Zobacz pełną wersję : 'greenbox' wycinanie z tła
Cześć!
Potrzebuję zrobić fotki białym produktom (buteleczki/fiolki) i je wyciąć z tła coby wstawić na ulotkę.
Problem wygląda następująco:
- białe tło - wycinanie to mordęga
- zielone tło - brzegi produktu wychodzą zielone
Potem wstawię ewentualnie jakaś fotkę.
Generalnie obecnie robię na białym tle i wycinam ręcznie, ale to nie robota.
Czy jest jakaś rada na to? Jak wy z tym walczycie?
Pzdr
Michał
de Fresz
03-02-2011, 12:16
– szare tło
– pokombinować ze światłem, aby tło wyszło niedoświetlone (czyli też szare) – ale to czasem mordęga.
marszull
03-02-2011, 12:41
– pokombinować ze światłem, aby tło wyszło niedoświetlone (czyli też szare) – ale to czasem mordęga.
Ja bym w ten desen szedl a przy okazji kontrowal na butelczke
beda bardziej wyizolawane i latwiejsze do wyciecia
Stół bezcieniowy i umiejętne oświetlenie. W przypadku elementów półprzezroczystych automat typu green/blue box nie do końca zdaje egzamin
de Fresz
03-02-2011, 12:55
Ja bym w ten desen szedl a przy okazji kontrowal na butelczke
beda bardziej wyizolawane i latwiejsze do wyciecia
To zależy od układu, przy klasycznym pakszocie (3 boki widoczne) trzeba robić trochę z góry i to jest trochę zabawy – zmiękczanie spotów, maskowanie softboxów, etc.
W przypadku elementów półprzezroczystych automat typu green/blue box nie do końca zdaje egzamin
W przypadku fotografii blue/green boxy w ogóle słabo się sprawdzają.
W przypadku fotografii blue/green boxy w ogóle słabo się sprawdzają.
Jeśli dobrze ustawić konfigurację kontry do oświetlenia tła, to czasem coś da się wycisnąć, ale ogólnie szparówka rulez ;)
de Fresz
03-02-2011, 13:12
Poza przedmiotami o prostych i dość regularnych kształtach, to raczej maski. Problem z blue/green boxami jest taki, że nierzadko dają tu i ówdzie poświaty, z którymi po wycięciu jeszcze trzeba się bawić. Znacznie lepiej jest fotografować na tle o zbliżonej kolorystyce do tego, na jakim taka wycinanka ma się znaleźć lub jeśli nowe tło jest złożone (np. inne zdjęcie) – na białym/szarym.
Tylko szare/czarne tło i Magic Wand Tool.
Dzięki wielkie za podpowiedzi.
Szare tło wydaje mi się niezłym rozwiązaniem. Muszę teraz dorwać taki karton żeby był tylko szary, a nie miał jakieś domieszki kolorów.
Myślałem jeszcze o powieszeniu produktu na żyłce i odsunięciu od tła. Gdyby tylko usuwanie żyłki z produktu nie było takie upierdliwe ;P.
Może jakiś wąski podstawnik. Coś pokombinuje.
de Fresz
03-02-2011, 13:33
Tylko szare/czarne tło i Magic Wand Tool.
Czarne potrafi zostawiać niefajne cienie/odbicia. Z tym "tylko medżik łondem" też mógłbym długo polemizować ;-)
Z czarnym to fakt, najlepsze jest szare, byle był kontrast między tłem a krawędzią obiektu. Kolorowe odpada, strata czasu (chyba, że będziemy ostro cudować).
Wg. moich doświadczeń Medżikłond z otoinczensem i ew. rifajnedżem sprawdza się w większości przypadków - przynajmniej w przypadku wszystkiego, co sprzedają w hipermarketach i ludzi.
Gdyby nie refineedge to wolałbym żyletką wydruki wycinać ;-).
de Fresz
03-02-2011, 14:09
Kolorowe odpada, strata czasu (chyba, że będziemy ostro cudować).
Jeśli będziemy daną wycinankę wkładać na dziko czerwone tło, to czerwona poświata odbita z tła może wyglądać fajnie naturalnie. A jeśli nie wiemy na jakie to pójdzie tło lub pójdzie na jakieś kostropate – to wiadomo, wybiera się opcję bezpieczną.
Wg. moich doświadczeń Medżikłond z otoinczensem i ew. rifajnedżem sprawdza się w większości przypadków - przynajmniej w przypadku wszystkiego, co sprzedają w hipermarketach i ludzi.
Wg. moich doświadczeń to wszystko zależy od zdjęcia. Mam gdzieś w odmętach archiwum od pyty takich, z którymi medżik łondem itp. automatami jest więcej chrzanienia niż z najzwyklejszą maską, czy szparówką. O kudłatych ludziach czy innych sierściuchach przez grzeczność nie wspominając.
matyjasz
03-02-2011, 19:33
Może jeszcze spróbować białe/szare tło z czarnymi ekranami po bokach, trochę pomogą zarysować kontur, tylko pytanie czy potem nie będą pasować te kontury jak pięść do oka, na obrazku docelowym - chociaż to można suwaczkami... ale to mordęga :mrgreen:
biale i dobrze poswiecic...
Ta... czarodzieje... Zielony i tylko zielony! Bzdura z tym szarym, czarnym czy białym i dobrym zaświeceniem... Greenbox, bluebox i każdy inny colourbox nie służy ułatwieniu szparowania. Kluczowanie kolorów mówi coś? Kluczowanie sprawdza się nie tylko w tym przypadku, ale i w przypadku materiałów przeźroczystych... Niedowiarkom polecam obejrzenie ostatnich katastroficznych produkcji kinowych z udziałem "wielkiej wody".
Robisz zdjęcia na zielonym tle... potem select > color range a w okienku wybierasz select > green... ok...no i masz selekcję do zrobienia maski dla warstwy a obiektem.
Pozdrawiam
P.S. Był zdaje się jakiś plugin do kluczowania bodajże Ultimate.
Ide po popcorn... :mrgreen:
de Fresz
04-02-2011, 01:34
Ta... czarodzieje... Zielony i tylko zielony! Bzdura z tym szarym, czarnym czy białym i dobrym zaświeceniem...
Pochrzaniło Ci się kino z fotografią. Albo inaczej, pokaż jakieś efekty takiego "kluczowania" w obróbce zdjęć. Własne najlepiej, aby rozwiać moje perfidne przypuszczenia, że tylko gdzieś o tym słyszałeś/czytałeś.
Pochrzaniło Ci się kino z fotografią. Albo inaczej, pokaż jakieś efekty takiego "kluczowania" w obróbce zdjęć. Własne najlepiej, aby rozwiać moje perfidne przypuszczenia, że tylko gdzieś o tym słyszałeś/czytałeś.
Wiesz... film składa się z nieruchomych klatek... Ale to może też tylko moje perfidne przypuszczenia :D
Pozdrawiam
de Fresz
04-02-2011, 01:55
A te klatki to w jakiej rozdzielczości są i z jaką prędkością się zmieniają? Właśnie te cechy obrazu ruchomego znacząco obniżają wymagania jakościowe.
im wieksza odleglosc od tla tym latwiej.
2pompony
04-02-2011, 05:00
Niebieski (historyczny) a potem zielony wziął się w blueboxie nie z powodu jakiejś niesłychanej potrzeby zieloności koloru, tylko dlatego, że najbardziej się odróżniał od koloru twarzy prezenterów w studio telewizyjbym - jak wiadomo bluebox to technika u zarania telewizyjna, a chodziło o to, zeby za prowadzącym dziennik puszczać newsy.
Kluczowanie można robić z dowolnym kolorem, nie tylko zielonym - zalecane jest po prostu dobranie takiego, żeby możliwie dobrze odcinał się od tego, co chcemy wykluczować z tła. Jeśli ktoś by chciał kluczować zieloną butelkę z tła używając do tegoż tła koloru zielonego - znaczy że albo nei widzi, albo wariat. :) Można, tylko po co potem pracować nad tym tydzień, skoro można użyć innego koloru i po dniu roboty mieć gotowe.
CO do kluczowania filmu - nie od parady programy do kluczowania są potężnie drogie i skomplikowane. Nikt też (pomijając bardzo egzotyczne sprawy restauracji jakichś starych i cennych filmów) nie pracuje teraz na poszczególnych klatkach, bo ani nie ma takiej potrzeby, ani prawdę mówiąc w dzisiejszej dobie cyfrowej na hasło 'klatka' nikt już nei staje na baczność. Pracuje się na materiale cyfrowym o wysokeij jakości, a potem się efekty tej pracy wypuszcza (generuje) do poszczególnych formatów.
Wg. moich doświadczeń to wszystko zależy od zdjęcia. Mam gdzieś w odmętach archiwum od pyty takich, z którymi medżik łondem itp. automatami jest więcej chrzanienia niż z najzwyklejszą maską, czy szparówką. O kudłatych ludziach czy innych sierściuchach przez grzeczność nie wspominając.
Wg. moich doświadczeń problemy są tylko ze obiektami obfitującymi we wredne wzorki - sukienki w kontrastową kratę itp. Na kudłatość/sierściuchowatość rifajnedż to jest jak dla mnie istny dar niebios i nie bardzo przychodzi mi do głowy cokolwiek skuteczniejszego...
Wątek kinematograficzny pozwolę sobie litościwie pominąć, jako deczko zbyt komediancki i oderwany, by wogóle go komentować :lol:
de Fresz
04-02-2011, 12:18
Wg. moich doświadczeń problemy są tylko ze obiektami obfitującymi we wredne wzorki - sukienki w kontrastową kratę itp.
Najwięcej zależy od samych zdjęć. Ja dostaję zrobione przez najróżniejszych fotografów, sam już od dawna nie robię do pracy (trochę na szczęście, trochę na nie).
Na kudłatość/sierściuchowatość rifajnedż to jest jak dla mnie istny dar niebios i nie bardzo przychodzi mi do głowy cokolwiek skuteczniejszego...
No niestety, to ja mam chyba kapkę wyższe wymagania, bo jak na moje potrzeby to żadne automaty się nie sprawdzają – ani medżik łondy, ani ekstrakcje (w upierdliwie beznadziejnej formie baj Adobe), ani pluginy w stylu MaskPro, które są niewiele lepsze od tego, co w Szopie, czasem są nawet mniej wygodne i wolniejsze. Oczywiście korzystam z różnych kombinacji alpejskich jako etapów pośrednich, ale koniec końców to zawsze jest szur szur szur – tablecikiem. Z tym że ja nie robię na akord do gazetek marketowych, czy innych katalogów produktowych wytwórcy łożysk, co oczywiście nie znaczy że mam luzy czasowe.
No i poniekąd sam rifajn edż to nic nowego – zebrali w jednej, fakt że zarąbiście wygodnej, paletce to co wcześniej trzeba było robić w kilku krokach. Mojego życia nie zmienił, uprośił tylko, a to też się liczy.
Co do MaskPro i inszych ekstrakcji się w 100% zgadzam (nawet Adobe skillowało ekstrakta w CS5), natomiast akurat do ostatnich wynalazków się przekonałem. Choć przyznam, że faktycznie zwykle rąbałem w hurcie nie bardzo mając czas na cyzelowanie na masce każdego włoska. No i oczywiście są przypadki, gdzie automaty biorą w dupala - np. na szprychy rowerowe dalej nie ma bata, trzeba rzeźbić w g...
Oglądalem niedawno video z Lynda.com (http://www.lynda.com/home/DisplayCourse.aspx?lpk2=61019)
Rozdział 26 - Masking essential.
Jest tam pokazana metoda maskowania oparta na kanale alfa złozonym z dwóch kanałow rgb. Plus troche zabiegów w kontrastowaniu obrazka.
Efekty wyciecia kudłatej dziewczyny są mz bardzo udane.
de Fresz
04-02-2011, 14:15
Co do MaskPro i inszych ekstrakcji się w 100% zgadzam (nawet Adobe skillowało ekstrakta w CS5),
Tak zupełnie wycieli tą funkcję? Poniekąd trochę szkoda, o ile sam w sobie był mocno słaboprzeciętny, to dawało się czasem coś wycisnąć jako bazę do dalszej pracy.
natomiast akurat do ostatnich wynalazków się przekonałem. Choć przyznam, że faktycznie zwykle rąbałem w hurcie nie bardzo mając czas na cyzelowanie na masce każdego włoska.
U mnie z czasem to też różnice bywa, choć zwykle dostaję jakiś dodatkowy w godzinach 21-3 :-/ Ale jak bym miał tak dłubać same pakszoty przez okrąglutki miesiąc, to... to bym ich nie dłubał ;-) Choć trafiały się katalogi po 200-500 produktów, na szczęście rzadko.
Oglądalem niedawno video z Lynda.com (http://www.lynda.com/home/DisplayCourse.aspx?lpk2=61019)
Rozdział 26 - Masking essential.
Jest tam pokazana metoda maskowania oparta na kanale alfa złozonym z dwóch kanałow rgb. Plus troche zabiegów w kontrastowaniu obrazka.
Efekty wyciecia kudłatej dziewczyny są mz bardzo udane.
Nihil novi. Ale to się sprawdza tylko przy w miarę jednorodnym tle wokół włosów, odcinającym się w którymś z kanałów od nich. Z blondyną na tle piasku albo brunetką na czarnej sofie – ni hu hu.
donkiszot
05-02-2011, 02:16
[...]Tak mi się zdaje.[...]
To jest (bodaj) jedyna zgodna z prawdą rzecz jaką napisałeś.
Proszę bardzo de Fresz. Plik psd do wglądu. Użyty plugin do "kluczowania" chroma key.
http://hotfile.com/dl/101911712/b43ab59/greenscreen.psd.html
de Fresz
05-02-2011, 10:49
Pomijając że fota jest dość marnie wyświecona, to tu zaznaczyłem Ci miejsca które moim zdaniem wymagają podrzeźbienia (i w conajmniej jednym przypadku nie będzie to trywialne):
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img69.imageshack.us/img69/9431/greenscreen2.jpg)
Pomijając że fota jest dość marnie wyświecona, to tu zaznaczyłem Ci miejsca które moim zdaniem wymagają podrzeźbienia (i w conajmniej jednym przypadku nie będzie to trywialne):
Fota na zielonym tle ściągnięta z internetu w nocy.
Spróbuj ręcznie wyciąć, tak, żeby usunąć zielone tło prześwitujące przez gwiazdę i ile czasu Ci to zajmie. Porównamy efekty.;)
de Fresz
05-02-2011, 13:02
Ale cała rzecz w tym, że ja bym tej foty nie robił na zielonym tle i od początku pilnował świecenia tak, aby nie trzeba w tym rzeźbić.
Ale cała rzecz w tym, że ja bym tej foty nie robił na zielonym tle i od początku pilnował świecenia tak, aby nie trzeba w tym rzeźbić.
O czym Ty gadasz? Jak to zaświecisz by odpadło Ci szparowanie tej ażurowej siatki??? Jeśli już nie ściągasz kasku to choć uchyl przyłbicę... Może coś dotrze do tego co w środku???
Pozdrawiam
de Fresz
05-02-2011, 19:24
O czym Ty gadasz? Jak to zaświecisz by odpadło Ci szparowanie tej ażurowej siatki???
Na białym. I użyłbym miksu paru podstawowych funkcji Szopa. Podstawą jest porządne zrobienie zdjęcia, zamiast rzeźby w kale.
Jeśli już nie ściągasz kasku to choć uchyl przyłbicę...
Czy celem Twojego istnienia na tym forum jest popisywanie się kompletną ignorancją w każdym temacie, w którym zabierasz głos? Jeśli tak - idzie Ci perfekcyjnie. Sprawdzaj co trudniejsze wyrażenia w słowniku, to może choć w kwestiach językowych nie będziesz się kompromitował.
Na białym. I użyłbym miksu paru podstawowych funkcji Szopa. Podstawą jest porządne zrobienie zdjęcia, zamiast rzeźby w kale.
(...).
Zrób na białym i spróbuj to później wkleić na jakiekolwiek tło inne niż białe... I pamiętaj Ignorancie że wszelki bliki również będą białe. Brnij dalej...
Pozdrawiam
de Fresz
05-02-2011, 20:03
Zrób na białym i spróbuj to później wkleić na jakiekolwiek tło inne niż białe...
Próbowałem. Dziesiątki razy. Za każdym razem z sukcesem.
I pamiętaj Ignorancie że wszelki bliki również będą białe.
Dobra, kolejny punkcik na rosnącej liście dyletanctwa odhaczony - o pracy w studiu też nie masz pojęcia.
Brnij dalej...
A propos brnięcia - miałeś zademonstrować coś swojego obrabianego na kolorowym boxie. To że Freefly pokazał, nie oznacza, że Cię wyręczył.