Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Czyżyk
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.foto-kgt.pl/images/fbfiles/images/czyzyk2.jpg)
Fajne ujęcie, kolory, światło i tło.
Bardzo ładnie - wszystko dopisało w tym ujęciu.
luzaczek82
03-02-2011, 23:58
ładnie
z prawej jasna plama, z lewej czarna -moim skromnym zdaniem to słabo wyszło
Czyż ładny, ale wspomniane plamy trochę zaburzają odbiór - szczególnie ta ciemna po lewej...
Pozdrawiam krajana :)
Karbulot
04-02-2011, 11:05
Bardzo ładnie - wszystko dopisało w tym ujęciu.
No, ja bym odrobinkę podostrzył jednak :) .
rafalg78
04-02-2011, 12:56
Faktyczne ta czarna plama z lewej strony daje po oczach.
Model bardzo ładny,kadr ok ale tło troszkę "rozprasza"
Pozdrawiam
Dziękuje za komentarze!
Rzeczywiście model uchwycony na dość kontrastowym tle. Jasna plama to zacieniony przez drzewo, róg drewutni z zaśnieżonym dachem, ciemna zaś, to ściana lasu. Mi właśnie ze względu na tą grę tła spodobał się kadr. Daleko mu do atlasowego ujęcia. Czy nieostre? Wg mnie ostre :)
Nie wiem czy mam źle skalibrowany monitor, czy coś innego nie tak, ale u mnie ta ciemna plama nie jest czarna.
POZDRAWIAM!
Karbulot
05-02-2011, 10:02
No to chyba mamy różne pojęcia ostrości. Bo oglądam fotki innych zamieszczanych na forum ptaszków i widzę naprawdę ostre i wyraźnie. Tutaj tego niestety powiedzieć nie mogę.
No to chyba mamy różne pojęcia ostrości. Bo oglądam fotki innych zamieszczanych na forum ptaszków i widzę naprawdę ostre i wyraźnie. Tutaj tego niestety powiedzieć nie mogę.
Wiesz co? Coś w tym chyba jest. Dziś obejrzałem sobie to zdjęcie na innych monitorach (u rodzinki i znajomych) i nie jest już tak jak u mnie. U siebie mam wyciągnięte na maxa ustawienia rozdzielczości i połączone cyfrowo (monitor fullHD). Na innych komputerach monitory są podpięte D-SUB i obraz jest rzeczywiście miękki. Chyba muszę skalibrować jeszcze raz mój monitor. A może to wina szkła? Zrobione Sigmą 150-500.
hmm u mnie ok a na komputerze siostry miękko....
Może jeszcze niech ktoś się wypowie.
Karbulot
05-02-2011, 12:59
No właśnie to mnie dziwi. Bo ptaszek jest niestety nieostry. Sam próbowałem podostrzyć, ale jakoś nie bardzo to wychodzi. Jest ostrzej, ale nie tak jakbym chciał. Wydaje mi się, że zdjęcie może być delikatnie poruszone (widać to po gałązce w LG).
jajacek44
05-02-2011, 13:30
...prawda jak to często bywa leży pośrodku - kadr jest w porządku, choć jasna plama trochę go psuje, gdybyś Michale podniósł ISO do 400 lub nawet 640 (w D300 to jest bezkarne, gdy idzie o jakość) to czas można by zmniejszyć pewnie do tysięcznej...przy ogniskowej 500 mm czas 1/320 to trochę długo przy strzale "z ręki"...przy tym obiektywie dla uzyskania lepszej jakości trzeba trochę cofnąć zoom od 500 mm...ale, gdyby babka miała wąsy itd,itp :lol:
I tu chyba Jacku jest recepta :)
A i Karbulot pewnie nie jet bez racji :-?
Tylko dlaczego na moim monitorze to na prawdę fajnie widać??????