Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Domki na przełęczy
Powoli słońce zaczynało się chować za chmurami i za górami, ale jeszcze udało mi się złapać trochę światła...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/02/dsc00161000o-3.jpg
źródło (http://img696.imageshack.us/i/dsc00161000o.jpg/)
Zapraszam do dyskusji o kolorze śniegu ;)
Przyjemny kadr, a i iluminacja niczego sobie - dzięki temu dobrze zróżnicowane plany. Podoba mi się to zdjęcie.
A kolor śniegu... Przy takim świetle tak to właśnie wygląda ;) Zakładając oczywiście, że nie mamy akurat na nosie okularów przeciwsłonecznych :)
Kolor śniegu - odpowiedni. Śniegowy albo śnieżny. :lol:
A tak poważnie to fajna fotka, pokazuje klimat gór.
Niezły widok, to jakieś schronisko - gdzie ??
ostrytux
04-02-2011, 00:33
Minie się tu podoba!
Ładnie wykadrowane, podoba sie.
Sebastianito
04-02-2011, 00:45
drogi plan trzeba bylo potraktowac szara polowka mocniej. Ale zacny widok...
Dziękuję za miłe słowa, odpowiadając na pytania o lokalizację obedrę trochę to miejsce z magii - są to zwykłe zabudowania gospodarcze - może hotel - położone nad Altenmarkt im Pongau w Austrii, widziane ze względnie niewielkiej góry Kemahdhoehe.
Co do szarej połówki, to jeszcze nie mam, a w tym wypadku i tak musiałbym ją założyć odwrotnie ;) - raczej starałem się zróżnicować plany obróbką, i akurat w tym wypadku lekko ściemniałem dół i rozjaśniałem górę.
Bardzo przyjemny kadr i fajnie się to zdjęcie ogląda :).
A kolor śniegu, jaki jest każdy przecież widzi ;).
Mimo wszystko z cienia trochę atramentu bym uszczknął ;).
Karbulot
04-02-2011, 11:10
Podoba mi się, widać i czuć przestrzeń :) .
december
04-02-2011, 11:14
No i bomba. Ja lubię dyskusje o kolorze śniegu kiedyś sie z Karbulotem i Borregaardem nieźle na ten temat gadało :) Anyway pozdrawiam chłopaków :)
Karbulot
04-02-2011, 11:18
Heh, prawie się wtedy pobiliśmy :) .
Ale to prawda, każdy ma inną wizję śniegu. A na dokładkę, aparaty nam tego nie ułatwiają. Balans bieli zwykle wariuje przy zimowych kadrach, szczególnie tych robionych przy trudnych warunkach atmosferycznych, wschodach i zachodach słońca oraz po zmroku. Zawsze trzeba poprawiać temperaturę, a często jest tak, że śnieg już wpada w karmazyn, a reszta nadal niebieska.
.....raczej starałem się zróżnicować plany obróbką, i akurat w tym wypadku lekko ściemniałem dół i rozjaśniałem górę.
A ja nie lubię gdy się "kombinuje" ze zdjęciem po fakcie (z wyjątkiem jakichś specjalnych efektów) a szczególnie w temacie krajobrazu.
A ja nie lubię gdy się "kombinuje" ze zdjęciem po fakcie (z wyjątkiem jakichś specjalnych efektów) a szczególnie w temacie krajobrazu.
Kluczowe w mojej wypowiedzi było "lekko". Przegiętą obróbkę stosuję bardzo rzadko, ale nie jestem zwolennikiem zdjęć prosto z puchy, w tym wypadku NEF był zbyt mdły w stosunku do tego jak to faktycznie wyglądało.
ładnie poukładane w tym kadrze - dobra fota :)
rafalg78
04-02-2011, 13:46
Ładnie światło uchwycone i kadr bardzo przyjemny, podoba się.
Przyjemny widok... podoba sie :)