PDA

Zobacz pełną wersję : obiektyw do zdjęć sportowych (dzieci z piłką) ?

drips
04-02-2011, 10:57
Witam, jest to mój pierwszy post, pierwsza lustrzanka, pierwsze pytanie na forum więc lepiej żebym czegoś nie sknocił od poczatku, poczytałem trochę postów lecz wolę jasne odpowiedzi na moje pytania bym nie długo nie żalował źle wydanych pieniędzy, od nie dawna jestem posiadaczem nikon d7000 plus 18-105 VR kit, chcę dokupić trzy obiektywy :

do makro
do zdjęć moich dzieci w trakcie zabaw z piłką czy jazdy na rowerze (może jakiś normalny mecz)
do portretów

--dobrze by było jak by były nie za drogie--

nie mam za bardzo obeznania z obiektywami ponieważ wcześniej miałem CANONA SX100 IS i to nawet nieżły kompakt

proszę o polecenie obiektywów o których napisałem wczesniej

Zmeiniając temat cześc osób pisze o problemach z autofocusem w d7000 czy ja jako amator mogę jakos sprawdzić swoje body?

Me_how
04-02-2011, 11:05
Proponowałbym abyś jednak napisał jaki chcesz na te zakupy przeznaczyć budżet.

Antonioo
04-02-2011, 11:07
hej,
to dział lustrzanek....obiektywy trochę niżej....

to po pierwsze

a po drugie

-18 - 105 do dzieci z piłką Ci wystarczy....
-do portretu możesz kupić 50 mm 1,8 / a i uniwersalniejsza 35 mm 1,8 też się może przyda....(50 mm ok 500zł/35 mm ok600zł)
- a co do makro.....to poczytaj np o tamronie 90 mm 2,8 (1600zł)

a tak najpierw jeśli miałbym coś doradzić, to siądź nad aparatem.....poznaj go.....poznaj możliwości, poćwicz, rób zdjęcia przede wszystkim, a dopiero później bierz się za zakupy.....

może uznasz ze 18-105 Ci wystarcza, i dojdziesz do wniosku, że bardziej lampa się przyda....

drips
04-02-2011, 11:08
nie wiem może około 1000 za każdy z obiektywów ? jeżeli za 1500 jest dużo lepszy niż za 1000 to też ok

drips
04-02-2011, 11:12
hej,
to dział lustrzanek....obiektywy trochę niżej....

to po pierwsze

a po drugie

-18 - 105 do dzieci z piłką Ci wystarczy....
-do portretu możesz kupić 50 mm 1,8 / a i uniwersalniejsza 35 mm 1,8 też się może przyda....(50 mm ok 500zł/35 mm ok600zł)
- a co do makro.....to poczytaj np o tamronie 90 mm 2,8 (1600zł)

a tak najpierw jeśli miałbym coś doradzić, to siądź nad aparatem.....poznaj go.....poznaj możliwości, poćwicz, rób zdjęcia przede wszystkim, a dopiero później bierz się za zakupy.....

może uznasz ze 18-105 Ci wystarcza, i dojdziesz do wniosku, że bardziej lampa się przyda....

tak też uczynię ale może jak bym kupił na poczatek troche obiektywów to lepiej wyszła by mi nauka fotografii

mam jeszcze dodatkowe pytanie ?/ piszą 150 000 cykli - może to idiotyczne ale nie wiem czy chodzi o 150 000 zdjęc jeżeli tak to musze być strasznie oszczędny i jak sie mam uczyć fotografowania skoro mam ograniczona ilość wciśnięcia spustu migawki?

Antonioo
04-02-2011, 11:19
tak też uczynię ale może jak bym kupił na poczatek troche obiektywów to lepiej wyszła by mi nauka fotografii

błąd....nic bardziej mylnego.....to tak jakbyś chciał się uczyć malować....i kupiłbyś
-ołówek
-kredki
-farby olejne
-pastele
-akwarele .....itp.....
i próbowałbyś na płótnie,płycie pilśniowej,drewnie,papierze itp....

i dziubdziałbyś po trochu każdym i w efekcie nie nauczyłbyś się niczego....poćwicz na razie na 18-105....
przynajmniej to moje zdanie...a na zakupy wybierz się do 6 mc....

laaval
04-02-2011, 11:20
150 tys. określa przybliżoną trwałość migawki, uważasz, że to mało??? Nie przesadzaj :) Pewnie zdążysz puszke ze dwa razy wymienić, zanim zrobisz tyle zdjęć ;)

tomlodz
04-02-2011, 11:24
Do dzieci z piłą to może być śmiesznie tani Nikkor 55-200 mm.

150 tyś klapnięć i oszczędny. Ja mam D60 od półtora roku i używam jej trochę a dopiero jest coś około 20 tyś. :)

login_87
04-02-2011, 11:27
150 000 zdjęc jeżeli tak to musze być strasznie oszczędny i jak sie mam uczyć fotografowania skoro mam ograniczona ilość wciśnięcia spustu migawki?

robiac codziennie po 50zdjec granice 150k przekroczysz dopiero po 8 latach...a jakos watpie zebys robil tyle zdjec kazdego dnia...

Me_how
04-02-2011, 11:50
Ja bym zaczął zakupy od tej portretówki. Spróbuj porobić ujęcia jakie Ci najbardziej odpowiadają tym co masz. Zobaczysz, jakiej ogniskowej używasz najczęściej. A potem zostanie wybór 35, 50 czy może 85.
Dzieci z piłką, to zapewne na świeżym powietrzu. Jeżeli w grę wchodzi większy dystans to albo używane 70-200 sigmy lub tamrona, albo 70-300 nikona.
A makro, to jak napisał Antonioo pewnie tamron z racji ceny.

Z racji budżetu pozostaje jeszcze kompromis, czyli wykorzystanie obiektywu makro do portretu i vice versa z pomocą pierścieni.

drips
04-02-2011, 11:54
czyli moge klikac ile wlezie :)

pytam ponieważ w pierwszy dzień po zakupie zrobiłem 500 zdjęć ale to może przypływ emocji i szczęścia z posiadania aparatu

a jaka jest opytmalna cena za używanego 70-300 nikona ?

drips
04-02-2011, 12:01
czyli moge klikac ile wlezie :)

pytam ponieważ w pierwszy dzień po zakupie zrobiłem 500 zdjęć ale to może przypływ emocji i szczęścia z posiadania aparatu

ok postaram sie rozpracować aparat przed zakupem kolejnego sprzętu a pytanie może ktos z obecnym posiada dobry uzywany 70 - 300 nikon do odsprzedania jeżeli nie to gdzie najlepiej kupic uzywany

adrian9627
04-02-2011, 12:05
70-300 zależy jaki...VR czy zwykły osobiście posiadam VR ale odrazu mówie jest sporo droższy ze względu na to ze ma stabilizacje i silnik ; ]
poszukaj na forumowej giełdzie ; ]

wer
05-02-2011, 03:55
W ciągu dwóch lat mało, który amator zrobi 100 tys. zdjęć. Po pierwszej większej sesji, z 1000 zdjęć przejdzie Ci ochota na takie zabawy, jak będziesz musiał wybrać zdjęcia. Zdjęć nie robi się po to, żeby je robić, ale, żeby ktoś potem to obejrzał. Osobiście mój rekord to 1500 zdjęć jednego dnia, ale od 11:00 do 24:00, i obskoczyłem 3 duże imprezy, z tego dwie, gdzie trzeba było seriami walić. Te 150 tys. to jest naprawdę dużo, a w razie czego wymiana migawki kosztuje ok. 600 - 700 zł.

Leslaw
09-02-2011, 21:17
......jak sie mam uczyć fotografowania skoro mam ograniczona ilość wciśnięcia spustu migawki?[/QUOTE]

Nie ilość a jakość.
Pomyśl nad każdym kadrem , popatrz na to co wyszło, a co miało wyjść, podpatruj prace najlepszych , poprawiaj swoje błędy i ciesz się coraz lepszymi fotkami.

mOSAd
12-02-2011, 21:00
od nie dawna jestem posiadaczem nikon d7000 plus 18-105 VR kit, chcę dokupić trzy obiektywy :

do makro
do zdjęć moich dzieci w trakcie zabaw z piłką czy jazdy na rowerze (może jakiś normalny mecz)
do portretów

--dobrze by było jak by były nie za drogie--

Co do teleobiektywu do "sportu", to jedynym sensownym wyborem na dłużej jest Nikkor 70-300 VR. Wersja stara (bez VR), nie jest tańsza dlatego, że brak jej stabilizacji, ale ze względu na otchłań w jakości optycznej. Nie kusiłbym się tu na tańsze Tamrony czy Sigmy. A VR się przyda nie raz. Może on również posłużyć jako obiektyw portretowy.
Makro - jeżeli nie jesteś zapaleńcem, który wstaje o świcie i ugania się za robaczkami... to cenowo najrozsądniejszym wyborem jest Tamron 90mm f/2.8, który jednocześnie posłuży za niezłą portretówkę do nauki tego rodzaju zdjęć. Można też kupić obiektyw Nikkor 60mm f/2.8, który jednak bardziej nadaje się do fotografii produktów (martwej natury) niż na przykład owadów. Jest tu wbrew pozorom spory wybór - głównie zależny od funduszy i dokładnych preferencji. Stałoogniskowe Sigmy, Tamrony, Nikkory - od 60 do 150 mm. Ceny są zbliżone.
Jeżeli makro nie jest priorytetem to ewentualnie odłożyłbym ten zakup na później. N70-300 VR - wpierw zainwestowałbym w ten sprzęt. A być może za jakiś czas pomyślisz też o lampie błyskowej. To kolejny wydatek. Makro bywa fajne, ale tylu już jest zawodowców w tej dziedzinie, że jeżeli tylko nie hodujesz jakiegoś egzotycznego gatunku, to zwykle można bez makro żyć.
Nie kupuj telezoomów z funkcją makro - czyli na przykład Sigmy 70-300 Macro. To kiepski wybór.

Co do testu korpusu na okoliczność FF/BF, najprościej chyba w sklepie jakimś pod pozorem sprawdzenia obiektywu z gabloty. No chyba, że masz kogoś znajomego (lub na przykład znajdziesz na forum) z odpowiednim sprzętem. Ważne by wybrać obiektyw o sporej jasności. Powszechnie dostępny i ostry jest Nikkor 50 f/1.8. Zdjęcia na f/1.8 od razu powinny dać znać czy coś jest nie tak z korpusem. Najprostszy test to test bateryjkowy, ale pewne rzeczy będzie też widać na oko przy małej głębi ostrości z 50-ki.