Zobacz pełną wersję : ankieta - d7000 - hoty/problemy z AF/brak problemów
witam
chce tylko zobaczyc ilu uzytkownikow d7k ma problemy, ilu ma jakie i kto ich niema...mozecie pisac np jak testowaliscie body przed zakupem, gdzie kupowaliscie itd
ale glownie - aby posiadacze d7k wypelnili ankiete
dzieki za niesmiecenie
darkmajin
03-02-2011, 21:31
lol @ ludzie którzy szukają potwierdzenia kupić czy nie kupić i co jak będzie 4/10 to kupisz?.... zdjęcia robić nie filozofować ...
nie wiem jaki jest odsetek sprzedanych d7k w Polsce, ale idę o zakład ze nawet 20% nie ma na forum i dodatkowo na forum spotykają się ludzi z problemami ;)
nie mniej jednak powodzenia myślę że ten post nie zakłóci ci "ankiety" :)
lol @ ludzie którzy szukają potwierdzenia kupić czy nie kupić i co jak będzie 4/10 to kupisz?.... zdjęcia robić nie filozofować ...
nie wiem jaki jest odsetek sprzedanych d7k w Polsce, ale idę o zakład ze nawet 20% nie ma na forum i dodatkowo na forum spotykają się ludzi z problemami ;)
no wlasnie mysle ze kupie tak czy inaczej - ale wyniki ankiety moga jednak pokazac odsetek wadliwych i dobrych egzemplarzy - nie zebym kogos chcial ciagac po sadach - tak tylko dla wlasnej i waszej wiedzy...
Sprawdziłem kto wpisał w ankietę, że ma jakieś problemy i nie są to nowi userzy. Tak więc nie ma znaczenia jaki odsetek sprzedanych w Polsce d7k znajduje się tutaj na forum. Oczywiście im więcej użytkowników zagłosuje tym lepiej. Robiąc sondaż w wyborach też jest to tylko jakiś procent głosujących. Nie wiem ilu użytkowników d7k jest tu na forum ale jeśli na innych forach w tym zagranicznych takie ankiety powstają, to w sumie jakiś obraz można odczytać. Dla mnie taka ankieta ma sens. Mam nadzieję, ze mój post również nie zaśmieci ankiety i z uwagą będę obserwował wyniki.
darkmajin
04-02-2011, 08:29
jestem w szoku z powodu wyników, tyle jest narzekań na d7k .... widać narzekają ludzie którzy aparatu w rękach nie mieli... dobre ! :)
evilseed
04-02-2011, 09:47
.... widać narzekają ludzie którzy aparatu w rękach nie mieli... dobre ! :) Niestety w dużej mierze masz rację...
DominikGSI
04-02-2011, 14:37
jestem w szoku z powodu wyników, tyle jest narzekań na d7k .... widać narzekają ludzie którzy aparatu w rękach nie mieli... dobre ! :)
I to mi właśnie najbardziej ciśnienie podnosiło w wątku D7000 w praktyce, że zamiast pomagać zainteresowanym tym koprusem użytkownikom, trzeba było walczyć z powtarzającymi plotki spamerami :mad:
I to mi właśnie najbardziej ciśnienie podnosiło w wątku D7000 w praktyce, że zamiast pomagać zainteresowanym tym koprusem użytkownikom, trzeba było walczyć z powtarzającymi plotki spamerami :mad:
Mi ciśnienie nie skakało. Przeczytałem specyfikację, pierwsze testy, opinie na forum i stwierdziłem, że to jest to o co mi chodziło w cyfrowej lustrzance. Miałem zamiar kupić D90, ale pewne rzeczy mi w nim nie odpowiadały. Czekałem na okazję i taka się nadarzyła - kupiłem w promocji w MM gdzie był zwrot 20% wydanej sumy w ich kartach podarunkowych, więc i tak na dzisiaj jestem do przodu bo sam korpus wyszedł mi za ok 3500 PLN. Teraz mam już trzeci miesiąc D7000 i nie żałuję ani jednej wydanej złotówki ani tego, że teraz cena spadła o kilkaset złotych.
A karta podarunkowa wkrótce pójdzie na SB-700, którą i tak miałem kupić.:)
DominikGSI
04-02-2011, 15:51
Mi ciśnienie nie skakało. Przeczytałem specyfikację, pierwsze testy, opinie na forum i stwierdziłem, że to jest to o co mi chodziło w cyfrowej lustrzance.
Co do zakupu to ja żadnych wątpliwości nie miałem, kupiłem jak tylko pierwsze sztuki z polskiej dystrybucji pojawiły się w popularnych sklepach internetowych (druga połowa listopada 2010). Mam puszkę z bardzo wczesnej serii 6001xxx i jestem baardzo zadowolony, a też przesiadłem się z D90.
A co do ceny to jakichś mega spadków też nie było. W listopadzie zapłaciłem 4149PLN, teraz w FJ cena 3919. Rożnica 230PLN, ale za to 3 miesiące z życia rocznego syna mam uwiecznione a nie zapomniane :wink:
Chodzi mi tylko o to, że userzy którzy gdzieś coś usłyszeli powielają ploty mieszając w głowach ludkom zainteresowanym tym korpusem.
chlopaki ktorzy maja problemy >> inne
napiszcie co sie sypie prosze...
Problemy "inne" i bynajmniej własne, a nie w stylu "gdzieś coś usłyszeli powielają ploty".
Przeboje z moim D7000 opisywałem już na naszym forum wielokrotnie - ale ok - niech tu będzie jeszcze raz.
1. Uwalona matryca (niebieskie linie na powierzchni 1/4 ekranu - za zdjęciach widoczne już przy ISO > 800, najmocniejszy efekt w teście dekielkowym na ISO 3200 i więcej). Uszkodzenie POTWIERDZONE one przez serwis Nikona (więc nie żadne tam wirtualne) i naprawione podczas pierwszej bytności aparatu w serwisie.
2. Plucie olejem po matrycy i tylnich soczewkach obiektywów (szczególnie jasnych szkieł o dużej i głęboko osadzonej soczewce tylniej jak Nikon 50/1.8 czy Samyang 85/1.4). Znowu żaden "wirtual" - z tego powodu aparat wylądował w serwisie po raz drugi, a serwis przeprowadził czyszczenie matrycy ze skutkiem .... żadnym lub niewielkim. Test na takie plucie to zrobienie zdjęcia białej ścianie lub niebu na F22 i dokładne oględziny w rozmiarze 1:1 pod kątem brudnych plam. Na plamy te nie działa oczywiście wbudowana funkcja ultradźwiękowego czyszczenia matrycy.
3. Aktualnie aparat jest po raz trzeci w serwisie, z powodu rozpylania oleju w komorze lustra - aktualny stan jest "oczekiwanie na części" więc jak rozumiem, również można przyjąć, że problem faktycznie występuje i w dodatku wymaga wymiany jakiś podzespołów (zapewne elementów związanych z lustrem i jego ruchem - ale tego nie wiem bo na razie Nikon nie odpowiedział na mojego maila z prośbą o dokładne informacje).
Punkty 1, 2, 3 rozkładają się aktualnie w ten sposób, że jestem 2,5 miesiąca po zakupie i w tym czasie aparat w serwisie spędził 1,5 miesiąca.
Miałem bardzo nietypowy objaw. Testowałem D7k na sprawdzonym z D300 obiektywie 17-55. D7k trafiał z ostrością w punkt, ale.... . Na tablicy testowej od punktu ostrości linie w górę i w dół coraz bardziej traciły ostrość, ale w punkcie obraz był dalej nie ostry. Myślę ze w tym wypdaku zawiodła elektronika odpowiedzialna za przesyłanie obrazu od matrycy dalej, bo nie wyobrażam sobie, że matryca nawet gdyby byla uszkodzona mogłaby tak działać. Na szczeście w sklepie wymienili mi aparat od ręki i na słowo nawet nie sprawdzając czy wada rzeczywiście występuje. Drugi egzemplarz, jak na razie działa dobrze i zastrzeżeń do niego nie mam. A co ciekawsze pierwszy egzemplarz miał nr 741XXXX i miał stary soft 1.00 a drugi egzemplarz ma nr 609XXXX, soft 1.01, wiec nie wiem, jak Nikon to po kolei robi i gdzie tu sens. Pozdrawiam!
sssmok czy mógłbyś zdradzić, który sklep w tak przyjazny sposób działa?
Był to zakup "stacjonarny" czy w formie wysyłkowej?
Ja niestety mojego D7000 kupiłem w ABFoto i podejście sprzedawcy w tym względzie po prostu tragedia. Z aparatem, z ewidentnie uszkodzoną matrycą wróciłem dosłwnie po kilkunastu godzinach (zakup wiczorem w jeden dzień a spowrotem byłem na drugi dzień rano) i zostałem całkowicie odstawiony z kwitkiem - nawet jak nikon już potwierdził uszkodzenie i aparat czekał 1.5 miesiąca na naprawę to sklep nie poczuwał się absolutnie do niczego (a reklamacja była złożona w stosunku do sklepu z tytułu niezgodności towaru z umową).
jpyt, to sklep w Londynie, sieć Jessopsa. Sieć daje 28 dni na przetestowanie sprzętu i w tym terminie można oddać bez problemu. Sprzęt był zakupiony online, ale wymiany, po uprzednim kontakcie telefonicznym dokonał najbliższy sklep od mojego miejsca zamieszkania.
No i wszystko jasne - qrde tylku u nas się nie da chociaż ceny wcale nie mniejsze a zarobki 1/3 :mad:
No i wszystko jasne - qrde tylku u nas się nie da chociaż ceny wcale nie mniejsze a zarobki 1/3 :mad:
bo cywilizacja to nie tylko pozytywy...jestem negatywnie ciekaw jakie jeszcze cuda tu wyczytam - bo takie rzeczy jakie sie dzieje z tym body przyprawiaja o dreszcze...
mmariusz
15-02-2011, 14:19
powiem szczerze, że już byłem zdecydowany na zakup D7k ale po przeczytaniu opinii na temat jego wad pojawiły się u mnie wątpliwości, w sumie to nie mały wydatek jest, mam mętlik do dziś
Bartekolo
15-02-2011, 15:06
Ludzie testujcie przed zakupem w sklepie fizycznym i kupujcie w sprawdzonych sklepach a ograniczycie ryzyko do minimum. Zamiast robić zdjęcia to włóczycie się teraz po serwisach.
Ludzie testujcie przed zakupem w sklepie fizycznym i kupujcie w sprawdzonych sklepach a ograniczycie ryzyko do minimum. Zamiast robić zdjęcia to włóczycie się teraz po serwisach.
W jakim sklepie mogę przetestować body robiąc np. 50 zdjęć i bez obaw zrezygnować z zakupu?
Pytam bez złośliwości.
W jakim sklepie mogę przetestować body robiąc np. 50 zdjęć i bez obaw zrezygnować z zakupu?
Pytam bez złośliwości.
a ty kupując w sklepie chciałbyś mieć towar na którym robiło sobie "testy" powiedzmy 5 osób ?
Nie no pewnie chciałbyś mieć "funkiel nófke" nie smiganą no nie ?
odpowiadam bez złośliwości.
@onia
Właśnie do tego "piję".
Bez złośliwości, z czystej ciekawości, gdzie na to pozwalają?
gadzeciarz
15-02-2011, 21:35
Pytam bez złośliwości.
Ja np kupowałem w RTV-AGD w Olsztynie i żadnego problemu nie robili,bawiłem się około 30 min zanim kupiłem.
Nawet obiektyw chcieli dać do podpięcia ale ja miałem dwa swoje to nie skorzystałem.
Aparat zamówiony w sklepie internetowym tej sieci.
Odpowiedzi na ankietę już trochę jest i powiedzcie mi czy ja z perspektywy moich własnych problemów z D7000 za dużo oczekuję, czy jednak te 30% użytkowników z problemami to jednak duża ilość?
Co prawda na 65 wpisów, użytkowników z problemami jest 20 (niektórzy mają problemy i z hotami i z af, bądź w innej konfiguracji), ale to nawet gdyby następne 35 wpisów było pozytywne daje 20% użytkowników z problemami. To dużo, a 100osób, to już jest jakieś odniesienie.
jpyt 30% to bardzo dużo...
Hmmm... tak sobie głośno myślę, ciekawe ile z osób, które zaznaczyły, że mają problemy, rzeczywiście je ma... czy czasami część problemów nie wynika z braku doświadczenia?
W drugą stronę, ile z osób zakładających, że ich puszka jest sprawna, nie dostrzega realnych wad?
gadzeciarz
16-02-2011, 17:52
Odpowiedzi na ankietę już trochę jest i powiedzcie mi czy ja z perspektywy moich własnych problemów z D7000 za dużo oczekuję, czy jednak te 30% użytkowników z problemami to jednak duża ilość?
Oczekiwania masz jak najbardziej normalne! Wydając płacąc za nowy produkt wymagasz choć odrobiny zadowolenia z zakupu które to zadowolenia daje sprawne urządzenie.
Moim zdaniem puki co mogę się nazwać farciarzem (tfuuu) splunę aby nie zapeszyć ale mój aparat działa prawidłowo-ciekawe jak długo?
Co do gula po takich problemach z aparatem jakie opisują użytkownicy ja bym swój już roz-j-bał o ścianę tak jak kiedyś kamerę która mnie bardzo zdenerwowała .
A najbardziej smutne jest to ze w naszym kraju jesteś kimś do momentu zakupu,potem spadaj upierdliwy użytkowniku i najlepiej się od nas od-pie-ol .
Ludzie przecież D7000 ma matrycę sony (Sony IMX071), normalne że to shit.
Ludzie przecież D7000 ma matrycę sony (Sony IMX071), normalne że to shit.
W tym aparacie najlepsza jest właśnie matryca;)
W tym aparacie najlepsza jest właśnie matryca;)
Tak właśnie myślałem że te hoty/deady to taki ficzer, to zmienia postać rzeczy D3 się nie umywa :)
Tak właśnie myślałem że te hoty/deady to taki ficzer, to zmienia postać rzeczy D3 się nie umywa :)
sorry, ale u mnie takich dolegliwości nie ma...
znaczy ficzrów? uuu to coś nie tak z matrycą
DominikGSI
16-02-2011, 19:46
Grey, nie daj się wciągnąć. Zobacz co on wypisuje w innych wątkach. Jakiś cud, że Moderacja to toleruje. :shock:
Grey, nie daj się wciągnąć. Zobacz co on wypisuje w innych wątkach. Jakiś cud, że Moderacja to toleruje. :shock:
Zorientowałem się... ciężki przypadek...
mmariusz
20-02-2011, 23:22
powinno być tak, robisz test, jeżeli jest wszystko OK kupujesz, płacisz i wychodzisz, jeśli nie, bierzesz drugi egzemplarz, sprawdzasz itd, a sprzedawca ten egzemplarz, który wzbudził wątpliwości klienta nie wystawia go do sprzedaży tylko go sprawdza i sam w razie stwierdzenia wady odsyła tam gdzie trzeba ... he he he ... pobożne życzenie?!
Jak dla mnie to tych problemow z AF jest w ankiecie optymistycznie malo.
Obie puszki D7000, ktore zamawialem przez internet, mialy duzego backfocusa.
Pierwsza -10, druga -20 wg mikrokalibracji. W drugiej nowy firmware chociaz wyeliminowal hotpixele ;-)
Do tego obie wrazliwe na swiatlo sztuczne, przesuwaly punkt ostrosci do przodu w swietle zarowym.
W drugiej powoduje to wyjscie za skale mikrokalibracji i potrzebe kalibracji w serwisie. Ew. pogodzenie sie z nietrafionymi zdjeciami.
Teraz pytanie brzmi, czy wszystkie sa wrazliwe na kolor zr. swiatla?
(Fajnie by bylo jakby ktos wzial jasne i ostre szklo (f/2 i jasniejsze) i sprawdzil...byle nie na 18-105...)
Jesli tak, wynik ankiety powienien byc -> 100% problemow z AF.
Potwierdzam kolejny problem z AF. Korpus nowy, dotarł do mnie w dniu dzisiejszym, oczywiście sprawny do momentu podpięcia obiektywu.. po podpięciu zawiesza się nie reagując nawet na włącznik ON/OFF, sygnalizuje F-- Reset nie pomaga. Raz na kilkadziesiąt prób odpala, zrobi 2-3 klatki i problem powraca. Styki czyściłem, sprawdzałem z całą moją szklarnią. W rozmowie z serwisem padła jedna sugestia.. resetu, po informacji, że nie pomaga od razu usłyszałem, by zwrócić do dostawcy w opcji przedsprzedaży (aparat kupowałem u dystrybutora na firmę). Oj, chyba się nie polubimy... ;/
mprzysta
30-03-2011, 20:10
Potwierdzam kolejny problem z AF. Korpus nowy, dotarł do mnie w dniu dzisiejszym, oczywiście sprawny do momentu podpięcia obiektywu.. po podpięciu zawiesza się nie reagując nawet na włącznik ON/OFF, sygnalizuje F-- Reset nie pomaga. Raz na kilkadziesiąt prób odpala, zrobi 2-3 klatki i problem powraca. Styki czyściłem, sprawdzałem z całą moją szklarnią. W rozmowie z serwisem padła jedna sugestia.. resetu, po informacji, że nie pomaga od razu usłyszałem, by zwrócić do dostawcy w opcji przedsprzedaży (aparat kupowałem u dystrybutora na firmę). Oj, chyba się nie polubimy... ;/
ale gdzie tu kolega widzi problem z AF ? według mnie problem leży na styku współpracy obiektywu z body i do testowania AF nawet nie dociera...
Witam
Jestem nowy na tym forum ale obserwuję je od ponad dwóch miesięcy z zainteresowaniem czytając o funkcjonowaniu D7000 którego jestem posiadaczem od połowy grudnia.
Teraz zdecydowałem się na wzięcie udziału w ankiecie zaznaczając problemy z AF analogowe jak w puszcze fatmana to znaczy - z bliska bajka af w punkcie, foty ostre natomiast powyżej 5-6m do nieskończoności mydło jak z marnego telefonu widoczne nawet na formacie 10x15cm oraz inne mająć na myśli problemy a w zasadzie brak ostrzenia w LV z obiektywem Sigma 50-150 2,8 APO DC HMS.
Opisuję sprawę w wątku: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=175314
Z kilku godzin spędzonych z D7000 mogę stwierdzić że tandem z N35/1.8 jest kapryśny (jeśli chodzi o AF), z innymi szkłami (N50/1.4, N85/1.8, N180/2.8) nie było problemów.
Póki co nie ma oleju, na hoty itp. nie patrzę bo szczególnie mnie nie jarają.