Zobacz pełną wersję : CLS- master wł - slave wył - niedoświetla
AF58-ustawiona na master (dopiero zakupiłem i rozpracowuję)
AF48-slave i wyłączana jest guzikiem czyli jej nie ma
D90 90/4,5 400
Fotka pstrykana tylko AF58(master) jest mocno za ciemna.
Przecież jak slave nie dopala swoim światłem (bo jej nie ma) to master powinien błysnąć i naświetlić prawidłowo.
Po przejściu lampy w tryb pojedynczy jest OK.
Oczywiście zresetuję sobie lampkę jak wrócę do domu, ale ciekawi mnie sam problem.
A nie masz ustawionej korekty na minus dla mastera?
Albert44
04-02-2011, 20:54
Przecież jak slave nie dopala swoim światłem (bo jej nie ma) to master powinien błysnąć i naświetlić prawidłowo.
Metz 58 w trybie remote master może pracować w trybie M, TTL i jako "czysty sterownik". W tej ostatniej opcji fota będzie ciemna ..(ale i tak za jasna w niektórych sytuacjach.. :-? )
Lampka po resecie zachowuje się dalej tak samo.
Może to ktoś zweryfikować, wytłumaczyć.
Albert44
06-02-2011, 17:48
Przecież już wytłumaczyłem.
To nie to.
Lampa jest w TTL a fotki są przyciemnione. W trybie pojedynczej lampy jest wszystko OK.
Mam prośbę do posiadaczy AF58.
Zróbcie dwie fotki w tych samych warunkach 1/90s/f4/iso400 aparat manual z odległości 3-4m np.
1. lampa w trybie pojedynczej lampy iTTL
2. lampa ustawiona na master w iTTL (bez błyskania lampą podrzędną)
Czy obie fotki się naświetlą tak samo ?
adolfik9501
07-02-2011, 13:12
Na szybko (D80, SB800)
1/100, ISO400, F4, odległość 1m (nie chciało mi się wstawać)
Zdjęcie z lampą w trybie Master (TTL) i lampą w gr. A (TTL) - nie bierze udziału w grze - ciemniejsze od zwykłego błysku lampy w TTL
Na histogramie jest przesunięcie rzędu prawie jednej działki (jeśli za działkę przyjmiemy pionową podziałkę na histogramie - a mam 4 pola w D80).
EDIT: Co ciekawe, gdy w lampie master nie ustawiłem żadnej grupy (wszystkie --) a master błyskał TTL to również efekt taki sam jak z wyłączoną lampą w grupie.
Może to ktoś wytłumaczyć.
Wychodzi na to że jak się oddalić od błysku lampy podrzędnej (np.poza jej zasięg) to zdjęcie będzie niedoświetlone.
Nie rozumiem tego. Co przeszkadza masterowi prawidłowo błysnąć ?
Może błysk sterujący lampą slave jest powodem utraty pewnej energii błysku głównego.
Mam prośbę do posiadaczy AF58.
Zróbcie dwie fotki w tych samych warunkach 1/90s/f4/iso400 aparat manual z odległości 3-4m np.
1. lampa w trybie pojedynczej lampy iTTL
2. lampa ustawiona na master w iTTL (bez błyskania lampą podrzędną)
Czy obie fotki się naświetlą tak samo ?
U mnie jest tak samo.
Ja mogę. Zauważyłem kiedyś jedną nieprawidłowość - tzn. Powiedzmy wyzwalam sobie SB-900 lampą wbudowaną w aparat. Ustawiam w menu aparatu tak aby lampa wbudowana była masterem, SBeka na tryb Remote. Wszystko działa jak należy.
teraz
jeśli wezmę rzeczonego SBeka zmienię tryb na "normalny" czyli wyzwalany przez stopkę, zamknę lampkę wbudowaną, SBeka załaduję na sanki mojego D90 i nie przestawiając żadnych parametrów - niedoświetla. (przypominam zostawiłem tryb wyzwalania innych lamp poprzez lampę wbudowaną)
teraz
wchodzę do menu D90tki, wybieram tryb lampy wbudowanej i przestawiam na TTL.......i wszystko zaczyna działać jak należy. Sprawdź to.
O to chodzi. Też pstrykałem wbudowaną jako master i nie przestawiałem potem.
Wrócę do domu to sprawdzę, ale pewnie rozwiązałeś mi duży problem, bo myślałem że coś z lampą nie tak.
Dzięki.
No niestety.
Po zastosowaniu się do porad (wewnętrzna na TTL) dalej sytuacja się powtarza.
Lampa Master TTL nie doświetla jeśli błyska sama.
Brak mi już pomysłów czym to jest spowodowane.
Może jeszcze ktoś coś doradzi, sprawdzi.
Zauważyłem też, że wbudowana również nie doświetla jeśli błyska sama w CLS.