Nikonach dostawał będę od ciągle przestawiającego się "przypadkiem" wybieraka trybów AF - C,S,M :\

AlleG
16-04-2011, 01:37
To teraz moje trzy gorsze po chwilowej zabawie D3 fatmana na targach FVF. ale niestety, napisze to co wszyscy już wiedzą.
- Pionowy grip jest duzo mniej wygodny, niz D700 z MB-d10
- Guzikologia troche jak w D200, czyli inaczej jak w D700 (np zoomowanie zdjecia) ciut do poprawy, albo w d700 do poprawy,sam nie wiem ;)\
- brak krzyzaka na "gripie". Bardzo doskwiera, bardzo bardzo!

organoleptycznie wiecej nie stwierdziłem, ale tez i bardzo dużo zdj. nim nie zrobilem.

Z tego miejsca również pozdrawiam Fatmana :)

siedemczwartych
17-04-2011, 09:37
To teraz moje trzy gorsze po chwilowej zabawie D3 fatmana na targach FVF. ale niestety, napisze to co wszyscy już wiedzą.
- Pionowy grip jest duzo mniej wygodny, niz D700 z MB-d10
- Guzikologia troche jak w D200, czyli inaczej jak w D700 (np zoomowanie zdjecia) ciut do poprawy, albo w d700 do poprawy,sam nie wiem ;)\
- brak krzyzaka na "gripie". Bardzo doskwiera, bardzo bardzo!

organoleptycznie wiecej nie stwierdziłem, ale tez i bardzo dużo zdj. nim nie zrobilem.

Z tego miejsca również pozdrawiam Fatmana :)

takie właśnie się ma dczucia po "przesiadce" z D700, który to właśnie ma wady do jakich sie przyzwyczajamy a potem uważamy, że D3 też powinien być ułomny jak D700..... :)

Ps. zaraz znowu będzie "dym".

stig
17-04-2011, 09:41
takie właśnie się ma dczucia po "przesiadce" z D700, który to właśnie ma wady do jakich sie przyzwyczajamy a potem uważamy, że D3 też powinien być ułomny jak D700..... :)Mialem to samo napisac... :) To nie sa wady D3, tylko brak wad D700 w D3. ;)

ramzey
17-04-2011, 11:03
Też się zgodzę. Miałem podobne odczucia kiedy zastanawiałem się czy wziąć drugie d700 czy d3.
Teraz nie uważam tego za wady tylko za zalety. Wszystko jest kwestią przyzwyczaje ia tak samo jak była przesiadka z d300 na d700 czy wczesniej z pentaxa.
D3 jest mniejszy z gripem od d700 i to naprawdę ułatwia wiele spraw, jest lżejszy. Po prostu klasę lepszy.
Wydawało mi się że drugi joystick na gripie to prawie deal braker ale teraz już tak nie uważam.

morzon
17-04-2011, 14:24
Jak można brak krzyżaka na gripie uznać za zalete? Ja np za cholere nie dosięgam przy pionowym chwycie do krzyżaka w D3... mam małe dłonie dość, ale to nie powód by wade (brak czegoś potrzebnego) nazywać zaletą...

Co do samego trzymania - to na pewno kwestia przyzwyczajenia. Tak samo jak zoomowanie zdjęć.

Jacek_Z
17-04-2011, 14:29
Brak możliwości sięgania do wybieraka w pionowym uchwycie jest zaletą??? Karkołomne rzeczy próbujecie udowodnić.

Sapphiron
17-04-2011, 14:40
a po co tak naprawdę ten krzyżak?

Jacek_Z
17-04-2011, 14:50
Ja pracuję na AF-S z wybranym pojedynczym punktem AF, kadr pionowy, malutkie GO i używam bocznych punktów AF, które to na okrągło zmieniam. Co drugie ujęcie. Dla mnie to podstawa.

morzon
17-04-2011, 15:03
Dla mnie też. Ciaśniejszy portret z 85 1.4 na pełnej dziurze - nie wyobrażam sobie przekadrowywać.

ramzey
17-04-2011, 15:30
Nie napisałem że jest to zaleta, tylko coś do czego można się przyzwyczaić

Mariusz888
17-04-2011, 17:01
Wybierak dla pionów by się przydał natomiast można skonfigurować jeden z przycisków tak by uaktywniał zmianę punktu, co w połączeniu z kółkami sprawia że nie ma potrzeby używania wybieraka przy zdjęciach pionowych - wbrew pozorom jest to nawet szybsze niż klikanie z tym że wymaga pewnego przyzwyczajenia :)

JK
17-04-2011, 17:57
Za chwilę pewnie dowiemy się, że "szybkostrzelność" też jest wadą, bo człowiek nawet nie zdąży się połapać kiedy te zdjęcia się robią. ;-)

Jacek_Z
17-04-2011, 19:51
Wybierak dla pionów by się przydał natomiast można skonfigurować jeden z przycisków tak by uaktywniał zmianę punktu, co w połączeniu z kółkami sprawia że nie ma potrzeby używania wybieraka przy zdjęciach pionowych - wbrew pozorom jest to nawet szybsze niż klikanie z tym że wymaga pewnego przyzwyczajenia :)Przy 51 punktach? Nie żartuj. To było w miarę OK przy 11.

docxxx
17-04-2011, 22:26
Nie mam D3, ale mam D300 z gripem i nie wyobrazam sobie kadrow pionowych bez wybieraka. Na boisku sytuacja zmienia sie nawet szybciej niz w portrecie ;)

Slon
17-04-2011, 22:36
Nie mam D3, ale mam D300 z gripem i nie wyobrazam sobie kadrow pionowych bez wybieraka. Na boisku sytuacja zmienia sie nawet szybciej niz w portrecie ;)

tez sobie tego nie wyobrazalem majac D700 z gripem
ale po pol roku uzywania d3s'a nie stanowi to zadnego problemu

Mariusz888
18-04-2011, 12:17
Przy 51 punktach? Nie żartuj. To było w miarę OK przy 11.
No przy 51 - ten przycisk jak przytrzymasz i kręcisz rolkami to dużo szybciej przejedziesz np z do punktu po przekątnej niż klikając ileś tam razy wybierakiem + można przecież ustawić punkty w pętli czyli przerzucanie ze skrajnego na drugą stronę po kliknięciu w stronę brzegu :) tak że wg mnie można się spokojnie obejść bez tego wybieraka - tylko jak mówię- kwestia przyzwyczajenia bo na początku jest "mega dziko" ;)

Jacek_Z
18-04-2011, 12:24
Nie lubię jak jest dziko. Lubię jak jest logicznie.
Nie ma co mnie przekonywać, że gorsze rozwiązanie jest lepsze. Ja wiem, że inaczej się da. Tylko chcę by podstawowa (dla mnie) rzecz była zrobiona dla mnie najwygodniej. JK się wścieknie, że piszę to kolejny raz. Ja bym siedział cicho, gdybyście tylko sobie odpuścili.

JK
18-04-2011, 12:34
A dlaczego mam się niby wściekać? Dlatego, że w kółko i na okrągło piszesz to samo? Cóż, niektórzy tak mają. ;-)

A swoją drogą jest to ciekawe doswiadczenie. Ludzie, którzy nie mają "jednocyfrówek" zawzięcie dowodzą, dlaczego one są gorsze od "nie-jednocyfrówek". A może to taka forma odreagowania. ;-)

ThomasVoland
18-04-2011, 12:40
No przy 51 - ten przycisk jak przytrzymasz i kręcisz rolkami to dużo szybciej przejedziesz np z do punktu po przekątnej niż klikając ileś tam razy wybierakiem + można przecież ustawić punkty w pętli czyli przerzucanie ze skrajnego na drugą stronę po kliknięciu w stronę brzegu :) tak że wg mnie można się spokojnie obejść bez tego wybieraka - tylko jak mówię- kwestia przyzwyczajenia bo na początku jest "mega dziko" ;)
W D90 miałem przerzucanie w ten sposób i nikt mi nie wmówi, że to jest szybsze albo wygodniejsze od wybieraka.

Sapphiron
18-04-2011, 12:45
co kto lubi...

Chyba się powtórzę, ale jedyną wadą D3 jest to że go nie mam...

Pawel92
18-04-2011, 12:55
...
A swoją drogą jest to ciekawe doswiadczenie. Ludzie, którzy nie mają "jednocyfrówek" zawzięcie dowodzą, dlaczego one są gorsze od "nie-jednocyfrówek". A może to taka forma odreagowania. ;-)

Coś w tym jest.
Jestem z grupy, której udaje się robić zdjęcia pionowe z D3 bez drugiego wybieraka :wink:.
Tyle, że jestem amatorem i jakbym robieniem zdjęcia zarabiał na życie, to możne miałbym inne podejście do tej
sprawy.

Co mi tak naprawdę przeszkadza w D3, to olej na (mojej) matrycy i przełącznik trybu pomiaru światła.

siedemczwartych
18-04-2011, 13:06
zawsze to samo... D700 boski....... :)

juz nawet nie chce mi sie pisać .

ramzey
18-04-2011, 13:13
Ja przypisałem przełącznik światłomierza na przyciski, jest o wiele łatwiej/szybciej.
Wkurza mnie jeszcze przełącznik trybu AF, w każdym modelu inaczej. Ale to ogólnie o D700/300 bo D3 ma tak jak powinno być ;-) (to żeby nie było że narzekam)

Jacek_Z
18-04-2011, 13:15
Nie o to chodzi. Doskonale sobie chyba zdajesz sobie sprawę z tego, że nie ma (i nie będzie) aparatu idealnego. Dodatkowo biorąc pod uwagę rózne preferencje użytkowników - wiadomo, takiego aparatu nie może być. Proste przykłady - podróznikom zależy na małej wadze sprzętu. Kto inny - szczególnie videofilmujący chcą odchylanego LCD. Inni chcą wbudowanej lampy błyskowej.
D3 nie jest aparatem idealnym. Inaczej nikon by już nie musiał robić kolejnego modelu :)
Wg mnie rzeczą najbardziej do poprawy jest (w każdym pełnoklatkowcu, D3x i D700, tzn w ich następcach też) pokrycie polami AF prawie całej powierzchni matówki. I to z polami typu krzyżowego także po bokach.
Podkreślam - to dla mnie. I to też pokazuje jak dla mnie istotna jest wygodna praca na bocznych punktach AF.
Pewne cechy są dla mnie ważne, a pewne - zupełnie nieistotne. Nie zależy mi na więcej fps niż 5, nie zalezy mi na uszczelnieniach, a zalezy mi na guziczku Lock. Ja nie używam aparatu do reporterki. Więc mam inne preferencje.
Cechy wyrózniające D3 z innych body są w akurat dla mnie pomijalne. D3x ma dla mnie zalety - normalne ISO 100 i 24 Mpx. Canon 5D Mk2 ma za to nieciekawe opinie jeśli chodzi o pracę na bocznych punktach AF. Za to ma dobre ( w stosunku do nikonów) videfilmowanie.
Myślę, że następca D700 będzie dla mnie aparatem zbliżonym do idealnego. O ile dadzą sporo Mpx i ISO 100 - co niestety nie jest pewne.

zawsze to samo... D700 boski....... :smile:.Ależ nie. Brak mu prawdziwego ISO 100, brak mu dobrych bocznych punktów AF-u (pomijam już to, że sa one daleko od boków klatki). Wolałbym dedykowany guzik Lock. Chciałbym więcej MPx. No i brak mu videofilmowania.
Chciałbym tez blokowania wyboru sposobu pomiaru światła oraz blokowania wyboru pracy AFu.

Pawel Pawlak
18-04-2011, 13:47
Można dojść do wniosku że tak zaciekła obrona braku tego nieszczęsnego wybieraka przez posiadaczy D3 jest tak samo terapeutyczna jak obrona jego obecności w gripie przez użytkowników d700. Ja go mam w.... głębokim poważaniu, ale trudno mi się zgodzić że jego brak jest zaletą. Dla mnie D700 przewyższa D3 ze względu na użyteczność przycisku info - łatym dostępemwielu funkcji menu "bezpośrednie z wyświetlacza" choć dla wielu jest to pewnie mało istotne.

R
18-04-2011, 13:49
łatym dostępemwielu funkcji menu "bezpośrednie z wyświetlacza" choć dla wielu jest to pewnie mało istotne.

ale 3s ma chyba taki ficzer...

Pawel Pawlak
18-04-2011, 13:51
ale 3s ma chyba taki ficzer...
ale ja pisałem o d3 :) wiem że d3s ma już to "poprawione" i dlatego liczę że użytkownicy D3 zaraz mnie nie sporadzą na ziemię że w tej kwestii d3 jest jednak także lepszy niż d700, bo wyszło by że d3s jest gorszy niż d3 ;)

R
18-04-2011, 13:58
no ale prawda jest ze dla kogos kto lubi se pomanipulowac przy ostrzeniu to rozwiazanie w 700 jest niekiepskie... 3ka jest krotsza od strony gripa i jak ktos na etapie prenatalnym doil kciuka konkretnie to praktcznie siega czyli podsumowujac... masz poprawnie rozwiniety palec, kupujesz d3, jak nie - 700 z proteza :mrgreen:

Jacek_Z
18-04-2011, 14:04
Koleżanka kupiła D3 na dotację, miała przedtem D700. Dla niej sa 2 wady tej przesiadki. Brak wybieraka przy pionach i niewygodne powiększanie na LCD juz zrobionego zdjęcia. Chyba D3 nie ma tak prosto opisanych guzików + i -. Ale ona dopiero się uczy body, poleciłem jej zrobienie sobie 100% powiększenia po naciśnięciu środka wybieraka.

Pawel Pawlak
18-04-2011, 14:04
No tak, ale w d700 z gripem także Ci nie doili wystarczająco silnie mają szansę pomajstrować sobie w gripowym wybieraku ;). Ale tak jak napisałem dla mnie to mało istotne poradziłbym sobie z d3, radzę sobie z d700. Żeby nie było że jestem nieobiektywne, nie widzę także zalet wielkiego gripa D700tki - wolę mniejszy - taki jak d3 ;)

edit: Obsługa powiększania jak w d80 którą nikon wsadził do d300/d700 też znacnzie bardziej mi podchodzi niż to co jest w d3

R
18-04-2011, 14:07
powiekszanie jest idealne pod srodkiem wybieraka pif paf i wszystko wiadomo...

Pawel Pawlak
18-04-2011, 14:09
Zdecydowani racja - a to można ustawić od d300 w górę (poniżej to nie wiem)

deep
18-04-2011, 14:21
w D200 też się dało

Pawel Pawlak
18-04-2011, 14:22
czyli od 2cyfróweg jest ta funkcjonalność.

Sapphiron
18-04-2011, 14:23
w D200 też się dało

Ano... Tutaj to w ogóle pięknie chodzi wybieranie punktu AF z gripem (przycisk AF-ON)...

Slon
18-04-2011, 15:17
w D2h tez jest ;)

docxxx
18-04-2011, 15:18
czyli od 2cyfróweg jest ta funkcjonalność.

Hola hola Panowie, ale nie wiecie chyba o jednej rzeczy. Otoz wcisniecie srodkowego przycisku nie przybliza pola w 100% "srodkowo", ale tam, gdzie zlapana jest ostrosc! Zauwazylem to jakis czas temu i uwazam, ze jest to rewelacyjne rozwiazanie. Robie duzo "sportu" i jest to po prostu genialne. Ostrosc na bocznych punktach, zdjecie, podglad, wciskam przycisk i patrze, czy jest ostro.
Az mnie dziw bierze, ze tego nie zauwazyliscie. Mialem to napisac z kilka miesiecy wczesniej, ale za kazdym razem myslalem sobie, ze osmiesze sie piszac tak trywialna rzecz ;)
ps. Jesli jakims cudem nie mam racji, to az polece po pracy od razu to sprawdzic.

Jacek_Z
18-04-2011, 15:26
Zauważyliśmy i wiemy, że to jest genialne :) Pisałem, że używam bocznych punktów AF i widzę, że przybliża mi właśnie złapany punkt.

Slon
18-04-2011, 15:27
Hola hola Panowie, ale nie wiecie chyba o jednej rzeczy. Otoz wcisniecie srodkowego przycisku nie przybliza pola w 100% "srodkowo", ale tam, gdzie zlapana jest ostrosc! Zauwazylem to jakis czas temu i uwazam, ze jest to rewelacyjne rozwiazanie. Robie duzo "sportu" i jest to po prostu genialne. Ostrosc na bocznych punktach, zdjecie, podglad, wciskam przycisk i patrze, czy jest ostro.
Az mnie dziw bierze, ze tego nie zauwazyliscie. Mialem to napisac z kilka miesiecy wczesniej, ale za kazdym razem myslalem sobie, ze osmiesze sie piszac tak trywialna rzecz ;)
ps. Jesli jakims cudem nie mam racji, to az polece po pracy od razu to sprawdzic.

alez to jest/bylo oczywiste ;)

Pawel Pawlak
18-04-2011, 15:29

Zauważyliśmy, stosujemy i doceniamy :)

docxxx
18-04-2011, 16:07
To po co mowicie, ze powieksza centralnie? :P Dla mnie, gdy ciagle jestem gdzies na boisku/hali, jest to wrecz kapitalne rozwiazanie.

Jacek_Z
18-04-2011, 16:29
To po co mowicie, ze powieksza centralnie?
Gdzie tak pisaliśmy?

docxxx
18-04-2011, 16:56
Wszedzie :-P

JK
18-04-2011, 17:01
Bo jak ktoś robi na centralnym, to nawet może tego nie zauważyć. ;)

docxxx
18-04-2011, 17:14
Bo jak ktoś robi na centralnym, to nawet może tego nie zauważyć. ;)
Dokladnie ;)

Mariusz888
18-04-2011, 19:01
W D90 miałem przerzucanie w ten sposób i nikt mi nie wmówi, że to jest szybsze albo wygodniejsze od wybieraka.
Nie wiem jak miałeś w D90 ale wiem że w D3 jest tak że jak się ma wprawę to przejedziesz wszystkie pola dużo szybciej niż klikają - ale nie będę Cię przekonywał do tego bo to nie ma sensu - mnie wystarczy że ja to wiem z własnego doświadczenia ;)

Dokładnie - a zoomowanie "przycisk + kółko" jest w D3 dużo lepsze niż te przyciski + i - w D700. Jest to dużo szybsze i wbrew pozorom dla mnie bardziej "intuicyjne" niż takie 2 przyciski - o wygodzie nie wspomnę - naciskam 1 przycisk i trzymając kręcę a tak to muszę klikać w jedną i w drugą ;)

Jacek_Z
18-04-2011, 19:06
Wystarczy, że w nieodpowiedniej chwili wciśniesz guzik czy ruszysz kólko i grozi ci przestawienie czasu lub przysłony zamiast zmiany pola AF. No chyba, że pracujesz w automatyce i ci to gila. Ale w manualu bez poblokowanych nastaw to masz zdjęcia w d.... Ja blokuję tylko czas, przysłony nie. Ustawienia aparatu to sprawa której nie chcę kontrolować w trakcie sesji. Choć i tak kontroluję je bezustannie :)

Pawel Pawlak
18-04-2011, 19:09
a zoomowanie "przycisk + kółko" jest w D3 dużo lepsze niż te przyciski + i - w D700. Jest to dużo szybsze i wbrew pozorom dla mnie bardziej "intuicyjne" niż takie 2 przyciski - o wygodzie nie wspomnę - naciskam 1 przycisk i trzymając kręcę a tak to muszę klikać w jedną i w drugą ;)

Widać nie potrafisz szybko pstrykać ;)
abstrahując od szybkości, + i - znacznie łatwiej obsługiwać jedną ręką.

Mariusz888
18-04-2011, 19:20
Jacek_Z - ja tam nic nie blokuję nawet na M - u mnie przycisk L od blokady to chyba nie był jeszcze wciśnięty od zakupu ;) ale równocześnie nigdy mi się nic przypadkiem nie przestawia ;)

Pawel Pawlak - potrafię - ale np 15 klików trwa więcej niż 2 krótkie obroty rolką ;)

Jacek_Z
18-04-2011, 19:24
Jakie 15 klików? Nie ma takiej opcji. Od środkowego do bocznego punktu masz 5-6 klików. A generalnie jak sie jest już na boku kadru, to zmieniam o 1-2 kliki gdy oko wypada w ciut innym miejscu.

JK
18-04-2011, 20:01
A wniosek z tego taki, że przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka.

Każdy z was ma wypracowane jakieś swoje "genialne" patenty i już nawet nie myśli jak to robi. Nie zasatanawia się też, czy można to coś robić inaczej, bo i po co. To, że inne podejście do problemu może być szybsze lub wygodniejsze, mało kogo interesuje, bo trzeba chwilę pomysleć i zmienić przyzwyczajenia, a nikomu się nie chce. Problem polega tylko na tym, że jeden robi to tak, a drugi inaczej, ale to wcale nie świadczy o tym, że tak właśnie trzeba, a to "inaczej" jest źle, nieprofesjonalnie, czy tylko niezbyt wygodnie.

Mariusz888
18-04-2011, 20:12
Jakie 15 klików? Nie ma takiej opcji. Od środkowego do bocznego punktu masz 5-6 klików. A generalnie jak sie jest już na boku kadru, to zmieniam o 1-2 kliki gdy oko wypada w ciut innym miejscu.
Od środkowego to tak ale jak masz przejechać prawie po przekątnej to jest trochę więcej ;) oczywiście można nacisnąć "środek" i przeniesie nas do środkowego + klikać i będzie - ale równie szybko można przejechać rolkami ;) niemniej jak widać wszystko zależy od...

A wniosek z tego taki, że przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka.

;)

Jacek_Z
18-04-2011, 20:30
Mając pionowy kadr zawsze korzystam tylko z górnych (czyli nienormalnie trzymając :) w poziomie prawych) punktów AF. Jak dla mnie wszystkie punkty AF na lewo od centralnego mogą być zlikwidowane :mrgreen:;-)
U mnie procent pionowych zdjęć oscyluje w okolicach 98. Bywają sesje, że na kilkaset zrobionych na niej zdjęć nie ma ani jednej ! klatki poziomej.
Byłoby fajnie, gdyby nikon umożliwił przekręcanie matryc, tak jak to jest w mamiyi RB/RZ. To był zresztą jeden z głównych powodów, że kupowałem kiedyś mamiyę RZ.

R
18-04-2011, 20:42
najszybciej ze skrajnych punktow przechodzic przez naciskanie srodka kursora, wtedy ustawia sie na centralnym i w dowolna strone to juz chwila...

ramzey
18-04-2011, 20:43
Jacek_Z - ja tam nic nie blokuję nawet na M - u mnie przycisk L od blokady to chyba nie był jeszcze wciśnięty od zakupu ;) ale równocześnie nigdy mi się nic przypadkiem nie przestawia ;)

Pawel Pawlak - potrafię - ale np 15 klików trwa więcej niż 2 krótkie obroty rolką ;)

Dobra, jestem głupi. Napisz proszę jak to ustawiłeś , bo ja się zgubiłem.

Btw, jak masz ustawiony reset na środkowym przycisku to przejście po przekątnej jest o połowę krótsze.

ThomasVoland
18-04-2011, 20:51
Od środkowego to tak ale jak masz przejechać prawie po przekątnej to jest trochę więcej ;) oczywiście można nacisnąć "środek" i przeniesie nas do środkowego + klikać i będzie - ale równie szybko można przejechać rolkami ;) niemniej jak widać wszystko zależy od...

;)
Wtedy joystickiem przy załączonej pętli jednym naciśnięciem jest się w docelowym punkcie (po przekątnej w przeciwną stronę i gotowe), zakładając że jest się w jednym rogu i chce się do przeciwnego. Zresztą jakby szybko nie było na D3, to na d700 można tak samo, a można TEŻ inaczej.

Mariusz888
18-04-2011, 21:07
Dobra, jestem głupi. Napisz proszę jak to ustawiłeś , bo ja się zgubiłem.

Ale co ustawiłem? Tą zmianę kółkami? To masz na 331 + 334 strony w instrukcji czyli menu f (elementy sterujące) - f4 "Przycisk funkcyjny + pokrętła" i ustawiasz "wybór punktu ostrości" :)

skinny500 - przecież sam o pętli pisałem :)

ramzey
18-04-2011, 21:19
s335, dzięki

Wydaje się bardziej karkołomne niż joystick, może bardziej precyzyjne bo joystick jest bardziej bezwładny jeśli trzyma się strzałki zamiast naciskać po kolei.
Chyba jednak wolę mieć FN dla innych funkcji